Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szőlészeti és borászati szabályozás. Szabályozás feladatai ► Áruk szabad mozgását és a versenysemlegességet biztosítani (borászati eljárások, jelölés,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szőlészeti és borászati szabályozás. Szabályozás feladatai ► Áruk szabad mozgását és a versenysemlegességet biztosítani (borászati eljárások, jelölés,"— Előadás másolata:

1 Szőlészeti és borászati szabályozás

2 Szabályozás feladatai ► Áruk szabad mozgását és a versenysemlegességet biztosítani (borászati eljárások, jelölés, adatszolgáltatás) ► Piacszabályozási rendeletek (lepárlás, kivágás, export támogatás)

3 Szabályozás elemei 1. Szőlőkataszter, nyilvántartások 2. Szőlőfajták 3. Szőlőtermesztési zónák, borászati eljárások 4. Minőségi borok 5. Kiszerelés, jelölés 6. Minősítés, ellenőrzés 7. Piac szabályozás 8. Export- import szabályozás

4 1. 1.Szőlőkataszter, készlet- és termésnyilvántartás - tagállamok kötelesek pontos, naprakész nyilvántartást vezetni szőlőtermő területükről - termelőknek is nyilvántartást vezetniük a borkészletükről valamint must- és bortermésükről (támogatások igénybevételének is előfeltétele ) 2. 2.Szőlőfajták - A piacon jól értékesíthető, jó minőségű borok készítése érdekében a Közösségben a szőlőfajtákat közigazgatási egységenként az "ajánlott", "engedélyezett" és "ideiglenesen engedélyezett" kategóriákba sorolják.

5 3. 3.Szőlőtermesztési zónák, borászati eljárások, analitikai módszerek - a Közösség rendeletekben szabályozza a borászati eljárásokat, a mustjavítást, a sav hozzáadását és a savtompítást, a kénezést valamint más borászati adalékanyagok használatát. E szabályok egy része a szőlőtermesztési zónák klimatikus adottságainak és fajtahasználatának megfelelően változik. 4. 4.Minőségi borok, a termelési potenciál javítása - A minőségi borok különleges státuszt élveznek az EU borászati szabályozásában, rájuk ugyanis gyakorlatilag nem vonatkoznak a piacszabályozási intézkedések csak keretszabályokkal igyekszik versenyegyenlőséget biztosítani.

6 5. 5.Jelölés, kiszerelés - Annak érdekében, hogy az egyes megnevezések minőségre vonatkozó imázsának védelme érdekében rendeletekkel szabályozzák a címkézést, a kísérő dokumentumokat, számlákat, stb. 6. 6.Minősítés és ellenőrzés - Az EU a minősítésre és az ellenőrzésre alapelveket állapított meg. Az intézményi szervezetre vonatkozóan azonban konkrét előírásokat nem fogalmazott meg. Ez a tagállamok feladata, a lényeg az, hogy biztosítva legyen a minőség és az előírások betartásának garantálása. A borok minősítését az EU csak a minőségi borok esetén írja elő kötelezően.

7 7. 7. Piacszabályozási intézkedések a)Borlepárlás, melynek négy típusa van: - A borpiaci év elejétől a termelők számára nyitva áll a lehetőség, hogy felesleges boraikat önkéntes alapon lepároltassák a szeszesital-piac ellátását szolgáló lepárlási intézkedés keretében - Ha a feleslegek ennek ellenére jelentősek maradnak, s a magántárolási támogatás meghirdetése sem vezet el a kielégítő piaci egyensúlyhoz, krízislepárlásról dönthetnek.

8 7. 7. Piacszabályozási intézkedések a)B orlepárlás II: - A főképp a Cognac-vidékén termesztett, kettős hasznosítású fajták terméséből készült borokból kialakuló feleslegek lepárlása kötelező. - A borászati melléktermékek kötelező lepárlásának célja a törköly és a seprő túlpréselésének és a gyenge minőségű, alacsony természetes alkohol-tartalmú borok forgalomba hozatalának megakadályozása.

9 7. 7.Piacszabályozási intézkedések a) Magántárolási támogatás: ezen intézkedés keretében a bortermelőket támogatás fejében, a piaci árak javítása érdekében termékeik tárolására ösztönzik. c) Termelési potenciál szabályozása: - szőlőtermő területek növekedésének megakadályozása - termelésből való kivonás támogatása - szerkezet átalakítás támogatása a) A szőlőmust felhasználásának támogatása: e támogatás célja a Közösségben termelt must versenyhelyzetének javítása. A támogatást a szőlőmust és sűrített szőlőmust felhasználására ill. a szőlőlé népszerűsítő akciókra, új felhasználási módok kutatására, stb. fordítják.

10 8. 8.Harmadik országokkal folytatott kereskedelem - A közös vámmal stabilizálni kívánják a közösségi piacot és meg akarják akadályozni, hogy a harmadik országok árai és azok ingadozásai a közösségi piac stabilitását veszélyeztessék. - A borfeleslegek levezetésénél a közösségben termelt asztali borok, likőrborok és egyes termelő ill. célországok esetében a szőlőlé és a szőlőmust exportjának előmozdítása végett exporttámogatás ("exportvisszatérítés") vehető igénybe a világpiaci és az Unión belüli ár közötti különbség fedezésére.


Letölteni ppt "Szőlészeti és borászati szabályozás. Szabályozás feladatai ► Áruk szabad mozgását és a versenysemlegességet biztosítani (borászati eljárások, jelölés,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések