Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Villamos töltés – villamos tér Az általános Coulomb – törvény Pont töltés tere Vákuum dielektromos állandója Vacuum permittivity Térerő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Villamos töltés – villamos tér Az általános Coulomb – törvény Pont töltés tere Vákuum dielektromos állandója Vacuum permittivity Térerő."— Előadás másolata:

1 Villamos töltés – villamos tér Az általános Coulomb – törvény Pont töltés tere Vákuum dielektromos állandója Vacuum permittivity Térerő

2 Töltés-sűrűség

3 A potenciálkülönbség (feszültség) Az erőtér munkája q próbatöltésen. A potenciálkülönbség (feszültség) definicioja: A munka csak az út kezdő és végontjától függ ! Nem függ az összekötő út alakjától !

4 Az elektroszatikus tér örvénymentessége. Az erőtér szemléltethető szintfelületekkel is ! Az elektrosztatikus tér „potenciálos”.

5 Az elektrosztatika Gauss - tétele Q pont-töltés tere Vezessük be a „Eltolási vektor” Több pontszerű töltés esetén Egy zárt felületen áthaladó D erővonalak száma egyenlő a zárt felület belsejében lévő tölrtések összegével

6

7

8 A kapacitás fogalma A sikkondenzátor kapacitása

9 Kondenzátorok párhuzamos és soros kapcsolása

10

11

12 A villamos és a mágneses tér kapcsolata Örvényes villamos tér -- Indukció Az indukált feszültség nagysága egyenesen arányos a vezető által Körülfogott mágneses fluxus időegység alatt történő megváltozásával Amint a fluxusváltozás megszünik, megszünik az indukció is. Mindenütt ahol a mágneses tér időben változik, ott villamos (örvényes) tér keletkezik.

13 1ö1ö A fluxusváltozás a kör feszültségét és nem az áramát hatátozza meg ! Az időben változó mágneses tér zárt elektromos erővonalakat hoz létre!

14 1ö1ö Alkalmazzuk a gerjesztési törvényt! Nyitott áramkörre alkalmazva a gerjesztési törvényt nem kapunk egyértelmű eredményt ! Eltolási áramsűrűség Töltés megmaradás (Folytonosság)

15 Az elektromágneses tér alapegyenletei : MAXWELL EGYENLETEK Vákuumban:

16 I. Maxwell egyenlet II. Maxwell egyenlet

17 III. Maxwell egyenlet IV. Maxwell egyenlet Villamos tér forrásai a töltések Mágneses töltés nincs. Erővonalak zártak. V. Maxwell egyenlet Energia viszonyok és erők VI. Maxwell egyenlet Anyagok Vákuumban:

18


Letölteni ppt "Villamos töltés – villamos tér Az általános Coulomb – törvény Pont töltés tere Vákuum dielektromos állandója Vacuum permittivity Térerő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések