Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ ÉPÍTÉSI PIAC JELLEMZŐIRŐL 2013 – 2014. WÉBER LÁSZLÓ CÍMZETES EGYETEMI DOCENS, VÁLLALKOZÁSI ÉS MARKETING IGAZGATÓ / MAGYAR ÉPÍTŐ ZRT. 2014. DECEMBER.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ ÉPÍTÉSI PIAC JELLEMZŐIRŐL 2013 – 2014. WÉBER LÁSZLÓ CÍMZETES EGYETEMI DOCENS, VÁLLALKOZÁSI ÉS MARKETING IGAZGATÓ / MAGYAR ÉPÍTŐ ZRT. 2014. DECEMBER."— Előadás másolata:

1 AZ ÉPÍTÉSI PIAC JELLEMZŐIRŐL 2013 – 2014. WÉBER LÁSZLÓ CÍMZETES EGYETEMI DOCENS, VÁLLALKOZÁSI ÉS MARKETING IGAZGATÓ / MAGYAR ÉPÍTŐ ZRT. 2014. DECEMBER 9. WÉBER LÁSZLÓ CÍMZETES EGYETEMI DOCENS, VÁLLALKOZÁSI ÉS MARKETING IGAZGATÓ / MAGYAR ÉPÍTŐ ZRT. 2014. DECEMBER 9.

2 MIVEL FOGLALKOZUNK ? AZ ÉPÍTÉSI PIAC FOGALMA AZ ÉPÍTÉSI PIAC FOGALMA A 2008-BAN KEZDŐDÖTT VÁLSÁG HATÁSAI, A 2008-BAN KEZDŐDÖTT VÁLSÁG HATÁSAI, KITEKINTÉS A MAI NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSI PIACRA, KITEKINTÉS A MAI NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSI PIACRA, A MAGYARORSZÁGI VÁLSÁG HATÁSAI, A MAGYARORSZÁGI VÁLSÁG HATÁSAI, A MAI MAGYARORSZÁGI ÉPÍTÉSI PIAC JELLEMZŐI, A MAI MAGYARORSZÁGI ÉPÍTÉSI PIAC JELLEMZŐI, PROGNÓZIS A MAGYARORSZÁGI ÉPÍTÉSI PIACRA. PROGNÓZIS A MAGYARORSZÁGI ÉPÍTÉSI PIACRA. MIVEL FOGLALKOZUNK ? AZ ÉPÍTÉSI PIAC FOGALMA AZ ÉPÍTÉSI PIAC FOGALMA A 2008-BAN KEZDŐDÖTT VÁLSÁG HATÁSAI, A 2008-BAN KEZDŐDÖTT VÁLSÁG HATÁSAI, KITEKINTÉS A MAI NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSI PIACRA, KITEKINTÉS A MAI NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSI PIACRA, A MAGYARORSZÁGI VÁLSÁG HATÁSAI, A MAGYARORSZÁGI VÁLSÁG HATÁSAI, A MAI MAGYARORSZÁGI ÉPÍTÉSI PIAC JELLEMZŐI, A MAI MAGYARORSZÁGI ÉPÍTÉSI PIAC JELLEMZŐI, PROGNÓZIS A MAGYARORSZÁGI ÉPÍTÉSI PIACRA. PROGNÓZIS A MAGYARORSZÁGI ÉPÍTÉSI PIACRA.

3 AZ ÉPÍTÉSI PIAC FOGALMA ÁLTALÁNOS KÖZGAZDASÁGI ÉRTELEMBEN (PAUL SAMUELSON, 1998.) A PIAC AZ A MECHANIZMUS, AMELY RÉVÉN A KERESLET, AZAZ A VÁSÁRLÓK ÉS A KERESLET, AZAZ A VÁSÁRLÓK ÉS A KÍNÁLAT, AZAZ AZ ELADÓK A KÍNÁLAT, AZAZ AZ ELADÓK KÖLCSÖNHATÁSRA LÉPNEK EGYMÁSSAL, MELYNEK SORÁN A TERMÉKEK ÉS A SZOLGÁLTATÁSOK ÁRÁT MEGHATÁROZZÁK ÉS A TERMÉKEK ÉS A SZOLGÁLTATÁSOK ÁRÁT MEGHATÁROZZÁK ÉS AZOK GAZDÁT CSERÉLNEK (MENNYISÉG ÉS MINŐSÉG) AZOK GAZDÁT CSERÉLNEK (MENNYISÉG ÉS MINŐSÉG) AZ ÉPÍTÉSI PIACNAK AZ ÉPÍTŐIPARI TERMELÉS SAJÁTOSSÁGAIBÓL FAKADÓAN SPECIÁLIS VONÁSAI IS VANNAK.

4 AZ ÉPÍTŐIPARI TERMELÉS SAJÁTOSSÁGAI: MINDIG MEGRENDELÉSRE TERMEL, MINDIG MEGRENDELÉSRE TERMEL, A TERMÉKEI: AZ ÉPÜLETEK ÉS AZ ÉPÍTMÉNYEK MINDIG EGYEDIEK, KÜLÖNÖSEN NAGY ÉRTÉKŰEK, HOSSZÚ ÉLETTARTAMÚAK, A TERMÉKEI: AZ ÉPÜLETEK ÉS AZ ÉPÍTMÉNYEK MINDIG EGYEDIEK, KÜLÖNÖSEN NAGY ÉRTÉKŰEK, HOSSZÚ ÉLETTARTAMÚAK, AZ ÉPÍTÉSI MUNKA IGEN BONYOLULT MŰSZAKI FELADAT, JELENTŐS TECHNOLÓGIAI BERENDEZKEDÉST IGÉNYEL, AZ ÉPÍTÉSI MUNKA IGEN BONYOLULT MŰSZAKI FELADAT, JELENTŐS TECHNOLÓGIAI BERENDEZKEDÉST IGÉNYEL, A MEGVALÓSÍTÁS HOSSZABB IDŐTARTAMOT VESZ IGÉNYBE, A MEGVALÓSÍTÁS HOSSZABB IDŐTARTAMOT VESZ IGÉNYBE, AZ A „VÉGSŐ FOGYASZTÁS” HELYSZÍNÉN ÉS AZ IDŐJÁRÁSNAK KITETT KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT TÖRTÉNIK (  KOCKÁZATOK), AZ A „VÉGSŐ FOGYASZTÁS” HELYSZÍNÉN ÉS AZ IDŐJÁRÁSNAK KITETT KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT TÖRTÉNIK (  KOCKÁZATOK), EHHEZ SZÁMOS SZERVEZET ÉS EZEK ESZKÖZEINEK HELYSZÍNI KOOPERÁCIÓJA SZÜKSÉGES, EHHEZ SZÁMOS SZERVEZET ÉS EZEK ESZKÖZEINEK HELYSZÍNI KOOPERÁCIÓJA SZÜKSÉGES, A VÁSÁRLÓNAK ÉS AZ ELADÓNAK ELŐRE KELL MEGÁLLAPODNI A MENNYISÉGBEN, A MINŐSÉGBEN ÉS AZ ÁRBAN, A VÁSÁRLÓNAK ÉS AZ ELADÓNAK ELŐRE KELL MEGÁLLAPODNI A MENNYISÉGBEN, A MINŐSÉGBEN ÉS AZ ÁRBAN, AZ ELLENÉRTÉKET ÁLTALÁBAN UTÓLAG FIZETIK MEG, ÍGY VÁLLALKOZÓI ELŐFINANSZÍROZÁS SZÜKSÉGES, AZ ELLENÉRTÉKET ÁLTALÁBAN UTÓLAG FIZETIK MEG, ÍGY VÁLLALKOZÓI ELŐFINANSZÍROZÁS SZÜKSÉGES, MEGHATÁROZÓ A BIZALOM A MEGRENDELŐ ÉS A MEGVALÓSÍTÓ KÖZÖTT. MEGHATÁROZÓ A BIZALOM A MEGRENDELŐ ÉS A MEGVALÓSÍTÓ KÖZÖTT.

5 EZEKBŐL A SAJÁTOSSÁGOKBÓL FAKADÓAN AZ ÉPÍTÉSI PIAC SZEREPLŐI: A VÁSÁRLÓ = A MEGRENDELŐ (ÉPÍTTETŐ), ILLETVE AZ ELADÓ = AZ ÉPÍTŐIPARI VÁLLALKOZÓ (KIVITELEZŐ, VAGY TERVEZŐ + KIVITELEZŐ EGYÜTT); SZEREPLŐI: A VÁSÁRLÓ = A MEGRENDELŐ (ÉPÍTTETŐ), ILLETVE AZ ELADÓ = AZ ÉPÍTŐIPARI VÁLLALKOZÓ (KIVITELEZŐ, VAGY TERVEZŐ + KIVITELEZŐ EGYÜTT); IGEN NAGYMÉRETŰ ÉS KITERJEDT; IGEN NAGYMÉRETŰ ÉS KITERJEDT; ÓRIÁSI KOOPERÁCIÓS HÁTTERE VAN: TERVEZŐK, SZAKÉRTŐK, GYÁRTÓK, KERESKEDŐK, SZÁLLÍTÓK, ALVÁLLALKOZÓK, SZOLGÁLTATÓK, VALAMINT PÉNZINTÉZETEK, BANKOK; ÓRIÁSI KOOPERÁCIÓS HÁTTERE VAN: TERVEZŐK, SZAKÉRTŐK, GYÁRTÓK, KERESKEDŐK, SZÁLLÍTÓK, ALVÁLLALKOZÓK, SZOLGÁLTATÓK, VALAMINT PÉNZINTÉZETEK, BANKOK; A „HÁTTÉR” KOOPERÁCIÓS SZERVEZETEI IGEN DIFFERENCIÁLTAK (MÉRET, SZAKMA, KÉPESSÉGEK, STB.); A „HÁTTÉR” KOOPERÁCIÓS SZERVEZETEI IGEN DIFFERENCIÁLTAK (MÉRET, SZAKMA, KÉPESSÉGEK, STB.); A MAGAS (ÉS KÖLTSÉGES) TECHNOLÓGIAI KÖVETELMÉNYEKBŐL ÉS AZ ELŐFINANSZÍROZÁSI IGÉNYBŐL FAKADÓAN: TŐKEERŐS VÁLLALKOZÁSOK (IS)SZÜKSÉGESEK ; A MAGAS (ÉS KÖLTSÉGES) TECHNOLÓGIAI KÖVETELMÉNYEKBŐL ÉS AZ ELŐFINANSZÍROZÁSI IGÉNYBŐL FAKADÓAN: TŐKEERŐS VÁLLALKOZÁSOK (IS)SZÜKSÉGESEK ; A NAGY ÉRTÉKEKBŐL ÉS AZ EGYEDI KÖRÜLMÉNYEKBŐL FAKADÓAN: KOMOLY KOCKÁZATOK VANNAK, EZEK KEZELÉSE FONTOS (SZERZŐDÉSEK, BIZTOSÍTÓK). A NAGY ÉRTÉKEKBŐL ÉS AZ EGYEDI KÖRÜLMÉNYEKBŐL FAKADÓAN: KOMOLY KOCKÁZATOK VANNAK, EZEK KEZELÉSE FONTOS (SZERZŐDÉSEK, BIZTOSÍTÓK).

6 ÖSSZEFOGLALVA: AZ ÉPÍTÉSI PIAC IGEN ÖSSZETETT, AZ ÉPÍTÉSI PIAC IGEN ÖSSZETETT, AZ ÉPÍTŐIPAR A NEMZETGAZDASÁGOK MEGHATÁROZÓ ÁGAZATA. AZ ÉPÍTŐIPAR A NEMZETGAZDASÁGOK MEGHATÁROZÓ ÁGAZATA. TÉMÁNK LESZ TEHÁT A KERESLET ÉS A KÍNÁLAT JELLEMZŐI, A KERESLET ÉS A KÍNÁLAT JELLEMZŐI, AZ ÉPÍTÉSI KÍNÁLAT : AZ ELADÓK, AZAZ A VÁLLALKOZÁSOK, CÉGEK HELYZETE, AZ ÉPÍTÉSI KÍNÁLAT : AZ ELADÓK, AZAZ A VÁLLALKOZÁSOK, CÉGEK HELYZETE, EZEKNEK A CÉGEKNEK A PRODUKCIÓJA, AZAZ AZ ÉPÍTŐIPARI TERMELÉS (PÉNZBEN KIFEJEZVE). EZEKNEK A CÉGEKNEK A PRODUKCIÓJA, AZAZ AZ ÉPÍTŐIPARI TERMELÉS (PÉNZBEN KIFEJEZVE). AZ EGYES ORSZÁGOK, TÉRSÉGEK ÉPÍTÉSI PRODUKCIÓJÁT, AZ AZOKAT LÉTREHOZÓ LEGJELENTŐSEBB CÉGEK MŰKÖDÉSÉT ÉS ADATAIT RENDSZERESEN ELEMZIK; FONTOS MUTATÓSZÁM, HISZEN AZ ADOTT TÉRSÉG, ORSZÁG BERUHÁZÁSI (FELHALMOZÁSI) KÉPESSÉGÉT, VÉGSŐ SORON A FEJLŐDÉSÉT (IS) MUTATJA.

7 (MÓDSZERTANI) NEHÉZSÉGEK AZ ADATOKKAL KAPCSOLATBAN EGYÁLTALÁN VANNAK-E? KONZEKVENSEK-E? EGYÁLTALÁN VANNAK-E? KONZEKVENSEK-E? SZÁMVITELI, JOGI KÜLÖNBÖZŐSÉGEK ; SZÁMVITELI, JOGI KÜLÖNBÖZŐSÉGEK ; ÜZLETI (PÉNZÜGYI) ÉV ? NAPTÁRI ÉV ? ÜZLETI (PÉNZÜGYI) ÉV ? NAPTÁRI ÉV ? NEMZETKÖZI (SOKSZOR GLOBÁLIS) MŰKÖDÉS  A DEVIZAÁRFOLYAMOK ELTÉRÉSEI, A SZÁMBAVÉTEL IDŐPONTJA, HALMOZÓDÁSOK KISZŰRÉSE, STB. (MI A KSH ÉVES KÖZÉPÁRFOLYAMAIVAL SZÁMOLUNK); NEMZETKÖZI (SOKSZOR GLOBÁLIS) MŰKÖDÉS  A DEVIZAÁRFOLYAMOK ELTÉRÉSEI, A SZÁMBAVÉTEL IDŐPONTJA, HALMOZÓDÁSOK KISZŰRÉSE, STB. (MI A KSH ÉVES KÖZÉPÁRFOLYAMAIVAL SZÁMOLUNK); AGGREGÁLÁSI KÜLÖNBÖZŐSÉGEK (IDŐIGÉNY); AGGREGÁLÁSI KÜLÖNBÖZŐSÉGEK (IDŐIGÉNY); AZ ÁRSZÍNVONALAK DIFFERENCIÁI, STB. AZ ÁRSZÍNVONALAK DIFFERENCIÁI, STB. SZÁMUNKRA MOST ELSŐSORBAN A TENDENCIÁK ÉS A NAGYSÁGRENDEK FONTOSAK. (MÓDSZERTANI) NEHÉZSÉGEK AZ ADATOKKAL KAPCSOLATBAN EGYÁLTALÁN VANNAK-E? KONZEKVENSEK-E? EGYÁLTALÁN VANNAK-E? KONZEKVENSEK-E? SZÁMVITELI, JOGI KÜLÖNBÖZŐSÉGEK ; SZÁMVITELI, JOGI KÜLÖNBÖZŐSÉGEK ; ÜZLETI (PÉNZÜGYI) ÉV ? NAPTÁRI ÉV ? ÜZLETI (PÉNZÜGYI) ÉV ? NAPTÁRI ÉV ? NEMZETKÖZI (SOKSZOR GLOBÁLIS) MŰKÖDÉS  A DEVIZAÁRFOLYAMOK ELTÉRÉSEI, A SZÁMBAVÉTEL IDŐPONTJA, HALMOZÓDÁSOK KISZŰRÉSE, STB. (MI A KSH ÉVES KÖZÉPÁRFOLYAMAIVAL SZÁMOLUNK); NEMZETKÖZI (SOKSZOR GLOBÁLIS) MŰKÖDÉS  A DEVIZAÁRFOLYAMOK ELTÉRÉSEI, A SZÁMBAVÉTEL IDŐPONTJA, HALMOZÓDÁSOK KISZŰRÉSE, STB. (MI A KSH ÉVES KÖZÉPÁRFOLYAMAIVAL SZÁMOLUNK); AGGREGÁLÁSI KÜLÖNBÖZŐSÉGEK (IDŐIGÉNY); AGGREGÁLÁSI KÜLÖNBÖZŐSÉGEK (IDŐIGÉNY); AZ ÁRSZÍNVONALAK DIFFERENCIÁI, STB. AZ ÁRSZÍNVONALAK DIFFERENCIÁI, STB. SZÁMUNKRA MOST ELSŐSORBAN A TENDENCIÁK ÉS A NAGYSÁGRENDEK FONTOSAK.

8 A 2008-BAN KEZDŐDÖTT PÉNZÜGYI ÉS GAZDASÁGI VÁLSÁG * HATÁSA AZ INGATLANPIACRA ILLETVE AZ ÉPÍTÉSI PIACRA, ÉPÍTŐIPARRA AZ ÜZLETI PERSPEKTÍVA ERŐS SZŰKÜLÉSE + AZ ÁLTALÁNOS PÉNZÜGYI FORRÁSCSÖKKENÉS  AZ ÉPÍTŐIPARI MEGRENDELÉSEK JELENTŐS VISSZAESÉSE EZ A VÁLSÁG ÉS A HATÁSAI SOK VONATKOZÁSBAN MÉG MA IS DETERMINÁLJÁK AZ ÉPÍTÉSI PIACOT. A JELENLEGI, 2014. ÉVI HELYZET: AZ USA LÉNYEGÉBEN TÚLJUTOTT A VÁLSÁGON, AZ USA LÉNYEGÉBEN TÚLJUTOTT A VÁLSÁGON, A FEJLŐDŐ VILÁGBAN (KÍNA, DÉL- AMERIKA, KÖZEL-KELET) KEVÉSBÉ VOLT ÉLES, A FEJLŐDŐ VILÁGBAN (KÍNA, DÉL- AMERIKA, KÖZEL-KELET) KEVÉSBÉ VOLT ÉLES, AZ EURÓPAI UNIÓBAN A GAZDASÁGI ÉS POLITIKAI BIZONYTALANSÁGOK ELNYÚJTJÁK A VÁLSÁGOT ÉS A (TOVAGYŰRŰZŐ) HATÁSAIT AZ EURÓPAI UNIÓBAN A GAZDASÁGI ÉS POLITIKAI BIZONYTALANSÁGOK ELNYÚJTJÁK A VÁLSÁGOT ÉS A (TOVAGYŰRŰZŐ) HATÁSAIT * súlyos helyzet, döntő fordulat, amelynek a kimenetele jó is, rossz is lehet (Magyar Larousse Enciklopédia, 1994.) (Magyar Larousse Enciklopédia, 1994.)

9 MILYEN HELYZETET TEREMTETT A 2008. ÉVI VÁLSÁG A FEJLETT VILÁG ÉPÍTÉSI PIACÁN? MAGÁNFEJLESZTŐK VAN-E KERESLET AZ INGATLANPIACI „TERMÉK” IRÁNT? KOCKÁZATOK? MEGTÉRÜLÉS? BANKI MAGATARTÁS: ÓVATOSSÁG, NAGYOBB ÖNRÉSZ, MAGASABB KAMATOK KÖZCÉLÚ FEJLESZTŐK (ÁLLAM, ÖNKORMÁNYZATOK) A VÁLSÁGKEZELÉS RENGETEG SOK PÉNZBE KERÜLT, AZ ÁLLAMADÓSSÁG ÁLLOMÁNYA DRASZTIKUSAN MEGNŐTT, ÁLTALÁBAN NEM JUTOTT / JUT ELEGENDŐ PÉNZFORRÁS A KÖZCÉLÚ FEJLESZTÉSEKRE EZ A VÁLSÁG ÉS A HATÁSAI SOK VONATKOZÁSBAN MÉG MA IS DETERMINÁLJÁK AZ ÉPÍTÉSI PIACOT.

10 (FORRÁS: EUROSTAT, 2014. 11. 19.)

11 AZ ÉPÍTÉSI PRODUKCIÓ KONKRÉT SZÁMADATOKBAN, 2013-BAN EURÓPAI UNIÓ 1.162 MILLIÁRD EURÓ USA 678 MILLIÁRD EURÓ JAPÁN376 MILLIÁRD EURÓ (KÍNA600 MILLIÁRD EURÓ ?) A VILÁG EGÉSZÉNEK ÉPÍTŐIPARI TERMELÉSE: MINTEGY 5.700 MILLIÁRD DOLLÁR  4.400 MILLIÁRD EURÓ NEM ELHANYAGOLHATÓ TÉNYEZŐ A DEVIZAÁRFOLYAMOK (EURÓ, USD, YEN) VÁLTOZÁSÁNAK HATÁSA AZ ADATOK ÁTVÁLTÁSA SORÁN (FORRÁS: KEY FIGURES 2013., FIEC 2014.; GLOBAL INSIGHT, KHL) (FORRÁS: KEY FIGURES 2013., FIEC 2014.; GLOBAL INSIGHT, KHL) AZ ÉPÍTÉSI PRODUKCIÓ KONKRÉT SZÁMADATOKBAN, 2013-BAN EURÓPAI UNIÓ 1.162 MILLIÁRD EURÓ USA 678 MILLIÁRD EURÓ JAPÁN376 MILLIÁRD EURÓ (KÍNA600 MILLIÁRD EURÓ ?) A VILÁG EGÉSZÉNEK ÉPÍTŐIPARI TERMELÉSE: MINTEGY 5.700 MILLIÁRD DOLLÁR  4.400 MILLIÁRD EURÓ NEM ELHANYAGOLHATÓ TÉNYEZŐ A DEVIZAÁRFOLYAMOK (EURÓ, USD, YEN) VÁLTOZÁSÁNAK HATÁSA AZ ADATOK ÁTVÁLTÁSA SORÁN (FORRÁS: KEY FIGURES 2013., FIEC 2014.; GLOBAL INSIGHT, KHL) (FORRÁS: KEY FIGURES 2013., FIEC 2014.; GLOBAL INSIGHT, KHL)

12 AZ EURÓPAI UNIÓ TAGORSZÁGAINAK ÉPÍTŐIPARI TERMELÉSE, 2013. NÉMETORSZÁG271 MD € NÉMETORSZÁG271 MD € FRANCIAORSZÁG 166 MD € FRANCIAORSZÁG 166 MD € EGYESÜLT KIRÁLYSÁG 143 MD € EGYESÜLT KIRÁLYSÁG 143 MD € OLASZORSZÁG 129 MD € OLASZORSZÁG 129 MD € SPANYOLORSZÁG 93 MD € SPANYOLORSZÁG 93 MD € HOLLANDIA 51 MD € HOLLANDIA 51 MD € SVÉDORSZÁG 47 MD € SVÉDORSZÁG 47 MD € LENGYELORSZÁG 43 MD € LENGYELORSZÁG 43 MD € BELGIUM 38 MD € BELGIUM 38 MD € AUSZTRIA 33 MD € AUSZTRIA 33 MD € FINNORSZÁG 31 MD € FINNORSZÁG 31 MD € DÁNIA 27 MD € DÁNIA 27 MD € CSEHORSZÁG 17 MD € CSEHORSZÁG 17 MD € PORTUGÁLIA 12 MD € PORTUGÁLIA 12 MD € GÖRÖGORSZÁG 10 MD € GÖRÖGORSZÁG 10 MD € ROMÁNIA 10 MD € ROMÁNIA 10 MD € ÍRORSZÁG 7 MD € ÍRORSZÁG 7 MD € BULGÁRIA 6 MD € (FORRÁS: KEY FIGURES 2013., FIEC 2014.) (FORRÁS: KEY FIGURES 2013., FIEC 2014.) AZ EURÓPAI UNIÓ TAGORSZÁGAINAK ÉPÍTŐIPARI TERMELÉSE, 2013. NÉMETORSZÁG271 MD € NÉMETORSZÁG271 MD € FRANCIAORSZÁG 166 MD € FRANCIAORSZÁG 166 MD € EGYESÜLT KIRÁLYSÁG 143 MD € EGYESÜLT KIRÁLYSÁG 143 MD € OLASZORSZÁG 129 MD € OLASZORSZÁG 129 MD € SPANYOLORSZÁG 93 MD € SPANYOLORSZÁG 93 MD € HOLLANDIA 51 MD € HOLLANDIA 51 MD € SVÉDORSZÁG 47 MD € SVÉDORSZÁG 47 MD € LENGYELORSZÁG 43 MD € LENGYELORSZÁG 43 MD € BELGIUM 38 MD € BELGIUM 38 MD € AUSZTRIA 33 MD € AUSZTRIA 33 MD € FINNORSZÁG 31 MD € FINNORSZÁG 31 MD € DÁNIA 27 MD € DÁNIA 27 MD € CSEHORSZÁG 17 MD € CSEHORSZÁG 17 MD € PORTUGÁLIA 12 MD € PORTUGÁLIA 12 MD € GÖRÖGORSZÁG 10 MD € GÖRÖGORSZÁG 10 MD € ROMÁNIA 10 MD € ROMÁNIA 10 MD € ÍRORSZÁG 7 MD € ÍRORSZÁG 7 MD € BULGÁRIA 6 MD € (FORRÁS: KEY FIGURES 2013., FIEC 2014.) (FORRÁS: KEY FIGURES 2013., FIEC 2014.)

13 AZ EURÓPAI UNIÓ TAGORSZÁGAINAK ÉPÍTŐIPARI TERMELÉSE, 2013. SZLOVÁKIA 6 MD € SZLOVÁKIA 6 MD € MAGYARORSZÁG 4 MD € MAGYARORSZÁG 4 MD € LUXEMBURG 4 MD € LUXEMBURG 4 MD € HORVÁTORSZÁG 2 MD € HORVÁTORSZÁG 2 MD € LETTORSZÁG 2 MD € LETTORSZÁG 2 MD € CIPRUS 2 MD € CIPRUS 2 MD € LITVÁNIA 2 MD € LITVÁNIA 2 MD € ÉSZTORSZÁG 2 MD € ÉSZTORSZÁG 2 MD € SZLOVÉNIA 2 MD € SZLOVÉNIA 2 MD € CIPRUS 1 MD € CIPRUS 1 MD € MÁLTA 0,5 MD € MÁLTA 0,5 MD € AZ EU-N KÍVÜLI EURÓPAI ORSZÁGOK KÖZÜL TÖRÖKORSZÁG 56 MD € TÖRÖKORSZÁG 56 MD € SVÁJC 50 MD € SVÁJC 50 MD € NORVÉGIA 46 MD € NORVÉGIA 46 MD € (FORRÁS: KEY FIGURES 2013., FIEC 2014.) (FORRÁS: KEY FIGURES 2013., FIEC 2014.) AZ EURÓPAI UNIÓ TAGORSZÁGAINAK ÉPÍTŐIPARI TERMELÉSE, 2013. SZLOVÁKIA 6 MD € SZLOVÁKIA 6 MD € MAGYARORSZÁG 4 MD € MAGYARORSZÁG 4 MD € LUXEMBURG 4 MD € LUXEMBURG 4 MD € HORVÁTORSZÁG 2 MD € HORVÁTORSZÁG 2 MD € LETTORSZÁG 2 MD € LETTORSZÁG 2 MD € CIPRUS 2 MD € CIPRUS 2 MD € LITVÁNIA 2 MD € LITVÁNIA 2 MD € ÉSZTORSZÁG 2 MD € ÉSZTORSZÁG 2 MD € SZLOVÉNIA 2 MD € SZLOVÉNIA 2 MD € CIPRUS 1 MD € CIPRUS 1 MD € MÁLTA 0,5 MD € MÁLTA 0,5 MD € AZ EU-N KÍVÜLI EURÓPAI ORSZÁGOK KÖZÜL TÖRÖKORSZÁG 56 MD € TÖRÖKORSZÁG 56 MD € SVÁJC 50 MD € SVÁJC 50 MD € NORVÉGIA 46 MD € NORVÉGIA 46 MD € (FORRÁS: KEY FIGURES 2013., FIEC 2014.) (FORRÁS: KEY FIGURES 2013., FIEC 2014.)

14 NÉMETORSZÁG 271 FRANCIAORSZÁG 166 EGY. KIRÁLYSÁG 143 OLASZORSZÁG 129 SPANYOLORSZÁG 93 HOLLANDIA 51 SVÉDORSZÁG 47 LENGYELORSZÁG 43 BELGIUM 38 TÖBBI TAGÁLLAM 181 ÖSSZESEN MD € 1.162 (FORRÁS: KEY FIGURES 2013., FIEC 2014.)

15 AZ EURÓPAI ÉPĺTŐIPARI TOPLISTA / ÉLBOLY 1. VINCI (francia) VILÁGRANGLISTA 5. 38,634 MD € = 11.318 MD Ft (6,4 x Magyarország) 1. VINCI (francia) VILÁGRANGLISTA 5. 38,634 MD € = 11.318 MD Ft (6,4 x Magyarország) 2. ACS (spanyol) VILÁGRANGLISTA 6. 38,396 MD € = 11.248 MD Ft (6,3 x Magyarország) 2. ACS (spanyol) VILÁGRANGLISTA 6. 38,396 MD € = 11.248 MD Ft (6,3 x Magyarország) 3. BOUYGUES (francia) VILÁGRANGLISTA 7. 3. BOUYGUES (francia) VILÁGRANGLISTA 7. 33,547 MD € = 10.414 MD Ft 4. HOCHTIEF (német) VILÁGRANGLISTA 8. 25,528 MD € = 7.479 MD Ft 4. HOCHTIEF (német) VILÁGRANGLISTA 8. 25,528 MD € = 7.479 MD Ft 5. SKANSKA (svéd) 14,859 MD € = 4.353 MD Ft : 5. SKANSKA (svéd) 14,859 MD € = 4.353 MD Ft : 7. BALFOUR BEATTY (egyesült királyságbeli) 7. BALFOUR BEATTY (egyesült királyságbeli) 13,443 MD € = 3.938 MD Ft 8. STRABAG (osztrák) 12,983 MD € = 3.803 MD Ft (2,1 x Magyarország) 8. STRABAG (osztrák) 12,983 MD € = 3.803 MD Ft (2,1 x Magyarország): 10. BILFINGER - BERGER (német) 8,509 MD € = 2.493 MD Ft 10. BILFINGER - BERGER (német) 8,509 MD € = 2.493 MD Ft (FORRÁS: Top European Contractors; BUILDING, 2014.01.16.) (FORRÁS: Top European Contractors; BUILDING, 2014.01.16.) AZ EURÓPAI ÉPĺTŐIPARI TOPLISTA / ÉLBOLY 1. VINCI (francia) VILÁGRANGLISTA 5. 38,634 MD € = 11.318 MD Ft (6,4 x Magyarország) 1. VINCI (francia) VILÁGRANGLISTA 5. 38,634 MD € = 11.318 MD Ft (6,4 x Magyarország) 2. ACS (spanyol) VILÁGRANGLISTA 6. 38,396 MD € = 11.248 MD Ft (6,3 x Magyarország) 2. ACS (spanyol) VILÁGRANGLISTA 6. 38,396 MD € = 11.248 MD Ft (6,3 x Magyarország) 3. BOUYGUES (francia) VILÁGRANGLISTA 7. 3. BOUYGUES (francia) VILÁGRANGLISTA 7. 33,547 MD € = 10.414 MD Ft 4. HOCHTIEF (német) VILÁGRANGLISTA 8. 25,528 MD € = 7.479 MD Ft 4. HOCHTIEF (német) VILÁGRANGLISTA 8. 25,528 MD € = 7.479 MD Ft 5. SKANSKA (svéd) 14,859 MD € = 4.353 MD Ft : 5. SKANSKA (svéd) 14,859 MD € = 4.353 MD Ft : 7. BALFOUR BEATTY (egyesült királyságbeli) 7. BALFOUR BEATTY (egyesült királyságbeli) 13,443 MD € = 3.938 MD Ft 8. STRABAG (osztrák) 12,983 MD € = 3.803 MD Ft (2,1 x Magyarország) 8. STRABAG (osztrák) 12,983 MD € = 3.803 MD Ft (2,1 x Magyarország): 10. BILFINGER - BERGER (német) 8,509 MD € = 2.493 MD Ft 10. BILFINGER - BERGER (német) 8,509 MD € = 2.493 MD Ft (FORRÁS: Top European Contractors; BUILDING, 2014.01.16.) (FORRÁS: Top European Contractors; BUILDING, 2014.01.16.)

16 AZ EURÓPAI ÉPĺTŐIPARI TOPLISTA / FOLYTATÁS 16. NCC (svéd)6,579 MD € = 1.927 MD Ft : 16. NCC (svéd)6,579 MD € = 1.927 MD Ft : 20. YIT (finn)4,676 MD € = 1.370 MD Ft 20. YIT (finn)4,676 MD € = 1.370 MD Ft: 40. PORR (osztrák)2,315 MD € = 678 MD Ft 40. PORR (osztrák)2,315 MD € = 678 MD Ft: 42. LEMMINKAINEN GROUP (finn) 2,268 MD € = 644 MD Ft 42. LEMMINKAINEN GROUP (finn) 2,268 MD € = 644 MD Ft: 50. CFE (belga)1,898 MD € = 583 MD Ft 50. CFE (belga)1,898 MD € = 583 MD Ft: 62. SWIETELSKY (osztrák) 1,398 MD € = 410 MD Ft 62. SWIETELSKY (osztrák) 1,398 MD € = 410 MD Ft: 68. SADE (francia)1,336 MD € = 391 MD Ft 68. SADE (francia)1,336 MD € = 391 MD Ft (FORRÁS: Top European Contractors; BUILDING, 2014.01.16.) AZ EURÓPAI ÉPĺTŐIPARI TOPLISTA / FOLYTATÁS 16. NCC (svéd)6,579 MD € = 1.927 MD Ft : 16. NCC (svéd)6,579 MD € = 1.927 MD Ft : 20. YIT (finn)4,676 MD € = 1.370 MD Ft 20. YIT (finn)4,676 MD € = 1.370 MD Ft: 40. PORR (osztrák)2,315 MD € = 678 MD Ft 40. PORR (osztrák)2,315 MD € = 678 MD Ft: 42. LEMMINKAINEN GROUP (finn) 2,268 MD € = 644 MD Ft 42. LEMMINKAINEN GROUP (finn) 2,268 MD € = 644 MD Ft: 50. CFE (belga)1,898 MD € = 583 MD Ft 50. CFE (belga)1,898 MD € = 583 MD Ft: 62. SWIETELSKY (osztrák) 1,398 MD € = 410 MD Ft 62. SWIETELSKY (osztrák) 1,398 MD € = 410 MD Ft: 68. SADE (francia)1,336 MD € = 391 MD Ft 68. SADE (francia)1,336 MD € = 391 MD Ft (FORRÁS: Top European Contractors; BUILDING, 2014.01.16.)

17 AZ EURÓPAI ÉPĺTŐIPARI TOPLISTA / FOLYTATÁS 80. POLIMEX MOSTOSTAL (lengyel) 80. POLIMEX MOSTOSTAL (lengyel) 0,983 MD € = 288 MD Ft : 96. HABAU (osztrák) 0,824 MD € = 241 MD Ft : 96. HABAU (osztrák) 0,824 MD € = 241 MD Ft : 102. METROSTAV (cseh) 102. METROSTAV (cseh) 0,757 MD € = 222 MD Ft : 145. ERBUD (lengyel)0,553 MD € = 162 MD Ft 145. ERBUD (lengyel)0,553 MD € = 162 MD Ft: 147. TRAKCJA POLSKA (lengyel) 0,322 MD € = 94 MD Ft 147. TRAKCJA POLSKA (lengyel) 0,322 MD € = 94 MD Ft (FORRÁS: Top European Contractors; BUILDING, 2014.01.16.) AZ EURÓPAI ÉPĺTŐIPARI TOPLISTA / FOLYTATÁS 80. POLIMEX MOSTOSTAL (lengyel) 80. POLIMEX MOSTOSTAL (lengyel) 0,983 MD € = 288 MD Ft : 96. HABAU (osztrák) 0,824 MD € = 241 MD Ft : 96. HABAU (osztrák) 0,824 MD € = 241 MD Ft : 102. METROSTAV (cseh) 102. METROSTAV (cseh) 0,757 MD € = 222 MD Ft : 145. ERBUD (lengyel)0,553 MD € = 162 MD Ft 145. ERBUD (lengyel)0,553 MD € = 162 MD Ft: 147. TRAKCJA POLSKA (lengyel) 0,322 MD € = 94 MD Ft 147. TRAKCJA POLSKA (lengyel) 0,322 MD € = 94 MD Ft (FORRÁS: Top European Contractors; BUILDING, 2014.01.16.)

18 A LEGJELENTŐSEBB AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOKBELI ÉPÍTŐIPARI CÉGEK BECHTEL30,706 MD USD világranglista 9. helyezett BECHTEL30,706 MD USD világranglista 9. helyezett FLOUR CORP.22,144 MD USD világranglista 12. helyezett FLOUR CORP.22,144 MD USD világranglista 12. helyezett KIEWIT CORP. 10,788 MD USD világranglista 30. helyezett KIEWIT CORP. 10,788 MD USD világranglista 30. helyezett THE TURNER CORP. 9,979 MD USD világranglista 33. helyezett THE TURNER CORP. 9,979 MD USD világranglista 33. helyezett CB & I, THE WOODLANDS 8,990 MD USD világranglista 37. helyezett CB & I, THE WOODLANDS 8,990 MD USD világranglista 37. helyezett (FORRÁS: ENR Engineering News-Record, 2014. október) (FORRÁS: ENR Engineering News-Record, 2014. október) A LEGJELENTŐSEBB AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOKBELI ÉPÍTŐIPARI CÉGEK BECHTEL30,706 MD USD világranglista 9. helyezett BECHTEL30,706 MD USD világranglista 9. helyezett FLOUR CORP.22,144 MD USD világranglista 12. helyezett FLOUR CORP.22,144 MD USD világranglista 12. helyezett KIEWIT CORP. 10,788 MD USD világranglista 30. helyezett KIEWIT CORP. 10,788 MD USD világranglista 30. helyezett THE TURNER CORP. 9,979 MD USD világranglista 33. helyezett THE TURNER CORP. 9,979 MD USD világranglista 33. helyezett CB & I, THE WOODLANDS 8,990 MD USD világranglista 37. helyezett CB & I, THE WOODLANDS 8,990 MD USD világranglista 37. helyezett (FORRÁS: ENR Engineering News-Record, 2014. október) (FORRÁS: ENR Engineering News-Record, 2014. október)

19 A LEGJELENTŐSEBB JAPÁN ÉPÍTŐIPARI CÉGEK OBAYASHI CORP.16,154 MD USD világranglista 18. helyezett OBAYASHI CORP.16,154 MD USD világranglista 18. helyezett SHIMIZU CORP.13,121 MD USD világranglista 21. helyezett SHIMIZU CORP.13,121 MD USD világranglista 21. helyezett KAJIMA CORP.13,070 MD USD világranglista 22. helyezett KAJIMA CORP.13,070 MD USD világranglista 22. helyezett TAISEI CORP. 12,839 MD USD világranglista 24. helyezett TAISEI CORP. 12,839 MD USD világranglista 24. helyezett TAKENAKA CORP. 8,911 MD USD világranglista 38. helyezett TAKENAKA CORP. 8,911 MD USD világranglista 38. helyezett (FORRÁS: ENR Engineering News-Record, 2014. október) (FORRÁS: ENR Engineering News-Record, 2014. október) A LEGJELENTŐSEBB JAPÁN ÉPÍTŐIPARI CÉGEK OBAYASHI CORP.16,154 MD USD világranglista 18. helyezett OBAYASHI CORP.16,154 MD USD világranglista 18. helyezett SHIMIZU CORP.13,121 MD USD világranglista 21. helyezett SHIMIZU CORP.13,121 MD USD világranglista 21. helyezett KAJIMA CORP.13,070 MD USD világranglista 22. helyezett KAJIMA CORP.13,070 MD USD világranglista 22. helyezett TAISEI CORP. 12,839 MD USD világranglista 24. helyezett TAISEI CORP. 12,839 MD USD világranglista 24. helyezett TAKENAKA CORP. 8,911 MD USD világranglista 38. helyezett TAKENAKA CORP. 8,911 MD USD világranglista 38. helyezett (FORRÁS: ENR Engineering News-Record, 2014. október) (FORRÁS: ENR Engineering News-Record, 2014. október)

20 A LEGJELENTŐSEBB KÍNAI ÉPÍTŐIPARI CÉGEK CHINA STATE CONSTRUCTION ENGINEERING CORP. 97,870 MD USD világranglista 1. helyezett CHINA STATE CONSTRUCTION ENGINEERING CORP. 97,870 MD USD világranglista 1. helyezett CHINA RAILWAY CONSTRUCTION CORP. LTD. CHINA RAILWAY CONSTRUCTION CORP. LTD. 96,195 MD USD világranglista 2. helyezett 96,195 MD USD világranglista 2. helyezett CHINA RAILWAY GROUP LTD. CHINA RAILWAY GROUP LTD. 88,944 MD USD világranglista 3. helyezett CHINA COMMUNICATIONS CONSTRUCTION GROUP LTD. CHINA COMMUNICATIONS CONSTRUCTION GROUP LTD. 81,367 MD USD világranglista 4. helyezett CHINA METALLURGICAL GROUP CORP. 27,256 MD USD világranglista 10. helyezett CHINA METALLURGICAL GROUP CORP. 27,256 MD USD világranglista 10. helyezett (FORRÁS: ENR Engineering News-Record, 2014. október) (FORRÁS: ENR Engineering News-Record, 2014. október) A LEGJELENTŐSEBB KÍNAI ÉPÍTŐIPARI CÉGEK CHINA STATE CONSTRUCTION ENGINEERING CORP. 97,870 MD USD világranglista 1. helyezett CHINA STATE CONSTRUCTION ENGINEERING CORP. 97,870 MD USD világranglista 1. helyezett CHINA RAILWAY CONSTRUCTION CORP. LTD. CHINA RAILWAY CONSTRUCTION CORP. LTD. 96,195 MD USD világranglista 2. helyezett 96,195 MD USD világranglista 2. helyezett CHINA RAILWAY GROUP LTD. CHINA RAILWAY GROUP LTD. 88,944 MD USD világranglista 3. helyezett CHINA COMMUNICATIONS CONSTRUCTION GROUP LTD. CHINA COMMUNICATIONS CONSTRUCTION GROUP LTD. 81,367 MD USD világranglista 4. helyezett CHINA METALLURGICAL GROUP CORP. 27,256 MD USD világranglista 10. helyezett CHINA METALLURGICAL GROUP CORP. 27,256 MD USD világranglista 10. helyezett (FORRÁS: ENR Engineering News-Record, 2014. október) (FORRÁS: ENR Engineering News-Record, 2014. október)

21 MIVEL FOGLALKOZUNK ?  AZ ÉPÍTÉSI PIAC FOGALMA  A 2008-BAN KEZDŐDÖTT PÉNZÜGYI ÉS GAZDASÁGI VÁLSÁG,  KITEKINTÉS A NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSI PIACRA, A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI VÁLSÁG MAGYARORSZÁGI HATÁSAI, A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI VÁLSÁG MAGYARORSZÁGI HATÁSAI, A MAGYARORSZÁGI ÉPÍTÉSI PIAC JELLEMZŐI, A MAGYARORSZÁGI ÉPÍTÉSI PIAC JELLEMZŐI, RÖVIDEBB TÁVÚ (MAGYARORSZÁGI) PIACI PROGNÓZIS RÖVIDEBB TÁVÚ (MAGYARORSZÁGI) PIACI PROGNÓZIS MIVEL FOGLALKOZUNK ?  AZ ÉPÍTÉSI PIAC FOGALMA  A 2008-BAN KEZDŐDÖTT PÉNZÜGYI ÉS GAZDASÁGI VÁLSÁG,  KITEKINTÉS A NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSI PIACRA, A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI VÁLSÁG MAGYARORSZÁGI HATÁSAI, A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI VÁLSÁG MAGYARORSZÁGI HATÁSAI, A MAGYARORSZÁGI ÉPÍTÉSI PIAC JELLEMZŐI, A MAGYARORSZÁGI ÉPÍTÉSI PIAC JELLEMZŐI, RÖVIDEBB TÁVÚ (MAGYARORSZÁGI) PIACI PROGNÓZIS RÖVIDEBB TÁVÚ (MAGYARORSZÁGI) PIACI PROGNÓZIS

22 A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI VÁLSÁG HATÁSAI A MAGYARORSZÁGI INGATLANFEJLESZTÉSRE ÉS AZ ÉPÍTÉSI PIACRA A 2008. ÉVI VÁLSÁG A MAGYAR GAZDASÁGOT EGYÉBKÉNT IS ROSSZ ÁLLAPOTÁBAN ÉRTE; AZÓTA A HELYZET TÖBB TÉREN FOKOZATOSAN KEDVEZŐEN VÁLTOZOTT, DE ALAPVETŐ PROBLÉMÁK MARADTAK. A PÉNZPIACI, BANKI HELYZET 2008. 2014. 2008. 2014. ÓRIÁSI KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY ALAPVETŐEN JOBB HELYZET ERŐS LIKVIDITÁSI PROBLÉMÁK JELENTŐS JAVULÁS A HITELEZÉS SZŰKÜLÉSEA HITELLEHETŐSÉGEK BŐVÜLÉSE (MNB – NHP) BŐVÜLÉSE (MNB – NHP) A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI VÁLSÁG HATÁSAI A MAGYARORSZÁGI INGATLANFEJLESZTÉSRE ÉS AZ ÉPÍTÉSI PIACRA A 2008. ÉVI VÁLSÁG A MAGYAR GAZDASÁGOT EGYÉBKÉNT IS ROSSZ ÁLLAPOTÁBAN ÉRTE; AZÓTA A HELYZET TÖBB TÉREN FOKOZATOSAN KEDVEZŐEN VÁLTOZOTT, DE ALAPVETŐ PROBLÉMÁK MARADTAK. A PÉNZPIACI, BANKI HELYZET 2008. 2014. 2008. 2014. ÓRIÁSI KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY ALAPVETŐEN JOBB HELYZET ERŐS LIKVIDITÁSI PROBLÉMÁK JELENTŐS JAVULÁS A HITELEZÉS SZŰKÜLÉSEA HITELLEHETŐSÉGEK BŐVÜLÉSE (MNB – NHP) BŐVÜLÉSE (MNB – NHP)

23 A REÁLGAZDASÁGI HELYZET 2008. 2014. 2008. 2014. ÉRTÉKESÍTÉSI KILÁTÁSOK? KÉRDÉSESEK TERMELÉSI PROGNÓZISOK?KÉRDÉSESEK A BEFEKTETŐI BIZALOM CSÖKKENÉSE NEM NÖVEKSZIK A BERUHÁZÁSI KEDV HANYATLÁSAVÁLTOZATLAN ÁLTALÁNOS KÖLTSÉGTAKARÉKOSSÁGI KÉNYSZERVÁLTOZATLAN A PÉNZPIACI, BANKI HELYZET JAVULÁSA NEM INSPIRÁLJA A REÁLGAZDASÁGOT KELLŐEN, NEM LÁTSZIK KOMOLY ÜZLETI PERSPEKTÍVA

24 A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI VÁLSÁG HATÁSAI A MAGYARORSZÁGI INGATLANFEJLESZTÉSRE ÉS AZ ÉPÍTÉSI PIACRA A MAGÁNFEJLESZTÉSEK ÉS A KÖZCÉLÚ FEJLESZTÉSEK KÖRÜLMÉNYEI CSAKNEM AZONOSAK, MINT EURÓPA MÁS ORSZÁGAIBAN ; MILYEN TÉREN VAN DIFFERENCIA MAGYARORSZÁGON? A MEGRENDELŐK HELYZETE A MAGÁNCÉLÚ FEJLESZTÉSEK ESETÉBEN IGEN SZŰKÖS AZ ÜZLETI, ÉRTÉKESÍTÉSI PERSPEKTÍVA: IGEN SZŰKÖS AZ ÜZLETI, ÉRTÉKESÍTÉSI PERSPEKTÍVA: FEJLESZTÉSEK? TERMELÉSBŐVÜLÉS? MI CÉLBÓL? BIZONYTALAN MEGTÉRÜLÉS, NAGY AZ ÜZLETI BIZONYTALANSÁG ; MAGYARORSZÁG VONZEREJE? NAGY AZ ÜZLETI BIZONYTALANSÁG ; MAGYARORSZÁG VONZEREJE? KISZÁMÍTHATATLANSÁG (KORMÁNYZATI HATÁSOK?); KISZÁMÍTHATATLANSÁG (KORMÁNYZATI HATÁSOK?); KOCKÁZATKERÜLÉS  INKÁBB KIVÁRÁS, MÁS TERÜLETEK PREFERÁLÁSA KOCKÁZATKERÜLÉS  INKÁBB KIVÁRÁS, MÁS TERÜLETEK PREFERÁLÁSA A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI VÁLSÁG HATÁSAI A MAGYARORSZÁGI INGATLANFEJLESZTÉSRE ÉS AZ ÉPÍTÉSI PIACRA A MAGÁNFEJLESZTÉSEK ÉS A KÖZCÉLÚ FEJLESZTÉSEK KÖRÜLMÉNYEI CSAKNEM AZONOSAK, MINT EURÓPA MÁS ORSZÁGAIBAN ; MILYEN TÉREN VAN DIFFERENCIA MAGYARORSZÁGON? A MEGRENDELŐK HELYZETE A MAGÁNCÉLÚ FEJLESZTÉSEK ESETÉBEN IGEN SZŰKÖS AZ ÜZLETI, ÉRTÉKESÍTÉSI PERSPEKTÍVA: IGEN SZŰKÖS AZ ÜZLETI, ÉRTÉKESÍTÉSI PERSPEKTÍVA: FEJLESZTÉSEK? TERMELÉSBŐVÜLÉS? MI CÉLBÓL? BIZONYTALAN MEGTÉRÜLÉS, NAGY AZ ÜZLETI BIZONYTALANSÁG ; MAGYARORSZÁG VONZEREJE? NAGY AZ ÜZLETI BIZONYTALANSÁG ; MAGYARORSZÁG VONZEREJE? KISZÁMÍTHATATLANSÁG (KORMÁNYZATI HATÁSOK?); KISZÁMÍTHATATLANSÁG (KORMÁNYZATI HATÁSOK?); KOCKÁZATKERÜLÉS  INKÁBB KIVÁRÁS, MÁS TERÜLETEK PREFERÁLÁSA KOCKÁZATKERÜLÉS  INKÁBB KIVÁRÁS, MÁS TERÜLETEK PREFERÁLÁSA

