Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke."— Előadás másolata:

1 Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke

2 22 Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzései Az Állami Számvevőszék 2010-ben tette fókuszterületévé az önkormányzati kört. ÁSZ-ellenőrzések fókuszterületei: -pénzügyi folyamatok, -vagyoni helyzet, -belső kontrollrendszer, -nemzetiségi önkormányzatok, -többségi önkormányzati tulajdonban levő gazdasági társaságok. A Számvevőszék stratégiai célja az integritás- alapú közszolgálati kultúra megteremtése és elterjesztése.

3 3 Ellenőrzés, elemzés, tanácsadás A számvevőszéki törvény az ÁSZ feladatául szabja a jó kormányzás elősegítését, a jól irányított állam kiépítésének támogatását. „good governance ” - hozzájárulás az önkormányzati adósságrendezéshez, - javaslataink visszaköszönnek az új önkormányzati törvényben, - az egész országot lefedő szemináriumsorozat a kormány- hivatalokkal és a KIM-mel közösen.

4 4 A nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodása (1) Az ellenőrzés célja és keretei A nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodási kereteinek kialakítása, gazdálkodása és feladatellátása megfelelt-e a hatályos jogszabályoknak? Az ellenőrzés a 2011-2012. évekre terjedt ki. Az ÁSZ több mint 150 nemzetiségi önkormányzati ellenőrzést folytatott le : „egyablakos ” ellenőrzés; hatékony, takarékos ellenőri munka.

5 5 A nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodása (2) Általános tapasztalatok (példák): - az együttműködési megállapodás nem felelt meg teljes körűen a jogszabályi előírásoknak; - a jogszabályi előírásoknak nem megfelelő, hiányos tartalmú szabályzatok; - a jegyző jogszabályban előírt határidőn túli kincstári adatszolgáltatása; - a jegyző nem biztosította a nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodására vonatkozó belső ellenőrzést; - a feladatalapú támogatás felhasználásának elszámolása nem a jogszabályi előírások szerint történt, egyes esetekben a felhasználás jogszerűtlen volt. Kockázatot jelentő területek: - összeférhetetlenség; - pénzügyi kulcskontrollok; - kötelező feladatok ellátásának elmulasztása; - jogosulatlanul végzett hatósági tevékenység.

6 6 Önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok Ellenőrzési munkánk az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokra is kiterjed. Figyelmünk jelentős része irányul a rezsicsökkentésben érintett cégekre, szektorokra a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-ről szóló jelentés már nyilvános. Tapasztalatok: az árképzés alapja a megfelelő önköltség-számítás; a rezsi elsősorban közgazdasági és hatékonysági kérdés.

7 7 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke."

Hasonló előadás


Google Hirdetések