Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

PIC mikrokontroller. A PIC mikrokontroller architektúrája A mikrovezérlők tervezésénél a minimális bonyolultságra törekedtek. A következők jellemzik:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "PIC mikrokontroller. A PIC mikrokontroller architektúrája A mikrovezérlők tervezésénél a minimális bonyolultságra törekedtek. A következők jellemzik:"— Előadás másolata:

1 PIC mikrokontroller

2 A PIC mikrokontroller architektúrája A mikrovezérlők tervezésénél a minimális bonyolultságra törekedtek. A következők jellemzik: Kompakt kivitel. Ha csak áramot kap, már akkor is működik! Nincsen szükség bonyolult hardverelemekre, hogy ellássa a feladatát. A kód- és az adatmemória szétválasztása. Kis számú és fix hosszúságú utasítás. A legtöbb utasítást 4 órajel alatt hajtja végre. Kivételek ez alól az ugró utasítások, mert azok kétszer annyi, vagyis 8 órajel alatt hajtódnak végre. A műveletekhez egyetlen általános célú regisztert, a munkaregisztert (Work, WREG vagy röviden W) használja. Minden adatmemória rekesz egyben regiszterként is használható. Egyes regiszterek speciális jelentéssel rendelkeznek a külső hardver elemek vezérlésében. Hardveres veremkezelés a szubrutinhívásokhoz. Mivel az utasításokban kódolva van, hogy melyik memória elemet címezzük, ezért nagyon kicsi a címezhető memóriaterület. Ezen segít a bankkezelési mód. Az utasításszámláló és más vezérlő regiszterek is a memóriába vannak vetítve. Modulszerű perifériakezelés, vagyis ugyanazok a perifériamodulok találhatóak a különböző típusú PIC-ekben feltéve, hogy rendelkeznek vele. A különböző PIC típusok leginkább a perifériák fajtáiban és a kivezetések számában térnek el.

3 PIC mikrovezérlők osztályozása Alap kategória 4 illetve 8 MHz belső órajelgenerátor 4 illetve 8 MHz belső órajelgenerátor 8 bites adatbusz és adatfeldolgozó egység 8 bites adatbusz és adatfeldolgozó egység 33 db 12 bites utasítás 33 db 12 bites utasítás Alapvető perifériák, mint 8 bites idő számláló, analóg komparátor valamint A/D bemenet Alapvető perifériák, mint 8 bites idő számláló, analóg komparátor valamint A/D bemenet Egyszerű felhasználási mód Egyszerű felhasználási mód Olcsó termék választék Olcsó termék választék Közép kategória 36 db 14 bites utasítás 36 db 14 bites utasítás nagyobb verem méret nagyobb verem méret megszakításkezelés megszakításkezelés perifériamodulok széles választéka perifériamodulok széles választéka külső órajel használatának lehetősége külső órajel használatának lehetősége akár 4x4 DFN csomagolásban is elérhető kis fizikai méret akár 4x4 DFN csomagolásban is elérhető kis fizikai méret

4 Fejlesztő eszközök Szoftver eszközök Fejlesztői környezetek Fejlesztői környezetek Progamnyelvek Progamnyelvek Assembly nyelvek C nyelvek Pascal nyelvek Basic nyelvek Egyéb Hardver eszközök Programozók Programozók Nyomkövetők Nyomkövetők


Letölteni ppt "PIC mikrokontroller. A PIC mikrokontroller architektúrája A mikrovezérlők tervezésénél a minimális bonyolultságra törekedtek. A következők jellemzik:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések