Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, 2015. április.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, 2015. április."— Előadás másolata:

1 Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, 2015. április 22.

2 A Föld „egészségi állapota” A Föld energia- és nyersanyagkincse csökken Vízellátás egyre nehezebbé válik A művelhető talaj mennyisége és minősége csökken A biodiversitás csökken Éghajlatváltozás (Bár a Föld története éghajlatváltozások története.) … Forrás: A „Föld Bolygó Nemzetközi Éve” (2007 – 2009) eredményei ( Brezsnyánszky Károly-Szarka László, Magyar Tudomány, 2008/1)

3 A Föld egészségi állapotromlásának okai A véges bolygón nem lehetséges a végtelen növekedés. (A növekedés határai, 1972) A modern társadalmak kialakulásának egyik feltétele: „… teljes mértékben el kell választani egyfelől a természeti világot… és a társadalmi világot…” (Bruno Latour: Sohasem voltunk modernek,1999) „A Homo sapiens vált a Földrendszer (és a klímarendszer) megváltoztatásának egyik tényezőjévé.” ( Brezsnyánszky Károly-Szarka László, Magyar Tudomány, 2008/1)

4 A határátlépés mértéke „Az éghajlat stabilizálásához a ki­bo­csá­ tásokat fokozatosan a természetes nyelők nettó kapacitásának szintjéig kellene le­ csök­ken­teni, ami kevesebb, mint fele a mai kibocsátásnak.” (13 tudományos akadémia közös Állásfoglalása) Az állásfoglalást a G8 országok és a rajtuk kívül az öt legnagyobb üvegházhatású gázt kibocsátó ország tudományos akadémiáinak vezetői írták alá. Megjelent a Magyar Tudomány 2008/9 számában és a Klíma­ba­rát települések (2008) című kötetben.

5 A Föld tíz legnagyobb össz- CO 2 kibocsátó ország és a Föld összesített egy főre jutó kibocsátásértékei illetve a természetes nyelők szintje az 1980  2011-es időszakban

6

7 A hét legnagyobb össz- CO 2 kibocsátó EU- tagország, Törökország, Magyarország és az összes európai ország egy főre jutó kibocsátás értékei, illetve a természetes nyelők szintje az1980- 2011-es időszakban

8

9 A határátlépések következményei A rendkívüli időjárási jelenségek Hőhullámok UV sugárzás (Az ózonkárosító anyagok miatt.) Szárazság, aszály Erdőtüzek Heves esőzések Árvizek Szélviharok …

10 A rendkívüli időjárási események következményei I. az emberek egészségére az állatok egészségére növények egészségére Forrás: COMMISSION STAFF WORKING DOCUMENT Adaptation to climate change impacts s on human, animal and plant health, Brüsszel, 2013

11 A rendkívüli időjárási események következményei az emberek egészségére „A legnagyobb veszélyt a klímaváltozás jelenti a lakosság egészségére a 21. században” The Lancet Commissions: Managing the health effects of climate change (The Lancet, 2009 május)

12 A rendkívüli időjárási események következményei az egészségügyi ellátásra - A betegstruktúra változik - A betegforgalom növekszik - A sürgősségi ellátás iránt igény növekszik - Az egészségügyi dolgozók egészsége is veszélybe kerülhet - Az egészségügyi ellátás sérülékennyé válik Forrás: COMMISSION STAFF WORKING DOCUMENT Adaptation to climate change impacts s on human, animal and plant health, Brüsszel, 2013)

13 Az éghajlatváltozás további következményei az egészségügyi ellátásra Az egészségügyi intézmények kibocsátásának vizsgálata Az egészségügyi intézmények más környezeti hatásainak vizsgálata Klímaprogramok elindítása Az egészségügyi intézményekre az eddigieknél több feladat hárul és eközben erősödik az az elvárás is, hogy mindezt környezetbarát módon oldja meg.

14 2020 HEALTHCARE Climate Change – kibocsátás csökkentése „ Közös törekvésünk, hogy az egészségügyi intézmények kibocsátását csökkentsük, és hogy elindítsuk az alacsony kibocsátású és végső soron egy „szénmentes” egészségügy kialakulását.” „Találkozás a klímaváltozással” – Kórházak, egészségközpontok és egészségügyi rendszerek vállalása, 2015. április 15.

15 2020 HEALTHCARE Climate Change - felkészülés „Azon fogunk dolgozni, hogy számos olyan intézkedést vezessünk be, amelyek azt a célt szolgálják, hogy az egészségügyi infrastruktura, az egészségügyi személyzet és a lakosság felkészüljön a rendkívüli időjárás váratlan hatásaira, és hosszú távon pedig a betegségstruktúra változására…” In: „Találkozás a klímaváltozással” – Kórházak, egészségközpontok és egészségügyi rendszerek vállalása, 2015. április 15.

16 A klímaváltozás hatása a hazai egészségügyi ellátásra A rendkívüli időjárási jelenségek hatásai hasonlóak Az egészségügyi intézmények gyakorolt hatások is hasonlóak A felkészülés a változásokra azonban eltérő Bízom benne, hogy ez az előadás is hozzájárul ahhoz, hogy a hazai egészségügyi ellátás alkalmazkodni tudjon a természet üzeneteihez és a természet változásaihoz.

17 Köszönöm a figyelmet.


Letölteni ppt "Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, 2015. április."

Hasonló előadás


Google Hirdetések