Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Turócziné Kiscsatári Nóra

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Turócziné Kiscsatári Nóra"— Előadás másolata:

1 Turócziné Kiscsatári Nóra
Hálózatok Turócziné Kiscsatári Nóra

2 Hálózatok kialakulás Az első hatalmas méretű számítógépek csak néhány ember számára voltak elérhetőek. Felmerült az igény a számítógépek összekapcsolására (1960-as évek eleje): Adatok, információk cseréje Kommunikáció Bonyolult számítások párhuzamos elvégzése (1-1 számítógép részfeladatokat old meg)

3 Az első hálózatok Amerikai védelmi minisztérium számára fejlesztik ki, az 1960-as évek elején. A hidegháborús korszakban olyan hálózatot akartak, amely túlél egy atomtámadást. Független gépekből áll, nincs kitüntetett szerepű gép, ezért kevésbé sérülékeny. Megszületik az ARPANET. Kezdetben katonai és kutatási felhasználásra.

4 Internet kialakulása Az ARPANET hatalmas fejlődésnek indul, egyre több intézmény kapcsolódik, egyre nagyobb forgalmat bonyolít. Fontos események: 1972 levelezőprogramok megjelenése 1974 Internet kifejezés megjelenítése 1983 leszakadt a katonai hálózat > MILNET 1983-tól közhasznú, polgári, üzleti célú felhasználás

5 Fogalmak Hálózati protokoll
Szabványként rögzített műveletsorok, eljárások. PL: küldésének lépései, hogyan alakítja át a levelezőprogram a levelet, hogyan kommunikál egy távoli géppel, hogyan jelzi neki, hogy t akar küldeni. ISP: Internet Service Provider - Internetszolgáltató

6 Hálózati protokoll Név Feladata
TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol ) Adatátvitel vezérlési protokoll / Internet protokoll Adatok küldése, fogadása a hálózaton keresztül. FTP (File Transfer Protocol) Fájlátviteli protokoll HTTP (Hypertext Transmission Protocol) Hipertext-átviteli protokoll POP3 (Post Office Protocol version 3) Levél fogadási protokoll IMAP (Internet Message Access Protocol) Levélküldési-fogadási protokoll SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) Egyszerű levélátviteli protokoll

7 TCP/IP Minden hálózatra kötött gép rendelkezik egy címmel. Ez az IP cím, mely négy bájtból áll. A könnyebb kezelhetőség kedvéért a következő formában használjuk: Az IP cím azonosításra szolgál, ezért egyedinek kell lennie. A IP címek kiosztásáért a NIC (Network Information Center) szervezet felel. Könnyen kiszámíthatjuk hogy a 4 bájt nem elegendő minden egyes számítógép azonosítására. Ezért alhálózatokat képzünk.

8 TCP/IP Az intézmények, vállalatok kapnak egy IP címet az internetszolgáltatójuktól, ezután ezen a címen keresztül tudnak az internetre kapcsolodni. Az intelligens hálózati eszközök feladata, hogy megvalósítsa, hogy több gép tudjon az internethez kapcsolódni egy címen keresztül.

9 Domain név Mivel az egyes számítógépek azonosítása IP cím alapján nehéz lenne, ezért az IP címekhez neveket rendelnek. Ez a domain név. ( → Domain név szerver: ezeken a számítógépeken tárolják az egyes IP címekhez tartozó neveket.

10 Domain név felépítése http://images.google.hu
.hu: ország, tevékenység betűjele google: a számítógép (szerver) neve. images: host-név. Ebben az esetben a google képkereső szolgáltatását fogja jelölni. Általában egy szolgáltatást választ ki. (mail.google.com) http: protokoll neve

11 Domain név felépítése Felső szintű domain nevek (végződések)
.gov (kormányzati PL: ) .org (szervezet PL: .net (hálózat PL: sourceforge.net) .edu (oktatás PL: ) .com (kereskedelmi PL: .hu, .ro, .tw, .uk, … (ország kétbetűs kódja)

12 E-mail cím felépítése kiscsatari@tvn.hu kiscsatari: felhasználónév
@: felhasználónév és domain elválasztására tvn.hu: domain

13 Hálózat elemei Adatátviteli közeg Vezetékes Vezeték nélküli Koax
Utp (legelterjedtebb) Optikai (nagyon drága, nagyon gyors) Vezeték nélküli Rádiós Lézer (pontos rálátás) Mikrohullámú

14 Hálózati eszközök Repeater Egyszerű jelismétlő, meghosszabítható a hálózat „hossza”. Modem A modem (a modulátor és demodulátor szavakból összetett szó) egy olyan berendezés, ami digitális jelet analóg információvá, illetve a másik oldalon újra digitális információvá alakítja. Az eljárás célja, hogy a digitális adatot  analóg módon átvihetővé tegye.

15 Hálózati eszközök Bridge Különböző kábelezésű hálózatok összekapcsolására. (PL: Koax és UTP) Switch Intelligenciával rendelkezik. Nem küldi az összes portra ki az adatokat, képes csak a célszámítógép felé kapcsolatot felépíteni.

16 Hálózati eszközök Router Intelligens hálózati csomópont. Különböző hálózatokat köt össze, képes IP címeket kiosztani. Tipikus felhasználása az internet megosztása.

17 Kapcsolódás az internethez
Kapcsolt vonal („hagyományos” modemes, analóg) 33 Kbps, 56 Kbps ISDN (már digitális) 64 Kbps, 128 Kbps ADSL (aszimmetrikus digitális) 1 Mbps-8 vagy16 Mbps Cable (kábeltévé hálózaton) 1Mbps – 20 Mbps Wireless (vezeték nélküli) 512 Kbps – 8 Mbps A feltöltési sebesség általában ¼-e vagy 1/8-a letöltési sebességnek

18 Az ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line – vagyis „aszimmetrikus digitális előfizetői vonal”) egy kommunikációs technológia, ami a hagyományos modemeknél gyorsabb digitális adatátvitelt tesz lehetővé a csavart rézérpárú telefonkábelen. Az ADSL technológia segítségével a hagyományos telefonvonalon keresztül nagy sávszélességű, digitális adatátvitel, azaz internet-kapcsolat valósítható meg. Elnevezése az eltérő letöltési és feltöltési sávszélességekből származik, az adatok letöltési sebessége általában lényegesen magasabb a feltöltési sebességnél. A technológia a könnyű telepíthetőségnek köszönhetően mára széles körben elterjedt, hiszen az igénybevételhez csak egy ADSL modemre van szükség, amelyet a hagyományos telefonvonalon keresztül lehet használni úgy, hogy az internet-kapcsolat fenntartása a telefonálást sem zavarja. Jellemző elérhető sávszélesség: 1-8 Mbit/s. Az ISDN egy telekommunikációs szabvány, a hagyományos telefonvonalakhoz hasonló, telefonálásra is alkalmas kábeles szolgáltatás. Ideiglenes internet-kapcsolat fenntartására alkalmas, de digitális jellegéből adódóan nagyobb sebességű adatátvitelt biztosít. Két csatornából áll, így az internet-kapcsolat mellett telefonálásra is lehetőséget ad, illetve ha mindkét vonalat internetezésre használjuk, dupla sávszélesség érhető el. Jellemző elérhető sávszélesség: 128 kbit/s.


Letölteni ppt "Turócziné Kiscsatári Nóra"

Hasonló előadás


Google Hirdetések