Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1.Tétel Vállalatánál széles körben elterjedt a számítógép használata.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1.Tétel Vállalatánál széles körben elterjedt a számítógép használata."— Előadás másolata:

1 1.Tétel Vállalatánál széles körben elterjedt a számítógép használata.
A számítástechnikai eszközöket időközönként cserélni kell újabb, korszerűbb gépekre. Ön, mint szoftverüzemeltető azt a feladatot kapta, hogy keressen az interneten korszerű számítógép-konfigurációra leírást, árajánlattal együtt, és mutassa be a javasolt hardverkonfigurációt a letöltött leírás felhasználásával! Milyen szempontok alapján választotta ki a konfigurációt? Törekedjen a témával kapcsolatos lényeges jellemzők kiemelésére!

2 Számítógép felépítése

3 Összesen: 114000Ft Advance 8808 GM Gamma számítógép ház: 9000Ft
Asrock 4CoreDual-SATA2 alaplap: Ft 3 GB DDR3 memory: Ft ATI Radeon HD MB: Ft 320GB HDD: Ft SAMSUNG DVD-ROM SH-D163C/BEBE S-ATA fekete DVD olvasó : Ft Sinan ATX Táp 500W SL500 P/PFC 12cm SATA: 5000Ft Asus VH 222D 22"-os wide LCD monitor: Ft Logitech Deluxe 250 billentyűzet: Ft Egér PS/2 Gigabyte GM-M5100: Ft Kábelek: Ft Összesen: Ft

4 Memóriák

5 Memória típusa: ROM és RAM
ROM – Read Only Memory = csak olvasható memória, tartalmát nem lehet felülírni, tartalma a gép kikapcsolása után is megmarad. PROM: egyszer írható. EPROM: elektronikusan programozható, UV fénnyel törölhető, csak olvasható. EEPROM: többször írható, elektronikusan törölhető a tartalma. FLASH-ROM: elektronikus úton törölhető, lassú az írási sebessége, adatgyűjtő rendszerekben használatosak. RAM – Random Access Memory = írható és olvasható memória, a gép kikapcsolásával elveszti a tartalmát. DRAM: kis méretű, lassú, operatív memóriaként használják. EDO RAM: kisebb elérési idejű RAM, a DRAM továbbfejlesztése. SDRAM: alaplap órajelével képes működni, gyorsabb adatelérés. SRAM: kis kapacitású, gyorsabb, felhszn-i területe cache - memória.

6 Perifériák

7 INPUT PERIFÉRIÁK 1.) Billentyűzet: alkalmas karakter típusú információk szgépbe történő beírására. Típusait a rajt elhelyezett billentyűk száma és elhelyezése szerint különböztetjük meg. 84 (XT), 101 (AT), 102 (magyar), 105 WIN. Felépítését tekintve elsődleges a fő billentyűzet tartalmazza a betűk, számok, speciális jelek billentyűit, fontosabb vezérlő gombokat. Funkció billentyűsor: programok által definiált, gyorsan elérhető feladatok elvégzésére használatosak. Kurzorvezérlő billentyűsor: képernyőn, adatmezőkön, szövegszerkesztésnél nyújtanak segítséget. A numerikus billentyűrészt a számjellegű adatok rögzítéséhez használják, billentyűk elhelyezése, elrendezése attól függ, hogy milyen kódkészlet bevitelére alkalmas billentyűzetről van szó. 2.) Egér: grafikus felületen használatos, több fajtája van. Mechanikus: síkfelületen lehet pozícionálni. Optikai: speciális alátéten használva lesz működőképes. Track-ball (hanyatt egér): pozícionáló gömb méretét megnövelve, az egér felső részén helyezték el. Nincs szükség helyre az egér pozícionálásakor. Notebook gépeken a házba építve található. Touch-pad: érintőlapkás. Ujjunkat húzva pozícionálhatunk az egérrel. Kattintáshoz kétszer kell koppintani a lapkára. 3.) Scanner: képdigitalizáló feladata, hogy a látható információt digitális információvá alakítsa át. kézi: vonalkód leolvasóhoz hasonló a működése. asztali: ma már ezek vannak túlsúlyban, torzításmentes digitalizálási eredményt nyújtanak, színes és fekete-fehér változata van, felbontása DPI-ben mérhető. 4.) Mikrofon: hangkártya bemenetére csatlakoztatható.

8 OUTPUT PERIFÉRIÁK 1.) Monitor: 2.)Nyomtató (printer):
legfontosabb kimeneti periféria, videokártyán keresztül csatlakozik. Monitor+videokártya: meghatározza a kép minőségét. 2.)Nyomtató (printer): másodlagos, információk papíron való megjelenítéséhez használják. Megjelenítés alapján megkülönböztetünk karakterhengeres, karakterláncos, mátrix, tintasugaras, lézer és LED nyomtatókat.

9 Háttértárak

10 1. Mágneses elven működő -lemezek
- streamer(szalag): soros elérésű, lassú, fizikai sorrendnek megfelelően lehet elérni az adatokat. -lemezek  floppy disk(FDD): a lemezek DOS alatt 4 részre vannak felosztva: boot – rekord, helyfoglalási (FAT) táblázat, gyökér könyvtár, adatterület.  hard disk(HDD): winchesternek is nevezik. Egymás felett azonos tengelyen több lemezt is tartalmaznak.

11 2. Optikai elven működő  CD ROM: Compact Disk Read Only Memory. Gyárilag préseléssel előállított CD lemez, tetszőleges szám-i adatot tartalmaz. Csak olvasható, maximális kapacitása 650 Mb.  CD-R: CD Recordable, egyszer írható CD, külön hardvert igényel. Hasznos írható területe 500 Mb. Használata előtt fel kell építeni az UDF struktúrákat.  DVD: lemez kapacitása 8,5 Gb.

12 Sínrendszer (buszrendszer)

13 Az adatok áramlása az egységek között
a számítógép funkcionális egységei közti adatkapcsolatot biztosító szabványosított vezeték-rendszer a vezetékek száma és funkciója meghatározott, a gyártók által elfogadott

14 Buszrendszer (sínrendszer) fajtái I.
Az alaplapon a processzoron belül, és a processzor által közvetlenül elérhető egységek (pl. RAM) közti kommunikációt a belső vagy helyi busz, míg a többi kommunikációt a külső busz bonyolítja. Ha a funkcionális egységek nem az alaplapon találhatóak, akkor kétféle csatlakoztatási lehetőség létezik: alaplapra integrált csatlakozó, illetve a bővítőkártyával csatlakoztatott eszköz.

15 Buszrendszer (sínrendszer) fajtái II.
Attól függően, hogy milyen feladatokat látnak el és milyen adatok áramlanak rajtuk keresztül különböző típusú buszokat különböztetünk meg. Az adatok funkciója szerint 3 különböző buszt különböztetünk meg: Adatbusz Címbusz vezérlőbusz Pl.: a memóriacellák kiválasztásához használt buszt címbusznak, míg a kiválasztás után az adatok továbbítását lehetővé tevő buszt adatbusznak hívjuk.

16 Mikroprocesszorok

17 A feldolgozást a központi feldolgozó egység (amikor processzor=CPU)végzi,amely 2 fő részből áll:
vezérlőegység (CU): értelmezi (dekódolja) az utasításokat, majd előállítja a végrehajtáshoz szükséges vezérlőjelet aritmetikai és logikai egység (ALU): elvégzi a matematikai és a logikai műveleteket

18 A CPU egyéb részei: Regiszterek: a processzorokba épített ideiglenes tárolók. Feladatuk pl.: a következõ végrehajtandó utasítás címének meghatározása, a részeredmények tárolása. Buszok: a CPU egyes részegységeit összekötő olyan vezetékcsoport, melynek egyes vezetékein csak 2 feszültségszint jelenhet meg (a logikai igaznak és hamisnak megfelelõ érték). A buszok egy vezetékén egy időpillanatban 1 bit információ van jelen. Léteznek 8, 16, 32 bites buszok. Azt, hogy egy mikroprocesszor hány bites az határozza meg, hogy hány bites adatot képes egyszerre feldolgozni. Típusai: címbusz: ezen keresztül küldi a mikroprocesszor a memóriarekeszek címét. A címbusz vezetékeinek számából a memória méretére következtethetünk. Ha a címbusz méretét egy vezetékkel megnöveljük, akkor kétszer nagyobb méretű memória érhető el. adatbusz: erre kerül a feldolgozandó információ vezérlőbusz: ezen futnak a mikroprocesszort irányító parancsok kódjai. Ide tartozik a RESET vezeték, mely segítségével a számítógépet alaphelyzetbe állíthatjuk.

19 THE END


Letölteni ppt "1.Tétel Vállalatánál széles körben elterjedt a számítógép használata."

Hasonló előadás


Google Hirdetések