Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette:Bogdán Dorottya és Kiss Bernadett Sára 9.B

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette:Bogdán Dorottya és Kiss Bernadett Sára 9.B"— Előadás másolata:

1 Készítette:Bogdán Dorottya és Kiss Bernadett Sára 9.B
Egy római nemes napja Készítette:Bogdán Dorottya és Kiss Bernadett Sára 9.B

2 Római időbeosztás A rómaiak a napkelte és napnyugta közötti időszakot (dies) 12 egyenlő részre osztották, függetlenül attól, hogy nyáron hosszabbak, télen rövidebbek a napok. A 12 órát mind nappal, mind éjjel négy-négy hármas egységre osztották, ami egyúttal az őrségváltások idejét is meghatározták.

3 Étkezés típusai Az ientaculum (reggeli), a prandium (ebéd) és a cena (estebéd). Régebben volt vespera (vacsora) is a cena hosszának növekedése által kiszorult a sorból. könnyű reggeli: gazdagabbak kenyeret, olajbogyót és sajtot ettek, hozzá pediglen mézes bort ittak. Szegényebbek kevesebbel is meg kellet hogy elégedjenek és bor helyett csak tejet ittak Ebédre: kevés tápláló étel. Kását vagy főzeléket, vagy ami az előző napi cenáról megmaradt.

4 Vacsora: halak, vadhúsok mártással szarvasgomba mártások: ízesítés fűszerekkel és gyümölcsökkel

5 Kockajátékok: - hivatalosan tilos volt kockázni, azonban nem tudtak ellen állni a szenvedélynek - játék: a kockákat egy hegyes pohárformájú edényből egy deszkára dobták - cél: legtöbb szám jöjjön ki - egyéb játékok: katona-játék, fej vagy írás

6 Tanulók A rómaiak átvették a görögök iskolarendszerét, és szinte semmit sem változtattak rajta. Naponta - egy ebédszünet közbeiktatásával - körülbelül hat óra hosszat tanultak.

7 Színház, amphiteatrum színházakat görög megkülönbözteti: a római színház - kevés kivétellel - a városok belső magjában épült. a nézőtér alatti "dombot" építmény formájában valósították meg. Nézőterén egyszerre római polgár foglalhatott helyet amphitheatrumok is épültek: a gladiátorok és vadállatok harca lépcsős arénával körülvett arénában folyt

8 Egy nemes délelőttje Időbeosztás alapján

9 6 – 9 óra között felkelést követően a nap két első órájában, 6 – 7 óra között bemutatták áldozatukat, és elfogyasztották első reggelijüket. Ennek fogásai igen egyszerűek voltak: méz, gyümölcs, sajt és borba mártogatott kenyér. A reggelit követően fogadták klienseik üdvözletét és tisztelgését. A cliensek már hajnalban kezdtek gyülekezni a vestibulumban (az épület előcsarnoka, hallja, vagy egy folyosót, amely összeköti a bejáratot az épület belső helyiségeivel), a kapus meghatározott időben az úr elé bocsátotta őket, hogy tiszteletteljes „ave domine” üdvözléssel köszöntötték urukat. Ilyenkor kérték ki patrónusuk véleményét és tanácsát a peres ügyekben, esetleg támogatást valamilyen üzleti ügyükben. Ekkor vette át mindegyik tisztelgő a maga reggeli ajándékát, ami kezdetben rendszerint valamilyen természetbeni adomány volt, később pénz.

10 9-11 óra között Ezután a látogatók egy része eltávozott, hogy máshol tegyen hasonló tisztelgő látogatást, míg mások elkísérték az urat a Forumra, ahol nyilvános és a politikai élet zajlott ekkor. Az előkelő római ilyenkor jelent meg családja vagy cliensei érdekében a törvényszék előtt, ekkor vett részt a különféle gyűléseken, vagy egyéb elfoglaltság hiányában megbeszélte az eseményeket barátaival. Ez a nyilvános szereplés délelőtt 9 órától 11 óráig tartott.

11 11-12 óra között Miután hazatért, óra körül került sor a második étkezésre, a prandiumra. Ez a mi villásreggelinknek felel meg. Ennek étlapja kissé már bővült, mert meleg vagy hideg húsételekből, halból, főzelékekből és gyümölcsből állt. Hozzá mustot vagy mézből és borból készült édes italt, illetve méhsert ittak. Ha bor nem volt mellé, akkor „prandium caninum”, azaz „kutyának való ebéd” volt a neve. A köztársaság vége felé a kényelemszeretet általánossá tette az ebéd utáni pihenést, amely addig jóformán csak a falusi embereknél volt szokásban. Állítólag Alarik 410-ben éppen a déli sziesztát használta fel Róma lerohanására és elfoglalására.

12 Tisztálkodás- Fürdők kezdetben a Tiberisben fürödtek
majd vagyonos emberek házukban kis fürdőszoba i.e. I. század: megjelennek a közfürdők Rómában méret: bérház földszintje szerény belépődíjat kellett fizetni már 170 közfürdő különböző hőfokú medencék kocsma vagy valamilyen étkező és ivó helyiség egyre elegánsabb fürdők mozaikpadlók, szobrok, különböző színű és erezetű márványburkolat, úszómedence, sportpályák, könyvtár, étterem

13 Galenos (naponta való fürdés négy pontból álló programja)
már nem csak a tisztálkodás miatt jártak oda, hanem a szórakozás, társaság miatt is hatalmas nyilvános fürdők építése (thermae) Agrippa(minden római számára ingyenes) Licinius Sura Traianus III. sz.: még két fürdő 1., Porte Capena 2.,Diocletianus idején 867 közfürdő összesen közös: elrendezés, medencék különböző hőfoka délelőtt nők, délután férfiak

14

15 A fürdőből visszatérés után kb. a 11. vagy 12
A fürdőből visszatérés után kb. a 11. vagy 12. órában (nálunk délután 5 – 6 óra tájban) kezdődött a főétkezés, a cena, azaz ebéd. A lakoma volt az előkelő római napi programjának utolsó pontja; ha korán fejeződött be, akkor a lefekvésig terjedő időt sétálással vagy társasjátékkal töltötték ki.


Letölteni ppt "Készítette:Bogdán Dorottya és Kiss Bernadett Sára 9.B"

Hasonló előadás


Google Hirdetések