Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A burgonya növényvédelme. Jelentősége Származása: Újvilág felfedezése, 1500-as években (géncentruma Mexikó, Peru, Chile), Európában a XVIII. században.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A burgonya növényvédelme. Jelentősége Származása: Újvilág felfedezése, 1500-as években (géncentruma Mexikó, Peru, Chile), Európában a XVIII. században."— Előadás másolata:

1 A burgonya növényvédelme

2 Jelentősége Származása: Újvilág felfedezése, 1500-as években (géncentruma Mexikó, Peru, Chile), Európában a XVIII. században terjedt el. A kenyérgabona után fő népélelmezési növény volt. Írországban burgonyavész a termés nagyrészét elpusztította az 1840-es években – éhínség. Jelenleg Magyarország klímája (utóbbi időben egyre inkább szárazabb) nem kedvez a termesztésének – vízellátás, vírus vektorok felszaporodása. Vetésterülete fokozatosan csökken.

3 Vírusos betegségek - Y vírus – burgonya leromlása: a burgonya leveleinek fonákán okoz apró, 1-4 mm-es tintaszínű foltokat, a levelek fonákán, az erekben kisebb-nagyobb nekrózisokat, elhalásokat. Tápnövényei: A legnagyobb károkat a burgonya, dohány és paradicsom kultúrákban okozza. Védekezés: A burgonya Y vírusa ellen, mint ahogy más vírusos betegségek ellen is, növényvédő szerekkel nem lehet védekezni. A rezisztens burgonyafajták termesztése a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás. Az évelő, burgonyaféle gyomok irtása.

4 Y vírus – burgonya leromlása

5 Levélsodródás vírus Nagy terméscsökkenést okoz és részben felelős a burgonya leromlásáért a szaporítás során. A beteg tövek kevés, apró gumót kötnek. Nagy terméscsökkenést okoz és részben felelős a burgonya leromlásáért a szaporítás során. A beteg tövek kevés, apró gumót kötnek. Tápnövény: minden, a burgonyafélék családjába tartozó gyom-, dísz- és haszonnövény, de legfőképp a burgonya.

6 Burgonya sztolburos betegsége Kórokozó: Sztollbur fitoplazma. Tápnövény: a sztollbur jó néhány burgonyaféle termesztett növényen ( burgonya, paradicsom, paprika, padlizsán, dohány ), valamint gyomon is elõfordul (pl. az apró szulák ( Convolvulus arvensis ), vagy a különbözõ herefélék ( Trifolium spp. ) ). 2002-2003-as magyarországi kártétele - járványos méreteket öltött. A forró, száraz nyarak betegsége, a terjesztõ vektorok (kabócák ) egyedszáma és aktivitása nagyobb. Akár 80 %-os termésveszteséget is okozhat és a maradék termés is fonnyadt, gumiszerû. 2002-2003-as magyarországi kártétele - járványos méreteket öltött. A forró, száraz nyarak betegsége, a terjesztõ vektorok (kabócák ) egyedszáma és aktivitása nagyobb. Akár 80 %-os termésveszteséget is okozhat és a maradék termés is fonnyadt, gumiszerû.

7

8

9

10 Baktériumos betegségek Baktériumos barnarothadás (Ralstonia s.) Baktériumos barnarothadás (Ralstonia s.) Baktériumos hervadás (Clavibacter m.) Baktériumos hervadás (Clavibacter m.) Nedves rothadás, feketelábúság (Erwinia c.) Nedves rothadás, feketelábúság (Erwinia c.)

11 Baktériumos barnarothadás (Ralstonia s.) Tápnövény: A burgonyafélék családjának minden termesztett, gyom és dísznövény tagján megél, többön csak tünetmentes, úgynevezett látens formában. Tápnövény: A burgonyafélék családjának minden termesztett, gyom és dísznövény tagján megél, többön csak tünetmentes, úgynevezett látens formában. Forró, száraz nyarakon sokszor csak tünetmentes formában jelentkezik. Karantén státuszú kórokozó. Forró, száraz nyarakon sokszor csak tünetmentes formában jelentkezik. Karantén státuszú kórokozó. Meleg, csapadékos tenyészidőszakban a termés 60 %-át is képes megsemmisíteni. Meleg, csapadékos tenyészidőszakban a termés 60 %-át is képes megsemmisíteni.

12 Baktériumos barnarothadás (Ralstonia s.) Tünete: gumókat és a szárakat elvágva az edénnyalábokban gyűrű alakú, ritkán halványbarna, gyakrabban sötétbarna gyűrű észlelhető, amelyből már enyhe nyomásra is barna nyálkacseppek kitüremkedése észlelhető. Tünete: gumókat és a szárakat elvágva az edénnyalábokban gyűrű alakú, ritkán halványbarna, gyakrabban sötétbarna gyűrű észlelhető, amelyből már enyhe nyomásra is barna nyálkacseppek kitüremkedése észlelhető.

13 Védekezés: Fémzárolt vetőgumó használata, amely az állam által garantáltan mentes a kórokozótól. A megfelelő tápanyagellátás, elegendő Kálium trágyázással, N- túlsúly kerülése. Védekezés: Fémzárolt vetőgumó használata, amely az állam által garantáltan mentes a kórokozótól. A megfelelő tápanyagellátás, elegendő Kálium trágyázással, N- túlsúly kerülése. Baktériumos hervadás (Clavibacter m.) Baktériumos hervadás (Clavibacter m.) Hidegkedvelő kórokozó, csak Észak-Európában fordul elő. K arantén betegség. A hűvös, csapadékos éghajlat kedvező számára. Hidegkedvelő kórokozó, csak Észak-Európában fordul elő. K arantén betegség. A hűvös, csapadékos éghajlat kedvező számára.

14 Nedves rothadás, feketelábúság (Erwinia c.) Erwinia baktériumfajok (a leggyakoribbak: az E. carotovora ssp. carotovora, E. carotovora ssp. atroseptica, E. chrysanthemi ) mindenütt előfordulnak az európai talajokban. A legnagyobb károkat a nedves, csapadékos tenyészidőszakokban okozzák. Ezek a baktériumok a felelősek a feketelábúságért a szántóföldön és a bűzös nedves rothadásért a raktárakban. Erwinia baktériumfajok (a leggyakoribbak: az E. carotovora ssp. carotovora, E. carotovora ssp. atroseptica, E. chrysanthemi ) mindenütt előfordulnak az európai talajokban. A legnagyobb károkat a nedves, csapadékos tenyészidőszakokban okozzák. Ezek a baktériumok a felelősek a feketelábúságért a szántóföldön és a bűzös nedves rothadásért a raktárakban.

15 Nedves rothadás, feketelábúság (Erwinia c.)

16 Tápnövény: Ezek a baktériumok mind polifágok. A szántóföldön mindenekelőtt a burgonyát és a különböző gyökérzöldségeket támadják meg. Tápnövény: Ezek a baktériumok mind polifágok. A szántóföldön mindenekelőtt a burgonyát és a különböző gyökérzöldségeket támadják meg. Olyan enzimeket termelnek, amely képes lebontani a növényi szövetek "ragasztóanyagát", a pektint. Ennek következtében a megtámadott szövetek szétesnek. Olyan enzimeket termelnek, amely képes lebontani a növényi szövetek "ragasztóanyagát", a pektint. Ennek következtében a megtámadott szövetek szétesnek. Védekezés: vetésváltás, tárolási körülmények Védekezés: vetésváltás, tárolási körülmények

17 Gombás betegségek Burgonyavész Burgonyavész Burgonyarák Burgonyarák Fuzáriumos szárazkorhadás Fuzáriumos szárazkorhadás Varasodás Varasodás Burgonya himlő Burgonya himlő Alternáriás levélfoltosság Alternáriás levélfoltosság

