Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kultúra ● értelmező kéziszótár alapján ● három jelentés 1.Az emberiség által létrehozott anyagi és szellemi értékek összessége, a művelődésnek valamely.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kultúra ● értelmező kéziszótár alapján ● három jelentés 1.Az emberiség által létrehozott anyagi és szellemi értékek összessége, a művelődésnek valamely."— Előadás másolata:

1 Kultúra ● értelmező kéziszótár alapján ● három jelentés 1.Az emberiség által létrehozott anyagi és szellemi értékek összessége, a művelődésnek valamely területe, illetve valamely népnél, valamely korszakban való megnyilvánulása. A szellemi javak és a műveltség tartozik ide. 2.Egy személy művelt mivoltát jelenti. 3.Valaminek a termesztését, illetve biológiai értelemben tenyészetet jelenti.

2 Műveltség ● Egyfajta tudás ● Olyan tudás, amely a múltra vonatkozik, és amelyet az előző nemzedékektől örököltünk ● A művelt embertől soha nem azt várjuk el, hogy a tudomány legfrissebb eredményeit ismerje, inkább azt, hogy tudja azokat az alapvető dolgokat, amelyek kiállták az idők próbáját. ● Nem tetszőleges tartalmú tudás, hanem annak a tudása, amit egy adott közösség tagjaitól elvár. (Vannak dolgok, amiket illik tudni.) ● Az elsajátított kultúra. ● Lehet egyéni és/vagy közösségi jellegű.

3 Közművelődés ● A kifejezés a múlt század hetvenes éveiből Jókai Mórtól származik (ekkor indított ilyen címmel folyóiratot). ● A századfordulón több egyesület, intézmény nevében is szerepelt ez a szó. ● Történetileg a közművelődés fogalmát az 1970-ben tartott Népművelési Konferencia vezette be, s e konferencia egyik érdeme és eredménye volt, hogy a közművelődés fogalmát, elméletét és gyakorlatát az érdeklődés középpontjába állította. ● Összetett, bonyolult jelenség. ● A társadalom fejlődésének eredménye. ● Egyik legfőbb sajátossága társadalmi függésében, társadalommal együtt haladó mozgásában, változékonyságában, dinamizmusában van. ● Legfőbb feladata a kultúra demokratizálódásának továbbfejlesztése. ● Központi alakja a művelődő ember, aki folyamatosan bővíti és gyarapítja ismereteit, fejleszti képességeit.

4 Kulturális javak ● Az örökségvédelmi törvény meghatározása szerint: ● „Kulturális javak: az élettelen és élő természet keletkezésének, fejlődésének, az emberiség, a magyar nemzet, Magyarország történelmének kiemelkedő és jellemző tárgyi, képi, hangrögzített, írásos emlékei és egyéb bizonyítékai - az ingatlanok kivételével -, valamint a művészeti alkotások.” ● A kulturális javak fogalmán 8leegyszerűsítve) két tárgycsoportot kell értenünk: a régiségeket és a műalkotásokat.

5 Közösségi színtér ● A helyi lakosság közművelődési tevékenységét szolgáló, erre a célra épített vagy alkalmassá tett és üzemeltetett, az adott településen rendszeresen működő, nyitva tartó létesítmény (helyiségegyüttes, épület). ● Működtetője az állam, települési önkormányzat, önkormányzati társulás, valamint közművelődési megállapodás keretében egyéb szervezet (egyesület, alapítvány stb.), illetőleg magánszemély lehet.


Letölteni ppt "Kultúra ● értelmező kéziszótár alapján ● három jelentés 1.Az emberiség által létrehozott anyagi és szellemi értékek összessége, a művelődésnek valamely."

Hasonló előadás


Google Hirdetések