Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,"— Előadás másolata:

1 Teleki bemutatása

2 Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi, csendes zsák település, közvetlen szomszédságában Nagycsepely, Szólád és Kötcse van.

3 Története Történelmi múlt Múltját 1211-től ismerjük, akkor a tihanyi apátság szőlőművesei lakták. Egy ekkor kelt oklevélben Villa Theluky néven említik. 1229-ben a székesfehérvári káptalan birtokai között is megtalálható Teleky-ként írva. 1271-ben Szent András tiszteletére emelt egyházát említették. IV. Béla az esztergomi johannitáknak adta, majd a Nyulak- szigetén(Margitsziget) élő apácák birtokai közé tartozott. A törökökig ismét a Tihanyi Apátságé. A török időkben a lakosság száma nagyon megfogyatkozott. 1945-ig majdnem mindig egyházi birtok volt. A 13. században épített temploma ma is áll. Jelenkor Telekiben éppen harminc éve, 1975- ben tanult az utolsó alsó tagozatos osztály. Azután bezárták az iskolát. Aztán Bólya András kezdeményezett néhány éve egy gyűjtemény létesítését a hajdani iskolában, majd imaházban. A legféltettebb kincs az 1763-ból való kereszt, ami Árpád korabeli templomunk akkori oltárából maradt meg. Megőrizte valaki az 1754-es áldozókelyhet is. Az 1800- as évekből származó barokk oltárt azonban sajnos kihajították. Megvan viszont a református egyház 1832- ben készített értékőrző ládikája.

4 Látnivalók  Az 1271-ben épített katolikus templom, melynek szentélye románkori, a hajóját a 18. században barokk stílusban átalakították. A fazsindelyes katolikus templomot Szent András apos-tolnak szentelték, ezt említi az 1271-ben a Nyulak szigetének apácái részére kiadott oklevél. Érdemes megfigyelni a félkörívesszentély diadalívét tartó két oszlopfőt. Az egyiket állati, a másikat növényi motívumok díszítik.  Református templom  Helytörténeti múzeum  Kedvező fekvése révén gyalogos, kerékpáros és lovas túrákra alkalmas.

5 Turizmus Megközelíthetőség Balatonszárszótól Volán autóbusszal, illetve közúton, a Balatonszárszó-Szólád-Teleki útvonalon érhető el a legegyszerűbben. Vasútállomás nincs. Szállás Működik a községben falusi turizmus, így kedvező áron juthatunk szálláshoz, azonban csak maximum 6 fő részére.

6 Várostérkép


Letölteni ppt "Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések