Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ásvány - és kőzettan alapjai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ásvány - és kőzettan alapjai"— Előadás másolata:

1 Ásvány - és kőzettan alapjai
Kedvenc tantárgyam Ásvány - és kőzettan alapjai Készítette: Szemán Bence

2

3 Néhány adat a tantárgyról:
A tantárgy kódja: MFFAT 101 3 kreditet ér Előadásból és gyakorlatból áll Kötelező! Nincs előfeltétele Tantárgyfelelős: Dr. Szakáll Sándor, egyetemi docens A tantárgy feladata: Mint alapozó szaktárgy, megismerteti a hallgatókat a szilárd földkéreg anyagát alkotó ásványokkal és kőzetekkel, azok tulajdonságaival, keletkezésük, átalakulásuk törvényszerűségeivel és felhasználhatóságuk módjával.

4 Tematika: Az ásvány- és kőzettan tárgya. Alapfogalmak: az ásvány, drágakő, kőzet, ásványi nyersanyag, érc fogalma. Kristálytani alapfogalmak. Elemi cella. Szimmetriaelemek és szimmetria osztályok. Kristályformák. Kristályok a természetben. Habitus, termet, összenövések, ikerkristályok. Kristálykémia: kötéstípusok, koordináció, kristályrácsok, izomorfia, polimorfia és pszeudomorfózák ismertetése. A kristályok mechanikai és fizikai sajátosságai (elektromos, hőtani, radioaktiv és mágneses tulajdonságok). Ásványrendszertan: az ásványosztályok legfontosabb ásványai, különös tekintettel a kőzetalkotó ásványok megismerésére.

5 Tematika: Bevezetés a kőzettanba. A kőzetek szövete.
A kőzetek általános jellemzése, megjelenési formái és felosztásuk keletkezésük alapján. A kőzetek fontosabb fizikai tulajdonságai (sűrűség, fajlagos tömeg, elválás, szilárdság, keménység és szívósság). A leggyakoribb magmás, üledékes és metamorf kőzetek ismertetése, jellemzése, osztályozása. Az ásványok, kőzetek vizsgálatában használatos műszerek ismertetése.

6 Az előadások: Dr. Szakáll Sándor, egyetemi docens
Helye: II.-es számú előadóterem Ideje: Hétfőnként 8-tól 10 óráig

7 Gyakorlat: Leskó Máté Helye: Pettkó János terem
Ideje: Csütörtökönként 10-től 12 óráig A félév során 3 nagy zh sikeres megírása szükséges Minden órán kis zh

8 Szeretem, mert: Gyakorlatokon érdekes, változatos, szép ásványokkal találkozhatunk A gyakorlatokon megszerzett tudást a terepen jól lehet alkalmazni Szimpatikusok a tanárok

9 Kedvenc ásványaim: Aragonit Pirit

10 Kedvenc ásványaim: Ametiszt Spinell Gyémánt

11 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Ásvány - és kőzettan alapjai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések