Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

DR.TÓSZEGI ATTILA reumatológus főorvos HÉVIZ. Amitől mindenki fél : a fájdalom…..

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "DR.TÓSZEGI ATTILA reumatológus főorvos HÉVIZ. Amitől mindenki fél : a fájdalom….."— Előadás másolata:

1 DR.TÓSZEGI ATTILA reumatológus főorvos HÉVIZ

2 Amitől mindenki fél : a fájdalom…..

3 A fájdalom spino-thalamicus-limbikus és corticalis percepciója és neurotransmissiója

4 A FÁJDALOM CENTRÁLIS ÉS SPINALIS REPREZENTÁCIÓI ÉS MECHANIZMUSA

5 AKUT HEVENY KRÓNIKUS FÁJDALOM

6 Szövetilocalizáció bőr izom Izülettok-bursa idegszál idegfonat ideggyök csont zsigeri inhüvelyek szalagokinak Aktiv reumatológiai feladatok Szervi és szöveti localizációk az aktiv reumatológiai beavatkozásokhoz

7 SZEMLÉLET A GYÓGYITÁSHOZ Az én szemléletem szerint a mozgásszervi megbetegedések megértéséhez,gyógyitásához elengedhetetlenül szükséges a klasszikus medicinalis, orvosi szemléleten túl,a : „MÉRNŐK-TUDOMÁNYOK” alkalmazása: mechanikai statikai dinamikai kinetikai ismereteket kell,hogy magukba foglaljanak !

8 IGY ÉRTHETŐVÉ VÁLIK AZ,HOGY AZ ADOTT : FÁJDALOM HOGYAN ALAKULT KI ? MOZGÁSKORKLÁTOZOTTSÁG HOGYAN ÉS MIÉRT ALAKULT KI ? KÁROSODÁS HOGYAN ÉS MIÉRT ALAKULT KI ? KIKÖVETKEZTETHETŐ PONTOSAN,HOGY BEAVATKOZÁS NÉLKÜL: A KÖVETKEZŐ FÁJDALOM HOGYAN ÉS HOL FOG KIALAKULN I ? A KÖVETKEZŐ FUNKCIÓKIESÉS HOGYAN ÉS HOL FOG KI ALAKULNI ? A KÖVETKEZŐ MOZGÁSKORLÁTOZOTTSÁG HOL FOG KIALAKUL NI ? KÖVETKEZTETÉS ÉS EREDMÉNY

9 MI AZ AKTIV REUMATOLÓGIAI BEAVATKOZÁS LÉNYEGE ? Elsősorban és szinte kizárólag a lágyrészek fájdalmainak: ►Izmok-izomtapadások ►Inak-intapadások, ►Inhüvelyek, ►Szalagok,szalagtapadások ►Izületi tokok, ►Izületi tömlők(bursák) ►ideggyökök, ►kilépő idegek,idegfonatok *Aktiv,gyors injekciós –infiltrativ gyógyszeres kezelése és fájdalomcsillapitása *Aktiv,gyors injekciós –infiltrativ gyógyszeres kezelése és fájdalomcsillapitása gyulladásoldása,compressió alól való felsza- gyulladásoldása,compressió alól való felsza- baditása,beszükült izületi tokok feltágitása: baditása,beszükült izületi tokok feltágitása: melyek vagy elsődleges vagy másodlagos okokból a reumatológiai, mozgásszervi fájdalmak legnagyobb részét képezik: EZEK FÁJNAK !!!

10 MIÉRT HIÁNYTERÜLET AZ AKTIV REUMATOLÓGIA? Nincsen és nem is volt iskolája,studiuma,oktatása ! Hiányzott,hiányzik a klasszikus reumatológiai képzésből,oktatásból ! A reumatológusok zöme belgyógyászati tájékozódásu, érdeklődésü. Manualitast-kézügyességet igényel.

