Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

James Watt Lvomszki Fanni 10/b.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "James Watt Lvomszki Fanni 10/b."— Előadás másolata:

1 James Watt Lvomszki Fanni 10/b

2 Született: 1736. január 19. (Skócia)
Meghalt: augusztus 25. skót feltaláló és mérnök magántanuló Apja: ács

3 1753. – édesanyja halála optikát és mechanikát tanult mechanikusi állás gőzgép-modell szerkesztése 1765 eleje – rájött a gőzgép hibájára 1767. – feleségül vette Margaret Millert 1776. – első ipari gőzgépek

4 A glasgow-i egyetemen berendezett műhely

5

6 1781.-bem Watt és Boulton előrukkoltak saját találmányukkal: egy bolygókerék-napkerék hajtással.

7 A következő hat évben egy sor újítást vezetett be a gőzgépen
A következő hat évben egy sor újítást vezetett be a gőzgépen. A legfontosabbak: a kettős működésű gőzgép, ahol a gőzt felváltva a dugattyú két oldalára vezették; fojtószeleppel vezérelni tudta a gőzgép teljesítményét; a centrifugál regulátor pedig meggátolta, hogy a gép megfusson. Az újításokkal elérte, hogy gőzgépei könnyen kezelhetőek lettek és ötször kevesebb tüzelőanyagot használtak, mint Newcomen gépei.

8 1794-ben megalapították a Boulton és Watt Vállalatot kizárólag gőzgépek gyártására, és ez fokozatosan nagyvállalkozássá nőtte ki magát. 1826-ig 1164 gőzgépet készítettek el összesen mintegy lóerő teljesítménnyel. Boulton kiváló üzletembernek bizonyult, és mindketten megtalálták számításaikat.

9 Watt 1800-ban vonult nyugalomba, abban az évben, amikor társulása Boultonnal véget ért és az alapvető szabadalma lejárt. A vállalkozást átvette a két fiú: Matthew Boulton és ifjabb James Watt. William Murdoch a társuk lett, és az üzlet virágzott. Watt eközben új találmányokkal kezdett foglalkozni.

10 Feltalálta a távcsöves távolságmérés új módszerét, egy berendezést levelek másolására, tökéletesítette az olajlámpa szerkezetét; készített egy gőzzel hajtott mángorlót és egy eszközt szobrok másolására. Mángorló: kézi hajtású gép a textiláruk hagyományos mosásánál a mosás során szerzett gyűrődések kisimítására

11 Második feleségével Németországba és Franciaországba utazott, és földbirtokot vásárolt Walesban, amit jelentősen megnövelt augusztus 25-én, 83 éves korában halt meg Birminghamben.

12 Köszönöm a figyelmet! 


Letölteni ppt "James Watt Lvomszki Fanni 10/b."

Hasonló előadás


Google Hirdetések