Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés"— Előadás másolata:

1 Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Az emberiség által létrehozott anyagi és szellemi értékek összessége, a művelődésnek valamely területe, illetve valamely népnél, valamely korszakban való megnyilvánulása. A szellemi javak és a műveltség tartozik ide. Egy személy művelt mivoltát jelenti. Valaminek a termesztését, illetve biológiai értelemben tenyészetet jelenti.

2 Műveltség Egyfajta tudás
Olyan tudás, amely a múltra vonatkozik, és amelyet az előző nemzedékektől örököltünk A művelt embertől soha nem azt várjuk el, hogy a tudomány legfrissebb eredményeit ismerje, inkább azt, hogy tudja azokat az alapvető dolgokat, amelyek kiállták az idők próbáját. Nem tetszőleges tartalmú tudás, hanem annak a tudása, amit egy adott közösség tagjaitól elvár. (Vannak dolgok, amiket illik tudni.) Az elsajátított kultúra. Lehet egyéni és/vagy közösségi jellegű.

3 Közművelődés A kifejezés a múlt század hetvenes éveiből Jókai Mórtól származik (ekkor indított ilyen címmel folyóiratot). A századfordulón több egyesület, intézmény nevében is szerepelt ez a szó. Történetileg a közművelődés fogalmát az 1970-ben tartott Népművelési Konferencia vezette be, s e konferencia egyik érdeme és eredménye volt, hogy a közművelődés fogalmát, elméletét és gyakorlatát az érdeklődés középpontjába állította. Összetett, bonyolult jelenség. A társadalom fejlődésének eredménye. Egyik legfőbb sajátossága társadalmi függésében, társadalommal együtt haladó mozgásában, változékonyságában, dinamizmusában van. Legfőbb feladata a kultúra demokratizálódásának továbbfejlesztése. Központi alakja a művelődő ember, aki folyamatosan bővíti és gyarapítja ismereteit, fejleszti képességeit.

4 Kulturális javak Az örökségvédelmi törvény meghatározása szerint:
„Kulturális javak: az élettelen és élő természet keletkezésének, fejlődésének, az emberiség, a magyar nemzet, Magyarország történelmének kiemelkedő és jellemző tárgyi, képi, hangrögzített, írásos emlékei és egyéb bizonyítékai - az ingatlanok kivételével -, valamint a művészeti alkotások.” A kulturális javak fogalmán 8leegyszerűsítve) két tárgycsoportot kell értenünk: a régiségeket és a műalkotásokat.

5 Közösségi színtér A helyi lakosság közművelődési tevékenységét szolgáló, erre a célra épített vagy alkalmassá tett és üzemeltetett, az adott településen rendszeresen működő, nyitva tartó létesítmény (helyiségegyüttes, épület). Működtetője az állam, települési önkormányzat, önkormányzati társulás, valamint közművelődési megállapodás keretében egyéb szervezet (egyesület, alapítvány stb.), illetőleg magánszemély lehet.


Letölteni ppt "Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések