Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Labdarúgás. A játék két félidőből áll, amelyek 45 percig tartanak. A pályán mindkét csapatból 11 ember játszik, a cserék száma hivatalos mérkőzésen három,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Labdarúgás. A játék két félidőből áll, amelyek 45 percig tartanak. A pályán mindkét csapatból 11 ember játszik, a cserék száma hivatalos mérkőzésen három,"— Előadás másolata:

1 Labdarúgás

2 A játék két félidőből áll, amelyek 45 percig tartanak. A pályán mindkét csapatból 11 ember játszik, a cserék száma hivatalos mérkőzésen három, barátságos mérkőzésen megegyezés szerint alakul. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) felmérése szerint a futballt a világ több mint 200 országában 240 milliónál többen játsszák rendszeresen.Nemzetközi Labdarúgó-szövetség

3 Anglia, Skócia, Wales és Írország Labdarúgó- szövetsége 1885-ben megalakítja az International Football Association Board-ot, amely egyedül jogosult a szabályok módosítására és a velük kapcsolatos döntések meghozatalára. AngliaSkóciaWalesÍrország1885 A Fédération Internationale de Football Association (FIFA), a labdarúgás nemzetközi vezető szervezete hat alapító tag közreműködésével 1904-ben alakult Párizsban,1904Párizsban

4 Az első női labdarúgó-mérkőzést 1895-ben játszották Londonban. Számos országban tiltó rendelkezésekkel akadályozták elterjedését. Ennek ellenére 1916-ban Franciaországban megalakult az első női labdarúgó klub. Eltelt néhány év, amikor elsőként Dániában szabadalmaztatták a női játékot, ezt követően több nyugat-európai országban – főleg Németországban és Spanyolországban – létrejöttek a női labdarúgó klubok.1895 Londonban1916 FranciaországbanDániábanNémetországban Spanyolországban 1972-ben az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) közbejárására a tiltó intézkedéseket feloldották, de ezt megelőzően 1970-ben Olaszország már megrendezte az első nem hivatalos világbajnokságot 1972Európai Labdarúgó-szövetség1970Olaszország

5 Kína, cujui.e. 2. ill. 3. évezredben. Középmexikó kaucsuklabdával Ókori Róma harpastum, rögbiszerű Firenze 1400 calcio játék A Cambridge-i Szabályokat 1848-ban foglalták írásba a Cambridge-i Egyetemen, ahol részletesen kidolgozták a későbbi rendszert.Cambridge-i Szabályokat1848 Cambridge-i Egyetemen („Sheffieldi szabályok" néven ismertté vált kódexet) melyet korábbi középiskolai tanulók alapítottak 1857 október 24-én, akik első meccsüket 1860 december 20- án. [3] 1862-ben John Charles Thring a Uppingham Schoolból megalkotta a befolyásos szabálykönyvet [3]

6

7 A kapu az alapvonalon helyezkedik el, belső szélessége 7,23 méter, belső magassága pedig 2,44 méter. Ez a méret Angliából származik, ahol a szélesség 8 yard, a magasság pedig 8 láb. Akkor, amikor a labda teljes terjedelmével a hálóban van. Ilyenkor a játékvezető kétszer sípol, és középre mutat, így válik érvényessé. A labda kerülete 68-71 cm súlya 396-453 gramm hivatalos mérkőzésen csak a FIFA által jóváhagyott típusú labdát használhatnak tartalék labdák nélkül nem kezdhető el a mérkőzés

8

9 A 11-es A büntetőrúgást a büntetőpontról kell elvégezni. A labda elrúgásának pillanatáig a kapusnak a gólvonalon kell állnia, nem léphet onnan előre, csak a vonalon mozoghat, így zavarhatja a rúgó játékost. A csapat többi tagjának a büntetőterületen és -köríven kívül kell tartózkodnia. Bedobás A bedobás helyét a játékvezető határozza meg. Bedobást az oldalvonalon kívül, vagy azon állva kell elvégezni. A bedobó ember nem játszhatja meg azonnal a játékba került labdát, az ellenfélnek pedig ilyenkor két méterre kell állnia a bedobótól. Bedobásból közvetlenül nem lehet gólt szerezni, de ha bárki beleér a labdába, akkor már a gól érvényes. Kirúgás Kirúgást ítél a játékvezető akkor, ha a labda az alapvonalon hagyja el a pályát, és a támadó játékos ért bele utoljára. A kirúgást a kapuelőtérből bármelyik játékos elvégezheti, és a labdának el kell hagynia a büntetőterületet, mielőtt bárki beleérne. Szöglet Szögletet akkor ítél a játékvezető, ha egy védőjátékosról megy ki a labda az alapvonalon. A szögletet a pálya sarkában lévő negyedkörből kell elvégezni.

10 Mikor jár sárga lap egy játékosnak? Ha sportszerűtlen magatartásban vétkes, szóval vagy mozdulattal bírálja a játékvezetőt, következetesen vét a szabályok ellen, késlelteti a játék újraindítását, szabadrúgásnál, szögletnél, vagy bedobásnál, nem tartja be az előírt távolságot, a játékvezető engedélye nélkül elhagyja, belép, vagy visszatér a játéktérre.

11 Mikor jár piros lap egy játékosnak? Ha a második sárga lapját kapja, súlyos sportszerűtlenségben vétkes, durva játékban vétkes, ha szándékosan hozzáér kézzel a labdához, ezzel, megakadályozva az ellenfél gólszerzését, szabálytalan módon nyilvánvaló gólhelyzetet semmisít meg, goromba, durva vagy sértő kifejezéseket, mozdulatokat használ. A piros lap kiállítást von maga után, a játékosnak el kell hagynia a pályát, és az öltözőbe kell mennie. A cselekmény súlyosságától függően, akár több meccsre is eltilthatják.

12 Lesnek minősül, ha a támadó játékos úgy kapja meg csapattársától a labdát, hogy az átadás pillanatában közelebb áll az ellenfél alapvonalához, mint a labda és a védőjátékosok. A képen tehát a szaggatott vonal és a piros kapus között lévő kék pötty a lesen lévő játékos. Az is lesnek számít, ha a támadó játékos nem ér labdához, de zavarja ellenfelét, például a kapust a védekezésben. Nincs les akkor, ha a csatár a labdaátadás pillanatában a saját térfeléről indul el, az ellenféltől kapja a labdát, egyvonalban van az utolsó védőjátékossal, bedobás, kirúgás, szöglet esetén. Tétlen les: a csatár a védők mögött tartózkodik, de nem avatkozik a játékba, nem befolyásolja a támadás eredményét.

13 Lesnek minősül, ha a támadásban aktívan részt vevő játékos csapattársától úgy kapja meg a labdát, hogy az átadás pillanatában közelebb van az ellenfél alapvonalához mint a labda és az utolsó előtti védőjátékos. Fontos tudni, hogy a kapus is védőjátékosnak számít. Az utolsó előtti védőjátékos pozíciója jelöli ki a lesvonalat, a képen ez szaggatott vonallal látszik.

14 Közvetlen szabadrúgás jár az ellenfél javára, ha egy játékos elköveti a következő hat szabálysértés valamelyikét, a játékvezető megítélése szerint gondatlanul, felelőtlenül vagy túlzott erőbevetéssel : az ellenfelet megrúgja vagy megkísérli megrúgni; az ellenfelet elgáncsolja, vagy ezt megkísérli; nekiugrik az ellenfélnek; az ellenfelet vállal támadja; az ellenfelet megüti vagy megkísérli megütni; az ellenfelet ellöki. Közvetlen szabadrúgás jár az ellenfél javára akkor is, ha egy játékos elköveti a következő négy szabálytalanság valamelyikét: a labdáért való küzdelemben történő szerelésnél előbb érinti az ellenfelet, mint a labdát; az ellenfelet visszatartja; az ellenfelet leköpi; szándékosan kézzel érinti a labdát (kivéve a saját büntetőterületén belül tartózkodó kapust).

15 Közvetett szabadrúgás jár az ellenfél javára, ha egy játékos a a játékvezető véleménye szerint veszélyesen játszik; akadályozza az ellenfél mozgását; gátolja a kapust abban, hogy a kezében tartott labdától megszabaduljon; lesen volt; bármilyen más, a szabályban előzőleg nem említett szabálytalanságot követ el, amelynél a játékot meg kell állítani figyelmeztetés vagy kiállítás céljából. Közvetett szabadrúgás jár az ellenfél javára akkor is, ha a kapus a saját büntetőterületén elköveti a következő négy szabálytalanság valamelyikét: hat másodpercnél tovább tartja kezében a labdát, mielőtt birtokából kiengedné; a labda korábbi birtoklása után ismét kézzel érinti, mielőtt más játékos érintette volna (a labda pattogtatása nem számít); kézzel érinti a labdát, amit csapattársa szándékosan hozzárúgott (hazaadás); kézzel érinti a labdát, ami közvetlenül csapattársa bedobásából jutott hozzá. A közvetett szabadrúgást az ellenfél arról a helyről végzi el, ahol a szabálytalanság történt. Les esetén a szabálytalanság helye az a pont, ahol a lesen lévő játékos állt, amikor a csapattársa továbbította neki vagy érintette a labdát.


Letölteni ppt "Labdarúgás. A játék két félidőből áll, amelyek 45 percig tartanak. A pályán mindkét csapatból 11 ember játszik, a cserék száma hivatalos mérkőzésen három,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések