Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 1881 október 25-én megszületett a spanyolországi Malagában. Apja, José Ruiz Blasco festő és művészetpedagógus és andalúziai anyja Dona Maria Picasso.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " 1881 október 25-én megszületett a spanyolországi Malagában. Apja, José Ruiz Blasco festő és művészetpedagógus és andalúziai anyja Dona Maria Picasso."— Előadás másolata:

1

2  1881 október 25-én megszületett a spanyolországi Malagában. Apja, José Ruiz Blasco festő és művészetpedagógus és andalúziai anyja Dona Maria Picasso y Lopez első gyermekeként.

3  15 évesen felvették a képzőművészeti akadémiára,de ő inkább Párizsba utazott és ott kezdte tanulmányait.  1904-ben letelepedett Párizsban:  ahol koldusokat,  nőket,  cirkuszi artistákat festett.

4  1) Kék korszak: 1901 és 1904 közötti kék korszakot a szegények világának ábrázolása uralta.

5

6  1) 1906 után a rózsaszín periódusból származó vásznaira a könnyedebb, lírai hangvétel jellemző, témáit ekkor gyakran merítette a cirkusz világából.  "Kék" festmények átalakulnak "rózsaszín" képekké. Bűvészcsalád

7

8  Mi is az a kubizmus?  Picasso és Braque által alapított művészeti irányzat, amely arra az ellentmondásra irányította a figyelmet, hogy a festészet háromdimenziós formákat jelenít meg kétdimenziós képfelületen. A három muzsikus

9

10

11 Avignoni kisasszonyok

12  A művész keze alól néhány lágyabb neoklasszikus alkotás is kikerült, miután megismerkedett Szergej Gyagilevvel és társulatával. Az Orosz Balett egyik balerináját, Olga Koklovát feleségül is vette, s bekerült a felső tízezer világába.  Gyorsan kiderült azonban, hogy a nagyvilági táncosnő és a bohém Picasso nem illenek össze, de a házasság - papíron - egészen Koklova 1955- ben bekövetkezett haláláig fennmaradt. Ennek prózai okai voltak, válás esetén ugyanis az asszony igényt tarthatott volna férje vagyonának felére. Picasso több szerelmi kapcsolatba bonyolódott és több gyermeke is született:

13

14

15

16

17 GGuernica: 1937, olaj, vászon. AA mű három művészeti irányzat jellegzetességeit is magán viseli. A figuratív elemek gazdag szimbolikája miatt a szürrealizmushoz míg a kilátó szenvedélytől heves emberalakok révén az expressionizmushoz kapcsolható. Az újságpapír esetenként előbukkanó textúrája a kubista stílust tükrözi.

18 AA spanyol polgárháború (1936-39) egyik eseményét jeleníti meg. 1937 ápr. 26-án a fasiszta Franco tábornok diktatorikus rendszerét támogató német Kondor-légió földig bombázta Guernica városát. Az áldozatok számát kb. 2000-re becsülték ennek a szomorú eseménynek hatására született meg a festmény.

19 11965-ben műtéten esett át, ezután készült művein ott volt a kétségbeesés bélyege. Az avantgárd művészvilággal lévő kapcsolatát kezdte elveszíteni. Élete utolsó kiállítását 1970-ben tartotta Avignonban, a Palais des Papesban.

20 ÉÉlete utolsó korszakát a stílusok folyamatos változása, keveredése jellemezte, lényegében már ekkor felfedezte a neo-impresszionizmust.

21


Letölteni ppt " 1881 október 25-én megszületett a spanyolországi Malagában. Apja, José Ruiz Blasco festő és művészetpedagógus és andalúziai anyja Dona Maria Picasso."

Hasonló előadás


Google Hirdetések