Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Medgyesegyháza. Fekvése Békés-megye dél-keleti részén fekszik. Békéscsabától kb. 30 km-re. Itt található Medgyesegyháza!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Medgyesegyháza. Fekvése Békés-megye dél-keleti részén fekszik. Békéscsabától kb. 30 km-re. Itt található Medgyesegyháza!"— Előadás másolata:

1 Medgyesegyháza

2 Fekvése Békés-megye dél-keleti részén fekszik. Békéscsabától kb. 30 km-re. Itt található Medgyesegyháza!

3 Megközelíthető A település megközelíthető közúton:az 5-ös úton Kiskunfélegyházáig, majd a 451-esen Szentesig, tovább délkeleti irányban Orosházára, innen keleti irányban Medgyesbodzásig, innen kb. 6 km; vasúton: a Békéscsaba-Kétegyháza- Mezőhegyes-Újszeged vonalon.

4 Történet Az első írásos emlék 1418-ban szól először Medgyesegyházáról. A török hódoltságig terjedő időben a Maróthiak, Mátyás király, Corvin János, Gerdosich Péter, Gál Ispán uralták. 1567-ben a településen 39 család élt, 1579-ben pedig 82 családot számoltak össze Az 1883-ban megépített Kétegyháza - Mezőhegyes vasútvonal olyan közlekedési és gazdasági juttatta Medgyest és környékét, ami még jobb értékesítési feltételeket biztosított a pénzügyminisztérium számára.

5 A település Medgyesegyházát 1893-ban nyilvánították nagyközséggé. Alapítói elsősorban tehetős békéscsabai gazdák voltak. Ennek köszönhetően a település nem osztozott a környező, szegényebb lakosságú községek sorsában. A kedvező fekvését (közlekedési csomópont, vasút, tehetős lakokosság) kihasználva igen gyors fejlődésnek indult, és alig egy évszázad alatt kialakult Medgyesegyháza végleges szerkezete. A telepítés óta eltelt egy évszázad alatt a sugaras jellegű szerkezet megőrződött, annak ellenére, hogy a telepítés során és az azt követő évtizedekben történt telekosztások során elsősorban négyzethálós struktúrájú telektömbök jöttek létre.

6 Hírességek Csanád Emlékpark Templomok, kastélyok Schéner Ház Szobrok, emlékművek

7 Térképe

8 A híres medgyesegyházi dinnye

9 Dinnyeevő verseny


Letölteni ppt "Medgyesegyháza. Fekvése Békés-megye dél-keleti részén fekszik. Békéscsabától kb. 30 km-re. Itt található Medgyesegyháza!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések