Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,"— Előadás másolata:

1 Teleki bemutatása

2 Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi, csendes zsák település, közvetlen szomszédságában Nagycsepely, Szólád és Kötcse van.

3 Története Történelmi múlt Múltját 1211-től ismerjük, akkor a tihanyi apátság szőlőművesei lakták. Egy ekkor kelt oklevélben Villa Theluky néven említik ben a székesfehérvári káptalan birtokai között is megtalálható Teleky-ként írva ben Szent András tiszteletére emelt egyházát említették. IV. Béla az esztergomi johannitáknak adta, majd a Nyulak- szigetén(Margitsziget) élő apácák birtokai közé tartozott. A törökökig ismét a Tihanyi Apátságé. A török időkben a lakosság száma nagyon megfogyatkozott ig majdnem mindig egyházi birtok volt. A 13. században épített temploma ma is áll. Jelenkor Telekiben éppen harminc éve, ben tanult az utolsó alsó tagozatos osztály. Azután bezárták az iskolát. Aztán Bólya András kezdeményezett néhány éve egy gyűjtemény létesítését a hajdani iskolában, majd imaházban. A legféltettebb kincs az 1763-ból való kereszt, ami Árpád korabeli templomunk akkori oltárából maradt meg. Megőrizte valaki az 1754-es áldozókelyhet is. Az as évekből származó barokk oltárt azonban sajnos kihajították. Megvan viszont a református egyház ben készített értékőrző ládikája.

4 Látnivalók  Az 1271-ben épített katolikus templom, melynek szentélye románkori, a hajóját a 18. században barokk stílusban átalakították. A fazsindelyes katolikus templomot Szent András apos-tolnak szentelték, ezt említi az 1271-ben a Nyulak szigetének apácái részére kiadott oklevél. Érdemes megfigyelni a félkörívesszentély diadalívét tartó két oszlopfőt. Az egyiket állati, a másikat növényi motívumok díszítik.  Református templom  Helytörténeti múzeum  Kedvező fekvése révén gyalogos, kerékpáros és lovas túrákra alkalmas.

5 Turizmus Megközelíthetőség Balatonszárszótól Volán autóbusszal, illetve közúton, a Balatonszárszó-Szólád-Teleki útvonalon érhető el a legegyszerűbben. Vasútállomás nincs. Szállás Működik a községben falusi turizmus, így kedvező áron juthatunk szálláshoz, azonban csak maximum 6 fő részére.

6 Várostérkép


Letölteni ppt "Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések