Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Csővezetékek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Csővezetékek."— Előadás másolata:

1 Csővezetékek

2 Tartalomjegyzék Meghatározás Csővezetékek elemei Berendezések
Csővezetékek jellemző paraméterei Csővezetékek állapotai Hidraulikai méretezés Szilárdsági méretezés

3 Meghatározás A csővezeték olyan anyagtovábbító (anyagszállító) rendszer, melyen általában folyadékokat, gázokat és gőzöket továbbítunk. Legfontosabb eleme a kör keresztmetszetű cső, de más elemeket is tartalmaz.

4 A csővezetékek elemei Csövek Csőidomok Csőkötések
Csővezetéki szerelvények (csap, szelep, tolózár stb.) Csőmegfogások Hőtágulás kiegyenlítők Műszerek (hőmérő, nyomásmérő stb.)

5 Csővezetékekhez csatlakozó berendezések
Gépek (szivattyú, kompresszor stb.) Készülékek (hőcserélő, keverős készülék, kolonna) Tartályok

6 Csővezetékek jellemző paraméterei
Méretek (legfontosabb az átmérő) Anyagminőség Nyomás Hőmérséklet Szállított közeg Különböző állapotokra definiáljuk Egyes paramétereket szabványok definiálnak.

7 Névleges átmérő (jele: DN)
A csővezetéki elemek keresztmetszeti méretére utaló szám (nemcsak a csőnek van névleges átmérője, hanem az egyéb elemeknek is) Nincs mértékegysége. A belső átmérő mm-ben kifejezett értékéhez közeli szám. Pl.: MSZ 99 szerinti DN 25-ös névleges átmérőjű, normál falvastagságú cső.

8 Névleges nyomás (jele: PN)
Az a nyomás, amellyel a csővezeték elemei 20 Co-on tartósan igénybe vehetők. A névleges nyomások szabványosítva vannak: 6, 10, 16, 25, 40, 100, 160 bar

9 Csővezeték állapotai Szerelési állapot
Normális üzemi állapot (röviden: üzemi állapot) Rendkívüli üzemi állapot (rövid ideig tartó, nem rendszeres hatások is figyelembe vannak véve) Próba, vagy vizsgálati állapot. Mindegyik állapothoz tartozik egy jellemző nyomás és hőmérséklet. Legfontosabbak: Üzemi nyomás, üzemi hőmérséklet Próbanyomás, (a hőmérséklet általában környezeti).

10 A csővezetéket mindegyik állapotban szilárdsági szempontból is ellenőrizni kell.
Mindegyik állapothoz tartozik egy: méretezési nyomás és méretezési hőmérséklet

11 Üzemi hőmérséklet (tü)
Üzemi nyomás (pü) Az a legnagyobb belső vagy külső túlnyomás, amely a csővezeték normális üzemi állapotában keletkezik. Figyelembe kell venni a normális nyomáslökéseket, hidrosztatikus nyomást, áramlási ellenállásokat. Az üzemi nyomás mellett üzemi hőmérséklet uralkodik. Üzemi hőmérséklet (tü) A normális üzemi állapothoz tartozó hőmérséklet. Lehet a falé vagy a közegé. (a legkisebb is fontos lehet)

12 Próbanyomás (ppr) Az a nyomás, amelyre a csővezeték szilárdságát, tömörségét, tömörzárását ellenőrzik. Általában környezeti hőmérsékleten végzik a vizsgálatot. méretezési nyomás normál üzemi állapotban. megengedett feszültség 20 Co-on. megengedett feszültség a normál üzemi állapot méretezési hőmérsékletén.

13 Méretezési nyomás (pterv)
Az adott állapotot jellemző nyomás, melyre a szilárdsági számítást készítik. Normális üzemi állapotban azonos az üzemi nyomással, vagy nagyobb. Méretezési hőmérséklet (tterv) Az adott állapotot jellemző hőmérséklet, melyre a szilárdsági számítást készítik. Normális üzemi állapotban azonos az üzemi hőmérséklettel, vagy nagyobb. Általában a fal hőmérséklete.

14 Csővezeték hidraulikai méretezése
Szükséges csőátmérő meghatározása. Milyen belső átmérőjű csővel lehet biztosítani egy előírt térfogatáramot (Q), ha tudjuk, hogy mennyi lehet az áramlási sebesség maximuma (v) ? Az áramlási sebesség maximuma tapasztalati érték (a folyadékáramlás lamináris legyen). Folyadékok 1-4 m/s Gázok, gőzök 20-50 m/s

15 Nyomásesés számítása (ezzel nem foglalkozunk).

16 Csővezeték szilárdsági méretezése
A belső nyomás hatására a csőfalban feszültségek ébrednek: Kerületi irányú Hosszirányú Sugárirányú Mekkora a szükséges falvastagság?

17 Kerületi irányú feszültség

18 Hosszirányú feszültség

19 Sugárirányú feszültség
Belül p, kívül 0, ezért az átlaggal számolunk.

20 Szilárdságilag szükséges falvastagság
Redukált feszültség Szilárdságilag szükséges falvastagság heg. tény.

21 Tényleges falvastagság
A c lemezvastagság pótlék a korrózió és gyártástechnológia hatását veszi figyelembe.

22 A kazánformula csak vékonyfalú csövekre és hengeres edényekre alkalmazható.


Letölteni ppt "Csővezetékek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések