Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A háztartások pénzügyi döntései 2. Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 5. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A háztartások pénzügyi döntései 2. Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 5. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék."— Előadás másolata:

1 A háztartások pénzügyi döntései 2. Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 5. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék

2 1. Társadalombiztosítás A legtöbb országban a kormány kötelezi az állampolgárokat egy kötelező nyugdíjrendszerben való részvételre (társadalombiztosítás) Aktív éveik alatt munkajövedelmükből nyugdíjjárulékot fizetnek, amelynek következtében élethosszig tartó nyugdíjjáradékra való jogosultságot szereznek Hogyan befolyásolja ez a magánszemélyek megtakarítási viselkedését és az önkéntes nyugdíj-előtakarékosságot?

3 Társadalombiztosítás vs. önkéntes megtakarítás Tekintsük a legutóbbi példát! Amennyiben a társadalombiztosítás ugyanúgy 3% hozamot nyújt, mint a magánmegtakarítás, akkor a járulék összegével csökkennek a magánmegtakarítások Az elemzés meglehetősen komplex-szé válik amint a realisztikusabb feltevéseket belépítjük Hogyan változik a megtak. viselkedésre gyakorolt hatás, ha nem ismeri az élethosszt, a hozamok bizonytalanok, stb?

4 2. Adóhalasztás A legtöbb országban ösztönzik a nyugdíjelőtakarékos-ságot különféle adókedvezményekkel Az USA-ban a munkavállalók ún. IRA számlát nyithatnak (Individual Retirement Accounts), amelyeken elhelyezett összeg és azok hozama után nem kell adót fizetni egészen addíg, amig fel nem veszik A bonyolult szabályozás mellett is a számlák révén növelhető a nyugdíjas időszakra megtakarított vagyon nagysága. A szlára befizetett összeg csökkenti az adóalapot, de a hozamok után később adózni kell Gyakori, hogy a nyugdíjasévek alatti határadókulcs alacsonyabb, az IRA szlák előnye azonban nem csak ebből fakad

5 Az IRA szla előnye Tek. az alábbi példát: Megtakarít $2,000-t az adózás előtti jövedelméből, a köv. 40 évre. Várhatóan az inflációnak megfelelő 3%-al növekszik majd évente a megtakarítása. A befektetés évente 10% hozamot hoz Várhatóan 20 évig lesz nyugdíjas, amely alatt az inflációval indexált jövedelmet kíván megszerezni Az adókulcs minden jövedelemtípuson egyaránt 30%, a nyugdíj előtti és utáni jövedelmekre egyaránt

6 Az adóhalasztásos számlák előnye

7 Az adómentes és a nem adómentes eset Az adómentes tőkeképzés esete A teljes (reál) $2,000 részt vesz a befektetésben. A felhalmozás után nem kell adót fizetni, a pénzkivét után azonban igen. Eredmény: a nyugdíjbamenetelt követő 1 év múlva az adózás utáni nyugdíj = $82,785 ($24,639 reálértékben) Nem adómentes eset Csak a (reál) $2,000 (1-0.30) összeg vesz részt a befektetésben. A hozamok után adózni kell, a pénzkivét után azonban nem. Eredmény: 1 évvel a nyugdíjbamenetel után a nyugdíj összege $31,671 ($9,426 reálértékben)

8 IRA: következtetés Ha nem vesszük figyelembe az adókulcsok különbségeit (a nyugdíjak kedvezményeit), a befektető akkor is 2.61-szeres összeget tudott felhalmozni ugyanakkora megtakarításból

9 3. Érdemes egyetemi diplomába fektetni? Az oktatás a humán tőkébe történő befektetésként is értelmezhető A további iskolázás egyik célja a jövedelemszerzési potenciál növelése Tekintsük az alábbi példát!

10 Ön eldöntötte: 10 év szakmai gyakorlatot követően kíván majd Ph.D fokozatot szerezni 3 év alatt Ugyanakkora éves jövedelmet szeretne az elköv.13 évben Minden cash-flow év-végi Induló fizetése $50,000. Képességeinek köszönhetően ez évente 15%-al fog növekedni (év végi kifizetéssel) Ph.D. költsége jelenleg $15,000 évente és az általános inflációval növekszik (3%). A díjakat is az év végén kell fizetni. Példa: egyetemi diploma: adatok

11 Az adókulcs 30% és konstans. Tfel, hogy a hitel- és megtak. kamatok már korrigáltuk az adóval Elfogadható kockázatú bef.alap évente 10% hozamot ígér Kölcsönt is 10% kamaton lehet felvenni A hitel és a megtak. kamat egyenlő! Ez leegyszerűsíti a számítást… Példa: egyetemi diploma adatok, folyt.

12 Jelölje az egyes évi kiadásokat X (0. év végén, 1. év elején), X*1.03 a 2. évben, X*1.03 2 a 3. évben, stb A képzés díja az első képzési évben (11. év) $15,000*1.03 10, és tovább nő évi 3%-al Nettó fizetése $35,000 az első évben és évi 15%-al növekszik a következő 10 évben Minden tételt 10%-al diszkontálunk Példa: egyetemi diploma: adatok

13 Cash-flow

14 Egyetemi diploma, folyt. Oldjuk meg a feladatot növekvő annuitás képletének felhasználásával ( a 3 tételre) reálhozamokkal (nominálváltozók helyett reálváltozókkal számoljunk), algebrai úton. Értelmezés: A terv alapján az első években hitelt vehet fel a későbbi magasabb jövedelem terhére.

15 4. Béreljünk vagy vásároljunk? Tfel, hogy Ön éppen bérel egy ingatlant $10,000-ért évente, marginális adókulcsa 30%. A karbantartási költség ($1200) és a vagyonadó ($2400) összegét a bérleti díj fedezi. Lehetősége nyílik, hogy megvásárolja az ingatlant $200,000-ért. Amennyiben a legalacsonyabb költségű ingatlant szeretné birtokolni, bérelni vagy vásárolni célszerű ebben az esetben?

16 Béreljünk vagy vásároljunk?, folyt. Kiegészítő információ: a vagyonadó összegét le lehet vonni a személyes, adózás előtti jövedelmekből  tulajdonlás esetén az ingatlan költsége 1,200+0,72,400=2,880 lesz. A tulajdonlás összes költsége így (feltéve, hogy végtelen időszakig tartják az ingatlant): $200,000+$2,880/(0,7i); Bérlés összes költsége: $10,000/(0,7i) vegyük észre: itt i reálkamatlábat jelöl! Béreljünk vagy vásároljunk? (i=3%) Mekkora bérleti díj mellett leszünk közömbösek?


Letölteni ppt "A háztartások pénzügyi döntései 2. Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 5. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék."

Hasonló előadás


Google Hirdetések