Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ciprus (görögül: [Kíprosz], törökül: Kıbrıs) állam, hivatalos nevén a Ciprusi Köztársaság (görögül: [Kipriakí Dimokratía]; törökül: Kıbrıs Cumhuriyeti)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ciprus (görögül: [Kíprosz], törökül: Kıbrıs) állam, hivatalos nevén a Ciprusi Köztársaság (görögül: [Kipriakí Dimokratía]; törökül: Kıbrıs Cumhuriyeti)"— Előadás másolata:

1

2 Ciprus (görögül: [Kíprosz], törökül: Kıbrıs) állam, hivatalos nevén a Ciprusi Köztársaság (görögül: [Kipriakí Dimokratía]; törökül: Kıbrıs Cumhuriyeti) szigetország a Földközi-tenger keleti medencéjében, Törökországtól délre, amely Ciprus szigetén terül el. Észak-déli irányban négy tájra osztható: Keríniai-hegység : északon, a parttal párhuzamosan futó hegylánc Tróodosz-hegység: a terület középső részén emelkedik, legmagasabb pontja: Ólimbosz 1953 m (egyben Ciprus legmagasabb pontja is). Mezaoria-síkság: a két hegység között elterülő, és a déli parti síksággal összefüggő terület

3 Jelentős folyóval nem rendelkezik, gyakori a vízhiány. Leghosszabb a Pedieosz nevű, 96 km hosszú folyó. A téli időszakban hulló jelentősebb mennyiségű csapadék az ország belső területein található hegyekből széles medreken keresztül jut el a tengerbe. Ezen kívül a legszárazabb időszakban tankhajókkal szállítanak vizet Görögországból.

4 Cipruson az éghajlat jellegzetesen mediterrán: meglehetősen meleg és száraz, csapadék főleg november és március között, olykor villámlással, mennydörgéssel kísért zivatarok formájában esik. Az enyhe tél általában március-áprilisban gyorsan csap át a nyárba. A Tróodoszon, és magasabb területeken az éghajlat kontinentális.

5 Az alacsonyabb fekvésű vidékeken ciprusfa és akácfa nő. A hegyek jellemző növényei a Tróodosz nyugati részén lévő cédrusfa és a bazsarózsa. A sziget jellegzetes állatai a flamingók. Az embernek a szigeten történt megjelenésének idején, 9000-11 000 évvel ezelőtt még élt ott a ciprusi törpe viziló.

6 1955-ben megalakult az EOKA nevű görög nacionalistákból álló ellenállási szervezet, amely 1959-ig harcolt a brit gyarmati függőség. Ekkor, 1959. február 19-én a Londonban megkezdett, Nagy-Britannia, Görögország és Törökország között lezajlott második konferencián egyezményben nyilatkoztak Ciprus függetlenségéről, melyet 1960. február 11-én írtak alá Zürichben. Az ENSZ szeptember 20-án vette fel tagjai közé. Az első elnök III. Makariosz lett. A szigetek Görögországhoz való csatlakozása kérdésében a görög és a török etnikum között állandósultak a feszültségek és összetűzések, ezért 1963 végén létrehozták az ún. „Zöld Vonalat”, amely a görögök lakta területet volt hivatott elválasztani a török lakta területektől, így kettéosztva az országot.

7 1974. július 15-én a görögországi katonai junta által támogatott ciprusi görög katonatisztek csoportja, a Nemzeti Gárda, azzal a szándékkal, hogy Ciprust Görögországgal egyesítsék,államcsínyt kíséreltek meg az érsek-elnök Makariosz ellen, aki életét mentve, brit segítséggel elmenekült a szigetről. A fővárost, Nicosiát szintén kettéosztották a „Zöld Vonal” mentén, ami "országhatárrá" alakult, nemzetközi repülőtere ENSZ fennhatóság alá került, légi forgalma megbénult. Az északi területeken 1975-ben a ciprusi törökök egyoldalúan, Rauf Denktaş elnökletével a mai napig fennálló saját, önálló közigazgatást alakítottak ki „Észak-Ciprusi Szövetségi Állam” néven. Az ENSZ-csapatok az elválasztó határvonal középső részét azóta is ellenőrzésük alatt tartják.

8 A ciprusi gazdaság legmeghatározóbb eleme a szolgáltató szektor, ez adja a GDP háromnegyedét. Ezen belül főként az idegenforgalom és a pénzügyi szektor számottevő. A szigetre évente több mint kétmillió turista látogat, azaz a lakosság közel háromszorosa. Fontos tényező a tengeri szállítás is: a szigetország a világ egyik legnagyobb kereskedelmi flottájával rendelkezik. Gazdasága: ipari ország Pénznem: Euró (1 euró=100 cent). Hazai össztermék (GDP)/fő: 28 961 USD (2008- ban). Munkanélküliség: 10% (2012. márciusában). Munkaerő: 378 000 fő (2008-ban). Infláció: 3,1% (2012. áprilisában). A nemzeti össztermék (GNP) megoszlása: mezőgazdaság 5%, ipar 20%, szolgáltatások 75%.

9 A ciprusi konyha különleges, egészséges, és nem terheli meg a szervezetet. Az ételek mediterrán jellegűek, különlegességüket azonban a közel-keleti konyha fűszereivel való keverés adja meg. Egyes kutatások szerint Cipruson állították elő a mediterráneum első borait. A sziget leghíresebb bora az édes Commandaria, ami Ciprus különlegessége. Commandariát a helyi hagyomány szerint 3000 éve készítenek ugyanazzal a módszerrel. A bor története igazolhatóan a Johannit lovagrend tevékenységére, az 1200-as évekre vezethető vissza Legjellegzetesebb az ún. meze, amelyből kétféle létezik: húsmeze (meat meze) és halmeze (fish meze). Ez egy ételkombináció, amelyben kb. 10-15 féle étel szerepel: mártások, saláták, sajtok, húsok.

10


Letölteni ppt "Ciprus (görögül: [Kíprosz], törökül: Kıbrıs) állam, hivatalos nevén a Ciprusi Köztársaság (görögül: [Kipriakí Dimokratía]; törökül: Kıbrıs Cumhuriyeti)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések