Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 1881 október 25-én megszületett a spanyolországi Malagában. Apja, José Ruiz Blasco festő és művészetpedagógus és andalúziai anyja Dona Maria Picasso.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " 1881 október 25-én megszületett a spanyolországi Malagában. Apja, José Ruiz Blasco festő és művészetpedagógus és andalúziai anyja Dona Maria Picasso."— Előadás másolata:

1

2  1881 október 25-én megszületett a spanyolországi Malagában. Apja, José Ruiz Blasco festő és művészetpedagógus és andalúziai anyja Dona Maria Picasso y Lopez első gyermekeként.

3  15 évesen felvették a képzőművészeti akadémiára,de ő inkább Párizsba utazott és ott kezdte tanulmányait.  1904-ben letelepedett Párizsban:  ahol koldusokat,  nőket,  cirkuszi artistákat festett.

4  1) Kék korszak: 1901 és 1904 közötti kék korszakot a szegények világának ábrázolása uralta.

5

6  1) 1906 után a rózsaszín periódusból származó vásznaira a könnyedebb, lírai hangvétel jellemző, témáit ekkor gyakran merítette a cirkusz világából.  "Kék" festmények átalakulnak "rózsaszín" képekké. Bűvészcsalád

7

8  Mi is az a kubizmus?  Picasso és Braque által alapított művészeti irányzat, amely arra az ellentmondásra irányította a figyelmet, hogy a festészet háromdimenziós formákat jelenít meg kétdimenziós képfelületen. A három muzsikus

9

10

11 Avignoni kisasszonyok

12  A művész keze alól néhány lágyabb neoklasszikus alkotás is kikerült, miután megismerkedett Szergej Gyagilevvel és társulatával. Az Orosz Balett egyik balerináját, Olga Koklovát feleségül is vette, s bekerült a felső tízezer világába.  Gyorsan kiderült azonban, hogy a nagyvilági táncosnő és a bohém Picasso nem illenek össze, de a házasság - papíron - egészen Koklova ben bekövetkezett haláláig fennmaradt. Ennek prózai okai voltak, válás esetén ugyanis az asszony igényt tarthatott volna férje vagyonának felére. Picasso több szerelmi kapcsolatba bonyolódott és több gyermeke is született:

13

14

15

16

17 GGuernica: 1937, olaj, vászon. AA mű három művészeti irányzat jellegzetességeit is magán viseli. A figuratív elemek gazdag szimbolikája miatt a szürrealizmushoz míg a kilátó szenvedélytől heves emberalakok révén az expressionizmushoz kapcsolható. Az újságpapír esetenként előbukkanó textúrája a kubista stílust tükrözi.

18 AA spanyol polgárháború ( ) egyik eseményét jeleníti meg ápr. 26-án a fasiszta Franco tábornok diktatorikus rendszerét támogató német Kondor-légió földig bombázta Guernica városát. Az áldozatok számát kb re becsülték ennek a szomorú eseménynek hatására született meg a festmény.

19 11965-ben műtéten esett át, ezután készült művein ott volt a kétségbeesés bélyege. Az avantgárd művészvilággal lévő kapcsolatát kezdte elveszíteni. Élete utolsó kiállítását 1970-ben tartotta Avignonban, a Palais des Papesban.

20 ÉÉlete utolsó korszakát a stílusok folyamatos változása, keveredése jellemezte, lényegében már ekkor felfedezte a neo-impresszionizmust.

21


Letölteni ppt " 1881 október 25-én megszületett a spanyolországi Malagában. Apja, José Ruiz Blasco festő és művészetpedagógus és andalúziai anyja Dona Maria Picasso."

Hasonló előadás


Google Hirdetések