Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Eger Télanyók csapata.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Eger Télanyók csapata."— Előadás másolata:

1 Eger Télanyók csapata

2 A címer Eger város címere Fenesy György egri püspök ( ) címerébõl alakult ki, a vele 1694-ben kötött egyezmény után. A címerben látható két bástya között ágaskodó egyszarvú (unicornis) elnevezésû mitológiai lény a püspök címerébõl való. Az egyszarvú mellsõ lábai között tartott pallos a földesúri pallosjogot jelképezi. Az azon tekergõzõ kígyó az álnokság, a gyûlölködés hit által való legyõzését szimbolizálja. A csillag és a nap az éjszakák és a nappalok váltakozását jelképezi. A karmaival az evangéliumot tartó sas Szent János apostolra és evangelistára, az Egri Fõegyházmegye védõszentjére utal.

3 Az egri Vár madártávlatból

4 Püspöki palota Mátyás király uralkodása ( ) újabb fejlõdést hozott a település életében. Bekensloer János püspök építette át gótikus stílusban a várbeli püspöki palotát, amely jelenleg is látható

5 Dobó tér

6 Szerb templom

7 Líceum A barokk épületek közül leglátványosabb: a líceum (ma az Eszterházy Károly Tanárképzõ Fõiskola központi épülete)

8 Minaret A török uralom emlékét õrzi a XVII. század végén épült karcsú minaret, amely az egykori oszmán világbirodalomban legészakabbra látható ilyen építmény.

9 Bazilika A neoklasszikus stílusban Hild József által épített bazilika, Magyarország második legnagyobb temploma

10 Gyere velünk : )


Letölteni ppt "Eger Télanyók csapata."

Hasonló előadás


Google Hirdetések