Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

James Watt Lvomszki Fanni 10/b. Született: 1736. január 19. (Skócia) Született: 1736. január 19. (Skócia) Meghalt: 1819. augusztus 25. Meghalt: 1819.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "James Watt Lvomszki Fanni 10/b. Született: 1736. január 19. (Skócia) Született: 1736. január 19. (Skócia) Meghalt: 1819. augusztus 25. Meghalt: 1819."— Előadás másolata:

1 James Watt Lvomszki Fanni 10/b

2 Született: január 19. (Skócia) Született: január 19. (Skócia) Meghalt: augusztus 25. Meghalt: augusztus 25. skót feltaláló és mérnök skót feltaláló és mérnök magántanuló magántanuló Apja: ács Apja: ács

3 1753. – édesanyja halála – édesanyja halála optikát és mechanikát tanult optikát és mechanikát tanult mechanikusi állás mechanikusi állás gőzgép-modell szerkesztése gőzgép-modell szerkesztése 1765 eleje – rájött a gőzgép hibájára 1765 eleje – rájött a gőzgép hibájára – feleségül vette Margaret Millert – feleségül vette Margaret Millert – első ipari gőzgépek – első ipari gőzgépek

4 A glasgow-i egyetemen berendezett műhely A glasgow-i egyetemen berendezett műhely

5

6 1781.-bem Watt és Boulton előrukkoltak saját találmányukkal: egy bolygókerék- napkerék hajtással bem Watt és Boulton előrukkoltak saját találmányukkal: egy bolygókerék- napkerék hajtással.

7 A következő hat évben egy sor újítást vezetett be a gőzgépen. A legfontosabbak: a kettős működésű gőzgép, ahol a gőzt felváltva a dugattyú két oldalára vezették; fojtószeleppel vezérelni tudta a gőzgép teljesítményét; a centrifugál regulátor pedig meggátolta, hogy a gép megfusson. Az újításokkal elérte, hogy gőzgépei könnyen kezelhetőek lettek és ötször kevesebb tüzelőanyagot használtak, mint Newcomen gépei. A következő hat évben egy sor újítást vezetett be a gőzgépen. A legfontosabbak: a kettős működésű gőzgép, ahol a gőzt felváltva a dugattyú két oldalára vezették; fojtószeleppel vezérelni tudta a gőzgép teljesítményét; a centrifugál regulátor pedig meggátolta, hogy a gép megfusson. Az újításokkal elérte, hogy gőzgépei könnyen kezelhetőek lettek és ötször kevesebb tüzelőanyagot használtak, mint Newcomen gépei.

8 1794-ben megalapították a Boulton és Watt Vállalatot kizárólag gőzgépek gyártására, és ez fokozatosan nagyvállalkozássá nőtte ki magát ig 1164 gőzgépet készítettek el összesen mintegy lóerő teljesítménnyel. Boulton kiváló üzletembernek bizonyult, és mindketten megtalálták számításaikat ben megalapították a Boulton és Watt Vállalatot kizárólag gőzgépek gyártására, és ez fokozatosan nagyvállalkozássá nőtte ki magát ig 1164 gőzgépet készítettek el összesen mintegy lóerő teljesítménnyel. Boulton kiváló üzletembernek bizonyult, és mindketten megtalálták számításaikat.

9 Watt 1800-ban vonult nyugalomba, abban az évben, amikor társulása Boultonnal véget ért és az alapvető szabadalma lejárt. A vállalkozást átvette a két fiú: Matthew Boulton és ifjabb James Watt. William Murdoch a társuk lett, és az üzlet virágzott. Watt eközben új találmányokkal kezdett foglalkozni. Watt 1800-ban vonult nyugalomba, abban az évben, amikor társulása Boultonnal véget ért és az alapvető szabadalma lejárt. A vállalkozást átvette a két fiú: Matthew Boulton és ifjabb James Watt. William Murdoch a társuk lett, és az üzlet virágzott. Watt eközben új találmányokkal kezdett foglalkozni.

10 Feltalálta a távcsöves távolságmérés új módszerét, egy berendezést levelek másolására, tökéletesítette az olajlámpa szerkezetét; készített egy gőzzel hajtott mángorlót és egy eszközt szobrok másolására. Feltalálta a távcsöves távolságmérés új módszerét, egy berendezést levelek másolására, tökéletesítette az olajlámpa szerkezetét; készített egy gőzzel hajtott mángorlót és egy eszközt szobrok másolására. Mángorló: kézi hajtású gép a textiláruk hagyományos mosásánál a mosás során szerzett gyűrődések kisimítására Mángorló: kézi hajtású gép a textiláruk hagyományos mosásánál a mosás során szerzett gyűrődések kisimítására

11 Második feleségével Németországba és Franciaországba utazott, és földbirtokot vásárolt Walesban, amit jelentősen megnövelt augusztus 25-én, 83 éves korában halt meg Birminghamben. Második feleségével Németországba és Franciaországba utazott, és földbirtokot vásárolt Walesban, amit jelentősen megnövelt augusztus 25-én, 83 éves korában halt meg Birminghamben.

12 Köszönöm a figyelmet! Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "James Watt Lvomszki Fanni 10/b. Született: 1736. január 19. (Skócia) Született: 1736. január 19. (Skócia) Meghalt: 1819. augusztus 25. Meghalt: 1819."

Hasonló előadás


Google Hirdetések