Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TÁMOP 2.2.3-07/1-2F-2008-0011 Környezettechnikai eljárások gyakorlat 14. évfolyam Az ülepedés folyamata, hatékonysága Mitykó János 2009.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TÁMOP 2.2.3-07/1-2F-2008-0011 Környezettechnikai eljárások gyakorlat 14. évfolyam Az ülepedés folyamata, hatékonysága Mitykó János 2009."— Előadás másolata:

1 TÁMOP 2.2.3-07/1-2F-2008-0011 Környezettechnikai eljárások gyakorlat 14. évfolyam Az ülepedés folyamata, hatékonysága Mitykó János 2009

2 Ülepítés

3 Az ülepedés elve A durva diszperz rendszerek (szuszpenziók, emulziók) hosszabb állás esetén többé-kevésbé szétválnak. A 0,01 mm-nél nagyobb szemcsék a vízben, ha annál nagyobb sűrűségűek, akkor ülepednek, ha kisebb sű- rűségűek, akkor felúsznak. A mozgásuk kezdetben gyorsuló, majd állandó se- bességű. A szemcse mozgása, mint minden fizikai testé a ráható erők eredőjétől függ.

4 Ülepedési sebesség Függ az ülepedő szemcsére ható gravitációs erőtől, a szilárd anyag és a folyadék sűrűség-különbségétől, a folyadék viszkozitásától (ami viszont hőmérsékletfüggő), valamint a szemcse átmérőjétől. Gömb alakú szemcsék esetében a Stokes-törvény jó közelítéssel adja meg az ülepedési sebességet: = kinematikus viszkozitás  m 2 /s   ∙ = , dinamikus viszkozitás  kg/m∙s = Pa∙s 

5 Az ülepedés szakaszai Szabad ülepedés: a szemcsék egymásra gyakorolt hatás nélkül ülepednek. Jellemző a nyugvó zagyok felső rétegében, szemcsés anyagok és kis koncentrációjú pelyhes anyagok esetében. Akadályozott ülepedés: nagy koncentrációjú zagyok esetében alakul ki, valamint hosszabb ideje tartó ülepedés esetén a középső rétegekben. Pelyhes anyagok esetében rövidebb idő alatt, ill. kisebb koncentrációnál bekövetkezik. sűrítés: a legalsó zónára jellemző. A lebegőanyag- tartalom már igen nagy. Az iszap elveszíti pelyhes tulajdonságait, a leülepedett anyag kompressziója következik be.

6 Az iszap víztartalma A kiülepedett iszap víztartalma igen nagy: 98–99%. Az iszapban a víz a következő formában van jelen: Szemcsék közötti, vagy pórusvíz: a szilárd anyag és a víz között különösebb kötődés nincsen. Az iszap víztartalmának nagyobbik része van ebben a formában jelen. Jelentős része eltávolítható gravitációs sűrítéssel. Kolloidális és kapilláris víz: a szilárd anyag és a víz között adszorpciós kötőerők működnek, amelyeket gravitációs úton nem, csak különböző kondicionális technikákkal lehet megbontani. Sejtekben kötött víz: biológiailag és kémiailag kötött víz, amelyet csak termikus eljárással lehet eltávolítani.

7 Az iszap víztartalma Kötődés formája Víz mennyisége Csökkentésének lehetősége Iszap állaga Kémiailag kötött és adszorbeált víz 0–8%Csak szárítással 0-20% -ig száraz Kapilláris víz8–30%Víztelenítéssel 20-60% lepény Pórusvíz30% fölöttSűrítéssel 60% fölött folyékony

8 ÜLEPÍTŐK MÉRETEZÉSE Az ülepítő akkor dolgozik jól, ha az ülepítőben való tartózkodási idő megegyezik a még kiülepíteni kívánt szemcse ülepedési idejével. t t = t ü t t = V/Q = L∙B∙H/H∙B∙v á = L/ v á Q = H∙B∙v á = H∙B∙L/t t Q = H∙B∙L/t ü Q = B∙L∙v ü

9 Ülepítők csoportosítása Az ülepítőket csoportosíthatjuk az ülepítőn történő átáramlás szempontjából, így beszélhetünk: –vízszintes, –függőleges és –radiális átfolyású ülepítőkről. Vannak egy- és kétszintes ülepítők. Az elhelyezés szempontjából pedig a másodlagos tisztításhoz viszonyított előülepítőkről, illetve utóülepítőkről beszélhetünk.