11 Trevor Silver :Izületek és lágyrészek injekciós kezelése Egyesült Államokban, Angliában ismert,elfogadott tevékenység,melyet specialisták végeznek háziorvosok és más szakmák klinikusai kérésére.

12 Öngyógyitás : A gyógyitási folyamat lépcsői A. Öngyógyitás : Fájdalmak, panaszok gyötrelmes elviselése munkavégzés mellett: TüréshatárigÁllapotromlássalÖngyógyszerezéssel!Hátrányok: Nem szakszerü, Veszélyeket,szervi szövődményeket rejt magában Időveszteség Felesleges szenvedés Nincs megoldás-nincsen gyógyulás Véletlen szerencsén múlik a beteg sorsa !

13 Orvosi,de nem szakorvosi segitség: A gyógyitási folyamat lépcsői B. Orvosi,de nem szakorvosi segitség: Kényszerü táppénzesállomány Körzeti-háziorvosi segitség és ellátás : Fájdalomcsillapitók NSAID-ok(non-steroidok(pld Voltaren,Movalis,Aflamin,Celebrex) Váltakozó mennyiségben,egész szervezet „kezelve” mellékhatásokkal másodlagos szervi panaszokkal /gyomor,epe stb/ elhuzódó időben ! Hátrányok:Táppénz,IdőMunkakiesés Sok esetben bizonytalan kimenet.

14 Szakorvosi,de nem aktiv reumatológiai segitség : A gyógyitási folyamat lépcsői C. Szakorvosi,de nem aktiv reumatológiai segitség : Szakszerü konzervativ reumatológiai segitség /massage,elektromos kezelések,fürdők,pakolások stb/ melyek idő-fáradtság és pénzköltséges hosszu távu megoldások-hetek tellnek el,akut nehezen megoldható benntfekvéses/helykérdés/ vagy főleg járóbetegellátás keretén belül hetekig eltartva esetlegesen részleges eredménnyel. Szakszerü konzervativ reumatológiai segitség /massage,elektromos kezelések,fürdők,pakolások stb/ melyek idő-fáradtság és pénzköltséges hosszu távu megoldások-hetek tellnek el,akut nehezen megoldható benntfekvéses/helykérdés/ vagy főleg járóbetegellátás keretén belül hetekig eltartva esetlegesen részleges eredménnyel.Hátrányok:MunkakiesésTáppénzUtazásIdőPénz

15 NAPJAINK REUMATOLÓGIAI ELLÁTÁSA: Sajnos csak belgyógyászati gyökerekből táplálkozik ! Nem igazodik korunk életvitelének megváltozásához és igényeihez ( munkahely-kereset bizonytalanság ! ) Cél lenne a táppénzes állományban tartás minél fokozottabb visszaszoritása !! Hospitalizáció(kórházi kezelés)elkerülésére kell törekedni !! Munkaképesség visszanyerésének mielőbbi reményével Az aktiv reumatológiai ellátás a reumatológiai – mozgásszervi megbetegedések által okozott fájdalmak és mozgáskorlátozottságok gyors megszüntetésére hivatott.

16 A FÁJDALOMCSILLAPITÁS KEZELÉSI ALTERNATIVÁI

17 Gyógyszeres infiltrációs lehetőségek GYÓGYSZEREK ÉRZÉSTELENITŐK (LIDOCAIN/MERCAIN) ANALGETIKUMOK (Algopyrin,Ridol ) STEROIDOK (KENALOG / DIPROPHOS (Solumedrol,Depo- Medrol) SPASMOLYTICUMOK (Papaverin/Ridol/Relaxil- G PORCREGENERÁLÓK ( HYALGAN ) NSAID-OK (Voltaren/Hotemin etc) COMBINÁCIÓK i.art. i.art

18 LEGGYAKORIBB AKTIV REUMATOLÓGIAI TÉNYKEDÉSEK I. Hirtelen mozdulatokra,nagyfoku hirtelen megeröltetésesekre bekövetkező rándulásos, becsipődéses typusu izom panaszok és fájdalmak Meghüléses izom fájdalmak, Szalagrándulások.szalagtulterhelődések, Intúleröltetések, Inhüvelygyulladások, Izom és kisizületi becsipődések, Izületi tokfájdalmak, acut gyulladások,mozgáskorlátozottságok Izületi tok zsugorodások Idegbecsipődések, Ideggyök és idegfonatgyulladások Acut lumbago jellegü fájdalmak / akár: kisizületi dystrosiók, idegbecsipődéses, vagy izom jellegüek/ stb… GYÓGYSZERES INFILTRÁCIÓI ANAL- GETIKA NSAID STE- ROID

19 Kopásos,meszes felrakódásos hátterü izületi vagy gerincfájdalmak Kopásos,meszes felrakódásos hátterü izületi vagy gerincfájdalmak (következményes izom és szalagtapadási helyi fájdalmak és tuleröltetések,irritációs (következményes izom és szalagtapadási helyi fájdalmak és tuleröltetések,irritációs dörzsöléses jellegü chr.gyulladások okozta panaszok) dörzsöléses jellegü chr.gyulladások okozta panaszok) Akut és krónikus következményes kis és nagyizületi fájdalmak Akut és krónikus következményes kis és nagyizületi fájdalmak Izületi tok és szalagfájdalmak Izületi tok és szalagfájdalmak (melyek hátterében vagy gyulladásos v. degenerativ-kopásos-meszesedéses elváltozások állnak.) Krónikus gyulladások, fájdalmak miatt kialakuló lágyrész fájdalmak !! Krónikus gyulladások, fájdalmak miatt kialakuló lágyrész fájdalmak !! Izületi tok és szalagzsugorodások oldása és funkció helyreállitása Izületi tok és szalagzsugorodások oldása és funkció helyreállitása ( pld.vállizületi mozgáskorlátozottság nagyon gyakori a csipőtáji v. mint térdérintettség.) ( pld.vállizületi mozgáskorlátozottság nagyon gyakori a csipőtáji v. mint térdérintettség.) LEGGYAKORIBB AKTIV REUMATOLÓGIAI TÉNYKEDÉSEK II.

20 Postoperativ funkció helyreállitások :prothesisek utáni szalag,in és izomtuleröltetések,izületi tömlők /bursák/ mechanikai tuleröltetéses izomtuleröltetések,izületi tömlők /bursák/ mechanikai tuleröltetéses krónikus gyulladásos fájdalmai, melyek a jól sikerült mütétek a jól krónikus gyulladásos fájdalmai, melyek a jól sikerült mütétek a jól terhelhető prothesiek ellenére: funkciókárosodottak és fájdalmasak ! terhelhető prothesiek ellenére: funkciókárosodottak és fájdalmasak ! Foglalkozási betegségek következményei: munkahelyi ártalmak, Foglalkozási betegségek következményei: munkahelyi ártalmak, mint tartós egyoldalu munkavégzésü funkciókiesések és tuleröltetéses mint tartós egyoldalu munkavégzésü funkciókiesések és tuleröltetéses jellegü izom,izületi fájdalmak és panaszok megszüntetése. jellegü izom,izületi fájdalmak és panaszok megszüntetése. /ülőfoglalkozásuak nyak-vállövi és derékfájdalmai,mozgásbeszükülései, izomfájdalmai és idegbecsipődései /titkárnő-pincér-sofőr-asztalos stb/ izomfájdalmai és idegbecsipődései /titkárnő-pincér-sofőr-asztalos stb/ Szervi és lelki megbetegedéseket Változókori panaszokat követő rárakódásos jellegü mozgásszervi panaszok: követő rárakódásos jellegü mozgásszervi panaszok: izületi fájdalmak,izomkötöttségek,szalag és izületi lágyészfájdalmak. izületi fájdalmak,izomkötöttségek,szalag és izületi lágyészfájdalmak. LEGGYAKORIBB AKTIV REUMATOLÓGIAI TÉNYKEDÉSEK III.

21 gyors panasz-fájdalom megszüntetésen és funkcióhelyreállitáson kívül milyen előnyökkel jár az AKTIV REUMATOLÓGIAI ténykedés ? A gyors panasz-fájdalom megszüntetésen és funkcióhelyreállitáson kívül milyen előnyökkel jár az AKTIV REUMATOLÓGIAI ténykedés ? Aktiv és akut beavatkozás Az érintett területet /csak !/ érinti a beavatkozás, Gyors hatás és gyógyulás és a munkaképesség minél, előbbi visszanyerése a cél, Kevés szenvedés és fájdalommal, Költség és gyógyszermegtakaritással, Időben lerövidült hatékony gyógyulással, Mellékhatások és szövődmények elkerülésével, Kórházi ágyak nagyfoku tehermentesitésével !

22 Miért kell aktivnak lenni adott esetekben egy reumatológiai ellátásnak? 1. Fájdalomtól és mozg.korl-ságtól való szabadulás ! 2. Munkakiesés-keresetkiesés,munkahely- biztonság,állásféltés,mielőbbi munkaal- kalmasság,keresőképesség visszanyerése ! 3. Ambulanter ellátás-gyorsaság -idő és költségtakaritás.

23 A járóbeteg rendelések leggyakoribb hibái A fájdalom typusának, jellegének,localizációjának nem megfelelő elkülönitése! Passziv therápiás eljárások túlzott előnyben részesitése :elősegiti a fájdalom krónikussá válását Túlzott conservatizmus, melybe a panaszos beteg „belefárad” –nem lát és érez javulást. Nem megfelelő gyógyszeres kezelés alkalmazása v. annak elhuzódó jellege,mellékhatások,szövődmé- nyek,gyógyulás elhuzódása,sikertelenség : idő-pénz!! Futószalagmechanizmus-percidő-tévedés-sikertelen ség-elhuzódó gyógyulás-bizalomvesztés-idő-pénz !

24 VÁLLIZÜLETI MEGBETEGEDÉSEK: Vállizület betegségei: Vállizület körüli izületi és lágyrész-(izom,in,izületi tok) fájdalmak Ficamok,rándulások Fagyott váll szindróma - adhesiv capsulitis Acut,subacut,chr.capsulitisek, Bursitisek (subdeltoid.,subacromialis,subcoracoidealis) Incisura scapulae syndroma Vállizületi gyulladások,(co-ac,ac-cl,st-cl) Myalgiform panaszok Goldwaith syndroma fájdalomcsillapitása,gyulladásoldása és a mozgáskorlá- tozottság gyógyszeres iufiltrációval való oldása ! tozottság gyógyszeres iufiltrációval való oldása !

25 A coraco-acromialis izület és a n.suprascapularis és a sternoclavicularis izület infiltrációjának sémája

26 Acromio-clavicularis infiltrációs és adhesiv capsulitises séma

27 Subacromialis bursitis,impingement syndroma, rotator köpeny,vápaperem szakadás sémája rotator köpeny,vápaperem szakadás sémája

28 Adhesiv capsulitis és biceps tendinitis sémája

29 Vállizületi tok infiltrációja-capsula-feltöltés

30 Subdeltoidealis bursitis infiltrációja

31 KÖNYÖK,CSUKLÓ,KISIZÜLETEK MEGBETEGEDÉSEI: Izületi rándulások,zúzódások,ficamok, Szalagsérülések okozta fájdalom, duzzanat és mozgáskorlátozottság, Tenisz és golfkönyök, Bursitisek Alagut syndromák: carpal-tunnel,ulnaris cubitalis,pronator teres Acut v. krónikus fájdalommal járó gyulladások,duzzanatok megszüntetése, valamint, funkció helyreállitása. Krónikus kopásos izületi panaszok fájdalomcsillapitása és funkciójavitása Krónikus izületi gyulladások : gyógykezelése, funkció-javitása, Fájdalomcsillapitása Acut és chr.synovitisek gyulladáscsökkentése és sanálása,synovialis folyadék leszivása,izület tehermentesitése, Polyarthrosisok,polyarthritisek,RA,stb Izületi rándulások,zúzódások,ficamok, Szalagsérülések okozta fájdalom, duzzanat és mozgáskorlátozottság, Tenisz és golfkönyök, Bursitisek Alagut syndromák: carpal-tunnel,ulnaris cubitalis,pronator teres Acut v. krónikus fájdalommal járó gyulladások,duzzanatok megszüntetése, valamint, funkció helyreállitása. Krónikus kopásos izületi panaszok fájdalomcsillapitása és funkciójavitása Krónikus izületi gyulladások : gyógykezelése, funkció-javitása, Fájdalomcsillapitása Acut és chr.synovitisek gyulladáscsökkentése és sanálása,synovialis folyadék leszivása,izület tehermentesitése, Polyarthrosisok,polyarthritisek,RA,stb

32 Olecranon bursa és chr.bursitise

33 CSIPŐIZÜLETI MEGBETEGEDÉSEK: Izületi mozgáskorlátozottság javitása vagy megszüntetése Izületi és izületkörüli fájdalmak Bursitisek,peritrochanteritisek, Adductor-spasmusok, Alagút syndromák : (n.cut.fem.l.,femoralis,piriformis) Combnyaktörés, prothesis-mütét utáni fájdalmak megszüntetése, Coxitisek,capsulitisek, Izületi kopás,combfejnecrosis által okozott panaszok oldása a tervezett mütétig ! Izom és lágyrész-gyulladás okozta járás-fájdalommal társuló panaszok megszüntetése Járási fájdalmak kóreredet tisztázása és szakszerü kezelése Lábakba sugárző fájdalmak, zsibbadások kezelése, megszüntetése ! Izületi mozgáskorlátozottság javitása vagy megszüntetése Izületi és izületkörüli fájdalmak Bursitisek,peritrochanteritisek, Adductor-spasmusok, Alagút syndromák : (n.cut.fem.l.,femoralis,piriformis) Combnyaktörés, prothesis-mütét utáni fájdalmak megszüntetése, Coxitisek,capsulitisek, Izületi kopás,combfejnecrosis által okozott panaszok oldása a tervezett mütétig ! Izom és lágyrész-gyulladás okozta járás-fájdalommal társuló panaszok megszüntetése Járási fájdalmak kóreredet tisztázása és szakszerü kezelése Lábakba sugárző fájdalmak, zsibbadások kezelése, megszüntetése !

34 TÉRD ÉS BOKAIZÜLETI MEGBETEGEDÉSEK: Izületi folyadékgyülemek lebocsájtátása a kórfolyamat tisztázása,gyógykezelése Térd-bokaizületi kopásos fájdalmak, Bursitisek,capsulitisek, poplitealis cystak,Baker,Bunion,Bunionette-etc.) Chondroprotectiv kezelések(Hyalgan) S Szalagrándulások,(tendinitisek) Szalag-gyulladásos,megeröltetéses állapotok(entesitisek), Alagút syndromák(tib.post.Morton) Gyulladásos folyamatok,*köszvény Fascitisek, Bunion-bunionette Ficamok,rándulások, in- panaszok Törések utáni rehabitációs kezelés, Funkció-visszaállitások Izületi folyadékgyülemek lebocsájtátása a kórfolyamat tisztázása,gyógykezelése Térd-bokaizületi kopásos fájdalmak, Bursitisek,capsulitisek, poplitealis cystak,Baker,Bunion,Bunionette-etc.) Chondroprotectiv kezelések(Hyalgan) S Szalagrándulások,(tendinitisek) Szalag-gyulladásos,megeröltetéses állapotok(entesitisek), Alagút syndromák(tib.post.Morton) Gyulladásos folyamatok,*köszvény Fascitisek, Bunion-bunionette Ficamok,rándulások, in- panaszok Törések utáni rehabitációs kezelés, Funkció-visszaállitások

