Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Közösségépítés a könyvtárban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Közösségépítés a könyvtárban"— Előadás másolata:

1 Közösségépítés a könyvtárban
Előadók: Jávorka Brigitta Bognár Noémi Erika 2015. március 25.

2 Könyvtári Intézet A hazai könyvtári rendszer szakmai háttérszervezete
Az Országos Széchényi Könyvtár egyik igazgatósága Célok: Módszertani segítségnyújtás, kutatás Oktatás Információszolgáltatás 2

3 Szolgáltatásfejlesztési modellek
Együttműködés a Nemzeti Művelődési Intézettel Modellek: Könyvtári tudásközpont Köz-Könyv-Tér Olvasókör 3

4 Könyvtári tudásközpont

5 A modell célja Könyvtári szakmai háttértámogatás biztosítása  a könyvtárak a helyi társadalom megújulásának, kulturális fejlődésének központjai legyenek Eligazodás a könyvtári munkafolyamatok szakszerű ellátásának feltételrendszerében Szakmai követelményekhez, elvárásokhoz való illeszkedés Könyvtári működési és szolgáltatási gyakorlat megismerése A tudásközpont-kialakítás paramétereinek, a kialakítás során figyelembe veendő feltételeknek (jogszabályok, szabványok, normák, eljárások) a megismerése Útmutatás: a helyi szabályok, útmutatók, tájékoztatók elkészítéséhez Hangsúly: hozzáférés, a könyvtári rendszer tagjaként (pl. könyvtárközi kölcsönzés)

6 Szakmai keretek Önálló könyvtár (összevont intézmény)
KSZR (Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer) keretei állami támogatás a magyar könyvtári rendszer átfogó alrendszere vidéken, fő alatti településeken (falu, vagy kisváros) élő népesség egységes, magas színvonalú könyvtári, információs és közösségi szolgáltató ellátására.

7 A Könyvtári Tudásközpont fontosabb összetevői
Működési alapdokumentumok: Alapító Okirat Szervezeti és Működési Szabályzat Gyűjtőköri Szabályzat Könyvtárhasználati Szabályzat Küldetésnyilatkozat Munkaköri leírás(ok)

8 A Könyvtári Tudásközpont fontosabb összetevői
Fontos dokumentumok: Munkaterv Beszámoló Közérdekű adatok Statisztikai adatok Teljesítménymutatók A szolgáltatások leírása, útmutatók Honlap

9 Jó gyakorlatok Bács-Kiskun Megyei Könyvtárellátási Szolgáltatás Csorba Győző Megyei Könyvtár (Baranya megye)

10 Rendezvényszervezés könyvtári környezetben
Köz-Könyv-Tér Rendezvényszervezés könyvtári környezetben

11 Köz-Könyv-Tér Hozzájárul ahhoz, hogy:
a könyvtári és információs szolgáltatások használatával, előnyeivel, lehetőségeivel, és a könyvtárban megtalálható szellemi értékek terjesztésével kapcsolatosan a kistelepülési szolgáltatóhelyen könyvtári tájékoztató programokat, előadásokat, képzéseket, klubokat, szakköröket, tanfolyamokat, valamint olvasókultúra-fejlesztő programokat szervezzenek.

12 A könyvtári rendezvények céljai
Információszolgáltatás az intézményünkről, szolgáltatásainkról Oktatás, készségfejlesztés Tájékoztatás, ismeretterjesztés Olvasásfejlesztés, olvasás- vagy irodalomnépszerűsítés Szórakoztatás Az olvasók lelki gondozása Közösségfejlesztés Ötletcsere a mindennapi problémák terén

13 A könyvtár állománya A könyvtári rendezvények alapját képezi
Ide tartoznak az elektronikus dokumentumok és az adatbázisok is A helyismereti, helytörténeti dokumentumok különösen fontosak a helyi közösségépítéshez

14 A könyvtári rendezvényszervezés folyamata

15 A könyvtári rendezvények szervezésének folyamatábrája
TERVEZÉS Igényfelmérés Az esemény céljának meghatározása A célközönség meghatározása Az esemény típusának meghatározása A pénzügyi helyzet felmérése, költségvetési terv készítése Az előadó, oktató kiválasztása A helyszín kiválasztása Az infrastuktúra- és az eszközigény meghatározása Az időpont, időtartam meghatározása Az esemény stílusának meghatározása Az esemény reklámozásának megtervezése A dokumentáció megtervezése ELŐKÉSZÜLETEK, SZERVEZÉS Az ütemterv, forgatókönyv elkészítése A pénzügyi helyzet tisztázása Az előadó, oktató körüli teendők A tematika, műsor, órarend elkészítése, egyeztetése A helyszínnel kapcsolatos tennivalók Az infrastruktúrával és az eszközökkel kapcsolatos feladatok Az étel/ital biztosítása A vendégekkel kapcsolatos teendők Az esemény reklámozásának kivitelezése A dokumentáció körüli teendők LEBONYOLÍTÁS A vendégek fogadása Az előadó, oktató fogadása A program levezénylése A szerződések, számlák rendezése A program lezárása UTÓMUNKÁLATOK A dokumentációval kapcsolatos tennivalók Pénzügyi elszámolás A köszönőlevél megírása, elküldése Értékelés, elégedettségmérés

16 Rendezvénytípusok a könyvtárban

17 Elvárt kimenetel A könyvtárban a település olyan lakói is megjelennek, akik előtte soha A régi könyvtárlátogatókkal való kapcsolat erősítése A rendezvények során a lakosság jobban megismeri, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe a könyvtárban A könyvtári szolgáltatások népszerűsége nő a lakosság körében A lakosság tájékozottsága nő A használóképzés következtében a lakosok számítástechnikai, információkeresési, könyvtárhasználati ismeretei elmélyülnek A település lakosai közötti kapcsolatok minősége javul, egyre többen érzik úgy, hogy a település megfelelő és színvonalas szórakozási, művelődési és kulturálódási lehetőségeket kínál a számukra Erősödik a település lakosai közötti informális tudásátadás mértéke

18 Könyvtári rendezvényekkel kapcsolatos jó gyakorlatok

19 A kisgyermekeket megcélzó könyvtári rendezvények
A könyvtár reklámozása, könyvtárismereti foglalkozás Ismerkedünk a könyvtárral (Dr. Erdész Sándor Könyvtár, Kállósemjén)

20 A kisgyermekeket megcélzó könyvtári rendezvények
A könyvtár reklámozása, könyvtárismereti foglalkozás A Könyvtári Maci bölcsődébe, óvodába megy (Könyvtár, Információs és Közösségi Hely, Bátmonostor) A Könyvtári Maci népszerűsítő körútra megy a faluban, első állomása az óvoda lesz, ahol egy mesével lepi meg a kisgyermeket, valamint mesél a könyvtárról, és lehetőség lesz beiratkozásra a könyvtárba.

21 A kisgyermekeket megcélzó könyvtári rendezvények
Zenés, mozgásos foglalkozás „Sünizene”, „Babatorna” (Pákolitz István Városi Könyvtár, Paks) Két nagyon sikeres, zenés, mozgásos játékos foglalkozás a legkisebbeknek és szüleiknek egyaránt.

22 A kisgyermekeket megcélzó könyvtári rendezvények
Mondókás, kacagtató foglalkozások Cirókázó Játékklub (Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési, Baja) – Internet Fiesta 2015 Fél óra cirógatós, mondókás foglalkozás éves korig a gyermekkönyvtárban. Kacagó óra (Községi Könyvtár, Ecséd) Ölbéli játékok, mondókák, dalok, móka és kacagás.

23 A kisgyermekeket megcélzó könyvtári rendezvények
Előadás, beszélgetés Gyerekekkel az egészségért! (Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Török utcai Könyvtára, Budapest) A Mesekuckó keretében beszélgetés a gyerekekkel az egészséges életmódról mesével és diavetítéssel.

24 Az iskolás korosztályt megcélzó könyvtári rendezvények
Könyvtári rajzverseny „Rajzvarázslat” (Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd) Összekapcsolja az irodalmat és a képzőművészetet. A gyermekkönyvtár minden évben összeállít egy tematikusan válogatott versgyűjteményt, melyet eljuttat az iskolákba is. Ezeket a verseket illusztrálják a gyerekek. „Szerencsének szerencséje” (Méliusz Juhász Péter Könyvtár Központi Könyvtára, Debrecen) Egy szabadon választott népmeséhez készített illusztrációt várnak, amelyben a hősnek több próbát kell kiállnia, hogy elnyerje méltó jutalmát. A pályázók bármilyen rajztechnikát alkalmazhatnak. Pályaválasztási tanácsadó tizenéveseknek „Mi leszek, ha nagy leszek?” program (Skarica Máté Városi Könyvtár, Ráckeve) (pályaválasztás előtt álló 14 évesek számára) ahol bemutatkoznak a rendőrök, tűzoltók, védőnők, óvónők, tanárok, szakmunkások.

