Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Geodézia-vonalszintezés Mohai Balázs. A vonalszintezés célja: Két egymástól távoli, ismert abszolút magasságú A és B pontok között elhelyezkedő ismeretlen.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Geodézia-vonalszintezés Mohai Balázs. A vonalszintezés célja: Két egymástól távoli, ismert abszolút magasságú A és B pontok között elhelyezkedő ismeretlen."— Előadás másolata:

1 Geodézia-vonalszintezés Mohai Balázs

2 A vonalszintezés célja: Két egymástól távoli, ismert abszolút magasságú A és B pontok között elhelyezkedő ismeretlen magasságú P (jelen esetben N*) pont magasságának meghatározása. Rögzített fali csap (fix magasságértékkel) B is ismert fix értékű pont

3 A szintezés elve: Ismert P pont abszolút magassága, ebből meghatározzuk Q pont abszolút magasságát.

4 Vonalszintezés 7 fő szabálya 1.A szintező libellát minden esetben be kell állítani! 2.Középről való szintezés elve 3.A középről való szintezést úgy valósítjuk meg, hogy a léc és a műszer távolsága nem nagyobb, mint 25 méter 4.Oda-vissza szintezés elve 5.A léc alsó és felső fél méterén nem végzünk leolvasásokat 6.Kötőpontoknál minden esetben sarut használunk 7.A mérés időjárási körülményei: szélben, esőben és erős napsütésben nem szintezünk

5 A szintezés menete: Ismert A pont magassága, keresendő B. Leolvasás: Léchátra és csak aztán lécelőre. Mindezt addig ismétlem, míg el nem érem B-t. mB=mA+(Σh-Σe)

6 A szintezési jegyzőkönyv formája A mérés adatainak rögzítésére szolgál. A jegyzőkönyv vezető feladata a mérések értékeinek rögzítése, illetve a számolások elvégzése.

7 A műszerek csoportosítása: Fő csoportjai a szintező műszereknek: I. Opto-mechanikai (optikai) a, libellás b, kompenzátoros II. Elektronikus/ digitális Ezt használjuk mi: Technikai vagy mérnöki szintező: A leggyakrabban használt és a legfontosabb műszertípus. Mérnöki munkáknál és alappont szintezéseknél használják. Kilométeres hibahatára :+/- 2-3 mm.

8 A szintezés eszközszükséglete: Műszerláb Szintezőműszer Szintezőléc /2db/

9 A műszer részei: Műszertalp: 3db. Talpcsavar Alhidádé:Geodéziai távcső Libellák (szelencés, csöves) Csavarok

10 A szintezőlécek típusai: Sávos beosztású Kettős sávos beosztású VonásosVonalkódos

11 Köszönöm a figyelmet! Vége...


Letölteni ppt "Geodézia-vonalszintezés Mohai Balázs. A vonalszintezés célja: Két egymástól távoli, ismert abszolút magasságú A és B pontok között elhelyezkedő ismeretlen."

Hasonló előadás


Google Hirdetések