35 FIBROMYALGIA Fibromyalgia syndroma :/Aktivan kezelendő kórkép / Lágyrész-reumatizmus prototypusa Lakosság 1-2%-át érinti Összes reumás beteg: 5-20%-a Nő/Ffi arány : 3-4/1 Betegség kezdete : 25-50 év Jellemző spontán testszerte nyilaló-égő,feszitő izomfájdalmak jelentkeznek Terheléssel összefüggő jellegü a fájdalom Több localizációju a panasz : TENDER-POINTS in/izom átmenetnél a leggyakoribb: Nyak-váll /50-90%/,lumbális táj /60-95%/,térd /70%/, kéz / 50- 70% / Fizikai aktivitás,időjárásváltozás,stressz-félelem fokozza a fájdalmat Hónapokig-évekig elhuzódik,ha nem kezelik aktivan ! A beteg fájdalomküszöbe lecsökken ! Vegetativ és psychopathológiai tünetek társulása : depressiós készség alvászavar,szorongás,érzészavarok,fejfájás stb.

36 MYOFASCIALIS FÁJDALOM Mielőbb akutan kezelendő kórkép Myalgia,myositis,myofibrositis,fibrositis,myofascitis,myogelosis Acut és krónikus fájdalmak leggyakoribb oka Leggyakrabban nem diagnosztizált és nem kezelt kórkép Leggyakoribb 30-50 év közőtt és körül Ffi/Nő arány : 2/1 Trigger pont megnyomása lokálisan kisugárzó fájdalmat vált ki Éles,szuró vagy égető jellegü a fájdalom Kialakulhat akutan,de lappangva is a fájdalom Kezdetben a fájdalom mozgásfüggő Később nyugalomban is fáj A trigger-pont nyomása-fájdalmat vált ki Alvászavar/Gyors fáradékonyság/Csökkent mozgékonyság/ Fokozott hidegérzékenység/Erőtlenség/Psyches alterációk

37 Izom,ideg és kisizületi becsípődések feloldása, Akut lumbago ("Hexenschuss"- boszorkánylövéses) jellegű fájdalmak (kisizületi, idegbecsípődéses vagy izom jellegű) infiltrációs- injekciós kezelése, Derék rándulásainak,fájdalmainak (izomrándulásos) és megeröltetéses fájdalmak megszüntetése. periradicularis infiltrációval Radicularis typusu fájdalmak periradicularis infiltrációval való kezelése Nyaki és ágyéki gerinc mozgáskorlátozottságával,, fájdalmával társuló panaszok gyógyítása, Cervicobrachialgiák kóreredet tisztázása és kezelése, Hátfájdalmak kivizsgálása és gyógyítása; Akut vagy krónikus láb(ak)ba sugárzó fájdalmak, zsibbadások kóreredet tisztázása kezelése és megszüntetése, Bordaközi idegbecsípődések megszüntetése, Occipitalis neuralgiák infiltrációs kezelése Gerincpanaszok:

38 Cervicalis kisizületi injekciók

39 Cervicalis radicularis fájdalom reprezentációi

40 Cervicalis radicularis beidegzés

41 Thoracalis kisizületi injekciós séma

42 Lumbalis kisizületi infiltrációs séma

43 Thoracalis és lumbalis gyöki fájdalom reprezentációi

44 A n.ilioinquinalis a n.intercostalis és a n.femoralis infiltrációja

45 Olecranon bursitis és haematoma keletkezése és kezelése

46 Epicondylitisek és kezelésük „Tenisz és golf-könyök”

47 Cubitalis ulnaris alagút syndroma

48 Carpal-tunnel séma a n.medianus compressiója

49 Carpal-tunnel syndroma funkció-fájdalom és érzészavara v.mint localis kezelése v.mint localis kezelése

50 DeQuervain syndroma-Carpal-tunnel és digitus saltans kezelése

51

52 A peritrochanterikus bursa haematoma ill.a bursitis traumas eredetü keletkezése

53 N.ischiadicus és a bursa trochanterica gyulladáscsökkentése

54

55

56 N.ischiadicus és n.ilioinquinalis vezetéses érzéstelenitése gyulladás-csökkentése gyulladás-csökkentése

57 Térdizületi haematoma aspiraciója

58

59

60

61 Lábanatómia

62

63

64 Medialis tarsalis alagut syndroma N.tibialis/Lig.laciniatum alatt Lig.deltoideum infiltrációja Elülső tarsalis alagút syndroma:lig.cruciatum/n.peroneus N.suralis alagút syndoma külboka-lábkisujjszéli zsbbadás és fájdalom

65

66 Plantaris fasciitis és kezelése

67 Metatarsalgia-Morton alagút syndroma

68 RÉGIÓ ml Érzéstelenitő ÉrzéstelenitőCorticosteroid HydroC-Aeq. Plantar fascia 5 ml2 mL of 1% lidocaine (Marcaine) 1 ml Celestone* 40mg SM 150 200 Térd-izület 10 ml (30 to 60 mL if aspiratin g) 3 to 5 ml of 1% Lidocaine(Marcain) 1ml Celestone Diprophos/SM 150 200 Tarsal tunnel 3 to 5 mL 1 to 2 mL of 1% Lidocaine(Marcain) 1ml Celestone Diprophos/SM 75 1ml Celestone Diprophos/SM 100 Interdi gitalis spatium 3 to 5 ml2 ml of 1% Lidocaine (Marcain) 0.5 mlCelestone75 0.5 ml of SM100 I.MTP 3 ml (10 ml if aspiratin g) 1 ml of 1% Lidocaine (Marcain) 0.25 to 0.5 ml Celestone 37.5 to 57.5 0.25 - 0.5 ml /SM50 to 100 *--1 mL of Celestone is 3 mg each of betamethasone sodium phosphate and betamethasone a cetate. ( Diprophos) 22 G 21-22 G 22 G 23 G 23-24 G Tűméret Régiók-dózisok-tűméretek-steroidok

69 Terápiás lehetőségek arthrosisban Nem gyógyszeres kezelés Felvilágosítás (beteg és házastárs, vagy családtagok) Szociális támogatás (telefonos kapcsolattartás) Fizikoterápia (aerob gyakorlatok, izomerősítés, fáslizás) Mozgásrehabilitáció (segédeszközök, készülékek, ízületi védelem) Testsúlycsökkentés Akupunktúra Transcutan elektromos idegingerlés (TENS) Gyógyszeres kezelés Egyszerű fájdalomcsillapítók Nem szteroid gyulladáscsökkentők COX 2-inhibitorok (ciklooxigenáz 2-szelektív nem szteroid gyulladáscsökkentők) Helyi kezelés (nem szteroid gyulladáscsökkentők, capsaicin) Porcvédő vegyületek Aktiv reumatológiai tevékenység: Intraarticularis kezelés Kortikoszteroidok Hyaluronok (Hyalgan,Synochrom.,Synochrom forte) Térdízület átöblítése

70 Terápiás lehetőségek arthrosisban-2 Az arthrosis a fájdalom és a mozgáskorlátozottság egyik fő oka a nyugati országokban. Az arthrosis prevalenciája az „ellátás megosztását” teszi szükségessé az alap- és a kórházi szakellátás között a kezelés során. A fájdalom és a funkciózavar mérséklésére több,nem sebészi beavatkozás is rendelkezésünkre áll: Nem gyógyszeres eljárások (felvilágosítás, szociális támogatás, fizikoterápia és mozgásrehabilitáció); Gyógyszeres beavatkozások (fájdalomcsillapítók, nem szteroid gyulladáscsökkentők, COX 2-inhibitorok, lokális nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek és kapszaicin); Intraarticularis terápia: kortikoszteroidok, hialuronsav-származékok és a térdízület átöblítése. Ezeket a beavatkozásokat eltérő mélységben értékelték, de mindegyik beilleszthető az arthrosis kezelésének algoritmusába.

71 A térdarthrosisban alkalmazott intraarticularis hyaluronsav véletlen besorolásos, kontrollos klinikai vizsgálatai VizsgálatRésztvevők számaKontroll-beavatkozásIdőtartamFájdalom Funkció Kis molekulatömegű hialuronsav Henderson et al 1994 (26)91Placebo6 hónap–– Dahlberg et al 1994 (27)52Placebo†12 hónap–– Lohmander 1995 (28)240Placebo20 hét–‡– Huskisson et al 1999 (29)100Placebo6 hónap+++ Altman et al 1998 (30)495Placebo6 hónap++NA§ Dougados et al 1993 (31)110Placebo1 év+++ Jones et al 1995 (32)63Kortikoszteroid29 hét++NA Nagy molekulatömegű hialuronsav Adams et al 1995 (33)102NSAID6 hónap+++ Wobig et al 1998 (34)110Placebo6 hónap+++NA +=0–10% javulás a kimeneteli tényezőben a kontrollcsoporthoz képest, ++=11–20% javulás, +++= >=20% javulás. †Mindkét csoportban 10 ml-es ízületi átöblítést alkalmaztak. ‡Kedvező hatást a 60 évesnél idősebb, súlyos betegségben szenvedőknél észleltek. §Szignifikáns funkcionális javulás, de nincs adat a kezelési hatás becsléséhez. Nem szignifikáns a beválasztás szerinti kezelés elemzésnél. NA = nincs adat. NSAID = nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek.

72 Hyaluronsav készitményekről A hyaluronsav az ízületi folyadékban természetes körülmények között megtalálható lineáris poliszaharid, ahol az erőhatások elnyelésében és a síkosításban játszik szerepet,kimélve a porcfelszint. Arthrosisban csökken a hialuronsav koncentrációja, ami az ízületi folyadék alacsonyabb viszkozitásához és a porc nagyobb megterheléséhez vezet. A hyaluronok több készítménye kapható az arthrosis kezelésére, a fő különbség közöttük molekulasúlyukban és adagolásuk módjában van. A legtöbb véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálat eredménye a placebóhoz képest jobb fájdalomcsillapító hatásra utal; ez a kortikoszteroid- injekciók hatásával megegyezik, de időtartama hosszabb. A nagy molekulatömegű készítmények jobb hatásúnak tűnnek, mint a kis molekulatömegűek, de ezt még párhuzamos, véletlen besorolásos, kontrollos csoportvizsgálatokban meg kell erősíteni. A betegek nem elhanyagolható részénél (akár 20%) az injekció után még az ízületi panaszok fellángolása figyelhető meg, ami csak átmeneti,ezt javulás követi.

73 Hyaluronsav kezelésének indikációi  Hatóanyag  20 mg natrium hyaluronicum /2 ml  Javallat  Arthrosis, főleg gonarthrosis, coxarthrosis, vállízületi arthrosis, periarthropathia humeroscapularis.  Ellenjavallat  Túlérz.; Az injiciálandó területen fertőzés, bőrbetegség.  Mellékhatás  Ízületi duzzanat és/vagy fájdalom az inj. helyén.  Adagolás  Heti 1x2 ml (20 mg) intraarticularisan 5 hétig. Több ízület kezelhető. Coxarthrosis esetén röntgen-ellenőrzés mellett adandó be.

74 Ha beavatkozásunk sikeres volt a fájdalom elszunnyad……

75

76 Dr.Tószegi Attila reumatológus főorvos KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !


Letölteni ppt "DR.TÓSZEGI ATTILA reumatológus főorvos HÉVIZ. Amitől mindenki fél : a fájdalom….."

Hasonló előadás


Google Hirdetések