Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hőtermelő és hőleadó rendszerek valósidejű mérése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hőtermelő és hőleadó rendszerek valósidejű mérése"— Előadás másolata:

1 Hőtermelő és hőleadó rendszerek valósidejű mérése
Tóth Gábor Benécs József Passzívház Kft Gödöllő

2 A modern, korszerű berendezéseket meg kell tanulnunk használni, kezelni. Ahogyan az okostelefon és egyéb XXI.századi műszaki berendezés használata kihívást jelent egyeseknek, az épületgépészetben megjelenő újdonságokra sem elegendő rácsodálkozni, azokat szakszerűen kell betervezni, beüzemelni, üzemeltetni. Sokan megfeledkeznek arról, hogy nem elegendő egy eszközt megvásárolni, vagy megszerezni, legyen az hőszivattyú, vagy éppen egy laptop, alkalmazni, használni is tudni kell a rácsodálkozás pillanatnyi varázsa után.

3 A modern, korszerű berendezéseket meg kell tanulnunk használni, kezelni. Ahogyan az okostelefon és egyéb XXI.századi műszaki berendezés használata kihívást jelent egyeseknek, az épületgépészetben megjelenő újdonságokra sem elegendő rácsodálkozni, azokat szakszerűen kell betervezni, beüzemelni, üzemeltetni. Sokan megfeledkeznek arról, hogy nem elegendő egy eszközt megvásárolni, vagy megszerezni, legyen az hőszivattyú, vagy éppen egy laptop, alkalmazni, használni is tudni kell a rácsodálkozás pillanatnyi varázsa után.

4 L … ez így megfelelő ? 0,26 < 3,0

5 L Ha a visszatérő hőmérséklet magasabb, mint az előremenő, az több mint gyanús …

6 Hőtermelő vagy hő-elnyelő hőszivattyú ?
Q = c * m * dT

7 Hőszivattyú HARMADIK üzemállapota: hőszivattyú, mint radiátor … (?)

8 Ugyanitt a gázkazán … ON/OFF szabályozás… (?) L

9 Vértestolnai passzívház J

10 Vértestolna, levegős hőszivattyú
J ü

11 J

12 J

13 J 19 NAP = Ft fűtési költség több, mint bíztató. (A havi átlag talán eléri a Ft/hó értéket.)

14 Eszközök Tablet (programmal) 40.000,- Adatgyűjtő 80.000,-
Térfogatáram mérő ,- Hőmérő ,- Összesen: ,- Ft + 7 további impulzus bemenet + n db hőmérő csatlakozás + (Licenc-díj)

15 Fejlesztői környezet

16 Mérjük meg ! N GK T VK Mérőkörök (lehetséges) összeállítása: HMV HV
N HMV GK T VK HV

17 … mérésekkel mi ellenőrizhető ?

18 Napkollektor energiahozama
Premontrei Szent Norbert Gimnázium J

19 J A nyáriszünetben olyan magas az energiahozam, hogy gondoskodni kell az energiatermelés csökkentéséről. Ennek egyik eszköze a takarás, a másik, az éjszakai visszahűtés.

20 DABAS

21 J L Hőszivattyú (Kínai)
2014.október 16-án üzemeltetői kérésre a folyamatosan csökkenő hőszivattyú energiatermelés ellenőrzésére felszerelésre került az emonitor. A következő napokban kiderült, a csökkenő hőtermelés oka egy tömítetlenséget okozó hibás hollender volt, ami miatt megváltozott a gyártó által beállított klímagáz-munkapont. A gáztöltet cseréje után a készülék hozta a gyári paramétereket. Dabason az októberi fűtési hónap elején észlelték a folyamatosan csökkenő hatásfokot. Célszerűnek tűnt méréssel ellenőrizni, nyomon követni a változást. A terhelés hatására kialakuló folyamatos műszaki állapotváltozás beavatkozásra kényszerítette a résztvevőket:

22 L A terhelés hatására kialakuló folyamatos műszaki állapotváltozás beavatkozásra kényszerítette a résztvevőket: A kútvizes hőnyerő oldalra gyanakodva először kisavazták a készüléket A várt javulás elmaradása miatt újra kisavazták erősebb vegyszerekkel Ismételt hiábavaló beavatkozás után felkerestek egy specialistát aki elmondta: Két nyomásmérő van a rendszerben hollanderes csatlakozással Ezek képesek meglazulni, ereszteni Először az alacsonyabb forráspontú gáz fog elszökni, ezzel jelentősen megváltoztatva a gázkeverék munkapontját Aminek a készülék teljesítményére, működésére lesz drasztikus hatása Megoldás: le kell cserélni a gázkeveréket, tömíteni kell a nyomásmérőket, újra hozni fogja a paramétereit a hőszivattyú

23 A hőszivattyú működésének pillanatnyi értékei kirajzolódnak a grafikonon, azonban jelentősen elmaradnak az elvártaktól … L

24

25

26

27 J

28

29 J

30

31

32 Az egyes légállapotokhoz tartozó lefu-tási görbe értékelése lehetőséget bizto-sít a felhasználói szokások figyelemmel kísérésére, a hibás üzemviteli jellemzők meghatározására. 17:00 és 19:00 óra között egy nyitva felejtett ablak zavarta meg a precízen beállított (kialakított) hővisszanyerős szellőztető rendszert. Nagy bajt ugyan nem okozott, de ha ez rendszeresen visszatérő eleme az üze-meltetésnek, az így kialakuló hőveszte-ségek csökkentése érdekében érdemes feltárni és szükség szerint megszüntetni ezeket a nem tervezett eseményeket. L

33 Gödöllő, Béke utca x. (fotó: 2013.)

34 Építmény energiamérlege
Átlagos hőtechnikai tulajdonságokkal rendelkező épület, 38 cm vtg. égetett kerámia falazóblokk ból építve 5 cm vtg. hőszigeteléssel (EPS) és kétrétegű üvegezéssel rendelkező műanyag nyílászárókkal. Az építmény 1999-ben épült.

35 L

36 L L Építmény éves energiamérlege Nyílászárók energiamérlege:
Fűtési hőigény Szoláris nyereség

37 2015.03.24. egy napi fűtési energia bevitel az infrapanelekkel (megmértük)
A március enyhének mutatkozik. Mégis 11 nap alatt Ft volt a fűtési költség. Ebből várhatóan Ft március havi fűtésköltség lesz. Az építményt a „gazdaságosnak” mondott elektromos-infrafűtéssel működtetik. Az előzőek alapján az éves fűtési költség kWh * 37 Ft/kWh = Ft lesz. Szerencsére még csak március közepétől működik az infrapaneles fűtési rendszer … Van még idő átgondolni az Ft-os beruházási költséget és a működtetést …

38 L

39 emonitor = energiamonitor
Szándékunk szerint a hőenergiatermelés-, hőszállítás és a hőleadás feladatok ellátása közben mérjük azokat a paramétereket, amelyek segítségével az energiaforgalom-, energiatranszport számszerűsíthető. Ezáltal lehetőség nyílik valamely berendezés vagy gépészeti rendszer állapotának, hatékonyságának, energiahasznosítás fokának meghatározására. A számadatok (grafikonok) ismeretében a szükséges beállítások, korrekciók, módosítások elvégezhetők, javítva a rendszerek hatásfokát, csökkentve azok energia-felhasználását (javítva az energiamegtakarítást).

40 Köszönöm Megtisztelő Figyelmüket !
Mérjük meg ! Köszönöm Megtisztelő Figyelmüket !


Letölteni ppt "Hőtermelő és hőleadó rendszerek valósidejű mérése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések