Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

3. Előadás Oligo- és poliszacharidok. Diszacharidok Definició: Két monoszacharid kapcsolódása éter kötéssel Leírás: Összetevők, kötéstípus, térállás O.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "3. Előadás Oligo- és poliszacharidok. Diszacharidok Definició: Két monoszacharid kapcsolódása éter kötéssel Leírás: Összetevők, kötéstípus, térállás O."— Előadás másolata:

1 3. Előadás Oligo- és poliszacharidok

2 Diszacharidok Definició: Két monoszacharid kapcsolódása éter kötéssel Leírás: Összetevők, kötéstípus, térállás O H OH H H H H OHOH OH OH OH O H OH H H H H OR OH OH OH R-OH H + glikozid O H OH H H H H OHOH OH OH OH O H OH H H H H O OH OH OH O H OH H H H H OHOH OH OH Kötéstípus: 14’ 16’ 11’ Redukáló diszacharid (mutarotáció) Nem redukáló diszacharid Csoportosítás a kötésben résztvevő C-atomok pozicíója szerint:

3 A) 14’ LAKTÓZ (kristályos): O-  -D-galaktopiranozil-(1-4)-  -D-glükopiranóz Hidrolizís:  -galaktozidáz („laktáz”) 4 1   -glikozidos kötés axiális D-galaktózD-glükóz 1  CELLOBIÓZ (kristályos): O-  - D-glükopiranozil-(1-4)-  -D-glükopiranóz 1  D-glükóz  - glikozidos kötés Előfordulás: anyatej (emlősök), szárazanyag 2-8 %-a A laktóz felszívódásakor szőlőcukorra (glükóz) és galaktózra bomlik, ezt a máj azonnal felveszi és glükózzá alakítja.

4 MALTÓZ (kristályos): O-  - D-glükopiranozil-(1-4)-  -D-glükopiranóz (keményítőből enzimes lebontással) 11 1  4 6 D-glükóz  - glikozidos kötés Hidrolizís:  -glikozidáz (állatok nagyrésze, ember)  - glikozidáz (baktériumok) B) 16’ GENTOBIÓZ (kristályos): O-  - D-glükopiranozil-(1-6)-  - D-glükopiranóz O-  -D-glükopiranozil-(1-6)-  -D-glükopiranóz 1   6 4 11 4 6 O O OH H H H H H OH OH OH O H OH H H H H OHOH OH OH D-glükóz  -glikozidos kötés

5 C) 11’ (nem-redukáló diszacharid) SZACHARÓZ : (C 12 H 22 O 11 ) O-  - D-glükopiranozil-(1-2)-  -D-fruktofuranozid Előfordulás: nádcukor, répacukor, juharcukor  - glikozidos kötés (glükóz)  - glikozidos kötés (fruktóz) H + /H 2 O (invertáz) D-glükóz + D-fruktóz méz D-glükózD-fruktóz  0 = +66,5 o (jobbra forgat)  0 = +52,75 o  0 = -92,4 (jobbra forgat) (balra) -39,7 o 1  2  „Cukor invertálás”

6 Poliszacharidok Monoszacharidok és/vagy azok származékai alkotják. Glikozidos kötést tartalmaznak. H-híd kötés(eke)t tartalmaznak. Csoportosítás: architektura (egyenes vagy elágazó lánc) összetétel (homoglikán vagy heteroglikán) Jellemzés: - polimerizáció fok (egységek száma) - összetétel - kötéstípus

7 CELLULÓZ: homoglikán, egyenes lánc,  -glikozid kötés, (1-4’) kötés dimer: 4-O-(  -glükopiranozil)-D-glükopiranóz cellobióz amiláz rezisztens, emberi táplálkozásra alkalmatlan.  O OH O OH O O 41 10,3 Å 1-4 ábrázolás Homoglikánok

8 nyersanyag polimerizáció fok nyers gyapot len 8000 jegesfenyő 2500 tisztított gyapot n hidrolizís, enzim Cellobióz (diszacharid) hidrolizís, 40% HCl D-glükóz Szerkezet meghatározás 2,3,6-tri-O-metil-  -D-glükóz Előfordulás: növényekben 1,3 x 10 9 t/év, Jellemzés: higroszkópos, 180 o C:bomlás, 290 o C:égés, Oldószer: Cu 2+ dietiléndiamin, Cu 2+( NH 3 ) 4 OH a) metilezés, (CH 3 ) 2 SO 4, NaOH b) hidrolizis, HCl

