Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 13. AZ OBJEKTÍV LÁTÓSZÖGE Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 13. AZ OBJEKTÍV LÁTÓSZÖGE Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013."— Előadás másolata:

1 1 13. AZ OBJEKTÍV LÁTÓSZÖGE Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013

2 2 Látószög Amikor egy beállításhoz megkeressük a kamera helyét, nemcsak a kamera fizikai pozícióját jelöljük ki, hanem az objektív látószögét is kiválasztjuk, vagyis azt, hogy onnan, ahol van, milyen széles szögben lásson a kamera.

3 10. Az objektív látószöge Normál objektív Nagylátószögű objektív Teleobjektív 3

4 4 Normál objektívek 30—60 mm gyújtótávolság között. Ez az a tartomány, amely nagyjából a mi szemünknek felel meg optikailag.

5 5 Normál objektívvel készült kép

6 6 Teleobjektívek 60 mm gyújtótávolság felett már telés objektívekről beszélünk Az igazi teleobjektívek 100 mm gyújtótávolság felett kezdődnek. Jellemzőik: a szűk látószög, a térnek a kép mélységében való összepréselése, kis mélységélesség, az optikai tengellyel párhuzamos mozgások lelassítása, és az arra merőleges mozgások – „a háttérsebesség” – látszólagos felgyorsítása.

7 7 Teleobjektívvel készült kép

8 8 Nagylátószögű objektív Kb. 30 mm-es gyújtótávolság alatt már a nagylátószögek tartományában vagyunk (35 mm-es filmről beszélve). Az igazán tipikus nagylátószögek 25—14 mm közé esnek. Ez alatt már az extra nagy látószögek, majd a „halszem- objektívek” következnek. Jellemzőjük a mélységi perspektíva megnövelése, erős háromdimenziós térérzet, nagy mélységélesség, az optikai tengellyel párhuzamos tárgymozgások látszólagos felgyorsítása, a képen a kamera közvetlen előterének erős hangsúlyozása.

9 9 Nagylátószögű objektívvel készült kép

10 10 Halszem-objektívvel készült kép

11 11 vége


Letölteni ppt "1 13. AZ OBJEKTÍV LÁTÓSZÖGE Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013."

Hasonló előadás


Google Hirdetések