25 Az iskolás korosztályt megcélzó könyvtári rendezvények
Előadás, beszélgetés Helytörténeti óra Veca nénivel (Klubkönyvtár, Városföld) Élő emlékezet - Városföldről mesél Veca néni. Régi emlékekről, múltunk értékeiről. Könyvtárhasználati óra Keresési technikák a weben és a könyvtárban (Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár, Kaposvár) Előadás középiskolás diákoknak a témában. Mire jók a könyvek? (Községi Könyvtár, Ecséd) Könyvtárhasználati ismeretek: anyaggyűjtés és irodalomjegyzék készítése. Oktatás internethasználatról „Biztonságos internet” Könyvtári táborok: kézműves, olvasó

26 A felnőtt korosztályt megcélzó könyvtári rendezvények
Álláskeresési tanácsadás Önéletrajzíró tréning Könyvtári túrák Séta a könyvtári terekben; a könyvtár rendje, működése mindennapi élete; a könyv útjának bejárása; különleges raktári dokumentumok tanulmányozása. Számítógép- és internethasználati tanfolyam

27 A felnőtt korosztályt megcélzó könyvtári rendezvények
Előadás, beszélgetés Együtt az egészségünkért! (Községi és Általános Iskolai Könyvtár, Kompolt) Egészségmegőrző könyvtári előadás. Olvasóink világkörüli utazásai (Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár, Jászfényszaru) Egyéb program Főzzünk, éljünk egészségesen! (Vörösmarty Mihály Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény, Bácsalmás) Egész héten, könyvbemutató és webböngésző a könyvtár "fitt könyveiből" és a témához kapcsolódó weboldalakról.

28 Az idősebb korosztályt megcélzó könyvtári rendezvények
Olvasóklub Internethasználati továbbképzés „Netten a neten” (Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd) Oktatás az internet használatáról. Okoskönyvtár (Pomázi Művelődési Ház és Könyvtár, Pomáz) Az internet használat veszélyiről nyugdíjasoknak. A közösségi oldalak bemutatása és a levelezési rendszerek megismertetése.

29 Az idősebb korosztályt megcélzó könyvtári rendezvények
Vetítés Idősek nosztalgiája (Könyvtári Szolgáltató Hely, Ambrózfalva) Diafilmvetítés nyugdíjas korúaknak, Rege a csodaszarvasról c. dia felolvasása, beszélgetés közös nyelvi kincseinkről.

30 Hasznos honlapok az ötletmerítéshez
Könyvtári rendezvényeket összegyűjtő weboldalak

31 A Könyvtári Intézet aloldala: Események az ország könyvtáraiban: program-előrejelző szolgáltatás

32 Az „Országos könyvtári napok” honlapja

33 Az „Internet Fiesta” honlapja

34 A Könyvtári Intézet oldala

35 Olvasókör

36 Az olvasásfejlesztés és –népszerűsítés céljai
Helyi könyves kultúra fellendítése A könyvtári szolgáltatások iránti érdeklődés növelése  beiratkozott olvasók számának növelése az olvasási kedv emelésével Olvasási készség fejlesztése Műveltségfejlesztés Felzárkóztatás

37 Nem lehet elég korán kezdeni…
FONTOS! Az olvasásfejlesztés nem akkor kezdődik, amikor a gyermek megtanul olvasni, illetve nem csak magával a gyermekkel kezdődik. Azokban a családokban, ahol a szülők rendszeresen olvasnak, illetve felolvasnak a gyerekeiknek, maguk a gyermekek is sokkal fogékonyabbak lesznek a könyvekkel kapcsolatban.

38 Kisgyermekek fejlesztése
Kezdő babacsomag: A kisgyermek megszületésekről a család kap egy pici csomagot a könyvtártól, amely kisgyermekeknek való könyveket tartalmaz. Baba-olvasójegy: Kisgyermekeknek ingyenes beiratkozási lehetőség a könyvtárba, amely során a szülőnek nem kell a saját nevére kölcsönöznie a gyermeknek szánt könyveket, a picikből pedig már egészen kiskorukban könyvtárhasználó lesz.

39 Kisgyermekek fejlesztése
Zenés gyermekfoglalkozás: Zenei és nyelvi nevelést elősegítő foglalkozások, amelyek során a szülők és a gyerekek mozgással együtt járó énekeket, mondókákat, verseket tanulnak. Ajándék könyvekre számtalan apropót ki lehet találni. Volt már példa arra is, hogy a gyerekek a cumijukat cserélhették be a könyvtárban új könyvekre, ezzel nem csupán a könyves kultúrájukat fejlesztve, hanem a cumiról való leszoktatást is segítve.

