Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN – TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA” TÁMOP 6.2.5 B MAGYAR KÓRHÁZSZÖVETSÉG XXVII.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN – TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA” TÁMOP 6.2.5 B MAGYAR KÓRHÁZSZÖVETSÉG XXVII."— Előadás másolata:

1 „SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN – TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA” TÁMOP 6.2.5 B MAGYAR KÓRHÁZSZÖVETSÉG XXVII. KONGRESSZUSA TÁMOP-6.2.5-B-13/1-2014-0001 Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködés kialakítása

2 A forrás felhasználás fejlesztésének kulcsszempontjai – egységes kontrolling, esetszintű fedezet számítás Dr. Papik Kornél ügyvezető igazgató Budai Egészségközpont - Országos Gerincgyógyászati Központ 2015.04.23.

3 A kontrolling helye a projektben Vertikális és horizontális integráció A lehető legeredményesebb egészség-szolgáltatások biztosítása a lakóhely közelében A közösség egészségéért összehangolt tervezés és szolgáltatás Az egészség fejlesztésért, megőrzésért felelős állampolgári részvétel támogatása Egészségfejlesztésre koncentráló és betegség- progresszió mentén kiépülő egészségszervezés a lakóhelyközeli szolgáltatásokban Stratégiai intézményfejlesztés és teljesítmény- menedzsment Egységes kontrolling módszertan, és gazdálkodás- irányítás Esetszintű fedezetszámítás Minőségmenedzsment szemlélet Gazdálkodási hatékonyság a területi együttműködés kihasználásával Professzionális intézményirányítás: irányítás-módszertani, és gazdálkodási kompetenciák fejlesztése Erősebb alapellátás, minőségi, egészség- fókuszú szolgáltatás- fejlesztés Meglévő kompetenciák összehangolása, eredményesebb működés Folyamatszemlélet, az integrációs lehetőségek kiaknázása Minőség és eredmény szemlélet Racionális vezetés és gazdálkodás Minőségi döntéshozatal Fenntartható finanszírozás

4 Probléma Fenntartható intézményi gazdálkodás 2015.04.23. ellátott betegek száma Állandó költségek (pl. épületek, személyzet, orvosi berendezések, menedzsment) Változó költségek (pl. anyagok, gyógyszerek) árbevétel összköltség

5 Kontrolling szintjei 2015.04.23. Intézményrendszer

6 Mi a kontrolling ? Összetett vezetést támogató funkció – tervezés, célkijelölés – költségfelosztás – fedezet- és eredmény számítás – beszámoló rendszer – elemzés, ellenőrzés – teljesítmény ösztönzés 2015.04.23.

7 Kontrolling rendszer célja Objektív, mérhető, átlátható alapokat adjon a döntéshozók számára Segítse a szakma és a vezetés közötti párbeszédet Tisztázza a felelősséget és befolyásolhatóságot Teremtsen összehasonlíthatóságot – egységes beszámoló rendszer – intézmények, osztályok és esetek között is 2015.04.23.

8 Az osztályos kontrollingon túl Probléma: – az intézményi és osztályos költségek és fedezet szinte állandóak – a költségcsökkentésre a fűnyíró elvet lehet használni – homogénnek tekinti a betegellátást – nem tárja fel a rejtett költségokozókat Milyen kérdésekre várunk még választ ? – melyik betegek voltak a legköltségesebbek, miért ? – függ-e az orvos személyétől az ellátás minősége és költsége ? – melyik kezelési protokoll költséghatékony ? – milyen hatással van a szövődmény a költségekre és a fedezetre ? – jó-e az eszközök kihasználtsága ? 2015.04.23.

9 Eset szintű fedezetszámítás Esetszintű fedezet meghatározás módszere – az árbevétel rögzítése esetenként – közvetlen költségek tételes gyűjtése az egyes esetekre – teljesítmény naturáliák pontos meghatározása pl. sebészi idő – fajlagosok kiszámítása a költséghelyi költségek alapján pl. egy műtőóra költsége – közvetett költségek esetre osztása a teljesítmény*fajlagos költség alapján Aggregált fedezet számítások – HBCs-kre, műtéti típusokra – a fontosabb költség befolyásolókra (pl. orvosok, kezelés típusok) 2015.04.23.

10 Ellátási esetek fedezete 2015.04.23.

11 Műtéti típusok fedezete 2015.04.23.

12 Műtéti idő orvosonként 2015.04.23.

13 Műtők kihasználtsága 2015.04.23.

14 Eredménytermék 14 Kontrolling módszertan egységes kereteinek kidolgozása és fokozatos bevezetése A kontrolling információs háttér bővítése és az elemzési lehetőségek szélesítése Egységes számlatükör a központi fenntartású szakellátásban Egységes osztályos kontrolling – módszertan, kézikönyv – bevezetés az intézményrendszer felében Esetszintű költséggyűjtés, kontrolling, fedezetszámítás – módszertan, kézikönyv – bevezetés 70 kórházi osztályon (12 intézmény) Finanszírozási koncepció, fejlesztési módszertan és tesztelése

15 A projekt várható hatása Egységes kontrolling az intézményekben, egységes riportrendszer, összehasonlítható, elemezhető gazdálkodási adatok Esetszintű fedezetszámítás alkalmazása A teljesítményorientáció erősítése fenntartói, és intézményi szinten egyaránt A költségtudatosság erősítése az ellátó személyzetben Az ellátórendszer és az ellátók működési hatékonyságának és standardizáltságának javulása A forrásfelhasználás transzparenciája növekszik Rendszerezett módszertan és információs bázis keletkezik a finanszírozási rendszer fejlesztéséhez 2015.04.23.

16 A jövő 2015.04.23.

17 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! TÁMOP-6.2.5-B-13/1-2014-0001 Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködés kialakítása


Letölteni ppt "„SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN – TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA” TÁMOP 6.2.5 B MAGYAR KÓRHÁZSZÖVETSÉG XXVII."

Hasonló előadás


Google Hirdetések