Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A nemzeti programokon kívüli szakmai kihívások

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A nemzeti programokon kívüli szakmai kihívások"— Előadás másolata:

1 A nemzeti programokon kívüli szakmai kihívások
Belügyminisztérium A nemzeti programokon kívüli szakmai kihívások Murányiné Krempels Gabriella főosztályvezető Vízgazdálkodási Főosztály „A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás” Nemzetközi Tudományos Konferencia Budapest, november 5-6.

2 Víziközmű nemzeti programok
Belügyminisztérium Víziközmű nemzeti programok Ivóvízminőség-javító Program Az emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről szóló 98/83/EK Irányelv Csatlakozási Szerződés X. Melléklet 8. Környezetvédelem fejezet, B) Vízminőség, (2) bekezdés Az ivóvíz minőségéről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X. 25.) Korm. Rendelet Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési és –tisztítási Megvalósítási Program A települési szennyvíz kezeléséről szóló 91/271/EGK irányelv Csatlakozási Szerződés X. Melléklet 8. Környezetvédelem fejezet, B/1 pont A Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési és –tisztítási Megvalósítási Programról szóló 25/2002. (II. 27.) Korm. rendelet

3 Hazai távlati feladatok I. ivóvízellátási szakterület
Belügyminisztérium Hazai távlati feladatok I. ivóvízellátási szakterület Ellátási hiányok felszámolására program kidolgozása és végrehajtása; Az Ivóvízminőség-javító Program teljesítését követően vas, illetve mangán problémával érintett településeken az ivóvíz minőség javítása; Csatlakozó és házi ivóvízhálózatok ólom anyagból készült csőszakaszok és csatlakozó szerelvények csere-program; Víztakarékosság előtérbe helyezése; Hálózati ivóvízveszteség csökkentése; A közüzemi ivóvízellátás biztonságának növelése és a vízbázis-védelemmel is kapcsolatban lévő vízbiztonsági tervek elkészítése kis vízellátó rendszerek esetén.

4 Belügyminisztérium Hazai távlati feladatok II. szennyvízelvezetési és -tisztítási szakterület A települések/agglomerációk szennyvízkezelésének fejlesztése; Szennyvíziszap-kezelés fejlesztése; Megújuló energia alapú villamosenergia, kapcsolt hő, valamint biometán termelés; A befogadó vízminőségi jó állapot elérése, vagy fenntartása miatt szükséges szennyvízkezelési eljárások korszerűsítése; Negyedik tisztítási fokozat alkalmazásának előkészítése Tisztított szennyvíz újrahasznosítása.

5 Hazai távlati feladatok III.
Belügyminisztérium Hazai távlati feladatok III. Rekonstrukciós program kidolgozása és végrehajtása közüzemi ivóvízellátás tekintetében mintegy 2000 milliárd Ft; közüzemi szennyvízelvezetés és –tisztítás esetén mintegy 1000 milliárd Ft a meglévő közművagyon becsült avulással korrigált pótlási értéke (díjbevétel arányos pótlási hányad Magyarországon 11 % alatti, Németországban 45%, Svájcban 69%) A teljes hálózatrekonstrukcióhoz szükséges időtartam a jelenlegi körülményeket feltételezve Magyarországon több, mint 250 év! Energiahatékonyság Adatforgalom Szakterületi Kutatás – Fejlesztés - Innováció elősegítése Cél: a vízkészletgazdálkodással összefüggésben a víztakarékosság fokozása és a vízveszteségek csökkentése, valamint az energiahatékonyság fokozása, továbbá a folyamatos és biztonságos működtetés feltételei a vagyon-érték megőrzése mellett biztosítottak legyenek.

6 Összefoglalás Cél: a vízkészletgazdálkodással összefüggésben
Belügyminisztérium Összefoglalás Cél: a vízkészletgazdálkodással összefüggésben - a víztakarékosság fokozása és - a vízveszteségek csökkentése, valamint az energiahatékonyság fokozása, továbbá a folyamatos és biztonságos működtetés feltételei a vagyon-érték megőrzése mellett biztosítottak legyenek.

7 Belügyminisztérium Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A nemzeti programokon kívüli szakmai kihívások"

Hasonló előadás


Google Hirdetések