Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3."— Előadás másolata:

1 A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.

2 Pár szó a fenntarthatóságról A fenntartható fejlődés a folytonos szociális jólét elérése, anélkül, hogy az ökológiai eltartóképességet meghaladó módon növekednénk (Herman Daly) „A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen generáció szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generáció esélyeit arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket.” (Brundtland Jelentés)

3 Három pillér Fenntarthatóság Természet Társadalom Gazdaság

4 Gyenge fenntarthatóság Társadalom GazdaságTermészet

5 Elkülönülés – erőd típusú iskolák

6 Erős fenntarthatóság Gazdaság Társadalom Természet

7 Természetbe ágyazva

8

9 Gazdaságba ágyazva

10 Fenntarthatósági szempontok  a fenntartás, üzemeltetés (ezek költségeinek, lehetőségeinek, felelősségének) tervezése bármilyen infrastruktúrát érintő változás előtt;  a fenntartható technológiai megoldások előnyben részesítése (szem előtt tartva, hogy az iskola számos módon nevel: közvetve már az ilyen jellegű technológiák működve láttatásával is);  a fenntarthatóság pedagógiájának napi gyakorlatba való beépítése

11 Üzemeltetés - Alapelvek  Kihasználtság  Az év 365 napból áll – a nap 24 órából  Multifunkcionalitás  Egy épületet csak iskolának felépíteni pazarlás  Rugalmasság  Óvodából  nyugdíjasklub

12 Üzemeltetés - problémák Fűtés? Szervíz? Takarítás?

13 Fenntartható technológiák  Költséghatékonyság – időtáv  Helyi adottságok  Innovatív ötletek  Rejtett tanterv

14 Pedagógiai gyakorlat  Környezet tudatosítása  Fogyasztás tudatosítása  Lehetőségek tudatosítása

15 Környezet tudatosítása

16 Fogyasztás tudatosítása

17 Lehetőségek tudatosítása


Letölteni ppt "A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3."

Hasonló előadás


Google Hirdetések