9 Cellulóz származékok n + (CH 3 CO) 2 O/CH 3 COOH + HNO 3 /H 2 SO 4 /H 2 O + Cl-CH 2 -COO - Na tri-acetil-cellulóz (cellulóz acetát)* tri-nitro-cellulóz * tri-karboximetil- -cellulóz * ég, robban pl. lőgyapot, füstnélküli lőpor észter kötés CO 2 + CO + H 2 O + N 2 + H 2 * részleges módosítás kevésbé éghető, pl. film, fólia észter kötés duzzad, gél pl. szappanadalék, kromatográfia éter kötés

10 KEMÉNYÍTŐ : poliszacharid keverék összetétel : - AMILÓZ : 20% vízben oldódó, jóddal mélykék - AMILOPEKTIN : 80% jóddal vörös DEXTRIN : kis molekulatömegű poliszacharid keverék  (1 6) AMILOPEKTIN* : homoglikán, elágazó lánc,  -glikozid (1-4) és (1-6) kötések 4-O-(  -D- glükopiranozil)-D-glükopiranóz 6-O-(  -D- glükopiranozil)-D-glükopiranóz vízben nem oldódik, csiriz 3 – 4000 egység amilopektin – egység jut egy 1-6 elágazásra * Glikogén (állati sejtek): 8-12 egység jut egy 1-6 elágazásra (több elágazás, nagy mt)

11

12 2,3-di-O-metil-  -D-glükóz (5%) 2,3,6-tri-O-metil-  -D-glükóz (90%) 2,3,4,6-tetra-O-metil-  - D-glükóz (5%) a.metilezés (CH 3 ) 2 SO 4, NaOH b.hidrolizis, HCl Szerkezet meghatározás + n 1,6  1,4  O O OH H H H H H OH OH OH O O OH H H H H H OH OH OH O O OH H H H H H OH CH 2 O O OH H H H H H OH OH

13 O H H H OH HOH H OH O O H H H OH HOH H OH O + KI I 2 (kék komplex amilózzal) ox. n AMILOZ : homoglikán, egyenes lánc,  -glikozid (1-4) kötések 4-O-(  -D- glükopiranozil)-D-glüköpiranóz vízben oldódik 300 – 1000 egység

14 a. metilezés (CH 3 ) 2 SO 4, NaOH n 2,3,4,6-tetra-O-metil-  - D-glükóz (0,2%, 500 monomer) 2,3,6-tri-O-metil-  - D-glükóz (főtermék) b. hidrolizis, HCl Szerkezet meghatározás

15 CIKLODEXTRINEK: homoglikán, makrociklus min. 6 D-(+)-GLÜKÓZ egység 1,4-  -kötés KEMÉNYÍTŐ CIKLODEXTRINEK amiláz, Bacillus macerans  - Ciklodextrin: Ø 4,5 Å  -Ciklodextrin: Ø 6,25 Å  -Ciklodextrin: Ø 7,0 Å

16 Lichtenthaler, F. W., Immel S. : Liebigs Ann. Chem

17 (S. Immel et al., 1999)

18 Az indometacin oldódása pH 7 pufferben „Corpora non agunt nisi soluta” (Paracelsus) indometacin/  CD komplex indometacin+  CD keverék indometacin Indometacin – ciklodextrin komplex Szente Lajos, Cyclolab Kft.

