Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula"— Előadás másolata:

1 Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula
Pablo Picasso Pablo Diego José Santiago Fransisco de Paula Juan Nepomuceno Crispín Crispiniano de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz Picasso Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula

2 Élete 1881 október 25-én megszületett a spanyolországi Malagában. Apja, José Ruiz Blasco festő és művészetpedagógus és andalúziai anyja Dona Maria Picasso y Lopez első gyermekeként.

3 Munkássága 15 évesen felvették a képzőművészeti akadémiára,de ő inkább Párizsba utazott és ott kezdte tanulmányait. 1904-ben letelepedett Párizsban: ahol koldusokat, nőket, cirkuszi artistákat festett.

4 Korszakai A kék korszak
1) Kék korszak: 1901 és 1904 közötti kék korszakot a szegények világának ábrázolása uralta.

5 A vasaló nő

6 A rózsaszín korszak Bűvészcsalád
1) 1906 után a rózsaszín periódusból származó vásznaira a könnyedebb, lírai hangvétel jellemző, témáit ekkor gyakran merítette a cirkusz világából. "Kék" festmények átalakulnak "rózsaszín" képekké.

7

8 A kubizmus korszak (1907-1914) Mi is az a kubizmus?
Picasso és Braque által alapított művészeti irányzat, amely arra az ellentmondásra irányította a figyelmet, hogy a festészet háromdimenziós formákat jelenít meg kétdimenziós képfelületen. A három muzsikus

9 További kollázsai

10

11 Primitivista időszak Avignoni kisasszonyok

12 Magánélete A művész keze alól néhány lágyabb neoklasszikus alkotás is kikerült, miután megismerkedett Szergej Gyagilevvel és társulatával. Az Orosz Balett egyik balerináját, Olga Koklovát feleségül is vette, s bekerült a felső tízezer világába. Gyorsan kiderült azonban, hogy a nagyvilági táncosnő és a bohém Picasso nem illenek össze, de a házasság - papíron - egészen Koklova 1955-ben bekövetkezett haláláig fennmaradt. Ennek prózai okai voltak, válás esetén ugyanis az asszony igényt tarthatott volna férje vagyonának felére. Picasso több szerelmi kapcsolatba bonyolódott és több gyermeke is született:

13

14

15

16

17 Egyik sikeres alkotása
Guernica: 1937, olaj, vászon. A mű három művészeti irányzat jellegzetességeit is magán viseli. A figuratív elemek gazdag szimbolikája miatt a szürrealizmushoz míg a kilátó szenvedélytől heves emberalakok révén az expressionizmushoz kapcsolható. Az újságpapír esetenként előbukkanó textúrája a kubista stílust tükrözi.

18 A Guernica előzményei A spanyol polgárháború ( ) egyik eseményét jeleníti meg ápr. 26-án a fasiszta Franco tábornok diktatorikus rendszerét támogató német Kondor-légió földig bombázta Guernica városát. Az áldozatok számát kb re becsülték ennek a szomorú eseménynek hatására született meg a festmény .

19 Öregkor 1965-ben műtéten esett át, ezután készült művein ott volt a kétségbeesés bélyege. Az avantgárd művészvilággal lévő kapcsolatát kezdte elveszíteni. Élete utolsó kiállítását 1970-ben tartotta Avignonban, a Palais des Papesban.

20 Neo-impressionizmus Élete utolsó korszakát a stílusok folyamatos változása, keveredése jellemezte, lényegében már ekkor felfedezte a neo-impresszionizmust.

21 Köszönjük a figyelmet! 


Letölteni ppt "Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula"

Hasonló előadás


Google Hirdetések