Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP 6.2.5 B Magyar kórházszövetség XXVII.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP 6.2.5 B Magyar kórházszövetség XXVII."— Előadás másolata:

1 „Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII. Kongresszus TÁMOP B-13/ Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködés kialakítása

2 Fenntartói feladatok fejlesztése
Skultéty László

3 Tulajdonosi joggyakorló
Fenntartói feladatok Kormányrendelet szerinti beszerzések Állam nevében Vagyonnal való hatékony gazdálkodás Érték, állagmegóvás Gazdálkodási rend Hatékony gazdálkodás erőforrásokkal Fejlesztési tervek Adatszolgáltatások Működési engedélyek Statisztikai adatgyűjtés Elemzés Fenntartó Közép-irányító Központi beszerző Tulajdonosi joggyakorló Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ az egészségügyi háttérintézmények feladatainak hatékonyelrendezését követően alapvetően három fő feladatot lát el: az állami egészségügyi intézmények fenntartója/középirányítója, az intézmények által használt vagyon tulajdonosi jogait gyakorolja az állam nevében, valamint az ágazati beszerzéseket folytatja le. A TÁMOP 625B projekt fejlesztései ezen feladatkörök mindegyikénél jelentős hatékonyságjavulást érnek el és az ÁEEK jogelődjéhez képes magasabb szinten lesz képes feladatai ellátására, így javítva az egészségügyi intézmények működését egyenként és egy egységes ellátórendszerként is.

4 A fejlesztések célja Az intézményrendszer stratégiai célok mentén összehangoltan működjön. A rendelkezésre álló források felhasználásának hatékonysága és transzparenciája javuljon. Az intézmények kritikus tömegében javuljon az ellátás biztonsága és ezzel a működés költséghatékonysága. Hatékonyan és egyszerűen szerezzen be termékeket és szolgáltatásokat az ágazat. Az infrastruktúra üzemeltetése tervezhető, magasabb színvonalú és költséghatékony lehessen. Az ellátórendszerben dolgozó emberek számára magasabb munkahelyi elégedettséget biztosítsunk.

5 Intézményirányítási fejlesztések
stratégiai irányítás gazdasági irányítás emberi erőforrás beszerzés vagyon gazdálko-dás minőség ÁSTAR A projekt fejlesztései a stratégiai irányítás köré épülve az intézmények és az ellátórendszer menedzsmentjének számos területét érintik. E területek együttes fejlesztése szinergikus hatásokat is kivált, így az ellátórendszer működésének magasabb színvonalú, összehangolt működése érhető el. A fejlesztések többnyire módszertani fejlesztéssel indultak, majd ezeket az egységes módszereket vezetjük be több-kevesebb intézményben. Az irányítási rendszer egyes szakterületi fejlesztéseit az adatáramlást egyszerűsítő, az intézmények adatszolgáltatási terhelését jelentősen csökkentő, ugyanakkor a fenntartó rendelkezésére álló információk validitását és elemezhetőségét javító Ágazati Statisztikai Adatgyűjtő Rendszer működésének országos kiterjesztése támogatja. módszertani fejlesztés implementáció

6 Vagyonhoz kapcsolódó fejlesztések
Facility management (FM) Egységes üzemeltetés-támogató informatikai rendszer az ÁEEK tulajdonosi joggyakorlásába tartozó létesítmények hatékony és a méretgazdaságosság előnyeit kihasználó üzemeltetése érdekében. Létesítménygazdálkodási eszközök egységes megjelenítése a folyamatok hatékony irányítása érdekében. Service level aggreement (SLA) Létesítménygazdálkodási tevékenység csoportok részletes műszaki tartalmának meghatározása. Szolgáltatási színvonal meghatározása és egységesítése. A létesítménygazdálkodási tevékenységek mérhetővé tétele, számon kérhetőségének biztosítása. Teljesítéssel arányos szolgáltatási díj meghatározásának rendszere. Az emberi erőforrás az egészségügyi ellátás legfontosabb tényezője. Érthető tehát, ha e kulcs erőforrás menedzsmentjében magasabb szint elérése a cél. A projekt során a felmérjük, hogy az intézményrendszerben milyen tevékenységeket, milyen eljárásokkal végeznek, vagy éppen elhanyagolnak e téren, s egy a legjobb gyakorlatokból építkező módszertant fejlesztünk, amit néhány intézményben kipróbálunk. Meggyőződésem, hogy az emberi erőforrás munkáltatói szinten való jobb megbecsülése nem csak az anyagiakat jelenti. Az ágazatban dolgozók elégedettségét ezért minden lehetséges úton növelni szükséges, hogy a dolgozói jól-lét hatékonyabb működést és gyógyult beteget eredményezzen. Az FM és SLA módszertani fejlesztések az ÁEEK egészségügyi intézményeit érintik.

