Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI ALAPISMERETEK A SZÜLÉS Szakaszai, szülési alternatívák Hamar Brigitta.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI ALAPISMERETEK A SZÜLÉS Szakaszai, szülési alternatívák Hamar Brigitta."— Előadás másolata:

1 EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI ALAPISMERETEK A SZÜLÉS Szakaszai, szülési alternatívák
Hamar Brigitta

2 A szülés időpontja Általában a terhesség 40. hetében következik be.
A terhesség idő előtti megszakadásának (vetélés, koraszülés) oka lehet pl. az elégtelen progeszteron-termelés, a méh fejletlensége, stb.

3 Koraszülés A kihordási idő normális időtartama: 37-43 hét.
A 37. hét előtt született csecsemők koraszülöttek. A koraszüléshez kapcsolódó zavarok adják csecsemőhalandóság vezető okát: ← a tüdő fukcionális éretlensége ← emésztőrendszer fejletlensége ← immunrendszer fejletlensége

4 A szülés szakaszai Tágulási szakasz (8 - 16 óra) Kitolási szakasz
(néhány perc – 2 óra) Placenta leválása

5 Tágulási szakasz A szülőfájások megjelenése.
Állandó, rendszeresen ismétlődő méhösszehúzódások, melyek egyre intenzívebbé válnak  a méh izmai megrövidülnek, felfelé húzódnak, ami által a magzatot lefelé, a méhnyakat pedig felfelé nyomják. A méhizomzat erőteljes kontrakciójának jelentkezése után 8-16 órával jön világra a gyermek – először szülő anyáknál hosszabb a vajúdási idő, mint ismételten szülőknél.

6 Kitolási szakasz A magzat előlfekvő része – általában a feje – erősen tágítja a szülőutat, ami az oxitocinszekréció reflexes fokozásán át a méhösszehúzódások erősödését váltja ki.

7 Apgar pontrendszer Kiterjedten használják annak megállapítására, hogy igényel-e az újszülött sürgős orvosi beavatkozást vagy sem. Az újszülöttet szülés után 1 perccel, majd 5 perccel ismét pontozzák a skálán. Az egyedi pontok összessége adja meg az újszülött általános fizikai állapotának mérőszámát. A 4-nél kevesebb pontot elérő újszülöttek igen gyenge fizikai állapotban vannak.

8 Apgar pontrendszer Értékelt jellemzők 0 pont 1 pont 2 pont
szívfrekvencia < 100 > 100 légzésszám apnoe irreguláris, felületes vagy gasping (kapkodó) légzés élénk és sír bőrszín sápadt, cyanotikus sápadt vagy cyanoticus végtagok rózsaszín izomtónus atoniás hypotoniás élénk mozgás reflex-ingerlékenység nem reagál fintorgás aktív védekezés

9 A placenta leválása A méh összehúzódik lecsökkent tartalma köré.
A méhlepény összelapul és leválik a méh faláról.

10 SZÜLÉSI ALTERNATÍVÁK ÉS PÓZOK

11 Apás szülés A leendő anya általában igényli, hogy gyermeke apja jelen legyen a szülésen:  az apa bátorítása, érzelmi támogatása megnyugtatja  sokszor csökkenti a fájdalomcsillapító iránti igényt  gyermekszületés különleges élményének megosztása érzelmi és pszichés eredménnyel is jár: erősíti a családi kötelékeket.

12 Víz alatti vajúdás/ szülés
Magyarországon még nem túl elterjedt. A víz lazító és fájdalomcsillapító hatása miatt kedvelt. A víz alatti szülésnek komoly ellenzői is akadnak, azonban a kutatások szerint a víz bakteriális fertőzöttsége nem jelentős, és a méh aktivitását, a szülés haladását kedvezően befolyásolhatja a langyos víz. A magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium a vízben szülést nem támogatja, de nem is tiltja. Vannak országok (például Svédország), ahol törvény tiltja a vízben szülést. A víz alatti szülés hívei szerint, ez a szülés egyik legősibb formája, ez a fajta szülés összeköttetést jelent a magzati élet vízben töltött 9 hónapja és az evolúciós fejlődés között.

13 Egy víz alatti szülés képei

14 Szülőszék U-alakú, könnyen tisztítható.
A farokcsontot és a gátat szabadon hagyja. Az élő és állítható „kartámla” maga a férj/ dúla, aki a szülő nő háta mögött foglal helyet. Kihasználja a gravitáció hatását, ülő helyzetben ugyanis a kontrakciók közti szünetekben a fej nem húzódik vissza, ezáltal könnyebb a koponya áthaladása a csontos szülőcsatornán. A szülő nőnek nem kell aktívan nyomnia, a lágyrész-sérülések általában elkerülhetők.


Letölteni ppt "EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI ALAPISMERETEK A SZÜLÉS Szakaszai, szülési alternatívák Hamar Brigitta."

Hasonló előadás


Google Hirdetések