Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az antibiotikum használattal összefüggő Cl.difficile fertőzések jelentősége Dr. Orosi Piroska Higiénikus főorvos Debreceni Egyetem Klinikai Központ.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az antibiotikum használattal összefüggő Cl.difficile fertőzések jelentősége Dr. Orosi Piroska Higiénikus főorvos Debreceni Egyetem Klinikai Központ."— Előadás másolata:

1 Az antibiotikum használattal összefüggő Cl.difficile fertőzések jelentősége Dr. Orosi Piroska Higiénikus főorvos Debreceni Egyetem Klinikai Központ

2 Európai (ECDC) pont prevalencia vizsgálat 2011-12.  A vizsgálatban 30 ország, több mint 1000 kórháza vett részt.  A pontprevalencia vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések aránya az európai kórházakban 5,7%.  Az intenzív osztályokon ápoltak 19,5%-ának volt legalább egy egészségügyi ellátással összefüggő fertőzése. Az intenzív osztályon ápoltaknál a légúti és a véráram fertőzések fordultak elő leggyakrabban.  A pontprevalencia vizsgálat - ami közel 400 000 kórházban fekvő betegen alapul – azt mutatja, hogy minden harmadik beteg kap legalább egy antibiotikumot.

3 Antibiotikum rezisztencia  Az antibiotikumok helytelen alkalmazása az egyik legfőbb tényező az antibiotikum rezisztencia kialakulásában.  A kórházi betegeknek nagyobb az esélyük arra, hogy antibiotikumot kapjanak; a kórházi antibiotikum használat 50%-a helytelen.  Bizonyított, hogy az antibiotikumok helytelen alkalmazása következtében a betegek kolonizálódhatnak/fertőződhetnek olyan antibiotikum rezisztens baktériumokkal, mint a methicillin rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA), vancomycin-rezisztens ant enterococcus (VRE) and multirezisztens Gram negatív baktériumok.  Az antibiotikumok helytelen alkalmazása következtében növekszik a Clostridium difficile infekciók incidenciája.

4 Adatok  A Klinikai Központban 2011 előtt 10 alatt volt a Clostridium difficile pozitív esetek száma.  2011-ben 60, 2012-ben 101 esetet regisztráltunk.

5

6 Az Országos Epidemiológiai Központ adatai  2011. 1803 Cl.diff fertőzés országosan,incidencia:0,9/1000  2012. 4465 fertőzés, incidencia:2,4/1000  2013. 6182 fertőzés országosan, incidencia: 3,2/1000 kibocsátott beteg  2014. 6624 fertőzés  Átlagéletkor:76,2 év,  Osztálytípus szerint Belgyógyászat és Fertőző osztály a leggyakoribb.  Kockázati tényezők: antibiotikum terápia(cephalosporin, fluorokinolon, clindamycin), kórházi kezelés, savcsökkentő kezelés

7 Antibiotikum Stewardship (ESCMID guidelines for management of multidrug-resistant Gram-negative bacteria in hospitalized patients 2014)  Minden intervenció ami az antibiotikum használat csökkenéséhez vezet csökkenti a rezisztenciát, csökkenti a nosocomiális fertőzések számát (elsősorban a Clostridium defficile okozta fertőzéseket).  Intervenció: bizonyos antibiotikumok restrikciója, aminek különböző módja ismert pl. protokoll, irányelv,lista, az AB cyclikus vagy forgó rendszerben történő adása  Érdekes mód amikor az antibiotikum rendelési felületen bizonyos antibiotikumok fel sem jönnek vagy nem megfelelő AB választás esetén csörög az infektológus telefonja.

8 SHEA/IDSA irányelv a Cl. difficile megelőzésére 2014.

9 A CDI arányának növekedése Amerikában  A Cl. difficile és az MRSA a két leggyakoribb kórokozó a nosocomiális fertőzésekben.  A CDI szám 2000 és 2009 között meg kétszereződött. Elsősorban az idős felnőtt korosztályt érinti.  Korábban 50% volt a kórházon kívüli előfordulás, ma több mint 75% és a felvételkor már pozitív beteg növeli a rizikót a kórházi betegeknél.

10 Treatment guidelines for C.difficile infection Debast et al. Clinical Microbiology and Infection 20. 1- 26.2014.  Első nem súlyos epizód: AB azonnali elhagyása obszerváció 48 óráig  Orális AB:Metronidazol 500 mg 10 napig Vancomycin 125 mg 10 napig Fidaxomycin 200 mg 10 napig  Tanulmányok bizonyítják, hogy súlyos CDI Vancomycin kezelésénél, enyhe esetekben a metronidazolnál jobb a terápiás válasz.

11 Diagnosztika  Toxin pozitivitás  szövettan  Mivel kis gyermekeknél az asymptomatikus toxin hordozás prevalenciája magas, ezért egy éves kor alatt nem javasolják a toxin vizsgálatát, kivéve ha más ok miatt kérjük a széklet vizsgálatát (norovírus vagy rotavírus).

12 Felkutatás  Mikrobiológiai monitoron alapuló surveillance-a legjobb.  A CDI arányt a 10 000 ápolási napra jutó CDI esetszámmal adjuk meg.  Halmozódásról beszélünk, ha az esetszám hirtelen megugrik.  Hyperendemiás arányról beszélünk, ha folyamatosan magas az előfordulás a korábbi időkhöz, vagy más hasonló intézményekhez képest.

13 Megelőzés  Antibiotikum használat korlátozása(clindamycin,cephalosporin,fluorokinolon), antibiotikum stewardship.  A beteg védelme a Cl.difficile expoziciótól: fertőtlenítés és barrier (köpeny és kesztyű) alkalmazása. A kesztyűt váltani kell ha széklettel kontaminálódott és a szennyes és tiszta munkafolyamatok között.  Kézfertőtlenítés folyékony szappannal a CDI-s beteg környezetében.  Az egyéb multirezisztensek esetén alkoholos bedörzsölés a hatásos.  Tilos a kohorsz izoláció más multirezisztens kórokozót hordozó beteggel.  Az izoláció fenntartása a gyógyulásig ( formált széklet) szükséges.


Letölteni ppt "Az antibiotikum használattal összefüggő Cl.difficile fertőzések jelentősége Dr. Orosi Piroska Higiénikus főorvos Debreceni Egyetem Klinikai Központ."

Hasonló előadás


Google Hirdetések