Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tevel (Bonyhádi kistérség).

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tevel (Bonyhádi kistérség)."— Előadás másolata:

1 Tevel (Bonyhádi kistérség)

2 Fekvése A dél-dunántúli régióba tartozik Tolna-megyében található
Szekszárdtól 20 km-re nyugat–északnyugatra fekszik

3 Megközelítése Budapest felől:
Közúton: A település a Völgység tájegységben található. A 65-ös főútvonalról több helyen letérhetünk Tevel felé, de megközelíthető a 6-os főútvonalról Bonyhádon át, valamint a Bonyhád - Dombóvár útról is. Vonattal: Déli pályaudvarról személyvonattal Szakály-Hőgyész vasútállomásig, onnan Volánbusz helyi járattal. Busszal: Szekszárdon keresztül menetrendszerinti Volán járattal.

4 Tevel a II. világháborúban
Ahogy Magyarország egyre jobban belesodródott a második világháborúba, úgy vált egyre nehezebbé az élet Tevel lakosságának is. A megpróbáltatásokat kezdetben a jegyrendszer és a megszorítások jelezték, majd a sorozások miatt a családfenntartók hiánya. Egyre erősödött a birodalmi propaganda, amelynek egyik eredményeként 1942-től lehetővé vált a Volksbund számára, hogy katonákat toborozzanak a Wehrmacht-ba a hazai németségből. Magyarország német megszállását követően (1944. március) a toborzásokból kényszersorozások lettek és a falu néhány zsidó családját is deportálták. A Vörös Hadsereg közeledtét menekülők hosszú sora jelezte, de 1944 november végi megjelenésük - a rémhírekkel ellentétben - nem járt atrocitásokkal (a falu kastélyát gyújtották fel), viszont korántsem jelentette a lakosság megpróbáltatásainak végét.

5 Tevel nevezetességei Római katolikus temploma 1794-1797-ig épült.
Lourdes-i kápolna 1930-as évek végén épült. A templomhoz vezető lépcsősor aljában található. Szentháromság szobor a templommal szemben található.

6

7 Tevel látképe

8 Római katolikus templom

9 Lourdes-i kápolna  

10 Szentháromság szobor

11 Tevel hagyományőrző múzeuma


Letölteni ppt "Tevel (Bonyhádi kistérség)."

Hasonló előadás


Google Hirdetések