25 FEJ

26 ÉS A KÖZCÉLÚ FEJLESZTÉSEKNÉL ? AZ ELMÚLT HAT ÉVBEN SZINTE CSAKIS EU-TÁMOGATÁSOKBÓL LEHETETT BERUHÁZNI A KÖZSZFÉRÁBAN A FEJLESZTÉSI CÉLÚ EU-TÁMOGATÁSOK ELVEI EU-SZINTEN MEGHATÁROZOTT PRIORITÁSOK, EU-SZINTEN MEGHATÁROZOTT PRIORITÁSOK, HÉT ÉVRE SZÓLÓ TÁMOGATÁSI PERIÓDUSOK (2008-13, 2014-20), HÉT ÉVRE SZÓLÓ TÁMOGATÁSI PERIÓDUSOK (2008-13, 2014-20), EU-SZINTŰ „FORRÁSELOSZTÁS” A TAGÁLLAMOK KÖZÖTT, EU-SZINTŰ „FORRÁSELOSZTÁS” A TAGÁLLAMOK KÖZÖTT, MEGÁLLAPODÁSOK AZ EU ÉS A TAGÁLLAMOK KÖZÖTT A FELHASZNÁLÁS KONKRÉT CÉLJAIRÓL, A KERETÖSSZEGEK FELOSZTÁSÁRÓL, AZ ÖNRÉSZESEDÉS ARÁNYAIRÓL, A KAPCSOLÓDÓ TAGÁLLAMI RENDSZERRŐL (INTÉZMÉNYEK, MŰKÖDÉS, OPERATÍV PROGRAMOK, TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉSEK), MEGÁLLAPODÁSOK AZ EU ÉS A TAGÁLLAMOK KÖZÖTT A FELHASZNÁLÁS KONKRÉT CÉLJAIRÓL, A KERETÖSSZEGEK FELOSZTÁSÁRÓL, AZ ÖNRÉSZESEDÉS ARÁNYAIRÓL, A KAPCSOLÓDÓ TAGÁLLAMI RENDSZERRŐL (INTÉZMÉNYEK, MŰKÖDÉS, OPERATÍV PROGRAMOK, TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉSEK), AZ EU FOLYAMATOSAN, DE UTÓLAG FINANSZÍROZZA A FOLYAMATBAN LÉVŐ FEJLESZTÉSEKET + ELLENŐRZÉSI RENDSZER. AZ EU FOLYAMATOSAN, DE UTÓLAG FINANSZÍROZZA A FOLYAMATBAN LÉVŐ FEJLESZTÉSEKET + ELLENŐRZÉSI RENDSZER. A FEJLESZTÉSI PROGRAMOKON KÍVÜL TOVÁBBI EU-TÁMOGATÁSI RENDSZEREK IS VANNAK (PL. AGRÁRGAZDASÁG – KÖZVETLEN KIFIZETÉSEK RENDSZERE, MEZŐGAZDASÁGI STRUKTÚRAVÁLTÁS, STB.). ÉS A KÖZCÉLÚ FEJLESZTÉSEKNÉL ? AZ ELMÚLT HAT ÉVBEN SZINTE CSAKIS EU-TÁMOGATÁSOKBÓL LEHETETT BERUHÁZNI A KÖZSZFÉRÁBAN A FEJLESZTÉSI CÉLÚ EU-TÁMOGATÁSOK ELVEI EU-SZINTEN MEGHATÁROZOTT PRIORITÁSOK, EU-SZINTEN MEGHATÁROZOTT PRIORITÁSOK, HÉT ÉVRE SZÓLÓ TÁMOGATÁSI PERIÓDUSOK (2008-13, 2014-20), HÉT ÉVRE SZÓLÓ TÁMOGATÁSI PERIÓDUSOK (2008-13, 2014-20), EU-SZINTŰ „FORRÁSELOSZTÁS” A TAGÁLLAMOK KÖZÖTT, EU-SZINTŰ „FORRÁSELOSZTÁS” A TAGÁLLAMOK KÖZÖTT, MEGÁLLAPODÁSOK AZ EU ÉS A TAGÁLLAMOK KÖZÖTT A FELHASZNÁLÁS KONKRÉT CÉLJAIRÓL, A KERETÖSSZEGEK FELOSZTÁSÁRÓL, AZ ÖNRÉSZESEDÉS ARÁNYAIRÓL, A KAPCSOLÓDÓ TAGÁLLAMI RENDSZERRŐL (INTÉZMÉNYEK, MŰKÖDÉS, OPERATÍV PROGRAMOK, TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉSEK), MEGÁLLAPODÁSOK AZ EU ÉS A TAGÁLLAMOK KÖZÖTT A FELHASZNÁLÁS KONKRÉT CÉLJAIRÓL, A KERETÖSSZEGEK FELOSZTÁSÁRÓL, AZ ÖNRÉSZESEDÉS ARÁNYAIRÓL, A KAPCSOLÓDÓ TAGÁLLAMI RENDSZERRŐL (INTÉZMÉNYEK, MŰKÖDÉS, OPERATÍV PROGRAMOK, TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉSEK), AZ EU FOLYAMATOSAN, DE UTÓLAG FINANSZÍROZZA A FOLYAMATBAN LÉVŐ FEJLESZTÉSEKET + ELLENŐRZÉSI RENDSZER. AZ EU FOLYAMATOSAN, DE UTÓLAG FINANSZÍROZZA A FOLYAMATBAN LÉVŐ FEJLESZTÉSEKET + ELLENŐRZÉSI RENDSZER. A FEJLESZTÉSI PROGRAMOKON KÍVÜL TOVÁBBI EU-TÁMOGATÁSI RENDSZEREK IS VANNAK (PL. AGRÁRGAZDASÁG – KÖZVETLEN KIFIZETÉSEK RENDSZERE, MEZŐGAZDASÁGI STRUKTÚRAVÁLTÁS, STB.).

27 A 2008-13 KÖZÖTTI IDŐSZAK EU-FEJLESZTÉSI FORRÁSAI: EURÓPAI REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI ALAP (ERFA)~ 4.161 MD Ft, EURÓPAI REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI ALAP (ERFA)~ 4.161 MD Ft, KOHÉZIÓS ALAP ~ 2.844 MD Ft, KOHÉZIÓS ALAP ~ 2.844 MD Ft, EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP ~ 1.195 MD Ft, EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP ~ 1.195 MD Ft, ÁRFOLYAMTÓL FÜGGŐEN ÖSSZESEN MINTEGY 8.200 MD Ft AZ EHHEZ KIALAKÍTOTT HAZAI RENDSZER: AZ ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV (ÚMFT, 2008 - 2013), MA: ÚJ SZÉCHENYI TERV (ÚSzT), MENET KÖZBEN (2011-2012-BEN) GYÖKERESEN ÁTALAKULT INTÉZMÉNYRENDSZER (MEGSZŰNT AZ NFÜ, HELYETTE A MINISZTERELNÖKSÉGHEZ KERÜLTEK AZ ÜGYEK), ENNEK AZ ÖSSZEGNEK MINTEGY 60 %-ÁT AZ ÉPÍTŐIPAR MUNKÁJA RÉVÉN KÖLTÖTTÉK (VOLNA) EL, RÉVÉN KÖLTÖTTÉK (VOLNA) EL, AZAZ KB. 4.800 – 5.000 MD FORINT MEGRENDELÉST JELENTETT (VOLNA) AZ ÉPÍTŐIPARNAK, (VOLNA) AZ ÉPÍTŐIPARNAK, A VÉGSŐ ELSZÁMOLÁS: 2015. DECEMBER 31-IG SZÜKSÉGES.

28 EGYÉRTELMŰ: AZ ÚMFT, ILLETVE ÚSzT ÉPÍTŐIPART ILLETŐ IDŐARÁNYOS TELJESÍTÉSE (FŐLEG A MAGASÉPÍTÉS TERÉN) KOMOLY ELMARADÁSBAN VOLT – 2012. ÓTA A FOLYAMATOS FORRÁS- ÁTCSOPORTOSÍTÁSOK EREDMÉNYEKÉNT: NŐTT AZ INFRASTRUKTURÁLIS BERUHÁZÁSOK RÉSZARÁNYA, NŐTT AZ INFRASTRUKTURÁLIS BERUHÁZÁSOK RÉSZARÁNYA, NŐTT A VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSEK TÁMOGATÁSA, NŐTT A VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSEK TÁMOGATÁSA, „MAGYAR VÁGTA”. „MAGYAR VÁGTA”. A TELJESÍTÉS ELMARADÁSÁNAK OKAI VOLTAK ELSŐSORBAN: A PROJEKTEK PÉNZÜGYI „ALULTERVEZETTSÉGE”, A PROJEKTEK PÉNZÜGYI „ALULTERVEZETTSÉGE”, A HAZAI (ÁLLAMI VAGY ÖNKORMÁNYZATI) ÖNRÉSZ HIÁNYA, A HAZAI (ÁLLAMI VAGY ÖNKORMÁNYZATI) ÖNRÉSZ HIÁNYA, A BÜROKRÁCIA TÚLSÚLYA (A „KAFFKAI KASTÉLY”), A BÜROKRÁCIA TÚLSÚLYA (A „KAFFKAI KASTÉLY”), KÖZBESZERZÉSI ANOMÁLIÁK, KÖZBESZERZÉSI ANOMÁLIÁK, A POLITIKAI VÁLTOZÁSOK „TÚLDIMENZIONÁLTSÁGA” ÉS MEGVÁLTOZÓ / MEGVÁLTOZOTT HAZAI PRIORITÁSOK (ÚMFT → ÚSzT) LASSÍTÓ HATÁSAI. A POLITIKAI VÁLTOZÁSOK „TÚLDIMENZIONÁLTSÁGA” ÉS MEGVÁLTOZÓ / MEGVÁLTOZOTT HAZAI PRIORITÁSOK (ÚMFT → ÚSzT) LASSÍTÓ HATÁSAI. A TANULSÁGOK LEVONÁSA ? EGYÉRTELMŰ: AZ ÚMFT, ILLETVE ÚSzT ÉPÍTŐIPART ILLETŐ IDŐARÁNYOS TELJESÍTÉSE (FŐLEG A MAGASÉPÍTÉS TERÉN) KOMOLY ELMARADÁSBAN VOLT – 2012. ÓTA A FOLYAMATOS FORRÁS- ÁTCSOPORTOSÍTÁSOK EREDMÉNYEKÉNT: NŐTT AZ INFRASTRUKTURÁLIS BERUHÁZÁSOK RÉSZARÁNYA, NŐTT AZ INFRASTRUKTURÁLIS BERUHÁZÁSOK RÉSZARÁNYA, NŐTT A VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSEK TÁMOGATÁSA, NŐTT A VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSEK TÁMOGATÁSA, „MAGYAR VÁGTA”. „MAGYAR VÁGTA”. A TELJESÍTÉS ELMARADÁSÁNAK OKAI VOLTAK ELSŐSORBAN: A PROJEKTEK PÉNZÜGYI „ALULTERVEZETTSÉGE”, A PROJEKTEK PÉNZÜGYI „ALULTERVEZETTSÉGE”, A HAZAI (ÁLLAMI VAGY ÖNKORMÁNYZATI) ÖNRÉSZ HIÁNYA, A HAZAI (ÁLLAMI VAGY ÖNKORMÁNYZATI) ÖNRÉSZ HIÁNYA, A BÜROKRÁCIA TÚLSÚLYA (A „KAFFKAI KASTÉLY”), A BÜROKRÁCIA TÚLSÚLYA (A „KAFFKAI KASTÉLY”), KÖZBESZERZÉSI ANOMÁLIÁK, KÖZBESZERZÉSI ANOMÁLIÁK, A POLITIKAI VÁLTOZÁSOK „TÚLDIMENZIONÁLTSÁGA” ÉS MEGVÁLTOZÓ / MEGVÁLTOZOTT HAZAI PRIORITÁSOK (ÚMFT → ÚSzT) LASSÍTÓ HATÁSAI. A POLITIKAI VÁLTOZÁSOK „TÚLDIMENZIONÁLTSÁGA” ÉS MEGVÁLTOZÓ / MEGVÁLTOZOTT HAZAI PRIORITÁSOK (ÚMFT → ÚSzT) LASSÍTÓ HATÁSAI. A TANULSÁGOK LEVONÁSA ?

29 A „KAFFKAI KASTÉLY” – A KÖZELMÚLT TÁMOGATÁSI RENDSZERE FORRÁS: MAPI, 2010. A „KAFFKAI KASTÉLY” – A KÖZELMÚLT TÁMOGATÁSI RENDSZERE FORRÁS: MAPI, 2010.

30 A KERESLET DRASZTIKUS CSÖKKENÉSE + A MŰKÖDÉSI HITELEZÉS JELENTŐS SZŰKÜLÉSE  A HAZAI ÉPÍTŐIPAR MÉLY VÁLSÁGA A 2007. – 2012. KÖZÖTTI ÉVEKBEN; ENNEK VELEJÁRÓI: ALAPVETŐEN KIEGYENSÚLYOZATLAN PIACI VISZONYOK - A „VEVŐK” ALKUPOZÍCIÓJA SZINTE IRREÁLISAN ERŐS ÉS ENNEK KÖVETKEZTÉBEN A ALAPVETŐEN KIEGYENSÚLYOZATLAN PIACI VISZONYOK - A „VEVŐK” ALKUPOZÍCIÓJA SZINTE IRREÁLISAN ERŐS ÉS ENNEK KÖVETKEZTÉBEN A AZ „ELADÓK” KÖZÖTT NAGYON KIÉLEZETT LETT A VERSENY, JELLEMZŐEK AZ IRREÁLISAN ALACSONY VÁLLALÁSI ÁRAK; AZ „ELADÓK” KÖZÖTT NAGYON KIÉLEZETT LETT A VERSENY, JELLEMZŐEK AZ IRREÁLISAN ALACSONY VÁLLALÁSI ÁRAK; LIKVIDITÁSI PROBLÉMÁK, LÁNCTARTOZÁS (350-400 MILLIÁRD Ft); LIKVIDITÁSI PROBLÉMÁK, LÁNCTARTOZÁS (350-400 MILLIÁRD Ft); NÖVEKVŐ SZAKEMBERHIÁNY; NÖVEKVŐ SZAKEMBERHIÁNY; VÁLLALATI CSŐDÖK, FELSZÁMOLÁSOK (DOMINÓ-HATÁS); VÁLLALATI CSŐDÖK, FELSZÁMOLÁSOK (DOMINÓ-HATÁS); KORRUPCIÓ ÉS ANNAK KÖVETKEZMÉNYEI; KORRUPCIÓ ÉS ANNAK KÖVETKEZMÉNYEI; ÁLLAMI REAKCIÓ: PERMANENS JOGI TÚLSZABÁLYOZÁS. ÁLLAMI REAKCIÓ: PERMANENS JOGI TÚLSZABÁLYOZÁS. 1990. ÓTA NINCS „KORMÁNYZATI GAZDÁJA” AZ ÉPÍTŐIPARNAK A KERESLET DRASZTIKUS CSÖKKENÉSE + A MŰKÖDÉSI HITELEZÉS JELENTŐS SZŰKÜLÉSE  A HAZAI ÉPÍTŐIPAR MÉLY VÁLSÁGA A 2007. – 2012. KÖZÖTTI ÉVEKBEN; ENNEK VELEJÁRÓI: ALAPVETŐEN KIEGYENSÚLYOZATLAN PIACI VISZONYOK - A „VEVŐK” ALKUPOZÍCIÓJA SZINTE IRREÁLISAN ERŐS ÉS ENNEK KÖVETKEZTÉBEN A ALAPVETŐEN KIEGYENSÚLYOZATLAN PIACI VISZONYOK - A „VEVŐK” ALKUPOZÍCIÓJA SZINTE IRREÁLISAN ERŐS ÉS ENNEK KÖVETKEZTÉBEN A AZ „ELADÓK” KÖZÖTT NAGYON KIÉLEZETT LETT A VERSENY, JELLEMZŐEK AZ IRREÁLISAN ALACSONY VÁLLALÁSI ÁRAK; AZ „ELADÓK” KÖZÖTT NAGYON KIÉLEZETT LETT A VERSENY, JELLEMZŐEK AZ IRREÁLISAN ALACSONY VÁLLALÁSI ÁRAK; LIKVIDITÁSI PROBLÉMÁK, LÁNCTARTOZÁS (350-400 MILLIÁRD Ft); LIKVIDITÁSI PROBLÉMÁK, LÁNCTARTOZÁS (350-400 MILLIÁRD Ft); NÖVEKVŐ SZAKEMBERHIÁNY; NÖVEKVŐ SZAKEMBERHIÁNY; VÁLLALATI CSŐDÖK, FELSZÁMOLÁSOK (DOMINÓ-HATÁS); VÁLLALATI CSŐDÖK, FELSZÁMOLÁSOK (DOMINÓ-HATÁS); KORRUPCIÓ ÉS ANNAK KÖVETKEZMÉNYEI; KORRUPCIÓ ÉS ANNAK KÖVETKEZMÉNYEI; ÁLLAMI REAKCIÓ: PERMANENS JOGI TÚLSZABÁLYOZÁS. ÁLLAMI REAKCIÓ: PERMANENS JOGI TÚLSZABÁLYOZÁS. 1990. ÓTA NINCS „KORMÁNYZATI GAZDÁJA” AZ ÉPÍTŐIPARNAK

31 A TÉNYEK : MAGYARORSZÁGI ADATOK, 2013. A 2013. ÉVI BRUTTÓ HAZAI TERMÉK (GDP) ÖSSZEGE A 2013. ÉVI BRUTTÓ HAZAI TERMÉK (GDP) ÖSSZEGE 29.114 MILLIÁRD FORINT = 99,4 MD € ÉPĺTÉSI TERMELÉS: 1.775 MILLIÁRD FORINT ÉPĺTÉSI TERMELÉS: 1.775 MILLIÁRD FORINT GDP- ARÁNYOSAN 6,1 %; AZ EU – ÁTLAG: 8,8 % 2013. ÉVBEN AZ EU TERMELÉSÉNEK 0,34 %-A 2013. ÉVBEN AZ EU TERMELÉSÉNEK 0,34 %-A AZ ÉPÍTÉSI PRODUKCIÓ ÖSSZEGE: AZ ÉPÍTÉSI PRODUKCIÓ ÖSSZEGE: 2006-BAN 2.205, 2007-BEN 1.998, 2008-BAN 1.984, 2009-BEN 1.979, 2010- BEN 1.785, 2011- BEN 1.685, 2012- BEN 1.604, 2013-BAN 1.775 MILLIÁRD FORINT FOLYÓ ÁRON FORRÁS: MAGYAR STAT. ZSEBKÖNYV 2013; KSH, 2014., ILLETVE KSH, 2014.11.13.) A TÉNYEK : MAGYARORSZÁGI ADATOK, 2013. A 2013. ÉVI BRUTTÓ HAZAI TERMÉK (GDP) ÖSSZEGE A 2013. ÉVI BRUTTÓ HAZAI TERMÉK (GDP) ÖSSZEGE 29.114 MILLIÁRD FORINT = 99,4 MD € ÉPĺTÉSI TERMELÉS: 1.775 MILLIÁRD FORINT ÉPĺTÉSI TERMELÉS: 1.775 MILLIÁRD FORINT GDP- ARÁNYOSAN 6,1 %; AZ EU – ÁTLAG: 8,8 % 2013. ÉVBEN AZ EU TERMELÉSÉNEK 0,34 %-A 2013. ÉVBEN AZ EU TERMELÉSÉNEK 0,34 %-A AZ ÉPÍTÉSI PRODUKCIÓ ÖSSZEGE: AZ ÉPÍTÉSI PRODUKCIÓ ÖSSZEGE: 2006-BAN 2.205, 2007-BEN 1.998, 2008-BAN 1.984, 2009-BEN 1.979, 2010- BEN 1.785, 2011- BEN 1.685, 2012- BEN 1.604, 2013-BAN 1.775 MILLIÁRD FORINT FOLYÓ ÁRON FORRÁS: MAGYAR STAT. ZSEBKÖNYV 2013; KSH, 2014., ILLETVE KSH, 2014.11.13.)

32 (FORRÁS: KSH, 2014. 11. 13.)

33

34 EMLÉKEZTETŐÜL:EMLÉKEZTETŐÜL: (FORRÁS: EUROSTAT, 2014. 11. 19.)

35 ÚGY FOGALMAZTUNK: A HAZAI ÉPÍTŐIPAR MÉLY VÁLSÁGOT ÉLT ÁT A 2007. – 2012. KÖZÖTTI ÉVEKBEN. DE MILYENNEK LÁTJUK AZ ELMÚLT KÉT ESZTENDŐT? NÖVEKEDÉS INDULT EL, AZ IDEI ÉPÍTŐIPARI TERMELÉSI PROGNÓZIS 2.000 MD Ft ELÉRÉSÉT REÁLISNAK TARTJA (FOLYÓ ÁRON), ÁM EZ MÉG MINDIG 10 % -KAL (!) KISEBB, MINT A 2006-OS ÉVBEN VOLT AZ ÉPÍTŐIPARI TERMELÉS, CSAKIS AZ EU-FORRÁSVESZTÉS ELKERÜLÉSÉT CÉLZÓ HATÉKONY KORMÁNYZATI INTÉZKEDÉSEK („MAGYAR VÁGTA”) MIATT ALAKULT ÍGY EZ A JELENTŐS NÖVEKEDÉS, NEM ÁLL MÖGÖTTE A BERUHÁZÁSI KLÍMA VALÓS VÁLTOZÁSA; 2015-TŐL VÁRHATÓAN ÚJRA CSÖKKENNI FOG A BERUHÁZÁSI RÁTA.

36 FONTOS SZEGMENS: LAKÁSÉPÍTÉS 2013. ÉVBEN ÖSSZESEN HASZNÁLATBA VETT LAKÁSOK SZÁMA:7.293 DARAB (-31 %) KIADOTT LAKÁSÉPÍTÉSI ENGEDÉLYEK SZÁMA:7.536 DARAB (FORRÁS: ÉVOSz, 2014. FEBRUÁR 26.) (FORRÁS: ÉVOSz, 2014. FEBRUÁR 26.)

37 AZ ÉPÍTŐIPARBAN FOGLALKOZTATOTTAK SZÁMA ÖSSZESEN: 245.900 FŐ = 6,3 % AZ EU – ÁTLAG: 6,8 % (TERMELÉKENYSÉGI DIFFERENCIA ?) AZ ALKALMAZÁSBAN ÁLLÓK (MUNKAVÁLLALÓK) SZÁMA 2013-BAN: 107.400 FŐ (4,4 %-OS CSÖKKENÉS EGY ÉV ALATT) 2013-BAN AZ ÉPÍTŐIPARI ÁTLAGOS BRUTTÓ KERESETEK 8,6 %-KAL NŐTTEK (A VERSENYSZFÉRA ÁTLAGA 3,6 %-OS NÖVEKEDÉS VOLT); ÍGY A HAVI BRUTTÓ ÁTLAGKERESET ÖSSZEGE: 177.790 Ft/FŐ (A VERSENYSZFÉRA ÁTLAGA 242.191 Ft/FŐ VOLT). FEKETE (SZÜRKE) FOGLALKOZTATÁS ? (FORRÁS: ÉVOSZ, 2014. FEBRUÁR 26.) (FORRÁS: ÉVOSZ, 2014. FEBRUÁR 26.) AZ ÉPÍTŐIPARBAN FOGLALKOZTATOTTAK SZÁMA ÖSSZESEN: 245.900 FŐ = 6,3 % AZ EU – ÁTLAG: 6,8 % (TERMELÉKENYSÉGI DIFFERENCIA ?) AZ ALKALMAZÁSBAN ÁLLÓK (MUNKAVÁLLALÓK) SZÁMA 2013-BAN: 107.400 FŐ (4,4 %-OS CSÖKKENÉS EGY ÉV ALATT) 2013-BAN AZ ÉPÍTŐIPARI ÁTLAGOS BRUTTÓ KERESETEK 8,6 %-KAL NŐTTEK (A VERSENYSZFÉRA ÁTLAGA 3,6 %-OS NÖVEKEDÉS VOLT); ÍGY A HAVI BRUTTÓ ÁTLAGKERESET ÖSSZEGE: 177.790 Ft/FŐ (A VERSENYSZFÉRA ÁTLAGA 242.191 Ft/FŐ VOLT). FEKETE (SZÜRKE) FOGLALKOZTATÁS ? (FORRÁS: ÉVOSZ, 2014. FEBRUÁR 26.) (FORRÁS: ÉVOSZ, 2014. FEBRUÁR 26.)

38 A REGISZTRÁLT ÉPĺTŐIPARI VÁLLALKOZÁSOK SZÁMA 2013. ÉV VÉGÉN: 93.274 ( ~ 2.200 CÉGGEL KEVESEBB, MINT 2012-BEN) ( ~ 2.200 CÉGGEL KEVESEBB, MINT 2012-BEN)EBBŐL MŰKÖDŐ VÁLLALKOZÁS: ~ 82.000 AZ MKIK ÁLTAL NYILVÁNTARTOTT:52.900 EBBŐL A VÁLLALKOZÁSOK ÁLTAL FOGLALKOZTATOTTAK SZÁMA SZERINT MEGOSZLÁS: LÉTSZÁM-KATEGÓRIA MEGOSZLÁS 5 FŐ ALATTI 88,5 % 5 FŐ ALATTI 88,5 % 5 – 19 FŐ KÖZÖTTI 9,8 % 5 – 19 FŐ KÖZÖTTI 9,8 % 20 – 249 FŐ KÖZÖTTI 1,5 % 20 – 249 FŐ KÖZÖTTI 1,5 % 250 FŐ FELETTI 0,2 % 250 FŐ FELETTI 0,2 % (FORRÁS: MKIK; ÉVOSz, 2014. FEBRUÁR 26.) (FORRÁS: MKIK; ÉVOSz, 2014. FEBRUÁR 26.) A REGISZTRÁLT ÉPĺTŐIPARI VÁLLALKOZÁSOK SZÁMA 2013. ÉV VÉGÉN: 93.274 ( ~ 2.200 CÉGGEL KEVESEBB, MINT 2012-BEN) ( ~ 2.200 CÉGGEL KEVESEBB, MINT 2012-BEN)EBBŐL MŰKÖDŐ VÁLLALKOZÁS: ~ 82.000 AZ MKIK ÁLTAL NYILVÁNTARTOTT:52.900 EBBŐL A VÁLLALKOZÁSOK ÁLTAL FOGLALKOZTATOTTAK SZÁMA SZERINT MEGOSZLÁS: LÉTSZÁM-KATEGÓRIA MEGOSZLÁS 5 FŐ ALATTI 88,5 % 5 FŐ ALATTI 88,5 % 5 – 19 FŐ KÖZÖTTI 9,8 % 5 – 19 FŐ KÖZÖTTI 9,8 % 20 – 249 FŐ KÖZÖTTI 1,5 % 20 – 249 FŐ KÖZÖTTI 1,5 % 250 FŐ FELETTI 0,2 % 250 FŐ FELETTI 0,2 % (FORRÁS: MKIK; ÉVOSz, 2014. FEBRUÁR 26.) (FORRÁS: MKIK; ÉVOSz, 2014. FEBRUÁR 26.)

39 LÉNYEGÉBEN A TELJES MAGYAR ÉPĺTŐIPAR MAGÁNTULAJDONBAN VAN. A TULAJDONOSOK INFRASTRUKTURÁLIS ÉPĺTÉS, MÉLYÉPÍTÉS INFRASTRUKTURÁLIS ÉPĺTÉS, MÉLYÉPÍTÉS FELE RÉSZBEN KÜLFÖLDI, FELE RÉSZBEN HAZAI MAGASÉPĺTÉS MAGASÉPĺTÉS TÖBBSÉGÉBEN HAZAI SZERELŐIPAR SZERELŐIPAR JELLEMZŐEN VEGYES TULAJDON SZAKIPAR SZAKIPAR ELAPRÓZOTT, GYÁRTÓKHOZ ÉS TECHNOLÓGIÁKHOZ KÖTÖTT, VEGYES AZ ELMÚLT NÉHÁNY ÉVBEN TULAJDONOSI ÁTRENDEZŐDÉS ÉS TULAJDONOSI GENERÁCIÓVÁLTÁS ZAJLIK. LÉNYEGÉBEN A TELJES MAGYAR ÉPĺTŐIPAR MAGÁNTULAJDONBAN VAN. A TULAJDONOSOK INFRASTRUKTURÁLIS ÉPĺTÉS, MÉLYÉPÍTÉS INFRASTRUKTURÁLIS ÉPĺTÉS, MÉLYÉPÍTÉS FELE RÉSZBEN KÜLFÖLDI, FELE RÉSZBEN HAZAI MAGASÉPĺTÉS MAGASÉPĺTÉS TÖBBSÉGÉBEN HAZAI SZERELŐIPAR SZERELŐIPAR JELLEMZŐEN VEGYES TULAJDON SZAKIPAR SZAKIPAR ELAPRÓZOTT, GYÁRTÓKHOZ ÉS TECHNOLÓGIÁKHOZ KÖTÖTT, VEGYES AZ ELMÚLT NÉHÁNY ÉVBEN TULAJDONOSI ÁTRENDEZŐDÉS ÉS TULAJDONOSI GENERÁCIÓVÁLTÁS ZAJLIK.

40 LÁTTUK, HOGY 2013. ÉVBEN A MAGYARORSZÁGI ÉPĺTÉSI TERMELÉS 1.775 MILLIÁRD FORINT VOLT; EBBŐL A PRODUKCIÓBÓL MINTEGY 867 MILLIÁRD FORINTOT TETT KI AZ INFRASTRUKTURÁLIS ÉPÍTÉS MINTEGY 867 MILLIÁRD FORINTOT TETT KI AZ INFRASTRUKTURÁLIS ÉPÍTÉS MINTEGY 908 MILLIÁRD FORINTOT TETT KI A MAGASÉPÍTÉS MINTEGY 908 MILLIÁRD FORINTOT TETT KI A MAGASÉPÍTÉS MILYEN CÉGEK VÉGEZTÉK JELLEMZŐEN EZT A MUNKÁT ? LÁTTUK, HOGY 2013. ÉVBEN A MAGYARORSZÁGI ÉPĺTÉSI TERMELÉS 1.775 MILLIÁRD FORINT VOLT; EBBŐL A PRODUKCIÓBÓL MINTEGY 867 MILLIÁRD FORINTOT TETT KI AZ INFRASTRUKTURÁLIS ÉPÍTÉS MINTEGY 867 MILLIÁRD FORINTOT TETT KI AZ INFRASTRUKTURÁLIS ÉPÍTÉS MINTEGY 908 MILLIÁRD FORINTOT TETT KI A MAGASÉPÍTÉS MINTEGY 908 MILLIÁRD FORINTOT TETT KI A MAGASÉPÍTÉS MILYEN CÉGEK VÉGEZTÉK JELLEMZŐEN EZT A MUNKÁT ?

41 INFRASTRUKTURÁLIS ÉPÍTÉS / 2013. ÉVBEN (ÚT-, HÍD - ÉS VASÚTÉPÍTÉS, KÖZMŰÉPÍTÉS, ÁLTALÁNOS ÉS SPECIÁLIS MÉLYÉPÍTÉS) AZ ELSŐ TÍZ CÉG EGYÜTT: 323 MD Ft ( ~ 37 %) A-HÍD ÉPÍTŐ ZRT. A-HÍD ÉPÍTŐ ZRT. COLAS HUNGÁRIA ÉPÍTŐIPARI ZRT. COLAS HUNGÁRIA ÉPÍTŐIPARI ZRT. COLAS ALTERRA ZRT. COLAS ALTERRA ZRT. DUNA ASZFALT ÚT- ÉS MÉLYÉPÍTŐ KFT. DUNA ASZFALT ÚT- ÉS MÉLYÉPÍTŐ KFT. EUROASZFALT ÉPÍTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. EUROASZFALT ÉPÍTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. KÖZGÉP ÉPÍTŐ ÉS FÉMSZERKEZETGYÁRTÓ KFT. KÖZGÉP ÉPÍTŐ ÉS FÉMSZERKEZETGYÁRTÓ KFT. STRABAG MML KFT. STRABAG MML KFT. STRABAG ÁLTALÁNOS ÉPÍTŐ KFT. STRABAG ÁLTALÁNOS ÉPÍTŐ KFT. SWIETELSKY MAGYARORSZÁG KFT. SWIETELSKY MAGYARORSZÁG KFT. SWIETELSKY VASÚTTECHNIKA KFT. SWIETELSKY VASÚTTECHNIKA KFT. (FORRÁS: FIGYELŐ TOP 200; HVG TOP 500, ILLETVE MÉRLEG-ADATOK) (FORRÁS: FIGYELŐ TOP 200; HVG TOP 500, ILLETVE MÉRLEG-ADATOK) INFRASTRUKTURÁLIS ÉPÍTÉS / 2013. ÉVBEN (ÚT-, HÍD - ÉS VASÚTÉPÍTÉS, KÖZMŰÉPÍTÉS, ÁLTALÁNOS ÉS SPECIÁLIS MÉLYÉPÍTÉS) AZ ELSŐ TÍZ CÉG EGYÜTT: 323 MD Ft ( ~ 37 %) A-HÍD ÉPÍTŐ ZRT. A-HÍD ÉPÍTŐ ZRT. COLAS HUNGÁRIA ÉPÍTŐIPARI ZRT. COLAS HUNGÁRIA ÉPÍTŐIPARI ZRT. COLAS ALTERRA ZRT. COLAS ALTERRA ZRT. DUNA ASZFALT ÚT- ÉS MÉLYÉPÍTŐ KFT. DUNA ASZFALT ÚT- ÉS MÉLYÉPÍTŐ KFT. EUROASZFALT ÉPÍTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. EUROASZFALT ÉPÍTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. KÖZGÉP ÉPÍTŐ ÉS FÉMSZERKEZETGYÁRTÓ KFT. KÖZGÉP ÉPÍTŐ ÉS FÉMSZERKEZETGYÁRTÓ KFT. STRABAG MML KFT. STRABAG MML KFT. STRABAG ÁLTALÁNOS ÉPÍTŐ KFT. STRABAG ÁLTALÁNOS ÉPÍTŐ KFT. SWIETELSKY MAGYARORSZÁG KFT. SWIETELSKY MAGYARORSZÁG KFT. SWIETELSKY VASÚTTECHNIKA KFT. SWIETELSKY VASÚTTECHNIKA KFT. (FORRÁS: FIGYELŐ TOP 200; HVG TOP 500, ILLETVE MÉRLEG-ADATOK) (FORRÁS: FIGYELŐ TOP 200; HVG TOP 500, ILLETVE MÉRLEG-ADATOK)

42 MAGASÉPĺTÉS / 2013. ÉVBEN AZ ELSŐ TÍZ CÉG EGYÜTT: 216 MD Ft ( 24 %) ÉPÍTŐ ÉS ÉPÜLETKARBANTARTÓ ZRT. ÉPÍTŐ ÉS ÉPÜLETKARBANTARTÓ ZRT. HUNÉP UNIVERSAL ÉPÍTŐIPARI ZRT. HUNÉP UNIVERSAL ÉPÍTŐIPARI ZRT. KÉSZ ÉPÍTŐ ÉS SZERELŐ ZRT. KÉSZ ÉPÍTŐ ÉS SZERELŐ ZRT. LAKI ÉPÜLETSZOBRÁSZ ZRT. LAKI ÉPÜLETSZOBRÁSZ ZRT. MARKET ÉPÍTŐ ZRT. MARKET ÉPÍTŐ ZRT. RENESZÁNSZ KŐFARAGÓ ZRT. RENESZÁNSZ KŐFARAGÓ ZRT. STRABAG MML KFT. STRABAG MML KFT. SWIETELSKY MAGYARORSZÁG KFT. SWIETELSKY MAGYARORSZÁG KFT. WEST HUNGÁRIA BAU KFT. WEST HUNGÁRIA BAU KFT. ZÁÉV ÉPÍTŐIPARI ZRT. ZÁÉV ÉPÍTŐIPARI ZRT. (FORRÁS: FIGYELŐ TOP 200; HVG TOP 500, ILLETVE MÉRLEG-ADATOK) (FORRÁS: FIGYELŐ TOP 200; HVG TOP 500, ILLETVE MÉRLEG-ADATOK) MAGASÉPĺTÉS / 2013. ÉVBEN AZ ELSŐ TÍZ CÉG EGYÜTT: 216 MD Ft ( 24 %) ÉPÍTŐ ÉS ÉPÜLETKARBANTARTÓ ZRT. ÉPÍTŐ ÉS ÉPÜLETKARBANTARTÓ ZRT. HUNÉP UNIVERSAL ÉPÍTŐIPARI ZRT. HUNÉP UNIVERSAL ÉPÍTŐIPARI ZRT. KÉSZ ÉPÍTŐ ÉS SZERELŐ ZRT. KÉSZ ÉPÍTŐ ÉS SZERELŐ ZRT. LAKI ÉPÜLETSZOBRÁSZ ZRT. LAKI ÉPÜLETSZOBRÁSZ ZRT. MARKET ÉPÍTŐ ZRT. MARKET ÉPÍTŐ ZRT. RENESZÁNSZ KŐFARAGÓ ZRT. RENESZÁNSZ KŐFARAGÓ ZRT. STRABAG MML KFT. STRABAG MML KFT. SWIETELSKY MAGYARORSZÁG KFT. SWIETELSKY MAGYARORSZÁG KFT. WEST HUNGÁRIA BAU KFT. WEST HUNGÁRIA BAU KFT. ZÁÉV ÉPÍTŐIPARI ZRT. ZÁÉV ÉPÍTŐIPARI ZRT. (FORRÁS: FIGYELŐ TOP 200; HVG TOP 500, ILLETVE MÉRLEG-ADATOK) (FORRÁS: FIGYELŐ TOP 200; HVG TOP 500, ILLETVE MÉRLEG-ADATOK)

43 MIVEL FOGLALKOZUNK ?  AZ ÉPÍTÉSI PIAC FOGALMA  A 2008-BAN KEZDŐDÖTT PÉNZÜGYI ÉS GAZDASÁGI VÁLSÁG,  KITEKINTÉS A NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSI PIACRA,  A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI VÁLSÁG MAGYARORSZÁGI HATÁSAI,  A MAGYARORSZÁGI ÉPÍTÉSI PIAC JELLEMZŐI, RÖVIDEBB TÁVÚ (MAGYARORSZÁGI) PIACI PROGNÓZIS RÖVIDEBB TÁVÚ (MAGYARORSZÁGI) PIACI PROGNÓZIS MIVEL FOGLALKOZUNK ?  AZ ÉPÍTÉSI PIAC FOGALMA  A 2008-BAN KEZDŐDÖTT PÉNZÜGYI ÉS GAZDASÁGI VÁLSÁG,  KITEKINTÉS A NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSI PIACRA,  A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI VÁLSÁG MAGYARORSZÁGI HATÁSAI,  A MAGYARORSZÁGI ÉPÍTÉSI PIAC JELLEMZŐI, RÖVIDEBB TÁVÚ (MAGYARORSZÁGI) PIACI PROGNÓZIS RÖVIDEBB TÁVÚ (MAGYARORSZÁGI) PIACI PROGNÓZIS

44 AZ ALAPKÉRDÉS MOST, 2014. ÉV VÉGÉN : TART-E MÉG EZ A VÁLSÁG ? HOGYAN (LESZ) TOVÁBB ? LEHET, HOGY A LEFUTÁSA „ W ”, „ U ” VAGY „ L ” ALAKÚ? LEHET, HOGY A LEFUTÁSA „ W ”, „ U ” VAGY „ L ” ALAKÚ? LEHET, HOGY EZ MA MÁR ELSŐSORBAN EURÓPA VÁLSÁGA? VAGY AZ EUROZÓNA VÁLSÁGA + A PERIFÉRIA VÁLSÁGA ? (BENNE MAGYARORSZÁG IS) LEHET, HOGY EZ MA MÁR ELSŐSORBAN EURÓPA VÁLSÁGA? VAGY AZ EUROZÓNA VÁLSÁGA + A PERIFÉRIA VÁLSÁGA ? (BENNE MAGYARORSZÁG IS) POLITIKAI VÁLSÁGOK KÖVETKEZNEK ? A PROGNÓZISOK VEGYESEK, VÁLTOZATLANUL IGEN NAGYFOKÚ A BIZONYTALANSÁG A JELEN ÉS A JÖVŐ MEGÍTÉLÉSÉBEN – KÖZGAZDASÁGI ELMÉLETBEN IS, PÉNZPIACI GYAKORLATBAN IS; A BIZONYTALANSÁG A JELEN ÉS A JÖVŐ MEGÍTÉLÉSÉBEN – KÖZGAZDASÁGI ELMÉLETBEN IS, PÉNZPIACI GYAKORLATBAN IS; A BIZALMATLANSÁG, AZ ÓVATOSSÁG → SZŰKÖS FORRÁSOK. A BIZALMATLANSÁG, AZ ÓVATOSSÁG → SZŰKÖS FORRÁSOK. BÁR SOK IPARÁGBAN MEGINDULT A FELLENDÜLÉS, DE A VÁLSÁG EMLÍTETT HATÁSAI MIATT AZ ÉPÍTŐIPARI PRODUKCIÓ LÉNYEGESEN NEM NÖVEKSZIK EURÓPÁBAN. AZ ALAPKÉRDÉS MOST, 2014. ÉV VÉGÉN : TART-E MÉG EZ A VÁLSÁG ? HOGYAN (LESZ) TOVÁBB ? LEHET, HOGY A LEFUTÁSA „ W ”, „ U ” VAGY „ L ” ALAKÚ? LEHET, HOGY A LEFUTÁSA „ W ”, „ U ” VAGY „ L ” ALAKÚ? LEHET, HOGY EZ MA MÁR ELSŐSORBAN EURÓPA VÁLSÁGA? VAGY AZ EUROZÓNA VÁLSÁGA + A PERIFÉRIA VÁLSÁGA ? (BENNE MAGYARORSZÁG IS) LEHET, HOGY EZ MA MÁR ELSŐSORBAN EURÓPA VÁLSÁGA? VAGY AZ EUROZÓNA VÁLSÁGA + A PERIFÉRIA VÁLSÁGA ? (BENNE MAGYARORSZÁG IS) POLITIKAI VÁLSÁGOK KÖVETKEZNEK ? A PROGNÓZISOK VEGYESEK, VÁLTOZATLANUL IGEN NAGYFOKÚ A BIZONYTALANSÁG A JELEN ÉS A JÖVŐ MEGÍTÉLÉSÉBEN – KÖZGAZDASÁGI ELMÉLETBEN IS, PÉNZPIACI GYAKORLATBAN IS; A BIZONYTALANSÁG A JELEN ÉS A JÖVŐ MEGÍTÉLÉSÉBEN – KÖZGAZDASÁGI ELMÉLETBEN IS, PÉNZPIACI GYAKORLATBAN IS; A BIZALMATLANSÁG, AZ ÓVATOSSÁG → SZŰKÖS FORRÁSOK. A BIZALMATLANSÁG, AZ ÓVATOSSÁG → SZŰKÖS FORRÁSOK. BÁR SOK IPARÁGBAN MEGINDULT A FELLENDÜLÉS, DE A VÁLSÁG EMLÍTETT HATÁSAI MIATT AZ ÉPÍTŐIPARI PRODUKCIÓ LÉNYEGESEN NEM NÖVEKSZIK EURÓPÁBAN.

45 RÖVID TÁVÚ MAGYARORSZÁGI PROGNÓZIS A KÖZSZFÉRA ÉPÍTÉSI IGÉNYEINEK VÁLTOZÁSA VÁLTOZATLANUL AZ EU 2008-2013. KÖZÖTTI FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSAI (AZ ÚSzT ) A KÖZCÉLÚ ÉPÍTÉSI BERUHÁZÁSOK FŐ FORRÁSA, VÁLTOZATLANUL AZ EU 2008-2013. KÖZÖTTI FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSAI (AZ ÚSzT ) A KÖZCÉLÚ ÉPÍTÉSI BERUHÁZÁSOK FŐ FORRÁSA, NAGYON FONTOS AZ IDŐTÉNYEZŐ: VÉGET ÉR EZ AZ EU – KÖLTSÉGVETÉSI IDŐSZAK, LEGKÉSŐBB 2015. ÉV VÉGÉIG EL KELL SZÁMOLNI EZEKKEL A FEJLESZTÉSI FORRÁSOKKAL, NAGYON FONTOS AZ IDŐTÉNYEZŐ: VÉGET ÉR EZ AZ EU – KÖLTSÉGVETÉSI IDŐSZAK, LEGKÉSŐBB 2015. ÉV VÉGÉIG EL KELL SZÁMOLNI EZEKKEL A FEJLESZTÉSI FORRÁSOKKAL, „MAGYAR VÁGTA”: 2014. ÉV ELEJÉRE A TELJES KERETBŐL TÖBB, MINT „MAGYAR VÁGTA”: 2014. ÉV ELEJÉRE A TELJES KERETBŐL TÖBB, MINT 100 %-RA LETT MEGKÖTÖTT TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS (TARTALÉK-PROJEKTEK IS VANNAK), IDÉN NOVEMBER VÉGÉN A TELJES KERETBŐL ~ 6,6 MD Ft VAN KIFIZETVE (81 %), A TELJES ÖSSZEG ELKÖLTÉSÉHEZ HAVI 125 MD Ft-OT (!) KELLENE TELJESÍTENI KIFIZETNI (NEM CSAK ÉPÍTŐIPAR!) A TELJES ÖSSZEG ELKÖLTÉSÉHEZ HAVI 125 MD Ft-OT (!) KELLENE TELJESÍTENI KIFIZETNI (NEM CSAK ÉPÍTŐIPAR!) FORRÁS: MINISZTERELNÖKSÉG, NFM, MAPI, SAJTÓHÍREK RÖVID TÁVÚ MAGYARORSZÁGI PROGNÓZIS A KÖZSZFÉRA ÉPÍTÉSI IGÉNYEINEK VÁLTOZÁSA VÁLTOZATLANUL AZ EU 2008-2013. KÖZÖTTI FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSAI (AZ ÚSzT ) A KÖZCÉLÚ ÉPÍTÉSI BERUHÁZÁSOK FŐ FORRÁSA, VÁLTOZATLANUL AZ EU 2008-2013. KÖZÖTTI FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSAI (AZ ÚSzT ) A KÖZCÉLÚ ÉPÍTÉSI BERUHÁZÁSOK FŐ FORRÁSA, NAGYON FONTOS AZ IDŐTÉNYEZŐ: VÉGET ÉR EZ AZ EU – KÖLTSÉGVETÉSI IDŐSZAK, LEGKÉSŐBB 2015. ÉV VÉGÉIG EL KELL SZÁMOLNI EZEKKEL A FEJLESZTÉSI FORRÁSOKKAL, NAGYON FONTOS AZ IDŐTÉNYEZŐ: VÉGET ÉR EZ AZ EU – KÖLTSÉGVETÉSI IDŐSZAK, LEGKÉSŐBB 2015. ÉV VÉGÉIG EL KELL SZÁMOLNI EZEKKEL A FEJLESZTÉSI FORRÁSOKKAL, „MAGYAR VÁGTA”: 2014. ÉV ELEJÉRE A TELJES KERETBŐL TÖBB, MINT „MAGYAR VÁGTA”: 2014. ÉV ELEJÉRE A TELJES KERETBŐL TÖBB, MINT 100 %-RA LETT MEGKÖTÖTT TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS (TARTALÉK-PROJEKTEK IS VANNAK), IDÉN NOVEMBER VÉGÉN A TELJES KERETBŐL ~ 6,6 MD Ft VAN KIFIZETVE (81 %), A TELJES ÖSSZEG ELKÖLTÉSÉHEZ HAVI 125 MD Ft-OT (!) KELLENE TELJESÍTENI KIFIZETNI (NEM CSAK ÉPÍTŐIPAR!) A TELJES ÖSSZEG ELKÖLTÉSÉHEZ HAVI 125 MD Ft-OT (!) KELLENE TELJESÍTENI KIFIZETNI (NEM CSAK ÉPÍTŐIPAR!) FORRÁS: MINISZTERELNÖKSÉG, NFM, MAPI, SAJTÓHÍREK

46 NÉHÁNY, NAGYOBB ÉPÍTÉSI FELADATOT JELENTŐ KONKRÉTUM 2015. ÉVRE, TÚL A VÁLASZTÁSOKON: AZ ÚSzT AKTUÁLIS VÁLTOZATÁNAK FOLYTATÁSA, A MOST ZÁRULÓ / LEZÁRULT EU- TÁMOGATÁSI PERIÓDUS FEJLESZTÉSEI NAGY INFRASTRUKTURÁLIS FEJLESZTÉSEK (ÚT, VASÚT, ÁRVÍZVÉDELEM, IVÓVÍZELLÁTÁS, CSATORNÁZÁS, KÖRNYEZETVÉDELEM, STB.), NAGY INFRASTRUKTURÁLIS FEJLESZTÉSEK (ÚT, VASÚT, ÁRVÍZVÉDELEM, IVÓVÍZELLÁTÁS, CSATORNÁZÁS, KÖRNYEZETVÉDELEM, STB.), EGÉSZSÉGÜGYI BERUHÁZÁSOK, EGÉSZSÉGÜGYI BERUHÁZÁSOK, KÖZINTÉZMÉNYI REKONSTRUKCIÓK, KÖZINTÉZMÉNYI REKONSTRUKCIÓK, ENERGIAHATÉKONYSÁGOT NÖVELŐ ÉPÜLETFELÚJÍTÁSOK, ENERGIAHATÉKONYSÁGOT NÖVELŐ ÉPÜLETFELÚJÍTÁSOK, + A HAZAI KÖLTSÉGVETÉSBŐL: SPORTLÉTESÍTMÉNYEK ÚJ BERUHÁZÁSAI, FELÚJÍTÁSAI (MÁS PRIORITÁSOK MENTÉN IS FUTNAK JELENTŐS FEJLESZTÉSI EU- TÁMOGATÁSOK: VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉS, KKV-SZEKTOR, STB.  ÉPÍTŐIPARI KERESLETET IS JELENTENEK)

47 FOLYAMATBAN VAN A HAZAI FELKÉSZÜLÉS A 2014-2020-AS EU- TÁMOGATÁSI PERIÓDUSRA: SZÉCHENYI 2020 PROGRAM ÚJ PROGRAMOK: ÚJ PROGRAMOK: KEVESEBB, MÁS PRIORITÁSOK MENTÉN TRANSZEURÓPAI ÖSSZEFÜGGŐ PROJEKTEK ÚJ ELJÁRÁSREND: ÚJ ELJÁRÁSREND: AZ ÁLLAM JELÖLI KI A KÖZCÉLÚ FEJLESZTÉSEKET, ELVILEG ITT NEM LESZNEK PÁLYÁZATOK A FORRÁSOKÉRT (?) ERŐSEN KÖZPONTOSÍTOTT DÖNTÉSEK „SAJÁT KAPACITÁSOK” ÚJ INTÉZMÉNYRENDSZER: ÚJ INTÉZMÉNYRENDSZER: MEGSZŰNTETETT NEMZETI FEJLESZTÉSI ÜGYNÖKSÉG  AZ ÁLTALÁNOS JOGUTÓD A MINISZTERELNÖKSÉG LETT PROJEKTGAZDÁK: ÁGAZATOK, TERÜLETEK ELLENŐRZÉS, KOORDINÁCIÓ: MINISZTERELNÖKSÉG NÉHÁNY VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI PROGRAM ELINDULT MÁR.

48

49 AZ EU 2014 – 2020. ÉVEKRE SZÓLÓ FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSI PROGRAMJA ALAPJÁN: SZÉCHENYI 2020 TERV; AZ EU-VAL TÖRTÉNT MEGÁLLAPODÁSOK SZERINT ERRE A HÉTÉVES (2014-2020. ÉVEK) PERIÓDUSRA JUTÓ FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK ÖSSZEGE MINTEGY 7.500 MD Ft (EMLÉKEZTETŐÜL: A KORÁBBI, 2008-2013. ÉVEKRE SZÓLÓ SZAKASZBAN MINTEGY 8.200 MD Ft A FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSUNK). A KÖZSZFÉRA ÉPÍTÉSI IGÉNYEI ALAPVETŐEN EBBŐL KÖVETKEZNEK; 2015-BEN EZEK KONKRETIZÁLÁSA, TERVEZÉSE, TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉSEINEK MEGKÖTÉSE VÁRHATÓ, 2015-BEN EZEK KONKRETIZÁLÁSA, TERVEZÉSE, TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉSEINEK MEGKÖTÉSE VÁRHATÓ, AZ ELSŐ KONKRÉT ÉPÍTÉSI FELADATOK (KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSOK) CSAK 2015. ÉV KÖZEPÉRE PRONOSZTIZÁLHATÓK, AZ ELSŐ KONKRÉT ÉPÍTÉSI FELADATOK (KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSOK) CSAK 2015. ÉV KÖZEPÉRE PRONOSZTIZÁLHATÓK, A JELENTŐSEBB ÉPÍTÉSI MUNKÁK TÉNYLEGES MEGKEZDÉSE 2015. ÉV MÁSODIK FELÉRE, 2016. ELEJÉRE TEHETŐ. A JELENTŐSEBB ÉPÍTÉSI MUNKÁK TÉNYLEGES MEGKEZDÉSE 2015. ÉV MÁSODIK FELÉRE, 2016. ELEJÉRE TEHETŐ. EMELLETT HAZAI KÖLTSÉGVETÉSI FORRÁSBÓL (?) ELŐKÉSZÍTÉSEK: VÁROSLIGET, BUDAI VÁR, PUSKÁS FERENC STADION, EGYÉB SPORTBERUHÁZÁSOK, KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM, STB.

50 ÖSSZESSÉGÉBEN: A 2015-ÖS ÉVBEN A KÖZSZFÉRA MEGRENDELŐI NEM ÍGÉRHETNEK FELÍVELŐ PÁLYÁT AZ ÉPÍTÉSI VÁLLALKOZÓKNAK. A MAGÁNSZFÉRA BERUHÁZÁSI ELKÉPZELÉSEI/LEHETŐSÉGEI SEM VÁLTOZNAK LÉNYEGESEN A PROGNÓZISOK SZERINT BÁR VÉGET ÉRT A RECESSZIÓS IDŐSZAK, A GAZDASÁGI NÖVEKEDÉSI TREND BIZONYTALANNAK LÁTSZIK MAGYARORSZÁGON; BÁR VÉGET ÉRT A RECESSZIÓS IDŐSZAK, A GAZDASÁGI NÖVEKEDÉSI TREND BIZONYTALANNAK LÁTSZIK MAGYARORSZÁGON; MINDEN TÉREN ALACSONY A FIZETŐKÉPES KERESLET; MINDEN TÉREN ALACSONY A FIZETŐKÉPES KERESLET; ÁLTALÁNOS A BEFEKTETŐI BIZALMATLANSÁG A PIACOT, ILLETVE A GAZDASÁGPOLITIKA CÉLJAIT ÉS ESZKÖZEIT ILLETŐEN; ÁLTALÁNOS A BEFEKTETŐI BIZALMATLANSÁG A PIACOT, ILLETVE A GAZDASÁGPOLITIKA CÉLJAIT ÉS ESZKÖZEIT ILLETŐEN; HITEL LENNE, DE KEVESEN VESZIK IGÉNYBE FEJLESZTÉSI CÉLLAL. HITEL LENNE, DE KEVESEN VESZIK IGÉNYBE FEJLESZTÉSI CÉLLAL. LAKÁSÉPÍTÉSI PIAC A 2010/2013: - 2/3 (!) RÉSZ UTÁN - FELÉLEDHET ? LAKÁSÉPÍTÉSI PIAC A 2010/2013: - 2/3 (!) RÉSZ UTÁN - FELÉLEDHET ? A TERMELŐ ÉS A LOGISZTIKAI BERUHÁZÁSOK ÉPÍTÉSI IGÉNYEI - VAN-E VÁSÁRLÓERŐ ? A TERMELŐ ÉS A LOGISZTIKAI BERUHÁZÁSOK ÉPÍTÉSI IGÉNYEI - VAN-E VÁSÁRLÓERŐ ? IRODÁK, KERESKEDELEM, IDEGENFORGALOM: IRODÁK, KERESKEDELEM, IDEGENFORGALOM: AZ ÉPÍTÉSI IGÉNYEK JELENTŐSEN NEM NŐNEK (DE PL. AZ IRODAÉPÜLETEK KIHASZNÁLATLANSÁGI RÁTÁJA 17 %-RA JAVULT 2014. SZEPTEMBERRE), „PLÁZASTOP” – DE LENNE-E ÚJ IGÉNY? VÁSÁRLÓERŐ, STB. ÖSSZESSÉGÉBEN: A 2015-ÖS ÉVBEN A KÖZSZFÉRA MEGRENDELŐI NEM ÍGÉRHETNEK FELÍVELŐ PÁLYÁT AZ ÉPÍTÉSI VÁLLALKOZÓKNAK. A MAGÁNSZFÉRA BERUHÁZÁSI ELKÉPZELÉSEI/LEHETŐSÉGEI SEM VÁLTOZNAK LÉNYEGESEN A PROGNÓZISOK SZERINT BÁR VÉGET ÉRT A RECESSZIÓS IDŐSZAK, A GAZDASÁGI NÖVEKEDÉSI TREND BIZONYTALANNAK LÁTSZIK MAGYARORSZÁGON; BÁR VÉGET ÉRT A RECESSZIÓS IDŐSZAK, A GAZDASÁGI NÖVEKEDÉSI TREND BIZONYTALANNAK LÁTSZIK MAGYARORSZÁGON; MINDEN TÉREN ALACSONY A FIZETŐKÉPES KERESLET; MINDEN TÉREN ALACSONY A FIZETŐKÉPES KERESLET; ÁLTALÁNOS A BEFEKTETŐI BIZALMATLANSÁG A PIACOT, ILLETVE A GAZDASÁGPOLITIKA CÉLJAIT ÉS ESZKÖZEIT ILLETŐEN; ÁLTALÁNOS A BEFEKTETŐI BIZALMATLANSÁG A PIACOT, ILLETVE A GAZDASÁGPOLITIKA CÉLJAIT ÉS ESZKÖZEIT ILLETŐEN; HITEL LENNE, DE KEVESEN VESZIK IGÉNYBE FEJLESZTÉSI CÉLLAL. HITEL LENNE, DE KEVESEN VESZIK IGÉNYBE FEJLESZTÉSI CÉLLAL. LAKÁSÉPÍTÉSI PIAC A 2010/2013: - 2/3 (!) RÉSZ UTÁN - FELÉLEDHET ? LAKÁSÉPÍTÉSI PIAC A 2010/2013: - 2/3 (!) RÉSZ UTÁN - FELÉLEDHET ? A TERMELŐ ÉS A LOGISZTIKAI BERUHÁZÁSOK ÉPÍTÉSI IGÉNYEI - VAN-E VÁSÁRLÓERŐ ? A TERMELŐ ÉS A LOGISZTIKAI BERUHÁZÁSOK ÉPÍTÉSI IGÉNYEI - VAN-E VÁSÁRLÓERŐ ? IRODÁK, KERESKEDELEM, IDEGENFORGALOM: IRODÁK, KERESKEDELEM, IDEGENFORGALOM: AZ ÉPÍTÉSI IGÉNYEK JELENTŐSEN NEM NŐNEK (DE PL. AZ IRODAÉPÜLETEK KIHASZNÁLATLANSÁGI RÁTÁJA 17 %-RA JAVULT 2014. SZEPTEMBERRE), „PLÁZASTOP” – DE LENNE-E ÚJ IGÉNY? VÁSÁRLÓERŐ, STB.

51

52 A (HAZAI) MAGÁN – INGATLANFEJLESZTŐK, BEFEKTETŐK VÉLEMÉNYÉNEK ÖSSZEFOGLALÁSAKÉNT A TRIGRÁNIT-CSOPORT (DEMJÁN SÁNDOR INGATLANFEJLESZTÉSI ÉRDEKELTSÉGE), TÖRÖK ÁRPÁD VEZÉRIGAZGATÓ NYILATKOZATA: „Stabilitás, kiszámíthatóság, megbízhatóság, transzparencia és gazdasági növekedés hiányában az országkockázat, a bizonytalanság, az átláthatatlanul változó jogszabályok beárazása miatt olyanok az elvárt (megkívánt) hozamszintek, hogy sem a fejlesztésnél, sem az eladásnál nem jön ki a fejlesztési matematika.” FORRÁS: NAPI.HU – 2014. MÁRCIUS 13.

53 KÜLFÖLDI PIACRA LÉPÉSI LEHETŐSÉGEK A MAGYAR CÉGEK SZÁMÁRA? A FEJLETT EU- TAGORSZÁGOKBAN: ELSŐSORBAN ALVÁLLALKOZÁSBAN VAGY BÉRMUNKÁBAN A FEJLETLENEBB TAGORSZÁGOKBAN (A DÉLI ÉS A KELETI SZOMSZÉDOS ORSZÁGOK PIACÁN) – OTT IS HASONLÓAN VÁLSÁGOS A HELYZET, SOK A BIZONYTALANSÁG TÁVOLABBI ORSZÁGOK: ARÁNYTALANUL NAGY KOCKÁZATOK TERVEZÉSI MUNKÁK: ARAB VILÁG KORMÁNYZATI SEGÍTSÉG A PIACRA LÉPÉSHEZ EXIMBANK, MEHIB, NEMZETI BEFEKTETÉSI ÜGYNÖKSÉG (HIPA) EREDMÉNYEK: OROSZORSZÁGBAN: MARKET ZRT., KÉSz HOLDING, PÓLUS KFT. UKRAJNÁBAN: KÉSz HOLDING KÜLFÖLDI PIACRA LÉPÉSI LEHETŐSÉGEK A MAGYAR CÉGEK SZÁMÁRA? A FEJLETT EU- TAGORSZÁGOKBAN: ELSŐSORBAN ALVÁLLALKOZÁSBAN VAGY BÉRMUNKÁBAN A FEJLETLENEBB TAGORSZÁGOKBAN (A DÉLI ÉS A KELETI SZOMSZÉDOS ORSZÁGOK PIACÁN) – OTT IS HASONLÓAN VÁLSÁGOS A HELYZET, SOK A BIZONYTALANSÁG TÁVOLABBI ORSZÁGOK: ARÁNYTALANUL NAGY KOCKÁZATOK TERVEZÉSI MUNKÁK: ARAB VILÁG KORMÁNYZATI SEGÍTSÉG A PIACRA LÉPÉSHEZ EXIMBANK, MEHIB, NEMZETI BEFEKTETÉSI ÜGYNÖKSÉG (HIPA) EREDMÉNYEK: OROSZORSZÁGBAN: MARKET ZRT., KÉSz HOLDING, PÓLUS KFT. UKRAJNÁBAN: KÉSz HOLDING

54 ÖSSZEFOGLALVA: A FIZETŐKÉPES KERESLET ÁTMENETI FENNMARADÁSA VÁRHATÓ, MINDEMELLETT NEM CSÖKKENŐ (ÁR)VERSENY; NEM CSÖKKENŐ (ÁR)VERSENY; FOLYTATÓDÓ DIFFERENCIÁLÓDÁS AZ ALÁGAZATOK KÖZÖTT: AZ INFRASTRUKTURÁLIS ÉPÍTÉS VOLUMENE MÉG NÖVEKSZIK, A MAGASÉPÍTÉSÉ MÁR CSÖKKEN. FOLYTATÓDÓ DIFFERENCIÁLÓDÁS AZ ALÁGAZATOK KÖZÖTT: AZ INFRASTRUKTURÁLIS ÉPÍTÉS VOLUMENE MÉG NÖVEKSZIK, A MAGASÉPÍTÉSÉ MÁR CSÖKKEN. A KSH FRISS (2014. NOVEMBER 13.) ADATAI SZERINT AZ ÉPÍTŐIPARI VÁLLALKOZÁSOK 2014. SZEPTEMBER VÉGI SZERZŐDÉSÁLLOMÁNYA AZ EGY ÉVVEL KORÁBBI SZINTHEZ KÉPEST ÖSSZESSÉGÉBEN 23,6 %-KAL NÖVEKEDETT, EZEN BELÜL A MAGASÉPÍTÉSRE VONATKOZÓ SZERZŐDÉSEK ÁLLOMÁNYA 13 %-KAL CSÖKKENT (!), AZ INFRASTRUKTURÁLIS ÉPÍTÉSEKÉ 36 %-KAL LETT NAGYOBB. AZ ADATOKBÓL EGYÉRTELMŰEN LÁTSZIK: AZ ELMÚLT KÉT ÉVI NÖVEKEDÉSNEK A FORRÁSA CSAKIS A 2008-2013-AS CIKLUSÚ EU- TÁMOGATÁSÚ PROJEKTEK FELFUTTATÁSA („MAGYAR VÁGTA”) VOLT. ÖSSZEFOGLALVA: A FIZETŐKÉPES KERESLET ÁTMENETI FENNMARADÁSA VÁRHATÓ, MINDEMELLETT NEM CSÖKKENŐ (ÁR)VERSENY; NEM CSÖKKENŐ (ÁR)VERSENY; FOLYTATÓDÓ DIFFERENCIÁLÓDÁS AZ ALÁGAZATOK KÖZÖTT: AZ INFRASTRUKTURÁLIS ÉPÍTÉS VOLUMENE MÉG NÖVEKSZIK, A MAGASÉPÍTÉSÉ MÁR CSÖKKEN. FOLYTATÓDÓ DIFFERENCIÁLÓDÁS AZ ALÁGAZATOK KÖZÖTT: AZ INFRASTRUKTURÁLIS ÉPÍTÉS VOLUMENE MÉG NÖVEKSZIK, A MAGASÉPÍTÉSÉ MÁR CSÖKKEN. A KSH FRISS (2014. NOVEMBER 13.) ADATAI SZERINT AZ ÉPÍTŐIPARI VÁLLALKOZÁSOK 2014. SZEPTEMBER VÉGI SZERZŐDÉSÁLLOMÁNYA AZ EGY ÉVVEL KORÁBBI SZINTHEZ KÉPEST ÖSSZESSÉGÉBEN 23,6 %-KAL NÖVEKEDETT, EZEN BELÜL A MAGASÉPÍTÉSRE VONATKOZÓ SZERZŐDÉSEK ÁLLOMÁNYA 13 %-KAL CSÖKKENT (!), AZ INFRASTRUKTURÁLIS ÉPÍTÉSEKÉ 36 %-KAL LETT NAGYOBB. AZ ADATOKBÓL EGYÉRTELMŰEN LÁTSZIK: AZ ELMÚLT KÉT ÉVI NÖVEKEDÉSNEK A FORRÁSA CSAKIS A 2008-2013-AS CIKLUSÚ EU- TÁMOGATÁSÚ PROJEKTEK FELFUTTATÁSA („MAGYAR VÁGTA”) VOLT.

55 VÉGSŐ SORON: EBBEN AZ ESZTENDŐBEN A HAZAI ÉPÍTŐIPARI PIACI SZEREPLŐK (INGATLANFEJLESZTŐK, TERVEZŐK, KIVITELEZŐK) SZÁMÁRA A KÖZSZFÉRA ÉPÍTÉSI LEHETŐSÉGEI ÁTMENETILEG NŐTTEK, ÁM A KÖZSZFÉRA ÉPÍTÉSI LEHETŐSÉGEI ÁTMENETILEG NŐTTEK, ÁM EZ A TENDENCIA 2015-BEN NEM FOLYTATÓDIK, A MAGÁNSZFÉRA ÉPÍTÉSI PIACA TOVÁBBRA IS A KOMOLY VÁLSÁG JELEIT MUTATJA. A MAGÁNSZFÉRA ÉPÍTÉSI PIACA TOVÁBBRA IS A KOMOLY VÁLSÁG JELEIT MUTATJA. Magyar Larousse Enciklopédia (1994): „A válság = súlyos helyzet, döntő fordulat, amelynek a kimenetele jó is, rossz is lehet.” a kimenetele jó is, rossz is lehet.” VÉGSŐ SORON: EBBEN AZ ESZTENDŐBEN A HAZAI ÉPÍTŐIPARI PIACI SZEREPLŐK (INGATLANFEJLESZTŐK, TERVEZŐK, KIVITELEZŐK) SZÁMÁRA A KÖZSZFÉRA ÉPÍTÉSI LEHETŐSÉGEI ÁTMENETILEG NŐTTEK, ÁM A KÖZSZFÉRA ÉPÍTÉSI LEHETŐSÉGEI ÁTMENETILEG NŐTTEK, ÁM EZ A TENDENCIA 2015-BEN NEM FOLYTATÓDIK, A MAGÁNSZFÉRA ÉPÍTÉSI PIACA TOVÁBBRA IS A KOMOLY VÁLSÁG JELEIT MUTATJA. A MAGÁNSZFÉRA ÉPÍTÉSI PIACA TOVÁBBRA IS A KOMOLY VÁLSÁG JELEIT MUTATJA. Magyar Larousse Enciklopédia (1994): „A válság = súlyos helyzet, döntő fordulat, amelynek a kimenetele jó is, rossz is lehet.” a kimenetele jó is, rossz is lehet.”

56 VAN-E REMÉNY A „JÓ KIMENETELRE” ? RÖVID TÁVON NEM SOK, HISZEN AZ EURÓPAI UNIÓS BERUHÁZÁSI FORRÁSOK TESZIK LEHETŐVÉ MOST AZ IPARÁG TÚLÉLÉSÉT; ÁM A 2014-2020. KÖZÖTTI FEJLESZTÉSI EU-TÁMOGATÁS ÖSSZEGE 7.500 MD Ft LESZ (A „MAI” ÚSzT- 8,5%), EMELLETT A FELHASZNÁLÁSI PRIORITÁSOK MÁSOK LESZNEK *, ENNEK KÖVETKEZTÉBEN (IS) AZ ÉPÜLETEK, ÉPÍTMÉNYEK ÉPÍTÉSRE FORDÍTHATÓ FORRÁSOK MÉRTÉKE CSÖKKEN; A 2000-ES ÉVEK INGATLANPIACI „ARANYKORA” JÓ PÁR ÉVIG NEM FOG VISSZATÉRNI KÖZÉP-EURÓPÁBAN; HA ELINDUL EGY ÚJFAJTA FEJLŐDÉS, AZ VALÓSZÍNŰLEG MINKET IS ÉRINT, HISZEN A NEMZETKÖZI INGATLANFEJLESZTÉSI, BEFEKTETÉSI PIAC RÉSZE VAGYUNK – DE: A BEFEKTETŐI BIZALOM ÉS KLÍMA? * lásd a következő diaképen VAN-E REMÉNY A „JÓ KIMENETELRE” ? RÖVID TÁVON NEM SOK, HISZEN AZ EURÓPAI UNIÓS BERUHÁZÁSI FORRÁSOK TESZIK LEHETŐVÉ MOST AZ IPARÁG TÚLÉLÉSÉT; ÁM A 2014-2020. KÖZÖTTI FEJLESZTÉSI EU-TÁMOGATÁS ÖSSZEGE 7.500 MD Ft LESZ (A „MAI” ÚSzT- 8,5%), EMELLETT A FELHASZNÁLÁSI PRIORITÁSOK MÁSOK LESZNEK *, ENNEK KÖVETKEZTÉBEN (IS) AZ ÉPÜLETEK, ÉPÍTMÉNYEK ÉPÍTÉSRE FORDÍTHATÓ FORRÁSOK MÉRTÉKE CSÖKKEN; A 2000-ES ÉVEK INGATLANPIACI „ARANYKORA” JÓ PÁR ÉVIG NEM FOG VISSZATÉRNI KÖZÉP-EURÓPÁBAN; HA ELINDUL EGY ÚJFAJTA FEJLŐDÉS, AZ VALÓSZÍNŰLEG MINKET IS ÉRINT, HISZEN A NEMZETKÖZI INGATLANFEJLESZTÉSI, BEFEKTETÉSI PIAC RÉSZE VAGYUNK – DE: A BEFEKTETŐI BIZALOM ÉS KLÍMA? * lásd a következő diaképen

57 AZ EURÓPAI UNIÓ TEMATIKUS FEJLESZTÉSI CÉLJAI A 2014 – 2020. KÖZÖTTI KÖLTSÉGVETÉSI IDŐSZAKBAN A KUTATÁS-FEJLESZTÉS TEVÉKENYSÉG ERŐSÍTÉSE, A KUTATÁS-FEJLESZTÉS TEVÉKENYSÉG ERŐSÍTÉSE, AZ INFOKOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIA TERJEDÉSE, AZ INFOKOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIA TERJEDÉSE, A KISVÁLLALKOZÁSOK VERSENYKÉPESSÉGÉNEK FOKOZÁSA, A KISVÁLLALKOZÁSOK VERSENYKÉPESSÉGÉNEK FOKOZÁSA, AZ ALACSONY CO2 KIBOCSÁTÁSÚ GAZDASÁG TÁMOGATÁSA, AZ ALACSONY CO2 KIBOCSÁTÁSÚ GAZDASÁG TÁMOGATÁSA, ALKALMAZKODÁS AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁSHOZ, ALKALMAZKODÁS AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁSHOZ, A KÖRNYEZETVÉDELEM FEJLESZTÉSE, A KÖRNYEZETVÉDELEM FEJLESZTÉSE, A FENNTARTHATÓ KÖZLEKEDÉS FEJLESZTÉSE, A FENNTARTHATÓ KÖZLEKEDÉS FEJLESZTÉSE, A FOGLALKOZTATÁS ÉS A MUNKAERŐ-MOBILITÁS ÖSZTÖNZÉSE, A FOGLALKOZTATÁS ÉS A MUNKAERŐ-MOBILITÁS ÖSZTÖNZÉSE, A SZEGÉNYSÉG ELLENI KÜZDELEM, A SZEGÉNYSÉG ELLENI KÜZDELEM, BERUHÁZÁS AZ OKTATÁSBA, KÉSZSÉGEKBE, AZ EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁSBA, BERUHÁZÁS AZ OKTATÁSBA, KÉSZSÉGEKBE, AZ EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁSBA, A KÖZIGAZGATÁS HATÉKONYSÁGÁNAK FOKOZÁSA. A KÖZIGAZGATÁS HATÉKONYSÁGÁNAK FOKOZÁSA. (AZ EGYES CÉLOKNAK MÁSODLAGOS VONATKOZÁSAI IS VANNAK)

58 AZ ERRE VONATKOZÓ MAGYARORSZÁGI TERVEK SZERINT EZEN EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK (7.500 MD Ft) 60 %-ÁT KELL KÖZVETLENÜL GAZDASÁGFEJLESZTÉSRE FORDÍTANI, ÁM MÁS SZEMLÉLETTEL: (RÉSZBEN) VISSZATÉRÍTENDŐ FORRÁS EZ 60 %-ÁT KELL KÖZVETLENÜL GAZDASÁGFEJLESZTÉSRE FORDÍTANI, ÁM MÁS SZEMLÉLETTEL: (RÉSZBEN) VISSZATÉRÍTENDŐ FORRÁS EZ 40 %-ÁT A HUMÁN ERŐFORRÁS-FEJLESZTÉS, 40 %-ÁT A HUMÁN ERŐFORRÁS-FEJLESZTÉS, AZ INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉS, AZ INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉS, A KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS AZ ENERGIAHATÉKONYSÁG AZ ENERGIAHATÉKONYSÁG CÉLTERÜLETEK KÖZÖTT KELL ALLOKÁLNI.    BÁR SOK PROGRAMHOZ SZÜKSÉGES (LEHET) ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉG, LÉNYEGESEN KISEBB ARÁNY JUT AZ ÉPÍTÉSSEL ÖSSZEFÜGGŐ FEJLESZTÉSEKRE, MINT A KORÁBBI CIKLUSBAN FONTOS KÉRDÉS: HOGYAN REAGÁLNAK ERRE HOSSZABB TÁVON A HAZAI ÉPÍTÉSI (TERVEZŐI ÉS KIVITELEZŐI) VÁLLALKOZÁSOK? AZ ERRE VONATKOZÓ MAGYARORSZÁGI TERVEK SZERINT EZEN EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK (7.500 MD Ft) 60 %-ÁT KELL KÖZVETLENÜL GAZDASÁGFEJLESZTÉSRE FORDÍTANI, ÁM MÁS SZEMLÉLETTEL: (RÉSZBEN) VISSZATÉRÍTENDŐ FORRÁS EZ 60 %-ÁT KELL KÖZVETLENÜL GAZDASÁGFEJLESZTÉSRE FORDÍTANI, ÁM MÁS SZEMLÉLETTEL: (RÉSZBEN) VISSZATÉRÍTENDŐ FORRÁS EZ 40 %-ÁT A HUMÁN ERŐFORRÁS-FEJLESZTÉS, 40 %-ÁT A HUMÁN ERŐFORRÁS-FEJLESZTÉS, AZ INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉS, AZ INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉS, A KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS AZ ENERGIAHATÉKONYSÁG AZ ENERGIAHATÉKONYSÁG CÉLTERÜLETEK KÖZÖTT KELL ALLOKÁLNI.    BÁR SOK PROGRAMHOZ SZÜKSÉGES (LEHET) ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉG, LÉNYEGESEN KISEBB ARÁNY JUT AZ ÉPÍTÉSSEL ÖSSZEFÜGGŐ FEJLESZTÉSEKRE, MINT A KORÁBBI CIKLUSBAN FONTOS KÉRDÉS: HOGYAN REAGÁLNAK ERRE HOSSZABB TÁVON A HAZAI ÉPÍTÉSI (TERVEZŐI ÉS KIVITELEZŐI) VÁLLALKOZÁSOK?

59 HOSSZABB TÁVON ? VÁRHATÓ GAZDASÁGI, PÉNZÜGYI TRENDEK, ELVEK ÁLTALÁBAN AZ „INGA VISSZALENDÜL”, AZAZ ÚJRA MEGNŐ A KERESLET AZ ÉPÜLETEK IRÁNT, DE MÁSFAJTA INGATLANFEJLESZTÉSI „FILOZÓFIA” MENTÉN, ILLETVE AZ (ÉRTÉKNÖVELŐ) FELÚJÍTÁS FOG DOMINÁLNI, EHHEZ A BANKI AKTIVITÁS IS NŐ, A VÁLSÁG KÖVETKEZTÉBEN A HAZAI ÉPÍTÉSI PIAC TISZTULÁSA VÁRHATÓ – ELVILEG CSAK A JOBBAK, ERŐSEBBEK ÉLHETIK TÚL EZT AZ IDŐSZAKOT; ENNEK EREDMÉNYEKÉNT FELELŐSEBB VÁLLALATI, ILLETVE TULAJDONOSI MAGATARTÁS KIALAKULÁSA REMÉLHETŐ ? (LASSÚ) ÉRDEMI NÖVEKEDÉS INDUL MEG ÚJ PÁLYÁN, MARKÁNSAN ÚJ FEJLŐDÉSI TRENDEK MENTÉN.

60 PROGNOSZTIZÁLHATÓ FONTOSABB ÉPÍTÉSI TRENDEK, ELVEK, ÖSSZHANGBAN AZ EURÓPA 2020 STRATÉGIÁVAL: ÁLTALÁNOS VÁROSIASODÁSI FOLYAMATOK + KÖRNYEZETTUDATOS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSEK, ÁLTALÁNOS VÁROSIASODÁSI FOLYAMATOK + KÖRNYEZETTUDATOS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSEK, ÉLETCIKLUS-ELEMZÉSEN (IS) ALAPULÓ TERVEZÉS, ÉLETCIKLUS-ELEMZÉSEN (IS) ALAPULÓ TERVEZÉS, ALACSONY ENERGIAFELHASZNÁLÁSÚ ÉPÜLETEK, ALACSONY ENERGIAFELHASZNÁLÁSÚ ÉPÜLETEK, A MEGLÉVŐ ÉPÜLET- ÉS ÉPÍTMÉNYÁLLOMÁNY ENERGIAHATÉKONY, KOMPLEX, ÉRTÉKNÖVELŐ FELÚJÍTÁSA, A MEGLÉVŐ ÉPÜLET- ÉS ÉPÍTMÉNYÁLLOMÁNY ENERGIAHATÉKONY, KOMPLEX, ÉRTÉKNÖVELŐ FELÚJÍTÁSA, BONYOLULTABB, ÖSSZETETTEBB, MŰSZAKILAG IGÉNYESEBB, JOBB MINŐSÉGET GARANTÁLÓ ÉPÍTÉSZETI ÉS MÉRNÖKI MEGOLDÁSOK, BONYOLULTABB, ÖSSZETETTEBB, MŰSZAKILAG IGÉNYESEBB, JOBB MINŐSÉGET GARANTÁLÓ ÉPÍTÉSZETI ÉS MÉRNÖKI MEGOLDÁSOK, A MEGVALÓSÍTÁSI FOLYAMAT KÖRNYEZETBARÁTABBÁ VÁLÁSA, A MEGVALÓSÍTÁSI FOLYAMAT KÖRNYEZETBARÁTABBÁ VÁLÁSA, TOVÁBB SPECIALIZÁLÓDÓ (ÉPÍTÉSZI, MÉRNÖKI) SZAKTUDÁS. TOVÁBB SPECIALIZÁLÓDÓ (ÉPÍTÉSZI, MÉRNÖKI) SZAKTUDÁS.

61 EZEN ÁLTALÁNOS FEJLŐDÉSI TENDENCIÁK MENTÉN AZ ÉPÍTŐIPAR (A TERVEZÉS ÉS A KIVITELEZÉS, A HÁTTÉRIPARÁVAL EGYÜTT) A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS EGYIK MOZGATÓRUGÓJÁVÁ VÁLHAT.


Letölteni ppt "AZ ÉPÍTÉSI PIAC JELLEMZŐIRŐL 2013 – 2014. WÉBER LÁSZLÓ CÍMZETES EGYETEMI DOCENS, VÁLLALKOZÁSI ÉS MARKETING IGAZGATÓ / MAGYAR ÉPÍTŐ ZRT. 2014. DECEMBER."

Hasonló előadás


Google Hirdetések