7 Eszközcsoportok, tevékenységek
FM rendszer – Eszközcsoportok és tevékenységek primer adatfeltöltés Az emberi erőforrás az egészségügyi ellátás legfontosabb tényezője. Érthető tehát, ha e kulcs erőforrás menedzsmentjében magasabb szint elérése a cél. A projekt során a felmérjük, hogy az intézményrendszerben milyen tevékenységeket, milyen eljárásokkal végeznek, vagy éppen elhanyagolnak e téren, s egy a legjobb gyakorlatokból építkező módszertant fejlesztünk, amit néhány intézményben kipróbálunk. Meggyőződésem, hogy az emberi erőforrás munkáltatói szinten való jobb megbecsülése nem csak az anyagiakat jelenti. Az ágazatban dolgozók elégedettségét ezért minden lehetséges úton növelni szükséges, hogy a dolgozói jól-lét hatékonyabb működést és gyógyult beteget eredményezzen. ETNY keretében megvalósítandó Opcionális, bővíthető

8 Diagnosztika szakterületek modell koncepció
A laboratóriumi, a patológia és a képalkotó diagnosztika rendelkezésre álló erőforrásaival a feladat biztonságos és hatékony ellátását lehetővé tevő működési modell kidolgozása Helyzetelemzés HR, infrastruktúra, vásárolt szolgáltatások teljesítmények, finanszírozás, költségek Lehetséges szervezési modellek bemutatása Kiválasztott modell részletes kidolgozása Az egészségügyi ágazatban a közös, így a méretgazdaságosság útján elérhető árelőnyt elérő beszerzés régóta eszköz az ágazatban a racionális működéshez. Ezen a területen léphetünk előre egy nagyot azáltal, hogy az információáramlást elektronizáljuk, így jelentősen egyszerűbbé válik az adminisztráció, de ami ennél sokkal fontosabb: az ágazatban igen hatékonyan alkalmazható közbeszerzési forma, a keretmegállapodások esetében az eljárás második szakasza ugyancsak elektronizálttá, így gördülékennyé és gyorssá válik. Így a korábbiakhoz képest könnyebben rendelhetnek a kórházak és hamarabb jutnak termékekhez, szolgáltatásokhoz.

9 Minőségfejlesztés Tevékenység:
A betegbiztonság és hatékonyság javítása mind több járó- és fekvő beteg szakellátó intézményben. Elvesztett műhibaperek számának csökkenése Határon átnyúló szolgáltatások-kal kapcsolatos EU direktíva teljesítése Betegbiztonságra vonatkozó EU ajánlás teljesítése Tevékenység: BELLA: Betegellátók Akkreditációja a Biztonságos Betegellátásért (TÁMOP 625/A) standardok szerinti működésre való felkészítés 33 kórházban és 12 szakrendelőben állami, egyházi, egyetemi, önkormányzati fenntartású intézményekben Kiképzett, vizsgázott felülvizsgálók tanácsadása Intézményi koordinátorok a szolgáltatóknál Az egészségügyi ágazatban a közös, így a méretgazdaságosság útján elérhető árelőnyt elérő beszerzés régóta eszköz az ágazatban a racionális működéshez. Ezen a területen léphetünk előre egy nagyot azáltal, hogy az információáramlást elektronizáljuk, így jelentősen egyszerűbbé válik az adminisztráció, de ami ennél sokkal fontosabb: az ágazatban igen hatékonyan alkalmazható közbeszerzési forma, a keretmegállapodások esetében az eljárás második szakasza ugyancsak elektronizálttá, így gördülékennyé és gyorssá válik. Így a korábbiakhoz képest könnyebben rendelhetnek a kórházak és hamarabb jutnak termékekhez, szolgáltatásokhoz.

10 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! TÁMOP B-13/ Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködés kialakítása


Letölteni ppt "„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP 6.2.5 B Magyar kórházszövetség XXVII."

Hasonló előadás


Google Hirdetések