19 KITIN: homoglikán, egyenes lánc,  -glikozid (1-4) kötés 4’-O-  -2-acetamido-2-dezoxi-D-glükopiranozid Funkció: CaCO 3 kristályok „befogadása” n N-acetil-glükózamin (1 4  -kötés) H O CH 3 3 O H H H H OH HNH OH O O H H H OH HNH OH C O C CH O 2-acetamido-2-dezoxi- -D-glükóz (monomer) poli(1,4’-O-  -2-acetamido-2-dezoxi-D-glükopiranozid)

20 HIALURONSAV egyenes lánc, heteroglikán. Mt = Összetétel: D-glükuronsav, N-acetil-D-glükózamin Kötésrendszer: 1,4  és 1, 3  glikozidos kötés, karbonsavamid kötés D-glükózamin D-glükuronsav n 1,4  1,3  Hialuronidáz, EC (orvosi pióca) Hialuronidáz, EC (ondósejt, baci) D-glükuronsav N-acetil-D-glükózamin   O H H H H OH HNHCOCH 3 O CH 2 OH O O H H H H OH HOH COO- Heteroglikánok

21 KONDROITIN (-SZULFÁT) (Chondros, porc, rög, görög) Egyenes lánc, heteroglikán. Összetétel: D-glükuronsav, N-acetil-D-galaktózamin, kénsav Kötésrendszer: 1,4  és 1, 3  glikozidos kötés, savamid és szulfonsavészter kötés n YZ KondroitinHH Kondroitin szulfát AHSO 3 - Kondroitin szulfát CSO 3 - H D-glükuronsav D-galaktózamin 1,4  1,3  D-glükuronsav N-acetil-D-galaktózamin- -6-szulfát  

22 HEPARIN ógörögből: ηπαρ (hepar), egyenes lánc, heteroglikán. Mt = Összetétel: D-glükuronsav, D-glükózamin, kénsav Kötésrendszer: 1, 4  és 1, 3  glikozidos kötés, szulfonsavamid és szulfonsavészter kötés Funkció: véralvadásgátló (trombin inaktiválása, 1916) n D-glükózamin D-glükuronsav 1,4  1,3  D-glükuronsav- -2-szulfát N-szulfo-D-glügózamin- -6-szulfát   OSO 3 - NH SO 3 - Heparináz I, II és III

23 AGAR Vörösmoszatok, Rhodophyta Poliszacharid keverék: agaroz (70%), agropektin (30%). egyenes lánc, heteroglikán, semleges. AGARÓZ: D-galaktóz, 3,6-anhidro-L-galaktóz Kötésrendszer: 1, 4  és 1, 3  glikozidos kötés, 3,6 éter kötés n 1,3  D-galaktóz 3,6-anhidro-L-galaktóz 1,4  L-lauronsav N-acetil-D-galaktózamin-4-szulfát DERMATÁN (SZULFÁT) Egyenes lánc, heteroglikán. Összetétel: L-lauronsav, N-acetil-D-galaktózamin, kénsav Kötésrendszer: 1, 4  és 1, 3  glikozidos kötés, szulfonsavamid és szulfonsavészter kötés 1,3 

24 ABO antigének Vörösvértestek felszínén, fehérjéhez, lipidhez kapcsolódó oligoszacharidok. Elágazó lánc, heteroglikán, semleges. Összetétel: D-galaktóz (Gal), N-Ac-D-galaktózamin (GalNAc), N-Ac-D-glükózamin (GlcNAc), L-fukóz (Fuc). Kötésrendszer: 1, 3  és 1, 3  glikozidos kötés, savamid kötés H determináns (O antigén)  - D-GalNAc(1-3)  - D-Gal(1-3)  - D-GlcNAc- 1,2  -L-Fuc A determináns (A antigén) B determináns (B antigén) Transzferáz

25 Egy példa

26 Mycobacterium sejtfal - vázlat Prof. Danijel Kikelj, University of Ljubjana

27 Mikolsavak

28 Dimikolsav trehalóz (TDM) észter enzimatikus (Ag85) bioszintézise trehalóz mikolsav

29 Trehalóz alapú enzim (Ag85) inhibitorok A mikoliltranszferáz aktivitás 60%-os gátlása c = 266 μM/L J.T. Belisle et al.,Science 276, 1420 (1997) J.D. Rose et al.,Carbohydrate Res. 337, 105 (2001) ADT (6-azido-6’-dezoxi-α-α’-trehalóz)


Letölteni ppt "3. Előadás Oligo- és poliszacharidok. Diszacharidok Definició: Két monoszacharid kapcsolódása éter kötéssel Leírás: Összetevők, kötéstípus, térállás O."

Hasonló előadás


Google Hirdetések