Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Összefoglalás: A testek nyomása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Összefoglalás: A testek nyomása"— Előadás másolata:

1 Összefoglalás: A testek nyomása

2 Ugyanazt a testet először a kisebb majd a nagyobb lapjával fektetjük hóra. Hasonlítsd össze a nyomóerőket! Melyik esetben nagyobb a nyomás? Miért?

3 Írj gyakorlati példákat a nyomás csökkentésére!

4 Egy N súlyú harckocsi talajjal érintkező fe-lületének nagysága 5 m2. Mekkora nyomást fejt ki a talajra? F p ∙ A

5 Egy 800 N súlyú ember hóra kifejtett nyomása 2 000 Pa
Egy 800 N súlyú ember hóra kifejtett nyomása Pa. Mekkora a hóval érintkező felület nagysága? F p ∙ A F = 800 N p = Pa A = ? m2 A = F/p = 800 N : Pa = 0, 4 m2

6 Két különböző alapterületű edénybe ugyanolyan magasságig vizet öntöttünk. Hasonlítsd össze a két edény aljára ható hidrosztatikai nyomásokat! Indokold!

7 Egy orvosi fecskendő végét befogjuk, majd a dugattyúját befelé nyomjuk
Egy orvosi fecskendő végét befogjuk, majd a dugattyúját befelé nyomjuk. Hogyan változik meg a fecskendőben a levegő térfogata: a levegő nyomása:

8 Miért nedvesedik át a rosszul szigetelt fal?

9 Mit nevezünk felhajtóerőnek?
Mitől függ a nagysága?

10 Egy 0,5 m3 térfogatú és 39 000 N súlyú vastömböt víz alatt tartunk
Egy 0,5 m3 térfogatú és N súlyú vastömböt víz alatt tartunk. (1 m3 víz súlya N) Mekkora a vastömb által kiszorított víz térfogata? Mekkora a kiszorított víz súlya? Mekkora a felhajtóerő? Mekkora a vízben a vastömb súlya?

11 Az alábbi táblázat alapján mi történik, ha a jeget vízbe tesszük:
a jég úszik, mert a sűrűsége kisebb, mint a jég sűrűsége olajba tesszük: a jég lebeg, mert egyenlő a sűrűségük benzinbe tesszük: a jég elmerül, mert a sűrűsége nagyobb, mint a benzin sűrűsége Anyag Víz Olaj Benzin Jég Sűrűség 1 g/cm3 0,9 g/cm3 0,7 g/cm3

12 Igaz hamis állítások A héliummal töltött léggömb átlagsűrűsége kisebb, mint a levegőé, ezért felemelkedik. Igaz. Ha egy hajó kifut az édesvizű folyóból a tengerre, akkor nagyobb lesz a merülési mélysége. Hamis. A víz alá nyomott gumilabdára nagyobb felhajtóerő hat, mint a víz felszínén úszóra.


Letölteni ppt "Összefoglalás: A testek nyomása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések