Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A harcmező ura. A harckocsik ötletét először Leonardo Da Vinci közismert itáliai feltaláló vetette papírra 1480 körül. Alkalmazásukra azonban csak 1916.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A harcmező ura. A harckocsik ötletét először Leonardo Da Vinci közismert itáliai feltaláló vetette papírra 1480 körül. Alkalmazásukra azonban csak 1916."— Előadás másolata:

1 A harcmező ura

2 A harckocsik ötletét először Leonardo Da Vinci közismert itáliai feltaláló vetette papírra 1480 körül. Alkalmazásukra azonban csak 1916 szeptember 15-én került sor a brit hadsereg által, az 1.világháborúban. A „Tank” elnevezés a szó eredeti angol jelentése azaz „tartály”szóig vezethető vissza. Az első angol típus fejlesztői valószínűleg azt gondolták, ha az ellenség meglátja a járművet azt hiszi vizet szállít.

3 A MARK -1 Az első harctéren alkalmazott páncélozott jármű: a MARK-1. Kifejlesztője, a brit hadsereg először 1916 Szeptember 15- én próbálta ki új fegyverét. A robosztus, nehéz fegyverzettel ellátott lomha fémtömbök első ízben vették át a lovasság helyét a hadviselésben a MARK-1 megjelenésével. 2 db 57 mm-es lövege és 4 db gépágyúja igen nagy tűzerőt biztosított a járműnek. Személyzete ekkor még 8 főből áll, és egyszerű feladatokat lát el, az újításokkal folyamatosan csökken. A járművet két okból tervezték rombusz alakúra. A lövészárkokon való áthaladás miatt,valamint mivel a lánctalpnak feszítőgörgők híján az egész testen végig kellett futnia.

4 Egy harckocsi főbb részei : törzs, torony, fegyverzet, futó és feszítőgörgők, lánctalp.

5 A harckocsik a harcászat történelmében eddig természetesen a második világháborúban játszották a legjelentősebb szerepet. Ebből az időszakból vált a legtöbb típus ismertté. Közülük a legjobbnak az itt látható T-34-76, M4 Sherman és a német „Tigris” típusok bizonyultak a háború során. Panzer VI „Tigris” M4 ShermanT-34-76

6 A történelem legismertebb páncélos ütközete egyértelműen az 1943. június 4-én vívott Kurszki ütközetsorozat, mely döntő szerepet játszott a világháború alakulásában. Az egyetlen hazánkban zajlott jelentős mértékű páncélos ütközet a „Debrecen” vagy „Hortobágyi” páncélos ütközet. 1944 október 12-én került rá sor. Szovjet győzelemmel zárult.

7 A harckocsi technológia csúcsát jelenleg az oldalt látható két típus, a brit FV4030/4 „CHAllENGER MK. 1”, és az amerikai M1A1 „ABRAMS” képviselik. Az öbölháború óta alkalmazzák mindkét típust, de még midig nem szenvedtek el ismert veszteséget a harcmezőn. A legfőbb generációs újítás a kihűlt urániummal megerősített páncélzatuk volt. Emiatt azonban gyártásuk rendkívül költséges és nehéz. A világ haderőiben körülbelül 6000 db áll rendelkezésre mindkét típusból. Pontos adataik a mai napig titkosítottak.


Letölteni ppt "A harcmező ura. A harckocsik ötletét először Leonardo Da Vinci közismert itáliai feltaláló vetette papírra 1480 körül. Alkalmazásukra azonban csak 1916."

Hasonló előadás


Google Hirdetések