Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„teljesen elégő áldozat”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„teljesen elégő áldozat”"— Előadás másolata:

1

2 „teljesen elégő áldozat”
Holokauszt.. „teljesen elégő áldozat”

3 DE! Sokan hallottak róla.. Sok mindent tudnak róla..
Rengeteg áldozatot vont maga után.. DE! a túlélőkről is beszélnünk kell mert van olyan, aki túlélte azt a mérhetetlenül nagy megrázkódtatást, ami akkor történt. Néhány mondat tőlük, amivel ők visszaemlékeznek a koncentrációs tábor időszakára..

4 Teleki Júlia „Reggel kilenc óra. Egy 15 éves szerb gyerek ront be a házba, puskával a vállán és arra kényszerít bennünket, hogy azonnal hagyjuk el a házat, mert különben mindannyiunkat megöl. Öltözködésre már nem adott időt..”

5 Oskar Gröning „Egy gyereket egyszerűen megfogtak a lábánál és felhajították a kocsira…amikor tovább jajveszékelt, odacsapták a teherautó oldalához. Nem értettem, hogyan képes az SS-ből bárki is arra, hogy megfogjon egy gyereket és szétverje a fejét egy teherautó oldalán…vagy lelője, és felhajítsa a platóra, akár egy zsák lisztet.” Gröning SS-Rottenführer (tizedes) volt. Mégis el akart menni Auschwitzból, de nem engedték.

6 Forgács János „Mengele pálcája”
„Mengele egyesével ránk nézett, és vagy balra, vagy jobbra mutatott a pálcájával. Akit balra irányított, az szintén ment a gázkamrába, és másfél óra múlva már nem élt. Én stramm gyerek voltam, ezért apámmal együtt jobbra mentünk, munkára. Még aznap egy újabb szelektálás volt, apámat akkor láttam utoljára, még csak nem is hallottam róla többé az életben.”

7

8 „Nem győzték a hamvasztást”
„B14514: Ez lett a nevem" „Kaptunk egy azonosító jelet. Az én karomba azt tetoválták, hogy B Ez lett a nevem. És büszke voltam rá, mert addig csak azt ordították, hogy te. Mostantól, ha meghallottam, hogy B14514, tudtam, hogy engem szólítanak.”

9

10 Eliasz Skoszylas „Fogalmam sincs, mi játszódott le azokon a járműveken. Csak azt éreztem, hogy többé nem tudom feldolgozni, ami körülöttem zajlik és valahogyan minden meghalt bennem.”

11 Batya Druckmacher „Az egyik vadállat megkérdezte tőlem, kinek a gyereke áll mellettem. A nővérem, aki ott állt a közelemben, meg akart engem menteni és azt mondta, hogy ez az ő gyermeke. Mikor felkiáltottam, hogy a gyermek az enyém, megvertek, amiért hazudok. Így elvitték a gyermekemet, együtt a nővéremmel…”

12

13

14

15 És még sokan mások.. Regina Widawska Olga Elbogen Livia Lieberman
Cecilie Klein-Pollack És még sokan mások..

16 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "„teljesen elégő áldozat”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések