Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1.Tétel Vállalatánál széles körben elterjedt a számítógép használata. A számítástechnikai eszközöket időközönként cserélni kell A számítástechnikai eszközöket.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1.Tétel Vállalatánál széles körben elterjedt a számítógép használata. A számítástechnikai eszközöket időközönként cserélni kell A számítástechnikai eszközöket."— Előadás másolata:

1 1.Tétel Vállalatánál széles körben elterjedt a számítógép használata. A számítástechnikai eszközöket időközönként cserélni kell A számítástechnikai eszközöket időközönként cserélni kell újabb, korszerűbb gépekre. Ön, mint szoftverüzemeltető azt a feladatot kapta, hogy keressen az interneten korszerű számítógép-konfigurációra leírást, árajánlattal együtt, és mutassa be a javasolt hardverkonfigurációt a letöltött leírás felhasználásával! Milyen szempontok alapján választotta ki a konfigurációt? Törekedjen a témával kapcsolatos lényeges jellemzők kiemelésére!

2 Számítógép felépítése

3 Advance 8808 GM Gamma számítógép ház: 9000Ft Asrock 4CoreDual-SATA2 alaplap:15000Ft 3 GB DDR3 memory:15000Ft ATI Radeon HD3650 512MB:15000Ft 320GB HDD:9000Ft SAMSUNG DVD-ROM SH-D163C/BEBE S-ATA fekete DVD olvasó :4000Ft Sinan ATX Táp 500W SL500 P/PFC 12cm SATA:5000Ft Asus VH 222D 22"-os wide LCD monitor:36000Ft Logitech Deluxe 250 billentyűzet:2000Ft Egér PS/2 Gigabyte GM-M5100:2000Ft Kábelek:2000Ft Összesen:114000Ft

4 Memóriák

5 Memória típusa: ROM és RAM ROM – Read Only Memory = csak olvasható memória, tartalmát nem lehet felülírni, tartalma a gép kikapcsolása után is megmarad. –PROM: egyszer írható. –EPROM: elektronikusan programozható, UV fénnyel törölhető, csak olvasható. –EEPROM: többször írható, elektronikusan törölhető a tartalma. –FLASH-ROM: elektronikus úton törölhető, lassú az írási sebessége, adatgyűjtő rendszerekben használatosak. RAM – Random Access Memory = írható és olvasható memória, a gép kikapcsolásával elveszti a tartalmát. –DRAM : kis méretű, lassú, operatív memóriaként használják. –EDO RAM: kisebb elérési idejű RAM, a DRAM továbbfejlesztése. –SDRAM: alaplap órajelével képes működni, gyorsabb adatelérés. –SRAM : kis kapacitású, gyorsabb, felhszn-i területe cache - memória.

6 Perifériák

7 INPUT PERIFÉRIÁK 1.) Billentyűzet: alkalmas karakter típusú információk szgépbe történő beírására. Típusait a rajt elhelyezett billentyűk száma és elhelyezése szerint különböztetjük meg. 84 (XT), 101 (AT), 102 (magyar), 105 WIN. Felépítését tekintve elsődleges a fő billentyűzettartalmazza a betűk, számok, speciális jelek billentyűit, fontosabb vezérlő gombokat. Funkció billentyűsor: programok által definiált, gyorsan elérhető feladatok elvégzésére használatosak. Kurzorvezérlő billentyűsor: képernyőn, adatmezőkön, szövegszerkesztésnél nyújtanak segítséget. A numerikus billentyűrészt a számjellegű adatok rögzítéséhez használják, billentyűk elhelyezése, elrendezése attól függ, hogy milyen kódkészlet bevitelére alkalmas billentyűzetről van szó. 2.) Egér: grafikus felületen használatos, több fajtája van. –Mechanikus: síkfelületen lehet pozícionálni. –Optikai: speciális alátéten használva lesz működőképes. –Track-ball (hanyatt egér): pozícionáló gömb méretét megnövelve, az egér felső részén helyezték el. Nincs szükség helyre az egér pozícionálásakor. Notebook gépeken a házba építve található. –Touch-pad: érintőlapkás. Ujjunkat húzva pozícionálhatunk az egérrel. Kattintáshoz kétszer kell koppintani a lapkára. 3.) Scanner: képdigitalizáló feladata, hogy a látható információt digitális információvá alakítsa át. –kézi: vonalkód leolvasóhoz hasonló a működése. –asztali: ma már ezek vannak túlsúlyban, torzításmentes digitalizálási eredményt nyújtanak, színes és fekete-fehér változata van, felbontása DPI-ben mérhető. 4.) Mikrofon: hangkártya bemenetére csatlakoztatható.

8 OUTPUT PERIFÉRIÁK 1.) Monitor: legfontosabb kimeneti periféria, videokártyán keresztül csatlakozik. Monitor+videokártya: meghatározza a kép minőségét. 2.)Nyomtató (printer): másodlagos, információk papíron való megjelenítéséhez használják. Megjelenítés alapján megkülönböztetünk karakterhengeres, karakterláncos, mátrix, tintasugaras, lézer és LED nyomtatókat.

9 Háttértárak

10 - streamer(szalag): soros elérésű, lassú, fizikai sorrendnek megfelelően lehet elérni az adatokat. -lemezek  floppy disk(FDD): a lemezek DOS alatt 4 részre vannak felosztva: boot – rekord, helyfoglalási (FAT) táblázat, gyökér könyvtár, adatterület.  hard disk(HDD): winchesternek is nevezik. Egymás felett azonos tengelyen több lemezt is tartalmaznak. 1. Mágneses elven működő

11 2. Optikai elven működő  CD ROM: Compact Disk Read Only Memory. Gyárilag préseléssel előállított CD lemez, tetszőleges szám-i adatot tartalmaz. Csak olvasható, maximális kapacitása 650 Mb.  CD-R: CD Recordable, egyszer írható CD, külön hardvert igényel. Hasznos írható területe 500 Mb. Használata előtt fel kell építeni az UDF struktúrákat.  DVD: lemez kapacitása 8,5 Gb.

12 Sínrendszer (buszrendszer)

13 Az adatok áramlása az egységek között a számítógép funkcionális egységei közti adatkapcsolatot biztosító szabványosított vezeték-rendszer a vezetékek száma és funkciója meghatározott, a gyártók által elfogadott

14 Buszrendszer (sínrendszer) fajtái I. Az alaplapon a processzoron belül, és a processzor által közvetlenül elérhető egységek (pl. RAM) közti kommunikációt a belső vagy helyi busz, míg a többi kommunikációt a külső busz bonyolítja. Ha a funkcionális egységek nem az alaplapon találhatóak, akkor kétféle csatlakoztatási lehetőség létezik:  alaplapra integrált csatlakozó, illetve a  bővítőkártyával csatlakoztatott eszköz.

15 Buszrendszer (sínrendszer) fajtái II. Attól függően, hogy milyen feladatokat látnak el és milyen adatok áramlanak rajtuk keresztül különböző típusú buszokat különböztetünk meg.  Az adatok funkciója szerint 3 különböző buszt különböztetünk meg:  Adatbusz  Címbusz  vezérlőbusz Pl.: a memóriacellák kiválasztásához használt buszt címbusznak, míg a kiválasztás után az adatok továbbítását lehetővé tevő buszt adatbusznak hívjuk.

16 Mikroprocesszorok

17 A feldolgozást a központi feldolgozó egység (amikor processzor=CPU)végzi,amely 2 fő részből áll: vezérlőegység (CU): értelmezi (dekódolja) az utasításokat, majd előállítja a végrehajtáshoz szükséges vezérlőjelet aritmetikai és logikai egység (ALU): elvégzi a matematikai és a logikai műveleteket

18 A CPU egyéb részei: Regiszterek: a processzorokba épített ideiglenes tárolók. Feladatuk pl.: a következõ végrehajtandó utasítás címének meghatározása, a részeredmények tárolása. Buszok: a CPU egyes részegységeit összekötő olyan vezetékcsoport, melynek egyes vezetékein csak 2 feszültségszint jelenhet meg (a logikai igaznak és hamisnak megfelelõ érték). A buszok egy vezetékén egy időpillanatban 1 bit információ van jelen. Léteznek 8, 16, 32 bites buszok. Azt, hogy egy mikroprocesszor hány bites az határozza meg, hogy hány bites adatot képes egyszerre feldolgozni. Típusai: címbusz: ezen keresztül küldi a mikroprocesszor a memóriarekeszek címét. A címbusz vezetékeinek számából a memória méretére következtethetünk. Ha a címbusz méretét egy vezetékkel megnöveljük, akkor kétszer nagyobb méretű memória érhető el. adatbusz: erre kerül a feldolgozandó információ vezérlőbusz: ezen futnak a mikroprocesszort irányító parancsok kódjai. Ide tartozik a RESET vezeték, mely segítségével a számítógépet alaphelyzetbe állíthatjuk.

19 THE END


Letölteni ppt "1.Tétel Vállalatánál széles körben elterjedt a számítógép használata. A számítástechnikai eszközöket időközönként cserélni kell A számítástechnikai eszközöket."

Hasonló előadás


Google Hirdetések