40 Ha a gyermek már tud olvasni…

41 Író-olvasó találkozó Ráhangolódás: Nagyon fontos, hogy már hetekkel a rendezvény előtt biztosítsuk az olvasók számára a meghívott író műveinek elérését. Esetleg helyezzük el őket valamilyen kiemelt helyen, hogy felhívjuk rájuk a figyelmet, ahol a plakátunk is megtalálható. Hiszen a használók sokkal szívesebben jönnek majd el a programra, ha ismerik az adott írót és a műveit. Befogadás: Jelen esetben a befogadás fázisát az a beszélgetés alkotja, amelyet az író egy moderátorral folytat, vagy adott esetben az a beszéd, vagy felolvasás, amelyet az író visz végbe. A felhasználók szempontjából ez egy passzív cselekvés, ám folyamatos figyelemmel új ismereteket fogadnak be. Aktivizálás: Nagyon fontos, hogy egy író-olvasó találkozó végén biztosítsunk időt a látogatóknak, hogy feltehessék a kérdéseiket. Ezeken a lehetőségeken keresztül sokkal közelebb érzik majd magukat a szerzőhöz és a művekhez, ez pedig további művek elolvasására bírja majd őket, így pedig elérjük célunkat a programmal.

42

43 Meseolvasás gyerekeknek
Ráhangolódás: Mielőtt mesét olvasnánk a gyerekeknek, beszéljünk meg velük bizonyos részleteket: Mit árul el nekik a cím? Szerintük miről fog szólni a mese? Milyen szereplők lesznek majd a mesében? Ha lesz olyan szó a mesében, amelyet a gyerekek esetleg nem ismerhetnek, azokat magyarázzuk el nekik. Befogadás: A befogadás fázisa alatt a gyerekek meghallgatják az általunk felolvasott történetet, amelyet a lehető legjátékosabban próbálunk nekik előadni. (bábokkal, jelképes jelmezekkel a gyerekeket bevonva, hangutánzásra késztetve őket) Aktivizálás: A mese meghallgatása után valamilyen aktív cselekvésre szólítjuk fel a gyerekeket, pl.: rajzolják le a kedvenc szereplőjüket vagy jelenetüket a történetből, esetleg találjunk ki velük közösen egy folytatást a meséhez.

44 Papírszínház

45 Információs műveltség fejlesztése
Ráhangolódás: Egy információs műveltség fejlesztő program elején mindenképpen beszélgetni kell a résztvevőkkel az információk természetéről, a források megbízhatóságáról. Befogadás: Osszunk ki keresési feladatok a résztvevőknek, akiknek meg kell keresniük az adatokat. Ez valamilyen szinten aktív tevékenység, ám ebben a fázisban nem történik sem információértékelés, sem előállítás, csupán információ befogadás. Aktivizálás: A korábban megkeresett információkkal kapcsolatban a felhasználóknak el kell döntenie, hogy azok mennyire megbízhatóak és mennyire relevánsak. Majd azok etikus felhasználásával egy új produktumot kell létrehozniuk.

46

47 Biblioterápiás foglalkozás
Ráhangolódás: A biblioterápiás foglalkozás egyedi ráhangolódást igényel, főleg ha az első alkalomról van szó. Ennek a foglalkozástípusnak speciális szabályzata van (pl. titoktartás az elhangzottakkal kapcsolatban), így ezeket mindenképpen tisztázni kell. Fontos egyértelműsíteni a biblioterápia fogalmát is, hogy a résztvevők tudják, pontosan mire számítsanak. Befogadás: A kiválasztott mű elolvasása/meghallgatása. Aktivizálás: A biblioterápiás foglalkozás sok szempontból speciális foglalkozás. Ennek egyik eleme, hogy az aktivizálási fázis áll a középpontban. A résztvevők megbeszélik azokat az érzéseket és gondolatokat, amelyeket a mű kiváltott belőlük, egy személyes beszélgetés alakul ki.

48

49 Hálózati együttműködés
Lehet: Több település társulása Megyei szintű Országos szintű Előnyei: Költségkímélő Szakmai segítséget kapunk Erősödik az összetartás a települések között

50 A modell megvalósításának elvárt kimenetele
A település lakosságának nagy részének elérése Rendszeres programlátogatók Új résztvevők bevonzása a fejlesztő programokra Új olvasók a könyvtárban Résztvevők fejlődése olvasási területen Folyamatos igényfelmérés és elégedettség-mérés mellett!

51 Kérdéseivel forduljon hozzánk bátran!
Köszönjük a figyelmet! Kérdéseivel forduljon hozzánk bátran! Bognár Noémi Erika Jávorka Brigitta


Letölteni ppt "Közösségépítés a könyvtárban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések