Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A TANK A harcmező ura.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A TANK A harcmező ura."— Előadás másolata:

1 A TANK A harcmező ura

2 A Harckocsik eredete: A harckocsik ötletét először Leonardo Da Vinci közismert itáliai feltaláló vetette papírra 1480 körül. Alkalmazásukra azonban csak 1916 szeptember 15-én került sor a brit hadsereg által, az 1.világháborúban. A „Tank” elnevezés a szó eredeti angol jelentése azaz „tartály”szóig vezethető vissza. Az első angol típus fejlesztői valószínűleg azt gondolták , ha az ellenség meglátja a járművet azt hiszi vizet szállít.

3 Az első Az első harctéren alkalmazott páncélozott jármű: a MARK-1. Kifejlesztője , a brit hadsereg először Szeptember 15-én próbálta ki új fegyverét. A MARK -1 A robosztus, nehéz fegyverzettel ellátott lomha fémtömbök első ízben vették át a lovasság helyét a hadviselésben a MARK-1 megjelenésével. 2 db 57 mm-es lövege és 4 db gépágyúja igen nagy tűzerőt biztosított a járműnek. Személyzete ekkor még 8 főből áll, és egyszerű feladatokat lát el, az újításokkal folyamatosan csökken. A járművet két okból tervezték rombusz alakúra. A lövészárkokon való áthaladás miatt,valamint mivel a lánctalpnak feszítőgörgők híján az egész testen végig kellett futnia.

4 Egy harckocsi felépítése:
Egy harckocsi főbb részei: törzs, torony, fegyverzet, futó és feszítőgörgők , lánctalp.

5 A legismertebb Harckocsik:
A harckocsik a harcászat történelmében eddig természetesen a második világháborúban játszották a legjelentősebb szerepet. Ebből az időszakból vált a legtöbb típus ismertté. M4 Sherman T-34-76 Közülük a legjobbnak az itt látható T-34-76, M4 Sherman és a német „Tigris” típusok bizonyultak a háború során. Panzer VI „Tigris”

6 Nagy Ütközetek A történelem legismertebb páncélos ütközete egyértelműen az június 4-én vívott Kurszki ütközetsorozat, mely döntő szerepet játszott a világháború alakulásában. Az egyetlen hazánkban zajlott jelentős mértékű páncélos ütközet a „Debrecen” vagy „Hortobágyi” páncélos ütközet október 12-én került rá sor. Szovjet győzelemmel zárult.

7 A jelen csúcstartók A harckocsi technológia csúcsát jelenleg az oldalt látható két típus, a brit FV4030/4 „CHAllENGER MK. 1”, és az amerikai M1A1 „ABRAMS” képviselik. Az öbölháború óta alkalmazzák mindkét típust, de még midig nem szenvedtek el ismert veszteséget a harcmezőn. A legfőbb generációs újítás a kihűlt urániummal megerősített páncélzatuk volt. Emiatt azonban gyártásuk rendkívül költséges és nehéz. A világ haderőiben körülbelül 6000 db áll rendelkezésre mindkét típusból. Pontos adataik a mai napig titkosítottak.


Letölteni ppt "A TANK A harcmező ura."

Hasonló előadás


Google Hirdetések