Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Védelmi technikák: fizikai védelem UPS RAID

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Védelmi technikák: fizikai védelem UPS RAID"— Előadás másolata:

1 Védelmi technikák: fizikai védelem UPS RAID

2 Informatikai biztonság
Az informatikai biztonság fogalma több területet foglal magában: Védelem a hibák vagy figyelmetlenségek okozta adatvesztéssel szemben (adatvédelem) Védelem az bizalmas adatok illetéktelen kezekbe kerülése ellen (adatbiztonság) Vírusvédelem Védelem a hardver eszközök meghibásodása ellen (megbízhatóság)

3 Fizikai védelem Az adatvédelem, és az megbízhatóság területén két fontos technológia: UPS (Uninterrupted Power Supply): szünetmentes tápegység RAID (Redundant Array of Inexpensive Disk vagy Redundant Arra of Independent Disk): adatok elosztása, replikálása több lemezen.

4 UPS A szünetmentes táp elsősorban szervergépek perifériája.
Védelem a hirtelen leállás okozta adatvesztéstől (cache), és a túlfeszültségtől Egy UPS nagyjából percig képes feszült árammal ellátni a számítógépet, folyamatosan tájékoztatva a hátralévő időről. (áthidalási idő) Teljesítmény (VA – voltamper) Nagyjából ezer ft. közötti áron kaphatók. Két évente az akkumulátor cseréje javasolt

5 UPS fajták Stand-by UPS: szükség esetén vált az akkumulátorról történő áramellátásra. Legyegyszerűbb, legolcsóbb, leglassabb technológia (kb msec) Line-interaktív: kb. mint fent, de annál gyorsabb (2-4 msec) On-line UPS: folyamatosan akkumulátorról történik az áramellátás, hálózatról csak tölt – nincs átkapcsolási idő

6 RAID 1980-ban a Kaliforniai Egyetemen dolgozták ki a rendszert. A cél: több merevlemez összekapcsolásával nagyobb tárterület, és megbízhatóbb működés biztosítása. A logikai diszk mérete haladja meg a az egyes fizikai lemezek méretét. Redundáns tárolás, és ennek következményeképpen nagyobb hibatűrés Teljesítménynövekedés: az I/O műveletek gyorsítása Napjainkban rendkívül széles körben használt technológia.

7 RAID szintek A RAID eredetileg 5 szintet különböztetett meg (RAID 1-5). Ezek nem feltétlenül egyre jobb minőségű megoldást jelentenek, egyszerűen más-más feladatokra más-más RAID szint az optimális. A RAID teljesen transzparens az operációs rendszer számára! Lényege, hogy a lemezeket csíkokra (stripe) osztja. A csíkok minden lemezen azonos méretűek (512 byte-tól több megabyte-ig). Az adatok nem folyamatosan kerülnek a lemezekre, hanem az egymást követő csíkokra lesznek felírva.

8 RAID 0-2 RAID 0: Mindenféle redundancia nélkül, egyszerűen a meghajtók csíkokra osztását jelenti. Az adatátviteli sebesség, és a kapacitás megnő, de a hibatűrés tekintetében nincs különbség: ha egy lemez meghibásodik, a rajta tárolt adatok elvesznek. RAID 1: Lemeztükrözés: az adatok megkettőzve kerülnek letárolásra. Nem használ csíkokat. Az írás sebessége jóval lassabb (feleakkora), mint az olvasásé. Nagy redundancia. RAID 2: Gyakorlatban nem használt technika.

9 RAID 3-5 RAID 3-4: Lemezek csíkozása, paritásinformációk elhelyezése. A RAID 4 blokkmérete nagyobb, mint a RAID 3-nál használt, a két technika között ez a különbség. Ha egy meghajtó kiesik, ennek a tartalma visszaállítható a paritásinformációk segítségével. Nagy számításigény, lassab teljesítmény, de a RAID 1-nél lényegesen kisebb redundancia, hasonló megbízhatóság mellett. RAID 5: A RAID 3-4 rendszer optimalizálása olyan környezetre, ahol jellemzően kisebb fájlok mozgatása történik. Talán a leggyakrabban alkalmazott RAID technológia.

10 Egyéb RAID megvalósítások
RAID 6: A RAID 5 kibővítése. A RAID 5-nél 1 meghajtó kiesésénél nincs adatvesztés, a RAID 6 2 meghajtó meghibásodásával is megbirkózik. RAID 01: A RAID 0, és a RAID 1 ötvözése. Nagy biztonság, gyorsabb adatírási sebességgel. RAID 10: A RAID 01 továbbfejlesztése. A sebessége megegyezik azzal, de a megbízhatósága tovább nő.


Letölteni ppt "Védelmi technikák: fizikai védelem UPS RAID"

Hasonló előadás


Google Hirdetések