Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Intelligens termékek elemei Daróczi Ditta JBAP26

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Intelligens termékek elemei Daróczi Ditta JBAP26"— Előadás másolata:

1 Intelligens termékek elemei Daróczi Ditta JBAP26
BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Intelligens termékek elemei Daróczi Ditta JBAP26 Intelligens épületfelügyeleti rendszerek bemutatása

2 A témaválasztásról Az intelligens otthon célja, hogy otthonunkban levő háztartási eszközöket, mint független elektronikus rendszereket egymással összehangoltan működő egységgé olvassza össze. Ezen komplex rendszerek magukba foglalják a világítás, hűtés-fűtés, a teljes biztonságtechnika, a vészhelyzetek kezelése, a szórakoztató elektronika, és egyéb kényelmi berendezések irányítását. Egy „átlagos” intelligens ház funkciói általában a következők: Mozgásérzékelős világítás Függönyök, redőnyök automatikus, a napfénytől függő vezérlése Háztartási eszközök hibajelzése Betörés esetén jelzés mobiltelefonra Tűzjelzés Növények automatikus locsolása Gazdaságos energiafelhasználás Manapság annyi mindenre kell koncentrálnunk, hogy lehetetlen mindenre emlékezni, figyelni. Ezért tartom nagyon hasznosnak az épületfelügyeleti rendszereket, melyekkel kiküszöbölhető és megelőzhető megannyi probléma, idegeskedés, káreset.

3 A témaválasztásról Manapság annyi mindenre kell koncentrálnunk, hogy lehetetlen mindenre emlékezni, figyelni. Ezért tartom nagyon hasznosnak az épületfelügyeleti rendszereket, melyekkel kiküszöbölhető és megelőzhető megannyi probléma, idegeskedés, káreset.

4 Az épületfelügyeleti rendszer fogalma, felépítése
Az épületinformatika az ún. Intelligens épületek elektronikai és automatizálási feladatainak ellátásával foglalkozó szakterület, melynek hatékony alkalmazásával az épületek hatékonyan és gazdaságosan üzemeltethetőek. Azt a rendszert, amellyel a fenti célkitűzést megvalósíthatjuk, épületfelügyeleti rendszernek (BMS- Building Management System) nevezzük.

5 Az épületfelügyeleti rendszer fogalma, felépítése
Az épületinformatikai rendszer az irányított és irányító rendszert foglalja magába. Irányított rendszer: Egy létező épület, épületegyüttes, műszaki létesítmény, technológiai berendezés stb., amely az irányítás tárgyát képezi. Ide tartoznak az épület következő főbb területei, melyek egységes informatikai rendszerbe szervezése tűzhető ki célul: Villamos energia ellátó rendszer (pl. Feszültség és áram, teljesítmény, világítás, fényerő szabályozás, redőny mozgatás stb.) Épületgépészeti rendszer (pl. Hőmérséklet, nyomás, páratartalom, kazán kezelés, légkondicionálás, vízellátás stb.) Vagyon- és betörésvédelmi rendszer (pl. Nyitás- és mozgásérzékelés, üvegtörés jelzés, testhang és falbontás érzékelés stb.) Tűzvédelmi és gázvédelmi rendszer Beléptető rendszer Zártláncú és televíziós rendszer Egyedi igényt kiszolgáló technológiai rendszerek

6 Az épületfelügyeleti rendszer fogalma, felépítése
Az épületinformatikai rendszer az irányított és irányító rendszert foglalja magába. Irányító rendszer: Mindazon műszerek, készülékek és berendezések összessége, amelyek együttműködéseként megvalósul az épület előírás szerinti üzemeltetése, irányítása. Az irányító berendezéseket funkciójuk szerint több csoportba sorolhatjuk: Mérőberendezések Biztonsági berendezések Vezérlő berendezések Szabályozó berendezések

7 Az épületfelügyeleti rendszer fogalma, felépítése
Elvi felépítés

8 Buszrendszerek A Binary Unit System, gyakorlatilag a közös adatcseréhez használt átviteli médiumot jelenti, melyen az egyes részegységek megosztoznak, és ezt a közös vezetéket vagy más átviteli médiumot (pl fénykábel, rádiós átvitel stb) használják az egymás közötti adatcserében. Olyan vezeték, amelyet közösen, megosztottan használ több készülék. Az információ ezen közös átviteli médiumon időben egymás után kerül átvitelre. Ez azt is jelenti, hogy a létsítésnél szabályokat kell arra alkotni, hogymelyik résztvevő mikor használhatja ezt a közös vezetéket. Ezen kívül az adatokat címmel kell ellátni, hogy a résztvevők közül ahhoz jusson el az információ, akihez a feladó szánta.

9 Buszrendszerek A piramisból is látható, hogy az egyes buszrendszerek eltérő feladatokat látnak el, és egy bonyolultabb nagy rendszeren belül két-három különböző buszrendszer telepítésére is szükség lehet.

10 Egyes funkciók részletezése
Fűtés és hűtésvezérlés A gazdaságos üzemeltetéshez egy ún. Vezérlőközpont , mikroPLC beépítése szükséges, amely helyiségentként szabályozza a ház klímáját, ezzel megakadályozza a túlfűtést illetve a túlhűtést. Redőnyvezérlés Kényelmi szempontok miatt villamos motorok beépítésével, azok távolról vezérelhetőek. Energiamegtakarítás szempontjából is hasznos, hiszen az automatikus, vagyis időjárás függő árnyékolórendszerek megvédik nyáron védenek a túlmelegedéstől, így a hűtőberendezést tehermentesítik. Télen viszont a napsugárzással helyettesíthető a fűtőenergia egy része. Öntözéstechnika A talajba rejtett csővezetéken keresztül kapják a szórófejek a táplálást, amelyek a víznyomás hatására emelkednek ki az öntözés ideje alatt, és egy rugó húzza vissza nyugalmi állapotba. Ezt egy könnyen programozható automatika teszi lehetővé elektromos szelepeken keresztül.

11 GIRA rendszerek-KNX A Gira KNX rendszer a legkülönbözőbb készülékek és funkciók vezeték nélküli beépítését teszi lehetővé. Így kapcsolhatók és hangolhatók össze minden probléma nélkül a világítás, redőnyök és fűtés, valamint a multimédia, biztonsági és kaputelefon rendszerek. Ez az intelligens hálózati összekapcsolás automatizálja a folyamatokat, és kényelmes lakó- és munkakörnyezetet biztosít. Felhasználóbarát kezelőkészülékek segítségével minden funkció vezérlése egyszerűen megy. A kapcsolók, vezérlőkészülékek és szenzorok egy gombnyomással lehetővé teszik egy helyiség beállítását és a speciális beállítások mentését.

12 GIRA rendszerek-Rádiós buszrendszerek
A rádiós buszrendszerrel gyorsan, tisztán és kedvezően bővíthetők vagy modernizálhatók a meglévő épületekben található villamos berendezések. Szennyeződés, zaj és nagyobb ráfordítás nélkül lehetővé teszi a legmodernebb, rádiós vezérlési lehetőségek széles választékának telepítését. A kommunikáció állomások és kézibeszélők segítségével történik. Az állomások elemmel működnek és parancsokat küldenek a rádiós kézibeszélőkhöz és kapcsolószerkezetekhez, amelyek aztán ezeket a parancsokat végrehajtják vagy továbbítják.

13 GIRA rendszerek Kényelmes világítás- és világítási kép kezelés
A már meglévő telepítésekhez kevés ráfordítással új kezelőpontok szerelhetők, így például a lámpák kapcsolása és a fényerő szabályozása egy másik helyről is lehetséges lesz. Automatikus fény Átjárókban vagy kültérben szenzorok jelentik rádión keresztül a kapcsolószerkezeteknek a mozgást vagy a jelenlétet, a lámpák pedig erre bekapcsolnak. Így a helyiségekben csak akkor kapcsol be a világítás, ha vannak ott emberek. Ez csökkenti az energiaköltséget és növeli a kényelmet. Automatikus redőnyvezérlés A rádiós univerzális adó és a rádiós vezérlőgomb feltét segítségével elektronikus redőnyvezérlést kötnek a Gira rádiós buszrendszerbe. Ez központilag vezérli az összes redőnyt, például a megadott időpontokban, vagy a napfelkeltétől és naplementétől függően. Energiatakarékos helyiséghőmérséklet-szabályozás A helyiségeket csak akkor fűtsük, ha tényleg használatban vannak – ez nem csak kényelmes, de energiatakarékos megoldás is. A rádiós termosztát jeleket küld egy vagy több rádiós motor-állítóműhöz, amelyek a fűtésszelepeket működtetik. Egyedileg és napszaktól függetlenül beprogramozhatók azok az időpontok, amikor a fűtésnek ki- ill. be kell kapcsolnia.

14 GIRA rendszerek Átfogó biztonsági funkciók
A rádiós buszkomponensek hálózata lehetővé teszi az átfogó biztonsági funkciók működtetését. Rádión keresztül egy gombnyomásra az összes veszélyes fogyasztó egyszerre kikapcsolható. A rádiós pánikgombbal gyanús éjszakai zajok esetén a házban és kertben lévő összes lámpa bekapcsolható. Füstriasztás esetén a Gira rádiós buszrendszer automatikusan felkapcsolja a lámpákat, felhúzza a redőnyöket és biztosítja a menekülőutakat. Központi épületfelügyelet A teljes épületfelügyelet vezérlése egy központi helyről. A Gira rádiós vezérlő segítségével nem csak egyes készülékeket lehet összekötni, vezérelni és ellenőrizni, hanem különböző szerkezeteket is, mint például világítás, redőny, fűtés, áramellátás, biztonságtechnika. Ezenkívül a Gira rádiós adóval minden rádiós állomás és kézibeszélő központilag átprogramozható és ismét összeköthető.

15 Egyéb példák Nikobus, Berker, Domintell, Theben TAC Xenta 300
Szabadon programozható, kommunikációs funkcióra képes. A szabályozót 2 bővítőmodullal kiegészítve a be- és kimenetelek számát 40-re lehet növelni.

16 Forrás http://www.gira.com/
Szander Károly, Kovács Károly : Épületinformatika Novák Balázs: Terepi buszrendszerek összehasonlítása

17 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Intelligens termékek elemei Daróczi Ditta JBAP26"

Hasonló előadás


Google Hirdetések