Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tevel (Bonyhádi kistérség). Fekvése A dél-dunántúli régióba tartozik A dél-dunántúli régióba tartozik Tolna-megyében található Tolna-megyében található.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tevel (Bonyhádi kistérség). Fekvése A dél-dunántúli régióba tartozik A dél-dunántúli régióba tartozik Tolna-megyében található Tolna-megyében található."— Előadás másolata:

1 Tevel (Bonyhádi kistérség)

2 Fekvése A dél-dunántúli régióba tartozik A dél-dunántúli régióba tartozik Tolna-megyében található Tolna-megyében található Szekszárdtól 20 km-re nyugat–északnyugatra fekszik Szekszárdtól 20 km-re nyugat–északnyugatra fekszik

3 Megközelítése Budapest felől: Budapest felől: Közúton: A település a Völgység tájegységben található. A 65-ös főútvonalról több helyen letérhetünk Tevel felé, de megközelíthető a 6-os főútvonalról Bonyhádon át, valamint a Bonyhád - Dombóvár útról is. Közúton: A település a Völgység tájegységben található. A 65-ös főútvonalról több helyen letérhetünk Tevel felé, de megközelíthető a 6-os főútvonalról Bonyhádon át, valamint a Bonyhád - Dombóvár útról is. Vonattal: Déli pályaudvarról személyvonattal Szakály-Hőgyész vasútállomásig, onnan Volánbusz helyi járattal. Vonattal: Déli pályaudvarról személyvonattal Szakály-Hőgyész vasútállomásig, onnan Volánbusz helyi járattal. Busszal: Szekszárdon keresztül menetrendszerinti Volán járattal. Busszal: Szekszárdon keresztül menetrendszerinti Volán járattal.

4 Tevel a II. világháborúban Ahogy Magyarország egyre jobban belesodródott a második világháborúba, úgy vált egyre nehezebbé az élet Tevel lakosságának is. A megpróbáltatásokat kezdetben a jegyrendszer és a megszorítások jelezték, majd a sorozások miatt a családfenntartók hiánya. Egyre erősödött a birodalmi propaganda, amelynek egyik eredményeként 1942-től lehetővé vált a Volksbund számára, hogy katonákat toborozzanak a Wehrmacht-ba a hazai németségből. Magyarország német megszállását követően (1944. március) a toborzásokból kényszersorozások lettek és a falu néhány zsidó családját is deportálták. A Vörös Hadsereg közeledtét menekülők hosszú sora jelezte, de 1944 november végi megjelenésük - a rémhírekkel ellentétben - nem járt atrocitásokkal (a falu kastélyát gyújtották fel), viszont korántsem jelentette a lakosság megpróbáltatásainak végét.

5 Tevel nevezetességei Római katolikus temploma 1794-1797-ig épült. Római katolikus temploma 1794-1797-ig épült. Lourdes-i kápolna 1930-as évek végén épült. A templomhoz vezető lépcsősor aljában található. Lourdes-i kápolna 1930-as évek végén épült. A templomhoz vezető lépcsősor aljában található. Szentháromság szobor a templommal szemben található. Szentháromság szobor a templommal szemben található.

6

7 http://tevel.fw.hu/ Tevel látképe

8 http://tevel.fw.hu/ Római katolikus templom

9 http://hu.wikipedia.org/wiki/Tevel Lourdes-i kápolna

10 http://tevel.fw.hu/ Szentháromság szobor

11 http://tevel.fw.hu/ Tevel hagyományőrző múzeuma


Letölteni ppt "Tevel (Bonyhádi kistérség). Fekvése A dél-dunántúli régióba tartozik A dél-dunántúli régióba tartozik Tolna-megyében található Tolna-megyében található."

Hasonló előadás


Google Hirdetések