Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Összefoglalás: A testek nyomása. Ugyanazt a testet először a kisebb majd a nagyobb lapjával fektetjük hóra. Hasonlítsd össze a nyomóerőket! Melyik esetben.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Összefoglalás: A testek nyomása. Ugyanazt a testet először a kisebb majd a nagyobb lapjával fektetjük hóra. Hasonlítsd össze a nyomóerőket! Melyik esetben."— Előadás másolata:

1 Összefoglalás: A testek nyomása

2 Ugyanazt a testet először a kisebb majd a nagyobb lapjával fektetjük hóra. Hasonlítsd össze a nyomóerőket! Melyik esetben nagyobb a nyomás? Miért? A nyomóerők egyenlők, mert a súly változatlan. Ahol kisebb az érintkező felületek nagysága. Mert a nyomás és az érintkező felületek nagysága között fordított arányosság van.

3 Írj gyakorlati példákat a nyomás csökkentésére! Harckocsik, nehéz munkagépek lánctalpa Sítalp Széles vállpánt Kamionok duplakereke

4 Egy 300 000 N súlyú harckocsi talajjal érintkező fe- lületének nagysága 5 m 2. Mekkora nyomást fejt ki a talajra? F = 300 000 N A = 5 m 2 p = ? Pa p = F/A = 300 000 N :5 m 2 = 60 000 Pa F p ∙ A

5 Egy 800 N súlyú ember hóra kifejtett nyomása 2 000 Pa. Mekkora a hóval érintkező felület nagysága? F = 800 N p = 2 000 Pa A = ? m 2 A = F/p = 800 N : 2 000 Pa = 0, 4 m 2 F p ∙ A

6 Két különböző alapterületű edénybe ugyanolyan magasságig vizet öntöttünk. Hasonlítsd össze a két edény aljára ható hidrosztatikai nyomásokat! Indokold! Egyenlők, mert ugyanannak a folyadéknak a hidrosztatikai nyomása csak a folyadékoszlop magasságától függ.

7 Egy orvosi fecskendő végét befogjuk, majd a dugattyúját befelé nyomjuk. Hogyan változik meg a fecskendőben a levegő térfogata: csökken, a levegő nyomása: növekszik.

8 Miért nedvesedik át a rosszul szigetelt fal? Mert a falban lévő repedések hajszálcsöveket alkotnak, amelyben a víz felemelkedik.

9 Mit nevezünk felhajtóerőnek? A folyadékba, vagy gázba merülő testre ható felfelé irányuló erőt. Mitől függ a nagysága? A test által kiszorított folyadék vagy gáz súlyától. ( A test térfogatától és a folyadék vagy gáz sűrűségétől.)

10 Egy 0,5 m 3 térfogatú és 39 000 N súlyú vastömböt víz alatt tartunk. (1 m 3 víz súlya 10 000 N) Mekkora a vastömb által kiszorított víz térfogata? 0,5 m 3 Mekkora a kiszorított víz súlya? 5 000 N Mekkora a felhajtóerő? 5 000 N Mekkora a vízben a vastömb súlya? 39 000 N – 5 000 N = 34 000 N

11 AnyagVízOlajBenzinJég Sűrűség1 g/cm 3 0,9 g/cm 3 0,7 g/cm 3 0,9 g/cm 3 Az alábbi táblázat alapján mi történik, ha a jeget vízbe tesszük: a jég úszik, olajba tesszük: a jég lebeg, benzinbe tesszük: a jég elmerül.

12 Igaz hamis állítások A héliummal töltött léggömb átlagsűrűsége kisebb, mint a levegőé, ezért felemelkedik. Igaz. Ha egy hajó kifut az édesvizű folyóból a tengerre, akkor nagyobb lesz a merülési mélysége. Hamis. A víz alá nyomott gumilabdára nagyobb felhajtóerő hat, mint a víz felszínén úszóra. Igaz.


Letölteni ppt "Összefoglalás: A testek nyomása. Ugyanazt a testet először a kisebb majd a nagyobb lapjával fektetjük hóra. Hasonlítsd össze a nyomóerőket! Melyik esetben."

Hasonló előadás


Google Hirdetések