18 Burgonyavész Kórokozó: Phytophtora infestans Kórokozó: Phytophtora infestans Tápnövény: A kórokozó csak a burgonyát és a paradicsomot képes megbetegíteni. Tápnövény: A kórokozó csak a burgonyát és a paradicsomot képes megbetegíteni. Nedvesebb évjáratokban Európa teljes területén okoz járványokat. A gomba szaporodásához és a növénybe való bejutásához folyékony vízre van szükség. Nem igazán szereti a nagy meleget, 30 ° felett visszaszorul, vagy elpusztul. Nedvesebb évjáratokban Európa teljes területén okoz járványokat. A gomba szaporodásához és a növénybe való bejutásához folyékony vízre van szükség. Nem igazán szereti a nagy meleget, 30 ° felett visszaszorul, vagy elpusztul. Tünetek: A fitoftóra mind a burgonya növény lombozatán, mind pedig a gumókon okoz tüneteket. Tünetek: A fitoftóra mind a burgonya növény lombozatán, mind pedig a gumókon okoz tüneteket.

19 Burgonyavész

20 Védekezés: Védekezés: Ellenálló, rezisztens fajták termesztése, vegyszeres növényvédelem: kontakt szerek (réztartalmú szerek), tapadóképesség (csapadékos időjárás, öntözés) Bravo – nagy tapadóképességű

21 Burgonyarák Kórokozó: Synchytrium endobioticum Az alacsonyabbrendű gombák közé tartozó kórokozó egy nedves körülményeket kedvelő talajgomba. A burgonyarák karantén betegség. Kórokozó: Synchytrium endobioticum Az alacsonyabbrendű gombák közé tartozó kórokozó egy nedves körülményeket kedvelő talajgomba. A burgonyarák karantén betegség. A kórokozó a hűvös, csapadékos környezetet kedveli. A kórokozó a hűvös, csapadékos környezetet kedveli. Kisebb-nagyobb rákos tumorokat okoz., Kisebb-nagyobb rákos tumorokat okoz.,

22 Burgonyarák

23 Alternáriás levélfoltosság A gomba rendkívül gyakori, lombveszteséget okoz a forró nyári időszakban. A gomba rendkívül gyakori, lombveszteséget okoz a forró nyári időszakban. A kórokozó a leveleket támadja meg, erőteljes lombkárosodást képes okozni. Ez a lombveszteség új lombozat kifejlesztésére ösztönzi a növényt, amelyhez az asszimilátákat a gumóktól vonja el, ezáltal számottevően csökkentheti a termést. A kórokozó a leveleket támadja meg, erőteljes lombkárosodást képes okozni. Ez a lombveszteség új lombozat kifejlesztésére ösztönzi a növényt, amelyhez az asszimilátákat a gumóktól vonja el, ezáltal számottevően csökkentheti a termést. Gyengültségi parazita gomba. Gyengültségi parazita gomba.

24 Alternáriás levélfoltosság

25 Fuzáriumos szárazkorhadás

26 Varasodás

27 Burgonya himlő

28 Kártevői Fonálférgek Fonálférgek Burgonyabogár Burgonyabogár Levéltetvek Levéltetvek Drótférgek Drótférgek Vetési bagolylepke lárvája Vetési bagolylepke lárvája

29 Fonálférgek CISZTAKÉPZŐ FONÁLFÉRGEK Kártevő neve: Burgonya cisztaképző fonálférgek - Közönséges cisztaképző fonálféreg ( Globodera rostochiensis ) - Sápadt cisztaképző fonálféreg ( Globodera pallida ) CISZTAKÉPZŐ FONÁLFÉRGEK Kártevő neve: Burgonya cisztaképző fonálférgek - Közönséges cisztaképző fonálféreg ( Globodera rostochiensis ) - Sápadt cisztaképző fonálféreg ( Globodera pallida )

30 Fonálférgek GYÖKÉRGUBACS FONÁLFÉREG GYÖKÉRGUBACS FONÁLFÉREG Kártevő neve: Gyökérgubacs fonálférgek - Kolumbiai gyökérgubacs fonálféreg ( Meloidogyne chitwoodii ) - Ál kolumbiai gyökérgubacs fonálféreg ( Meloidogyne fallax ) - Szabadföldi gyökérgubacs fonálféreg ( Meloidogyne hapla ) - Növényházi gyökérgubacs fonálféreg ( Meloidogyne incognita ) - Jávai gyökérgubacs fonálféreg ( Meloidogyne javanica ) - Homoki gyökérgubacs fonálféreg ( Meloidogyne arenaria ) - Kolumbiai gyökérgubacs fonálféreg ( Meloidogyne chitwoodii ) - Ál kolumbiai gyökérgubacs fonálféreg ( Meloidogyne fallax ) - Szabadföldi gyökérgubacs fonálféreg ( Meloidogyne hapla ) - Növényházi gyökérgubacs fonálféreg ( Meloidogyne incognita ) - Jávai gyökérgubacs fonálféreg ( Meloidogyne javanica ) - Homoki gyökérgubacs fonálféreg ( Meloidogyne arenaria )

31

32 Burgonyabogár Kártétele rendkívül látványos, minden levelet, kisebb hajtást felfal, csak a levélnyelek és esetleg a fő erek töve marad meg. A bogár és a lárvái egyaránt károsítanak. Kártétele rendkívül látványos, minden levelet, kisebb hajtást felfal, csak a levélnyelek és esetleg a fő erek töve marad meg. A bogár és a lárvái egyaránt károsítanak. A burgonyabogár az a kártevő, amely ellen minden évben rendszeresen védekezni kell. A burgonyabogár az a kártevő, amely ellen minden évben rendszeresen védekezni kell. Védekezés: A burgonyabogár elleni védekezés jelenleg túlnyomórész a kémiai növényvédelmen alapul. Vetőgumó csávázása a neonikotinoid hatóanyagcsoportba tartozó készítményekkel ( mint pl. a Gaucho ) nagyon hatásos az első nemzedék kártétele ellen. Rezisztencia kialakulásának veszélye. Védekezés: A burgonyabogár elleni védekezés jelenleg túlnyomórész a kémiai növényvédelmen alapul. Vetőgumó csávázása a neonikotinoid hatóanyagcsoportba tartozó készítményekkel ( mint pl. a Gaucho ) nagyon hatásos az első nemzedék kártétele ellen. Rezisztencia kialakulásának veszélye.

33 Burgonyabogár

34 Levéltetvek Tápnövény: Ezeknek az apró rovaroknak nagyon sok tápnövényük ismeretes. Tápnövény: Ezeknek az apró rovaroknak nagyon sok tápnövényük ismeretes. Mindegyik faj gazdanövényváltó, egyszer tavasszal, egyszer pedig ősszel váltanak tápnövényt. Téli gazdanövényük fásszárú, a nyári pedig különféle lágyszárú növény. Mindegyik faj gazdanövényváltó, egyszer tavasszal, egyszer pedig ősszel váltanak tápnövényt. Téli gazdanövényük fásszárú, a nyári pedig különféle lágyszárú növény. A levéltetvek jelentősége a vírusátvitelben rejlik, amely a burgonya leromlását okozza. A levéltetvek jelentősége a vírusátvitelben rejlik, amely a burgonya leromlását okozza.

35 Levéltetvek

36 Drótférgek Kártevő neve: Drótférgek, Pattanóbogarak ( Agriotes, Athous, Melanotus ) fajok lárvái Kártevő neve: Drótférgek, Pattanóbogarak ( Agriotes, Athous, Melanotus ) fajok lárvái A lárvák a gyökereken táplálkoznak, a gumókba aknákat, járatokat fúrnak. Alapvetően minőségi kártevők. A lárvák a gyökereken táplálkoznak, a gumókba aknákat, járatokat fúrnak. Alapvetően minőségi kártevők.

