Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vagyonvédelem Kódolás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vagyonvédelem Kódolás"— Előadás másolata:

1 Vagyonvédelem Kódolás
Készítette: Barnácz Dzsenifer

2 Vagyonvédelem fogalma
A vagyonvédelem (szakmai értelemben) a megbízó vagyonának, vagyontárgyainak a gazdálkodás folyamatán kívül eső károsító cselekményektől vagy eseményektől történő fizikai, technikai védelmét jelenti. A vagyonvédelem céltudatos és folyamatos tevékenység, melynek célja, hogy valamilyen fenyegetettséget elhárítson, vagy legalább következményeinek hatásait csökkentse, az esemény bekövetkezése esetén tegye lehetővé a károk minimalizálását, a normális élet mielőbbi helyreállítását.

3 Vagyonvédelem tárgya A vagyonvédelem tárgya a birtokolt dolog, akár ingó, akár ingatlan (ideértve a dolog módjára hasznosítható természeti erőket, a pénzt és értékpapírt is). A vagyon védelme jelenti egyrészt a vagyontárgyak védelmét az eltulajdonítás, megrongálás, megsemmisülés ellen, másrészt jelenti a velük való ésszerű gazdálkodást és a gazdálkodásból eredhető veszteségek, károk elleni védelmet.

4 Vagyonvédelem tárgya A tárgyalt téma szempontjából a védelmi tevékenységének elsősorban a gazdálkodás folyamatán kívül eső károsító cselekmények és események elhárítása a feladata. A fogalom pontosítását ez esetben az általános védelmi módszerek teszik lehetővé.  A vagyonvédelem, hasonlóan a személyvédelemhez, fizikai, technikai védelmet jelent.

5 A Vagyonvédelem körébe tartozó tevékenységek
ingatlan, illetve ingóság őrzése; rendezvény biztosítása; szállítmány kísérése, pénz és érték szállítása; a vagyonvédelmi biztonságtechnikai, mechanikai vagyonvédelmi rendszerek tervezése, telepítése, szerelése, üzemeltetése, felügyelete, javítása, karbantartása, ideértve az elektronikus gépjárművédelem, a rögzítés nélküli, megfigyelési céllal üzemeltetett vagy a hang- vagy képrögzítést is lehetővé tevő elektronikus megfigyelőrendszer (térfigyelés

6 A Vagyonvédelem körébe tartozó tevékenységek
a beléptető rendszer, a betörésjelző rendszer létesítésének, karbantartásának, illetve a térfigyeléshez, a távfelügyelethez kapcsolódó reagáló szolgálat működésének körében végzett ilyen tevékenységeket is; a fenti tevékenységek szervezése és irányítása; természetes személyek életének és testi épségének védelme.

7 A Vagyonvédelmi tevékenység formái:
A tevékenység egyéni vállalkozás vagy bármely gazdasági társaság keretében végezhető. Feltétele: hogy az egyéni vállalkozót vagy a vállalkozást a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara nyilvántartásba vette, erről igazolással rendelkezik, működési engedélye (igazolványa) legyen, melyet a rendőrség ad ki, rendelkezik felelősségbiztosítási szerződéssel.

8 Kódolás fogalma A kódolás a természetes értékek (a valós világ adatai) leképezése kódértékekké, egy előre meghatározott szabály (a kódolási szabály) szerint. Egyes esetekben használatuk szinte szükségszerű, vagy a pontosságot, egyértelműséget növeli, más esetekben használatuk egyszerűen kedvező vagy kényelmes. A kódoknak illetve a kódolásnak egy lehetséges csoportosítását adjuk a következőkben és egyúttal világosabbá tesszük a kódolás szükségességét.

9 Vonalkód A vonalkód olyan gépek által optikailag le-olvasható kód, amelynél különböző vastagságú függőleges világos és sötét közök, illetve vonalak meghatározott váltakozása fejezi ki az információt. Általában alattuk számokat is elhelyeznek. Leggyakoribb felhasználási területe a kereskedelem, például az áruk csomagolásán, amely lehetővé teszi az áru következő adatainak gyors azonosítását: a gyártó ország a gyári szám a termék cikkszáma

10 Vonalkód jelképekkel megjelenített azonosító számok lehetővé teszik a gépek számára az elektronikus leolvasást, melynek eredményeképpen használata nagyban segíti és gyorsítja az információ áramlását a bolti pénztáraknál, raktári átvételnél, illetve minden olyan helyen, ahol az üzleti folyamatokban szükséges. Az egységes szerkezetű számozási, azonosítási rendszer és az automatikus adatgyűjtést biztosító vonalkódok mára sokféle méretben léteznek, és ha szükséges, a csökkentett helyigényű, úgynevezett DataBar (korábban RSS) kódok akár egy kis ampullán is elhelyezhetők. A klasszikus kereskedelmi alkalmazásokon kívül a vonalkódoknak jelentős szerepük van az élelmiszerek és gyógyszerek nyomon követésében.

11 Vonalkódos azonosítás
A vonalkódos azonosítás a GS1 rendszer legismertebb eleme, amely a kereskedelmi folyamatok elválaszthatatlan része. A vonalkód jelképekkel megjelenített azonosító számok teszik lehetővé a gépek számára az elektronikus leolvasást (szkennelést), ami nagyban segíti és gyorsítja az információ áramlását a bolti pénztáraknál, raktári átvételnél, illetve minden olyan helyen, ahol az üzleti folyamatokban szükséges.

12 A vonalkód leolvasása A vonalkód leolvasását erre kifejlesztett készülékek teszik lehetővé, elsősorban a pénztárosok számára. Legelőször az Amerikai Egyesült Államokban, Troy városban alkalmazták egy szupermarketben, egy Wrigleys rágógumin lévő kód leolvasásakor 1974. június 26-án. A vonalkód használata az 1990-es évek óta Magyarországon is elterjedt. Legelsőként a Skála vezette be, 1984-ben. A vonalkódban nem a fekete vonalak, hanem a köztük lévő fehérek a „hasznosak”, mivel ezekről verődik vissza a leolvasó által kibocsátott impulzus. A különböző vastagságú és távolságú fehér vonalak egy számsorozatot kódolnak, amit általában számjegyekkel is kiírnak a vonalkód alatt.

13 EAN-13 Az Európában használt kereskedelmi forgalomba kerülő vonalkód szabványa a GS-1 kódolás (régebben EAN kódolás, azaz European Article Numbering),ebben 13 számjegy jelöli az illető terméket. Ezen számsorozat utolsó jegye egy ellenőrző szám, ami egy speciális algoritmus eredményeképpen adódik az első 12 számjegyből. Az első tizenkét számjegy az alábbi jellemzőket határozza meg: 1-3. számjegyek: a gyártási ország (Magyarország esetében 599) 4-12. számjegyek: egyrészről a gyártót jelölik, másrészről azt, hogy az adott termék hányadik a gyártó által készített listán

14 Egyéb kódolások Sokféle kódolás (Code39, Code128, stb) létezik, és ezeknek még annál is több alfajtája van. A speciálisabb kódokat például raktári rendszerekben, szállítmányozáskor belső azonosításra szokták használni. Van olyan kódolás, amelyik csak numerikus karakterekből, van olyan amelyik a teljes ASCII kódtábla elemeiből építkezhet.

15 Források

16 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "Vagyonvédelem Kódolás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések