Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A bolygómozgás Kepler- Törvényei Készítette:Kármán Viktória 9.b.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A bolygómozgás Kepler- Törvényei Készítette:Kármán Viktória 9.b."— Előadás másolata:

1 A bolygómozgás Kepler- Törvényei Készítette:Kármán Viktória 9.b

2 Johannes Kepler (1571-1630) Prágában Tycho Brache asszisztense volt. A Mars térbeli helyzetét vizsgálva rájött, hogy ellipszispályán mozog. Később ezt más bolygókra is kimutatta. Munkássága a koperniku- szi heliocentrikus világ- rendszer győzelmének beteljesülését jelentette.

3 Ptolemaiosz Klaudiosz (Kr. u. 70-147) Alexandria, görög természettudós Geocentrikus-földközéppontú világkép. A bolygók, a Nap és a Hold a Föld körül mozognak, úgynevezett szférákon. A bolygók csak tökéletes mozgást végezhetnek, vagyis mozgásukat csak körmozgással lehet leírni.

4 Nikolaus Kopernikusz (1473-1543) Az égitestek mozgásáról (1543). Heliocentrikus- napközéppontú világkép. A bolygók a Nap körül körpályákon mozognak a Földdel együtt.

5 Tycho de Brache (1546-Prága,1601) dán csillagász 1577. kiszámította egy üstökös pályáját, és rájött, hogy az a Föld felé közeledik. Világképe – bizonyos kompromisszumokkal – geocentrikus volt. Adatai alapján alkotta meg Kepler a bolygómozgás három alaptörvényét.

6 Kepler- Törvényei Bolygómozgások három törvényét, melyeket Johannes. Kepler német csillagász állapított meg. A Föld Nap körüli mozgása igen jó közelítéssel körmozgásnak tekinthető.

7 Kepler I. törvénye Más néven a bolygók pályája. Naprendszerünkben minden bolygó egy-egy ellipszispályán mozog a Nap körül. Fókuszpontjukban a Nap található.

8 Kepler II. törvénye Más néven felületi törvény. A Naptól egy bolygóhoz húzott vezérsugár egyenlő idők alatt egyenlő területeket súrol. Következménye:hogy az ellipszispályán keringő bolygó gyorsabban halad a Naphoz közelebb, mint a pályájának Naptól távolabbi részén.

9 Kepler III. törvénye A bolygók keringési idejének négyzetei úgy aranylanak egymáshoz mint az ellipszispályák fél nagy tengelyeinek köbe. Következménye: Azaz a a 3 /T 2 hányados minden naprendszerbeli bolygó esetén ugyanakkora. a - a pályák fél nagytengelyei T- keringési idők

10 Következmény 1627. Tabulae Rudolfinae (Rudolf-féle táblázatok). Ebben kiértékelte Tycho Brache megfigyeléseit és addigi legpontosabb bolygópálya-leírásokat adta meg. Isaac Newton gravitációs és mozgástörvényei.

11 Források http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/fizika/fizika-9-evfolyam/a- bolygok-mozgasa-kepler-torvenyei/a-bolygok-mozgasa-kepler-torvenyei


Letölteni ppt "A bolygómozgás Kepler- Törvényei Készítette:Kármán Viktória 9.b."

Hasonló előadás


Google Hirdetések