10 Vízszintes hosszanti átfolyásúak A hosszanti átfolyású ülepítőket 150…2000 m 3 /d teljesítményűre méretezik. 50.000 m 3 /d feletti vízhozamok esetén célszerűen alkalmazhatók a kis helyigényű tömbös elrendezés megvalósíthatósága miatt. Alkalmazhatók: önálló mechanikai tisztítóberendezésként; öntözés előtti előtisztításra; biológiai szennyvíztisztításkor elő-, közbenső- és utóülepítőként; csapadékvíz-ülepítőként; ipari víz mechanikai előkezelésére.

11 Lipcsei-típusú ülepítő A medencék hatásfoka 80% körüli, ez a medencék között a legjobb. Az iszapot tolólap, vagy folyamatos iszapelvétel esetén láncos kotróberendezés juttatja a zsompba. Az iszapelvétel lehetséges: –szakaszos vagy folyamatos leeresztéssel, –zagyszivattyúval, –mamutszivattyúval, –vagy csigaszivattyúval történhet.

12 Vízszintes sugárirányú átfolyásúak 300–400 m 3 /d vízhozamok felett alkalmazhatók célszerűen elő-, közbenső- és utóülepítőként egyaránt. Hatásfokuk 70% körüli. A 18–40 m átmérőjű medencék alkalmazása a leggyakoribb. Nagyobb átmérő esetén a szél zavaró hatása miatt nehézkes a felúszó anyagok eltávolítása. A kiülepedett iszapot terelőlapátokkal ellátott keverő karok lassú forgással juttatják a középen kimélyített zsompba.

13 Laboratóriumi méretben Hatásfoka megállapítható a távozó víz szárazanyag tartalmának meghatározásával. Ehhez csak papírszűrőre és szárítószekrényre van szükség.

14 Dorr-ülepítők a gyakorlatban

15

16

17 Függőleges átfolyásúak Dortmundi-típusú ülepítő: Kis és közepes szennyvíztisztító telepeken 2500 m 3 /d szennyvízhozamig utóülepítőként alkalmazhatók. Átmérőjük kisebb vagy legfeljebb 8 m és legfeljebb 4 db-ot kapcsolnak párhuzamosan. A szennyvíz beadagolása a középen lévő merülő csövön keresztül történik a medence alsó harmadába. A medence alakja Dorr-ülepítővel ellentétben (amely hengeres) erősen kúpos. Az iszap eltávolítása az ülepítő aljára levezetett csövön keresztül történik szivattyúval.

18 Függőleges átfolyású ülepítő Dortmundi medence

19 Függőleges átfolyású ülepítő Graever-ülepítő (ülepítő kúp)

20 Homokfogók Nagy méretű, nagy ülepedési sebességű anyagok eltávolítását szolgálja. Általában vízszintes, hosszanti átfolyásúak. Ha megfelelően tagolt a medence, akkor a kinyerendő (ülepített) anyagok méret szerint osztályozhatók. A centrifugális erő elősegíti a kiülepedést. Ezt gyakran levegő befúvatással érik el.

21 Hosszanti átfolyású homokfogó Kotrószerkezet nélküli egyszerű homokfogó

22 Hosszanti átfolyású homokfogó

23 Légbefúvásos homokfogó Qd > 100000 m 3 /d v á = 0,15 m/s csavaráramlási sebesség: 0,3 m/s 1 m 3 hasznos medencetérfogatra 2 m 3 /h levegővel kell számolni!

24 Légbefúvásos homokfogó

25

26

27 SŰRÍTŐK

28

29 Iszapkezelők –Kétszintes ülepítők: intézmények, üdülők, társasházak szennyvizeinek kezelésére; felúsztatás, ülepítés, alsó felében pedig a leülepedett iszapok kirothasztására alkalmazzák Q ≥ 300–500 m 3 /d szennyvízhozam esetén. Két fajtája van: V alakú ülepítőterű W alakú ülepítőterű –Oldómedencék: Q = 1–25 m 3 /d szennyvíz kezelésére (ülepítés, felúsztatás és anaerob biológiai tisztítás) alkalmazhatók. Az egyszerű oldómedencék kétkamrásak, a bővítettek háromkamrásak. A tartózkodási idő a medencékben 3, illetve 6 nap.

30 Imhoff rendszerű biológiai tartályok


Letölteni ppt "TÁMOP 2.2.3-07/1-2F-2008-0011 Környezettechnikai eljárások gyakorlat 14. évfolyam Az ülepedés folyamata, hatékonysága Mitykó János 2009."

Hasonló előadás


Google Hirdetések