Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TÁMOP 2.2.3-07/1-2F-2008-0011 Egészségkultúra 9. évfolyam Egészségkultúra dióhéjban Készítette: Balogh Tiborné Than Károly Ökoiskola, Gimnázium, Szakközépiskola.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TÁMOP 2.2.3-07/1-2F-2008-0011 Egészségkultúra 9. évfolyam Egészségkultúra dióhéjban Készítette: Balogh Tiborné Than Károly Ökoiskola, Gimnázium, Szakközépiskola."— Előadás másolata:

1 TÁMOP /1-2F Egészségkultúra 9. évfolyam Egészségkultúra dióhéjban Készítette: Balogh Tiborné Than Károly Ökoiskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola

2 Életöröm Jó közérzet Alkalmazkodás Elégedettség Önbizalom Önbecsülés Stressztűrés Mi jellemzi az egészséges embert? Terhelhetőség Munkakedv Egészséges bőrszín Kiegyensúlyozott Mosolygós Nyílt tekintet

3 AZ EGÉSZSÉG ÖSSZETEVŐI Fizikai Mentális Érzelmi Szociális Személyi Spirituális

4 HIGIÉNÉS TERÜLETEK AZ EMBERI TESTEN Bőrápolás Hajápolás Szájápolás, ajakápolás, szájüregápolás Kéz- és lábápolás Szem -, fül -, orrápolás Nemi szervek ápolása

5 EGÉSZSÉGES AZ ÉLETMÓDUNK AKKOR, HA  helyesen táplálkozunk,  eleget mozgunk,  testünket edzéssel kondícióban tartjuk,  kerüljük a szervezetünkre kedvezőtlen hatásokat,  megfelelően tisztálkodunk, öltözködünk,  gondot fordítunk a külsőnkre,  megfelelő az időbeosztásunk,  tanulunk, kulturálódunk,  lelkünket és szellemünket is gondozzuk.

6 TÁPLÁLKOZÁSI PIRAMIS

7 A HELYES TÁPLÁLKOZÁS ALAPJAI Rostosan A szénhidrátok mennyisége, minősége megfelelő legyen Zsírok mennyisége, minősége megfelelő legyen Kevesebb állati eredetű étel Minél több élő anyag Ásványi és vitaminbevitel fontossága Bázikus ételek fogyasztása Bélflórát támogató ételek fogyasztása Rendszeresség

8 AJÁNLÁSOK Az étkezés nem mellékes esemény ! Rágd meg jól az ételt! Az étkezések között legyen minimum 4-5 óra szünet! Étkezéskor ne, de napközben igyál bőven! Igyekezz frisset enni, ne egyél konzervet! Inkább párold az ételt! Kevés sót, nátriumot és finomított kristálycukrot fogyassz! Válassz olyan étrendet, amely sok gabonafélére, zöldségre és gyümölcsre épül !

9 TÁPLÁLKOZÁSFÜGGŐ BETEGSÉGEK Cukorbetegség Elhízás Magas vérzsírszint Köszvény Érelmeszesedés Zsírmáj, májcirózis Epekövesség Fogszuvasodás Alkoholbetegség Vitamin- és ásványianyag-hiányos betegségek

10 A DROGOK FELOSZTÁSA A törvény felosztása szerint: –Legális, illegális Előállítási mód szerint: –Természetes, félszintetikus, szintetikus Az idegrendszerre gyakorolt hatásuk alapján: –Stimulánsok –Depresszánsok –Hallucinogének –Narkotikumok –Nyugtatók

11 Hatásmechanizmus

12

13 HOVÁ FORDULHATUNK SEGÍTSÉGÉRT? Szülők Rokonok Tanárok Gyermekvédelmi felelős, i skolapszichológus Edző, lelkész, BÖLCS Drog Stop

14 SZERELMI-SZEXUÁLIS VÁGYAK MOTIVÁCIÓI Szerelmesnek lenni Tartozni valahová Felnőtté válni Más is már rég túl van rajta Kalandkeresés Skalpvadászat Kíváncsiság Kortárshatás

15 A SZEXUÁLIS ÉLET VESZÉLYEI Nem kívánt terhesség Nemi úton terjedő betegségek Szexuális erőszak, PST (post traumás sokk) Emberkereskedelem

16 MAGYARORSZÁGI ABORTUSZOK SZÁMA ezer élveszülés ezer abortusz –Az abortuszok 11%-át fiatalkorú nőknél hajtják végre. –A nők 45%-a semmilyen információval nem rendelkezett a teherbeesésről, illetve a fogamzásgátlásról.


Letölteni ppt "TÁMOP 2.2.3-07/1-2F-2008-0011 Egészségkultúra 9. évfolyam Egészségkultúra dióhéjban Készítette: Balogh Tiborné Than Károly Ökoiskola, Gimnázium, Szakközépiskola."

Hasonló előadás


Google Hirdetések