Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kommunikáció Mátyás Viktor KOMMUNIKÁCIÓ Az emberek közti interakció nagyrészt üzenetek szabályozott cseréjéből, azaz kommunikációból áll. Kommunikáció:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kommunikáció Mátyás Viktor KOMMUNIKÁCIÓ Az emberek közti interakció nagyrészt üzenetek szabályozott cseréjéből, azaz kommunikációból áll. Kommunikáció:"— Előadás másolata:

1

2 Kommunikáció Mátyás Viktor

3 KOMMUNIKÁCIÓ Az emberek közti interakció nagyrészt üzenetek szabályozott cseréjéből, azaz kommunikációból áll. Kommunikáció: információk átvitele egy feladótól egy címzetthez  bármely kommunikáció 4 fontos eleme:

4 A kommunikáció modellje ADÓVEVŐ ÜZENET Közvetítő csatorna ADÓVEVŐ ÜZENET Közvetítő csatorna VÁLASZ ZAJ kódolásdekódolás

5 A kommunikáció csatornái VERBÁLIS (fogalmak) Beszéd Írott szöveg Adatbázisok Tervrajz SMS, MMS Email Levelezési listák Chat Nemverbális (érzelmek) Tekintet Mimika, Gesztusok Testtartás Proxemika Vokális intonáció Emblémák Testi érintés 8

6 A kommunikáció hibái gyakran már a kommunikáció előkészítésében hibázunk, nem gondoljuk át mit akarunk elérni kommunikációs gátak /félreértés/ nem elég árnyalt kifejezésmód, kettős értelmű szavak kifejezések használata az információveszteség hitelvesztés a kommunikációs lánc megszakadása ZAJ

7 A verbális (VK) és a nem verbális kommunikáció (NVK) összehasonlítása A nem verbális üzenetek dekódolása és a rájuk adott reakció közvetlenebb és automatikusabb. (gyorsabban küldjük és fogadjuk) A nem verbális üzenetekre kevesebb tudatos figyelem irányul – nem verbális fecsegés A nem verbális üzenetek hatásosabban kommunikálnak attitűdöket és érzelmeket.

8 Nem verbális kommunikáció A nem verbális jelzések alátámaszthatják, módosíthatják, vagy teljesen felválthatják a verbális üzenetet. A nem verbális üzenetek küldésének és vételének a képessége lényeges a sikeres szociális interakcióhoz, hiánya alkalmazkodási zavart eredményez. Metakommunikáció – kommunikáció a kommunikációról

9 Jelbeszéd J. K. L. M. N. O. P. Q. R. S. T. U. V. W. X. Y. Z. F. G. H. I. A. B. C. D. E.

10 A NVK félreérthetősége

11 Most figyelj

12 Kommunikációs teszt 1 percig tanulmányozhatja az alábbi szöveget.

13 A lakó kinyitotta az ajtót, amikor meghallotta, hogy kopognak. Egy férfi nyomult befelé. Pénzt kért. A lakó kinyitott egy pénzes ládikát, kivette a tartalmát és a rabló elsietett. A lakó értesített egy rendőrt.

14 1. állítás Egy férfi kopogott az elülső ajtón Igaz Hamis Nincs információ

15 2. állítás A férfi, aki kopogott, nyomult befelé Igaz Hamis Nincs információ

16 3. állítás A lakó kinyitotta az ajtót Igaz Hamis Nincs információ

17 4. állítás A férfi, aki kopogott az ajtón, pénzt kért Igaz Hamis Nincs információ

18 5. állítás A férfi, aki elvette a pénzes ládika tartalmát, elsietett Igaz Hamis Nincs információ

19 6. állítás A pénzes ládikában pénz volt Igaz Hamis Nincs információ

20 7. állítás A háztulajdonos nyitotta ki a pénzes ládikát Igaz Hamis Nincs információ

21 8. állítás A rabló egy férfi volt Igaz Hamis Nincs információ

22 9. állítás A lakó értesített egy rendőrt Igaz Hamis Nincs információ

23 10. állítás A rendőrt telefonon hívták Igaz Hamis Nincs információ

24 11. állítás A férfi, aki nyomult befelé, nem kért pénzt Igaz Hamis Nincs információ

25 Eredmények 1.N 2.N 3.I 4.N 5.N 6.N 7.N 8.N 9.I 10.N 11.H

26 International Marine Signal Flags A; B;C;D;E;F; G; H;I;J;K;L;M;N; O;P;Q;R;S;T;U; V;W; X;Y; Z; Alphabet Flags

27 International Marine Signal Flags Alphabet Flags VictorIndiaKiloTangoOscarRomeo

28 International Marine Signal Flags A; B;C;D;E;F; G; H;I;J;K;L;M;N; O;P;Q;R;S;T;U; V;W; X;Y; Z; Alphabet Flags

29 Vitorlázásban használt jelek Nyitott kézzel integetés= Segítséget kérek. Zárt ököllel integetés= Nem kérek segítséget. A versenyszabályok betartása érdekében figyelmeztetni kell a másikat, hogy térjen ki az útból ha nekünk van előnyünk. Ilyenkor nem bízunk meg a szóban hanem a szemkontaktust keressük, hogy biztosak legyünk a dolgunkban.

30 Zászlók használata halasztás általános visszahívás pályarövidítés

31 Kresz. táblák

32 Verbális kommunikáció: a nyelv Az emberi nyelv a legkidolgozottabb, legbonyolultabb felépítésű, a többi faj által használt kommunikációs rendszerhez viszonyítva. Nyelv és gondolkodás:  a nyelv, mint belső kommunikációs eszköz  kulturális különbségek a nyelvhasználatban és gondolkodásban  a nyelvi relativitás elmélete: a nyelv meghatározza a gondolkodást (Shapir és Whorf)

33 Olvasási próba Egy anlgaii etegyem ktuasátai szenirt nem szímát melyin serenrodbn vnanak a bteűk egy szbóan, az etegyeln ftonos dloog, hogy az eslő és az ultosó bteűk a hölyeükn lneegyek. A tböbi bteű lheet tljees össze- vabisszásagn, mgiés porbléma nlkéül oalvsahtó a szveög. Eennk oka, hogy nem ovalusnk el mniedn bteűt mgaát, hneam a szót eszgébéen.

34 Modern VK A chat és az sms rövidítések. pl:  :S :P XD lol stb. Zsargon. Király, zsír, stb.

35 A kommunikáció vicces része

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48 Vége


Letölteni ppt "Kommunikáció Mátyás Viktor KOMMUNIKÁCIÓ Az emberek közti interakció nagyrészt üzenetek szabályozott cseréjéből, azaz kommunikációból áll. Kommunikáció:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések