Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Védelmi technikák: fizikai védelem UPS RAID. Informatikai biztonság  Az informatikai biztonság fogalma több területet foglal magában:  Védelem a hibák.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Védelmi technikák: fizikai védelem UPS RAID. Informatikai biztonság  Az informatikai biztonság fogalma több területet foglal magában:  Védelem a hibák."— Előadás másolata:

1 Védelmi technikák: fizikai védelem UPS RAID

2 Informatikai biztonság  Az informatikai biztonság fogalma több területet foglal magában:  Védelem a hibák vagy figyelmetlenségek okozta adatvesztéssel szemben (adatvédelem)  Védelem az bizalmas adatok illetéktelen kezekbe kerülése ellen (adatbiztonság)  Vírusvédelem  Védelem a hardver eszközök meghibásodása ellen (megbízhatóság)

3 Fizikai védelem  Az adatvédelem, és az megbízhatóság területén két fontos technológia:  UPS (Uninterrupted Power Supply): szünetmentes tápegység  RAID (Redundant Array of Inexpensive Disk vagy Redundant Arra of Independent Disk): adatok elosztása, replikálása több lemezen.

4 UPS  A szünetmentes táp elsősorban szervergépek perifériája.  Védelem a hirtelen leállás okozta adatvesztéstől (cache), és a túlfeszültségtől  Egy UPS nagyjából 10-20 percig képes feszült árammal ellátni a számítógépet, folyamatosan tájékoztatva a hátralévő időről. (áthidalási idő)  Teljesítmény (VA – voltamper)  Nagyjából 10-20 ezer ft. közötti áron kaphatók.  Két évente az akkumulátor cseréje javasolt

5 UPS fajták  Stand-by UPS: szükség esetén vált az akkumulátorról történő áramellátásra. Legyegyszerűbb, legolcsóbb, leglassabb technológia (kb. 10-12 msec)  Line-interaktív: kb. mint fent, de annál gyorsabb (2-4 msec)  On-line UPS: folyamatosan akkumulátorról történik az áramellátás, hálózatról csak tölt – nincs átkapcsolási idő

6 RAID  1980-ban a Kaliforniai Egyetemen dolgozták ki a rendszert.  A cél: több merevlemez összekapcsolásával nagyobb tárterület, és megbízhatóbb működés biztosítása.  A logikai diszk mérete haladja meg a az egyes fizikai lemezek méretét.  Redundáns tárolás, és ennek következményeképpen nagyobb hibatűrés  Teljesítménynövekedés: az I/O műveletek gyorsítása  Napjainkban rendkívül széles körben használt technológia.

7 RAID szintek  A RAID eredetileg 5 szintet különböztetett meg (RAID 1-5). Ezek nem feltétlenül egyre jobb minőségű megoldást jelentenek, egyszerűen más-más feladatokra más-más RAID szint az optimális.  A RAID teljesen transzparens az operációs rendszer számára! Lényege, hogy a lemezeket csíkokra (stripe) osztja. A csíkok minden lemezen azonos méretűek (512 byte-tól több megabyte-ig). Az adatok nem folyamatosan kerülnek a lemezekre, hanem az egymást követő csíkokra lesznek felírva.

8 RAID 0-2  RAID 0: Mindenféle redundancia nélkül, egyszerűen a meghajtók csíkokra osztását jelenti. Az adatátviteli sebesség, és a kapacitás megnő, de a hibatűrés tekintetében nincs különbség: ha egy lemez meghibásodik, a rajta tárolt adatok elvesznek.  RAID 1: Lemeztükrözés: az adatok megkettőzve kerülnek letárolásra. Nem használ csíkokat. Az írás sebessége jóval lassabb (feleakkora), mint az olvasásé. Nagy redundancia.  RAID 2: Gyakorlatban nem használt technika.

9 RAID 3-5  RAID 3-4: Lemezek csíkozása, paritásinformációk elhelyezése. A RAID 4 blokkmérete nagyobb, mint a RAID 3-nál használt, a két technika között ez a különbség. Ha egy meghajtó kiesik, ennek a tartalma visszaállítható a paritásinformációk segítségével. Nagy számításigény, lassab teljesítmény, de a RAID 1-nél lényegesen kisebb redundancia, hasonló megbízhatóság mellett.  RAID 5: A RAID 3-4 rendszer optimalizálása olyan környezetre, ahol jellemzően kisebb fájlok mozgatása történik. Talán a leggyakrabban alkalmazott RAID technológia.

10 Egyéb RAID megvalósítások  RAID 6: A RAID 5 kibővítése. A RAID 5-nél 1 meghajtó kiesésénél nincs adatvesztés, a RAID 6 2 meghajtó meghibásodásával is megbirkózik.  RAID 01: A RAID 0, és a RAID 1 ötvözése. Nagy biztonság, gyorsabb adatírási sebességgel.  RAID 10: A RAID 01 továbbfejlesztése. A sebessége megegyezik azzal, de a megbízhatósága tovább nő.


Letölteni ppt "Védelmi technikák: fizikai védelem UPS RAID. Informatikai biztonság  Az informatikai biztonság fogalma több területet foglal magában:  Védelem a hibák."

Hasonló előadás


Google Hirdetések