Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A római férfiak viselete

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A római férfiak viselete"— Előadás másolata:

1 A római férfiak viselete

2 A rómaiak a mediterrán éghajlati viszonyoknak megfelelően általában nem szorosan testhez simuló, hanem  bő  ruhát viseltek. A férfiak ruházata egyszerű volt, fehérneműt nem viseltek. Fő öltözetük a tunika és a tóga volt. A tunika volt az általános viselet. Erre öltötték fel a tógát.

3 Tóga A tóga az ókori Róma polgárjoggal rendelkező férfiúinak hivatalos vagy ünnepi öltözete. Munkához nem viselték, azonban hivatalos megjelenéskor elvárt volt. Ismert történet szintén, hogy a haldokló Julius Caesar arcát tógájával fedte el, mielőtt a földre hanyatlott.

4 E viselet a társadalmi státusz jelzésének is egyértelmű eszköze volt: szabad római polgár a rabszolgával szemben tógát viselt. Kialakulásakor valószínűleg praktikus és kényelmes lepel, takaró lehetett, azonban az idő előre haladtával egyre nagyobb méretet ért el, így viselése a nagy anyagmennyiségből adódóan egyre kényelmetlenebbé, nehézkesebbé vált, hiszen a tóga redőit nem lehetett ruhakapcsoló tűvel, fibulával letűzni.

5 Változatai: Toga virilis Toga praetexta Toga pulla Toga candida
Toga picta Toga trabea Toga purpurea Toga sordida

6 Egyéb leplek A tunika felett többféle, különböző formájú leplet, köpenyt viselhettek a rómaiak: így a jobb vállon ruhakapcsoló tűvel, fibulával összefogott négyszögletes sagumot, a félkör formájú chlamyst, a paludamentumot, a maguk köré redőzött, négyszögletes palliumot és pallát, a kezdetben félkör alakú, majd elliptikus tógát, továbbá a ponchóhoz hasonló paenulát és más zártabb köpenyféleségeket – a mantust, a caracallát és a byrrust.

7 Feltehető, hogy a császár öltözködésmódja birodalom szerte követőkre talált, így válhatott egy kelta eredetű köpeny a Kr. u. 3. századtól az egyik legnépszerűbb római ruhadarabbá. A caracallához hasonlóan a byrrus is igen kedvelt volt a 4. században, ezt mutatja, hogy a birodalomnak legkevesebb 13 különböző pontján gyártották nagyobb mennyiségben.

8 Mivel a rómaiak általában kalapot, fejfedőt nem viseltek, esős időben a csuklya védte meg a fejüket.
Rossz idő esetén illetve utazásra csaknem minden római paeneulát viselt. Ez a felsőruha egyszerű  ujjatlan köpeny volt (afféle gallér)    nyitott    nyakrészen    át    bújtak    bele.

9 Kényelmes ruhadarab volt, befedte a karokat anélkül, hogy mozgás közben gátolta volna őket, s mivel csak  térdig ért járást egyáltalán nem akadályozta. Különféle anyagokból készült, bőrből  vagy  vízhatlan   gyapjúszövetből.

10 Lábukon sarut (calceus) viseltek
Lábukon sarut (calceus) viseltek. A saru formája ugyancsak árulkodott viselője rangjáról és állásáról. A római férfi otthoni lábbelije csak egy egészen könnyű szandál (sandalia) volt. A katonák csizmát viseltek (caligae), de ez nem azonos azzal a teljesen zárt lábbelivel, amit ma csizmának nevezünk.

11 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A római férfiak viselete"

Hasonló előadás


Google Hirdetések