Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK PROF. MAGAS ISTVÁN BCE, VILÁGGAZDASÁGI TANSZÉK 2015.03.31.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK PROF. MAGAS ISTVÁN BCE, VILÁGGAZDASÁGI TANSZÉK 2015.03.31."— Előadás másolata:

1 JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK PROF. MAGAS ISTVÁN BCE, VILÁGGAZDASÁGI TANSZÉK 2015.03.31.

2 KÉRDÉSEK 1. Van e fejlettséghez vezető útnak megbízható, mindenkor érvényes leírása? Nincs. De kiforrott jó irányok vannak. 2. Mit tudnak szállítani, esetleg garantálni az ideológiák és az intézmények fejlettséghez vezető rögös és úton? A durva hibák elkerülését és sok hasznos szabályt.

3 Beugratós kérdés ! hol jobb az élet, azaz magasabb az életszínvonal egy gazdag országban szegényként, vagy gazdagként egy szegény országban ?

4 A Válasz A szegényeknek a gazdag országokban sokkal jobb dolguk van, mint a gazdagoknak a szegény országokban. Ez a fejlett kapitalizmus vívmánya.

5 Indoklás Ha a jövedelmek alsó illetve felső 10%-át tekintjük, 2011-ben egy átlagos szegény ember egy gazdag országban háromszor többet keresett, mint egy átlagos gazdag ember egy szegény országban ($ 9387, és $3039 ), 1994-es PPP USD-ben. A medián szegény országban a per capita jövedelem $ 868 volt, a felső 10% részaránya az összjövedelemből 35%. Így „az átlagos gazdag ember” jövedelme ebben a tipikus szegény országban 10x0,35x868$=3039 dollár. A medián gazdag országban az egy főre jutó jövedelem 34764 dollár, az alsó 10% részaránya az összjövedelemből 2,7%. Így egy szegény ember átlagos jövedelme ebben a tipikus gazdag országban 10x0,0027x34767= 9387 dollár.

6 Rövid és mindig használható definíciója nincs. De ha az ember látja a környezetét, azonnal megmondja hol van, előbbre, vagy hátrébb a rangsorban. Igaz, megmagyarázni nem tudja! Ám azt beláthatjuk, hogy egy fejlettebb ország azonos népességnek, vagy egy főre jutóan jobb életszínvonalat képes kínálni. Ez utóbbi pedig kifejezhető az átlagjövedelemmel, pl. állandó U.S. dollárban. Van- e rövid definíciója a fejlettségnek?

7 A Feldolgozóipar elvándorlása Ny-ról

8 A fejlettség egy bevett mérőszáma

9 Átlagbér és fejlettség (GDP/fő); Társadalombiztosítás a népesség %-ában

10

11 A FEJLETTSÉG KULCSTÉNYEZŐI A gazdasági növekedés adekvát modellje Piaci struktúrák Állami, intézményi és jogi szabályozási környezet Kultúra, ideológiák, mentalitások, termelékenység Fejlettség- jólét

12 Van-e fejlettségnek algoritmusa Sajnos nincs. A bűvös kockának van. Egy fejlett gazdaság és társadalom kialakításában sokkal több a változó paraméter; Az elvárások, az igények és a domináns vélemények is változnak. Ám jó minták vannak. KELL SOK JÓ VÁLLALAT ÉS EGY „HASZNOS TERHET „ JELENTŐ HATÉKONY/TERMELÉKENY ÁLLAM!

13 Saját, jónak ítélt irányban, de egymást lendítve ÁLLAM Vállalat Egyén

14

15 A fejlesztő állam a sikeres vállalattól is tanulhat Realista jövőkép Az üzleti környezet jó megítélése Folyamatos fejlesztés A változó piac és a kuncsaft ismerete Változási és tanulási képességek ápolása A szervezet és vezetés alakítása, jól definiált célok érdekében A fogyasztó lelkének és pénztárcájá nak megnyerése Hiteles brand kínálata Méltányos ár/érték arányok Ki szolgál kit ? A közjó, nos, az is olyan jószág, amelynek a kínálata nagyon érzékeny.

16 KONKLÚZIÓK 1.Magyarországon a növekedés és a nemzetközi szakosodás a humán tőkére és az innovációra építhet. 2. Az üdvözítő III. utat ez idő szerint még nem látjuk. 3.A fejlettség minden országra érvényes algoritmusa nem ismert. A munka termelékenysége semmivel nem kompenzálható. 4.Az állam ott legyen aktív és erős, ahol nem helyettesíthető: társadalombiztosítás, piac-szabályozás, fogyasztóvédelem, távlatos K+F tevékenységek. 5.Az értéktermelő képességet és az üzleti környezet biztonságát növelje. 6.A növekedés serkentésben és a munkahely-teremtésben a vállalati gondolkodást is kell követni, az EU-ban és itthon is !


Letölteni ppt "JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK PROF. MAGAS ISTVÁN BCE, VILÁGGAZDASÁGI TANSZÉK 2015.03.31."

Hasonló előadás


Google Hirdetések