37 Drótférgek

38 Vetési bagolylepke lárvája Kártevő neve: Mocskospajor, vetési bagolylepke (Agrotis segetum) és egyéb talajszinten károsító bagolylepkefajok lárvái. Kártevő neve: Mocskospajor, vetési bagolylepke (Agrotis segetum) és egyéb talajszinten károsító bagolylepkefajok lárvái. A talajszinten élő bagolylepkék hernyói általában, így a vetési bagolylepke hernyói is polifágok. A talajszinten élő bagolylepkék hernyói általában, így a vetési bagolylepke hernyói is polifágok. A mocskospajor fontosságát minőségi kártételével okozza, a gumókat megrágja, ezáltal azok piaci értéke csökken. A mocskospajor fontosságát minőségi kártételével okozza, a gumókat megrágja, ezáltal azok piaci értéke csökken.

39 Kémiai védekezés: talajfertőtlenítő szerek és csávázószerek alkalmazása - jó hatékonyságú az első nemzedék ellen. A kártétel észlelésekor lehet, hogy már csak nagy, ellenálló hernyókkal találkozunk. Az éjszaka közepén végzett állománypermetezés - rovarölőszerekkel ( klórozott szénhidrogének, kontakt és mélyhatású szerves foszforsavészterek, piretroidok használhatók fel) Kémiai védekezés: talajfertőtlenítő szerek és csávázószerek alkalmazása - jó hatékonyságú az első nemzedék ellen. A kártétel észlelésekor lehet, hogy már csak nagy, ellenálló hernyókkal találkozunk. Az éjszaka közepén végzett állománypermetezés - rovarölőszerekkel ( klórozott szénhidrogének, kontakt és mélyhatású szerves foszforsavészterek, piretroidok használhatók fel)

40 Gyomok Jelentős mértékben csökkenthetik a termés mennyiségét, illetve minőségét. Jelentős mértékben csökkenthetik a termés mennyiségét, illetve minőségét. Víz, tápanyag, fény. Víz, tápanyag, fény. Tarackos gyom-növény, így pl. a tarackbúza ( Agropyron repens ) olyan hegyes, kemény tarackokat fejleszt, amelyek képesek keresztülnőni a burgonyagumón. Ez a kártétel számottevően csökkenti a burgonya tétel piaci értékét. Tarackos gyom-növény, így pl. a tarackbúza ( Agropyron repens ) olyan hegyes, kemény tarackokat fejleszt, amelyek képesek keresztülnőni a burgonyagumón. Ez a kártétel számottevően csökkenti a burgonya tétel piaci értékét.

41 A gyomnövények mindezek mellett különböző kórokozók, állati kártevők köztes gazdái is lehetnek. A közönséges apró szulák a sztollbur fitoplazma köztes gazdája. A gyomnövények mindezek mellett különböző kórokozók, állati kártevők köztes gazdái is lehetnek. A közönséges apró szulák a sztollbur fitoplazma köztes gazdája. A burgonya növénytermesztési technológiája: ültetés, az első bakhát felhúzása, majd a töltögetéssel a második bakhát kialakítása. A burgonya növénytermesztési technológiája: ültetés, az első bakhát felhúzása, majd a töltögetéssel a második bakhát kialakítása. A burgonya nagy lombozattal rendelkezik, amelynek szintén jelentős gyom elnyomó hatása van. A burgonya nagy lombozattal rendelkezik, amelynek szintén jelentős gyom elnyomó hatása van.

42

43


Letölteni ppt "A burgonya növényvédelme. Jelentősége Származása: Újvilág felfedezése, 1500-as években (géncentruma Mexikó, Peru, Chile), Európában a XVIII. században."

Hasonló előadás


Google Hirdetések