Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Zöldség- Gyümölcs ágazat gazdasági jellemzése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Zöldség- Gyümölcs ágazat gazdasági jellemzése"— Előadás másolata:

1 A Zöldség- Gyümölcs ágazat gazdasági jellemzése

2 Az ágazat helye a mezőgazdasági termelésben
BTÉ kb.200mrd Ft BTÉ aránya: az összes mg.-i termelésen belül: 12-16% a növénytermesztésen belül: 23-28% részesedése a mg. művelt területből: 3,2%

3 A termelés alakulása a rendszerváltás után 1995-ig drasztikus csökkenés, majd szolid emelkedés

4 A termelés alakulása A drasztikus visszaesés okai:
jövedelempozíció romlása (ráfordítások erősebben nőttek a felvásárlási áraknál) piaci helyzet megváltozása, keleti piacok elvesztése birtokszerkezet elaprózódása – alacsony színvonalú termesztéstechnológia

5 Az ágazati export kb. 30%-a exportra megy
Értéke: mintegy 500 millió USD

6 A gyümölcs-ágazat helyzete
Terület: 97,5 ezer ha Ebből termő: 70 ezer ha Öntözött terület: <15% Kedvezőtlen kor- és fajtaösszetétel! Termésmennyiség: mintegy 900 ezer t Termésátlagok: - korábbi évekhez képest - nemzetközi viszonylatban Alacsonyak!

7 „Alapgyümölcsök” Alma Szilva Őszibarack

8 Jó piaci lehetőségű gyümölcsök
Meggy Cseresznye Körte Kajszi Málna Eper Görögdinnye

9 A zöldség ágazat helyzete
Terület: 100 ezer ha Ebből fedett: 5 ezer ha Termésmennyiség: 1,5-1,9 millió t 72% kisgazdaságokból Termésátlagok: erősen ingadozóak, alacsonyak Termesztett fajok: több, mint 40

10 Főbb zöldségek Paradicsom Uborka Vöröshagyma Zöldborsó Csemegekukorica
Fűszerpaprika

11 Gombatermesztés

12 A gombaexport területi megoszlása

13 A gombaágazat fejlődésének feltételei
Hazai fogyasztás növekedése jelenleg kb. 1,5 kg/év/fő Technológiaváltás Megfelelő alapanyag

14 A zöldség-gyümölcs ágazat SWOT-elemzése:
Erősségek: jó természeti adottságok, fokozott állami támogatás, keresett termék a külpiacon Gyengeségek: elöregedett ültetvények nagy aránya, korszerűtlen fajták, integráció hiánya Lehetőségek: márkatermékek, minőség-biztosítási rendszerek (ISO, HACCP) bevezetése Veszélyek: piaci működés zavarai, növekvő import,

15 Export- és importszabályozás
fokozatosan megszűnt a közvetlen exporttámogatás jellemzőek a piaci zavarok, évente intervenciós beavatkozások az ipari vagy az étkezési alma piacán a kertészeti termék-import vámtarifái magasak (40-50% körül), de ez sem nyújtott elég védelmet a hazai termelőknek az importtal szemben.

16 A zöldség-gyümölcs ágazat támogatási arányai
Mintegy 20% a mezőgazdaságnak nyújtott összes támogatáson belül A termelési érték 15%-a Nőtt a piacra jutást segítő, az ültetvénytelepítési és a termelési támogatás. Kisebb mértékű a gépvásárlási, beruházási és az öntözési támogatás növekedése.

17 A fejlesztés irányai, hatékonyság növelésének lehetőségei
biológiai alapok fejlesztése, fajtahasználat és fenntartás szervezeti kérdéseiben EU-szabályozás átvétele műszaki fejlesztés, gépállomány korszerűsítése, fedett felületek alatti termesztés növelése, tároló kapacitás korszerűsítése és növelése, áruvá készítés rendszerének fejlesztése ültetvénytelepítés (de: alma, körte, őszibarack új ültetvények telepítése az EU-ban nem támogatható!) fajtaváltás, korszerűsítés igen öntözési beruházások, öntözött területek növelése a termelésbiztonság érdekében

18 A zöldség-gyümölcs piac szabályozása az EU-ban 1.
A feldolgozott zöldség-gyümölcs piacszabályozására a 2201/1996/EK, a 2699/2000/EK és a 449/2001/EK rendelet vonatkozik A friss zöldség-gyümölcs piac szabályozására a 2200/96/EK rendelet vonatkozik

19 A zöldség-gyümölcs piac szabályozása az EU-ban 2.
a Magyar Élelmiszerkönyv / 40/1995 (XI.16.)FVM rendelet átvette az EU előírásait 2001-től az EU elfogadja a magyar minőségi bizonyítványokat

20 Mi az a TÉSZ? A Termelői Értékesítő Szervezetek
a termelők (természetes és jogi személyek) által termékeik - zöldség és gyümölcs - termelésének megszer-vezése, áruvá készítése, tárolása és értékesítése céljából létrehozott szer-vezetek.

21 A Termelői Értékesítő Szervezetek szerepe
E szervezetekre épül az EU Z-GY piacszabályozási és támogatási rendszere TÉSZ-ek értékesítik a Z-GY termés közel felét

22 A TÉSZ-ek funkciói a termény előírások szerinti áruvá készítése, válogatása, osztályozása, tárolása, értékesítése piaci információszerzés költségtakarékos és környezetbarát termelési módszerek meghonosítása. foglalkozhat még: közös anyagbeszerzéssel (vetőmag, növényvédőszer, műtrágya, gépbeszerzéssel) szaktanácsadó alkalmazásával

23 A TÉSZ-ek kötelességei
a termelésnek az igényekhez való illesztése (mennyiségileg, minőségileg) a tagok termékeinek forgalmazása, ezáltal a kínálat koncentrálása a termelési költségek csökkentése, a termelői árak stabilizálása a környezet minőségét védő termelési és hulladékkezelési eljárások elterjesztése

24 A tagok kötelezettségei
a szervezet által hozott termelési, forgalmazási, környezetvédelmi szabályok betartása termékeinek a TÉSZ-en keresztüli forgalmazása (max.25%-ot közvetlenül a fogyasztónak eladhat) pénzügyi hozzájárulás fizetése, statisztikai adatok szolgáltatása tagság kizárólag egy TÉSZ-ben

25 A TÉSZ-ek csoportosítása
Teljesen elismert Előzetesen elismert

26 Hazai TÉSZ-ek állami támogatása
Előzetesen elismert TÉSZ: 20 %-a az árbevételének 150 mill Ft-ig, nagyobb árbevétel esetén +3-9%. ha már két évben kapott támogatást, akkor ennek csak 80%-a. Elismert TÉSZ: 8%-a az árbevételének, korlátozás nélkül


Letölteni ppt "A Zöldség- Gyümölcs ágazat gazdasági jellemzése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések