Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Anyagismeret tantárgy

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Anyagismeret tantárgy"— Előadás másolata:

1 Anyagismeret tantárgy
A SZÖVETEK SZERKEZETE: KÖTÉSTAN Készítette: Bertalanné Fellegi Zsuzsanna

2 KÖTÉSTAN Szövet szerkezete:
két fonalrendszer merőleges kereszteződéséből alakul ki. Alapfogalmak: Kötéstan: a fonalak kereszteződésének szabályaival foglalkozik. A kereszteződések változatossága adja a szövet mintázatát.

3 KÖTÉSTAN Alapfogalmak: Kötésrajz:
a fonalak kereszteződésének rajza, négyzethálós papíron.

4 KÖTÉSTAN Alapfogalmak:
Kötéspont: egy lánc és egy vetülékfonal találkozási helye Lánc kötéspont: a láncfonal van a szövet színoldalán, a megfelelő négyzet kitöltésével ábrázoljuk. Vetülék kötéspont: a vetülékfonal van a szövet színoldalán, a megfelelő négyzet üresen hagyásával ábrázoljuk.

5 KÖTÉSTAN Alapfogalmak:
Fonallebegés: olyan fonalszakasz amelyet egyetlen kötéspont sem köt le. Lánc lebegés: két vagy több egymás feletti lánc kötéspont, kitöltött négyzettel ábrázoljuk. Vetüléklebegés: az egymás melletti vetülék kötéspontok, üres négyzetekkel ábrázoljuk.

6 Kötéspontok és fonallebegések képe a felnagyított farmerszöveten
KÖTÉSTAN Kötéspontok és fonallebegések képe a felnagyított farmerszöveten

7 KÖTÉSTAN Alapfogalmak:
Mintaelem: a kötés legkisebb állandóan ismétlődő része. Keresztmetszeti ábra: az a rajz, amely a lánc vagy a vetülékfonal kereszteződését a szövet vágott szélén ábrázolja.

8 KÖTÉSTAN Szövet kötésének vizsgálata: Eszköze: Megállapítható:
Fonalszámláló nagyító (lupe) 10x10mm-es ablak Vizsgálat ráeső vagy áteső fényben végezhető Megállapítható: A szövet kötésmintája Lánc és a vetülékfonalak egységnyi sűrűsége

9 KÖTÉSTAN Alapkötések: Fogalma: Három alapkötést különböztetünk meg:
Alapkötésnek nevezzük azt a kötésfajtát, amelyből minden más kötés levezethető. Három alapkötést különböztetünk meg: 1.Vászonkötés 2. Sávolykötés 3. Atlaszkötés

10 KÖTÉSTAN VÁSZONKÖTÉS Legegyszerűbb és a legismertebb kötés.
1  láncfonal emelések száma Jelölése: V 1  láncfonal süllyedések száma Jellemzői: A legszorosabb kötés Fonallebegés nincs Egyenlő oldalú kötés A kötéspontok minden oldalnál érintkeznek Mintaeleme: 2 lánc és 2 vetülékfonal

11 KÖTÉSTAN Vászonkötés tulajdonságai: Kemény fogású, kissé merev
Rugalmassága kicsi Nehezen alakítató, vasalható Varratsérülésre a legérzékenyebb Keskeny varrásszélességgel feldolgozható Kicsi a fonalkihullása

12 KÖTÉSTAN Felhasználása: A legvékonyabb anyagok szövésére is alkalmas.
Alkalmazza a pamut, len és selyemipar. Ágynemű, ing, blúz, ruha, háztartási szövetek készítésére. A gyapjúipar ritkán használja, mert nem engedi érvényesülni a gyapjú rugalmasságát.

13 KÖTÉSTAN 2. SÁVOLYKÖTÉS Az átlós mintázatról lehet felismerni. 1
Jelölése: S Z  sávátló iránya 2 Jellemzői: A legkisebb mintaeleme 3 lánc és 3 vetülékfonalból áll. A kötéspontok csak két csúcsukkal érintkeznek, így sávátlót alkotnak. Nem egyenlő oldalú kötés, színoldalon a sávátló Z, fonákoldalon S irányú. A kötéspontok között fonallebegések jönnek létre.

14 A szín és a fonákoldal eltérése
KÖTÉSTAN A szín és a fonákoldal eltérése

15 KÖTÉSTAN Sávolykötés tulajdonságai: Lágyabb fogású, kevésbé gyűrődik
Rugalmassága jó Alakítható, nyújtható, vasalható Varratsérülése csekély, a laza szerkezet miatt Fonalkihullás és fonalcsúszás veszélye nagyobb Foszlási veszély elsősorban selyem és vegyiszál szövetnél

16 KÖTÉSTAN Felhasználása: Minden alapanyagból szívesen készítik.
Pamutipar munkaruhára Selyemipar női felsőruhára és bélésre. Díszítő szövetek és lakástextíliára használják. Gyapjúszöveteknél a leggyakrabban alkalmazott kötésmód.

17 KÖTÉSTAN 3. ATLASZKÖTÉS Jellegzetessége: a kötéspontok szétszórtan, de szabályosan helyezkednek el. Kötésminta szerkesztése: Mintaelem nagyságának meghatározása: 5 lánc és 5 vetülékfonal, létezik 7és 8 fonalas is. Kiolvasási szám: a kötéspontok elhelyezkedésének rendszerét jelenti. Kiolvasási szám meghatározása: a mintaelem számot egész számú összeadandóira bontjuk, kiválasztjuk azt a számpárt amelyiknek nincs közös osztójuk és egymással sem oszthatók.  mintaelem száma alapkötésnél  ez a számpár nem megfelelő  ez a számpár alkalmas a szerkesztéshez

18 Atlaszkötés szerkesztése
KÖTÉSTAN Atlaszkötés szerkesztése A szerkesztés lépései

19 Atlaszkötés szerkesztés:
KÖTÉSTAN Atlaszkötés szerkesztés: 2-es kiolvasási számmal as kiolvasási számmal

20 kötésrajz és szövetminta
KÖTÉSTAN Láncoldalú atlasz kötésrajz és szövetminta Vetülékoldalú atlasz

21 KÖTÉSTAN Atlaszkötés jelölése: Láncoldalú atlaszkötés: 4
Al --- ( 3 )  kiolvasási szám 1 Vetülékoldalú atlaszkötés: Av --- ( 3 ) Vagy: 5/3 fonalszám

22 KÖTÉSTAN Atlaszkötés jellemzői: Tulajdonságai:
A mintaelemben annyi lánckötéspontnak kell lenni, amennyi a mintaelem szám. A mintaelemben minden lánc és vetülékfonalon csak egy kötéspont lehet. A kötéspontok nem érintkeznek. A leglazább szerkezetű kötés, mert sok a fonallebegése. A szín és a fonákoldalon csak az egyik fonalrendszer fonalai érvényesülnek. Tulajdonságai: Varratsérülésre kevésbé érzékeny. Jól alakítható formálható. Nagy a fonalcsúszás és a foszlás veszélye. Varrásszélességnél figyelembe kell venni a foszlást. A szövet felülete csúszós Laza szerkezetű, lágy esésű szövet.

23 KÖTÉSTAN Felhasználása: Főleg a pamut és a selyemipar használja.
Gyapjúból csak ritkán készítik A láncatlaszból ruhaszövet, kosztümszövet, esőkabát és díszítőszalagok készülnek. Düftin, szaténkarton, ujjabélés, bélésszövet, esernyőhuzat, blúzanyag.


Letölteni ppt "Anyagismeret tantárgy"

Hasonló előadás


Google Hirdetések