Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tájékoztatás a pedagógus minősítési rendszer bevezetéséről Thaisz Miklós főosztályvezető.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tájékoztatás a pedagógus minősítési rendszer bevezetéséről Thaisz Miklós főosztályvezető."— Előadás másolata:

1 Tájékoztatás a pedagógus minősítési rendszer bevezetéséről Thaisz Miklós főosztályvezető

2  Az Oktatási Hivatal a TÁMOP-3.1.5/12 kiemelt uniós projekt keretében kidolgozta a minősítés eszközrendszerét a hazai és külföldi tapasztalatokat egyaránt figyelembe véve. A kompetenciaalapú értékelés illeszkedik a pedagógiai munka minősítésének legkorszerűbb nemzetközi gyakorlatához.TÁMOP-3.1.5/12 kiemelt uniós projekt Nem a portfóliót értékeli a minősítő bizottság, hanem a pedagógus kompetenciáit!!!  2014 végéig több ezer próbaminősítést tart a Hivatal, és ezek tapasztalatai, a résztvevők észrevételei és javaslatai alapján fejlesztik tovább a minősítési rendszert.

3 Kiknek kell idén tavasszal portfóliót feltölteniük?  A 326/2013. Kormányrendelet első körben a 14 év szakmai gyakorlattal és pedagógus- szakvizsgával (vagy azzal egyenértékű szakképzettséggel, tudományos fokozattal) rendelkező pedagógusoknak teszi lehetővé, hogy 2014. április 30-ig elkészítsék és feltöltsék portfóliójukat.  2014. február 6-án nyílt meg az elektronikus felület, ahol ezt megtehetik.

4 Az e-portfólió felület felépítése tartalom megjelenítése fülek fejléc lábléc kitöltöttség állapota

5 A pedagógusok teendői  Az e-portfólió elkészítéséhez illetve feltöltéséhez nincs szükség sok évvel ezelőtti óratervek, dokumentumok felkutatására és nincs szükség különleges informatikai felkészültségre sem.  Az érintett közel 30 ezer pedagógus eldöntheti, hogy az e-portfólió egyszerűsített, vagy teljes változatát tölti fel. Bármelyiket is választja, ha megfelel a formai követelményeknek, 2015. január 1-jétől Pedagógus II. fokozatba kerül átsorolásra.

6  Az egyszerűsített változat 14 dokumentum, a teljes változat 23 dokumentum feltöltését jelenti. Akik a teljes változat feltöltését vállalják, személyre szabott, fejlesztő célú szakértői visszajelzést kapnak a 2014-es év során az OH szakembereitől. Ez jelentős segítséget ad a kollégáknak a végleges minősítési eljáráson való sikeres szerepléshez, amelynek 2018. december 31-ig esetükben is meg kell történnie, ha Pedagógus II. fokozatban kívánnak maradni.

7 Az e-portfólió szerkezete 7 szakmai önéletrajz nevelő-oktató munka dokumentumai, különösen legalább tíz tanóra, foglalkozás kidolgozott és utólagos reflexiókkal ellátott óraterve pedagógiai-szakmai és egyéb tevékenységek bemutatása, dokumentumai önálló alkotói, művészeti tevékenységek bemutatása, dokumentumai a pedagógust foglalkoztató intézmény intézményi környezetének rövid bemutatása szakmai életút értékelése

8 Pedagógusminősítés (és tanfelügyelet) 8

9 Tanfelügyelő és pedagógusminősítő szakértők képzése  két 30 órás akkreditált pedagógus-továbbképzés több ütemben  2014. január - február: Megtörténik a szakértőket felkészítő trénerek képzése (100 fő)  az első ütemben 1000 fő képzésére kerül sor 2014. április-májusban  jelentkezni a www.oktatas.hu oldalon lehetett 2014. január 26-igwww.oktatas.hu  mindkét képzés vizsgával zárul, amely magában foglalja a résztvevők TÁMOP-3.1.8, illetve TÁMOP- 3.1.5 projektek keretében történő próba tanfelügyeleti ellenőrzését és próba minősítését 9

10 Az intézményvezetők és a pedagógusok tájékoztatása  A Hivatal levélben tájékoztatta a feltöltőfelület megnyitásáról az intézményvezetőket.  Az érintett pedagógusok tájékoztatása, és a felülethez való hozzáférés biztosítása az intézményvezetők feladata, ugyanis a gyakorlati időt és a szakvizsga meglétét eddig is az intézményvezetőknek kellett rögzíteni a KIR személyi nyilvántartásában.

11  A feltöltőfelületen elérhető felhasználói útmutató közérthetően megfogalmazza, mi a tennivalója a kollégáknak.  A pedagógusok tájékoztatását szolgálja az „Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez” című összeállítás is, amely 2013. december 12-én került fel az Oktatási Hivatal honlapjára, a http://www.oktatas.hu/kiadvanyok/ oldalra. http://www.oktatas.hu/kiadvanyok/  Az „Útmutató” részletesen kitér az e-portfólió felépítésére, elkészítésének, összeállításának módjára, emellett időbeosztási javaslatokkal, fogalomtárral, dokumentummintákkal és sablonokkal segíti a kollégákat.

12  A pedagógusok a minosites@oh.gov.hu e-mail címen tehetik fel szakmai jellegű kérdéseiket, ha pedig informatikai-technikai problémájuk van, az eportfolio@educatio.hu címen kérhetnek segítséget.minosites@oh.gov.hueportfolio@educatio.hu  Az EMMI és az Oktatási Hivatal szakértői jó ideje járják a tantestületeket és előadásokat tartanak a pedagógusminősítési rendszerről.  Tavasszal OH-s roadshow kezdődik, amelyen a minősítési rendszer egészéről, azon belül kiemelten a portfólió-készítésről tájékoztatják majd az eseményeken részt vevő pedagógusokat.

13 A minősítési rendszer bevezetésének további menetrendje Február folyamán kiadásra kerül a 326/2013- as kormányrendelet módosítása, ennek alapján 2014. november 30-ig az említetteken – és a szakértői képzés résztvevőin – kívül senkinek nem kell portfóliót kitöltenie. A 2015-ös minősítési keretszámokat Miniszter Úr 2014. február 28-ig hirdeti ki. A tanfelügyelő, minősítő szakértők képzése 2014. áprilisában kezdődik. 2014. január 26-ig 7000-en jelentkeztek a szakértői képzésre.

14 Néhány további aktuális téma 1.Gyakornoki évek szakmai pilotprogram 2.A 3.1.8 projektnek 2014. február 27-én lesz országos konferenciája 3.A 3.1.10 projekt 178 workshop-ot szervez járási szinten márciustól 4.Nevelőtestületi napok Kérhető 6 órás (1 napos) vagy 2 x 3 órás (délutáni) formában. A képzésről és jelentkezés módjáról további információkat az iskolataska@educatio.hu címen kérhetnek. iskolataska@educatio.hu

15 Köszönöm a figyelmüket! Thaisz Miklós thaisz.miklos@emi.gov.hu


Letölteni ppt "Tájékoztatás a pedagógus minősítési rendszer bevezetéséről Thaisz Miklós főosztályvezető."

Hasonló előadás


Google Hirdetések